►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Câți bani fac străinii din publicitate pe vlog/blog? (răspuns: milioane de dolari pe an)
Cărți: Babylon’s Ashes, al 6-lea volum The Expanse, a fost lansat astăzi »
Dacă aveți impresia că un vot nu contează în cadrul unor alegeri unde votează milioane de oameni, să vă dau un exemplu de la americani pentru a vă arăta cât de important este să ieșiți duminică, pe 11 decembrie, la vot pentru alegerile noastre parlamentare.
Bănuiesc că știți deja sistemul american de vot: candidatul cu cele mai multe voturi din fiecare stat ia toți electorii alocați acelui stat. Numărul de electori este predefinit în funcție de populația fiecărui stat, de exemplu Wisconsin are 10 electori, California 55, New Hampshire 4, New York 29, Florida tot 29 șamd. Candidatul care obține 270 de electori este câștigător.
Bush versus Gore, alegerile din 2000. Bush a câștigate cu 271 la 268 electori, practic cea mai strânsă situație posibilă. Florida oferă 29 de electori. Au votat în acel stat vreo 6 milioane de oameni, iar Bush a câștigat cu o diferență de doar 537 de voturi, luând cei 29 de electori din Florida și câștigând cursa. 537 de voturi au decis atunci președintele SUA, iar președintele SUA decide o mulțime de lucruri în restul lumii, după cum s-a putut observa ulterior în Afganistan, Irak, intrarea noastră în NATO și, în fine, toate problemele și crizele militare și economice din perioada 2001-2008. 537 de voturi!
Revenind la alegerile noastre, prezența la vot este estimată că va fi sub 50%, deși sunt alegeri foarte importante pentru că, după cum ați văzut, Parlamentul face legile și face până la urmă și Guvernul.
În acest moment sondajele spun următoarele: PSD 30-40%, PNL 28-29%, USR 8-10%, ALDE 6%, PMP 5%, UDMR 5%. (Știri pe surse)
Sistemul electoral cu liste și redistribuirea voturilor candidaților ce nu prind pragul de 5% poate duce însă la niște ciudățenii în calcularea rezultatelor finale. Practic, prezența la vot influențează rezultatele astfel:
Un calcul mai vechi al sociologului Barbu Mateescu spune că la o prezență la vot de 37%, PSD+ALDE obține 54% din voturi și majoritatea confortabilă în Parlament. Pe o prezență la vot de 46%, scorul PSD+ALDE este de doar 43%. Vă închipuiți ce-ar fi cu o prezență la vot de 56%?
Iată un scenariu pentru prezență la vot 55%:
PSD ar putea ajunge la 42%, PNL 35-38%, USR 9 – 10%. În principiu, cu cât va lua USR mai mult, cu atât va scădea procentul PNL. ALDE, UDMR, PMP nu intră în Parlament. Guvernul va fi propus de majoritatea PNL – USR.
Citatul este dintr-un articol de-al lui Gabi Dogaru. Am mai auzit acest scenariu și din alte variante.
Diferențele vin din faptul că multe partide își mobilizează bine electoratul. Cei nehotărâți, cei care ies mai greu la vot, ar vota cu altcineva decât PSD sau ALDE în caz că merg la urne, de unde și diferențele.
Faptul că Tăriceanu și ALDE, partidul penalilor, au șanse mari să ajungă din nou în Parlament, ba chiar în alianța ce va conduce țara, ar trebui să sperie orice om cu mintea limpede. Altfel spus, mergeți la vot, votați cu cine vreți voi, doar nu cu ALDE sau PRU, că astea sunt partide de păcălici.
« Câți bani fac străinii din publicitate pe vlog/blog? (răspuns: milioane de dolari pe an)
Cărți: Babylon’s Ashes, al 6-lea volum The Expanse, a fost lansat astăzi »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
41 comentarii
08/12/2016 la 11:18 AM
Voi vota pentru schimbare , impotriva penalilor – cu toate astea , penalii vor fi tot acolo , sa legiuiasca in voie indiferent ca eu sau tu nu vrei , pentru ca vor fi alte cateva milioane de “asistati” care vor vota cu aceiasi . Le merge greu , dar il voteaza ca e al lor … il cunosc … le-a mai pus 3 lei la pensie . Ciolos / Soros suna similar … si prostia in care ei se scalda … nu-i poate ajuta sa realizeze prostia . Poate peste vreo 30 ani se mai curata tara de prosti , dar apoi vine noul val de votanti – aia pentru care BAC-ul este doar un subiect tabu .
Liviu(Citează)
08/12/2016 la 11:23 AM
UDMR intra in parlament pe pragul alternativ (4 judete cu peste 20% din voturi)
alunelu(Citează)
08/12/2016 la 11:36 AM
Cred ca cel mai important este sa nu mai votam formatiuni politice/candidati independenti care au probleme penale. Las aici 2 resurse bune ca sa vedeti cat de multi participa la aceste alegeri: http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_parlamentare_2016-21442618-harta-interactiva-alegeri-parlamentare-harta-candidatilor-probleme-justitie-nume-urmariti-penal-trimisi-judecata-sau-condamnati-pus-partidele-listele-electorale.htm
http://www.votez.info/
Andrei(Citează)
08/12/2016 la 11:50 AM
Eu vad lucrurile altfel: cateva sute de mii de romani normali la cap vs cateva milioane de autisti care pun stampila unde scrie PSD si vor face asta pana la moarte, oricat de multe argumente contra s-ar aduna
Materialele astea antrenente.. cu mergi la vot ca vot ca-contezi si tu sunt pentru naivi, sa le dea sentimentul ca inca au controlul asupra ce se intampla cu tara asta, pana trec alegerile… ca dupaia e business as usual, cu aceiasi penali ancorati pe viata in parlament
Probabilitatea ca PSD-ul sa nu faca legea pentru inca 4 ani e egala celeia ca pana la un sfert dintr-o anumita categorie a populatiei romaniei sa fie rapita de extraterestrii fix in ziua alegerilor.
Am vazut deja ce s-a intamplat la algerile pentru primari. Fix asta se va intampla si duminica. Nu avem scapare.
Relu(Citează)
08/12/2016 la 1:34 PM
“Scăparea” e acumularea unei mase critice, chestie care deja se întâmplă și cu fiecare rundă de alegeri masa aia crește, pentru că oamenii se satură să nu conteze și ies din masa inertă a celor care nu le pasă. Întreb atât: cum arăta România în ultima domnie a lui nea Nelu + Năstase premier (2000-2004) și cum arată azi? Peste 10-15 ani va fi mai bine și tot așa. De asta mai sunt încă pe-aici.
Vlad Bogos(Citează)
08/12/2016 la 4:19 PM
Si totusi Ponta a pierdut alegerile, desi era pe cai mari, BOR-ul si media era cu el, iar propaganda lovea unde ii e romanului mai greu: “nu e roman, nu e ortodox, nu are familie cu copii”. Sondajele il dadeau pe Ponta cu 10% peste Iohannis.
Si au pierdut.
Eu chiar nu cred ca sunt doar “cateva sute de mii de romani normali la cap”. Sunt mult mai multi. Dar sunt nehotararti si li se pare ca nu sunt prea importante aceste alegeri. Cheia e mobilizarea. Avem scapare, daca ne mobilizam.
silicon_v(Citează)
08/12/2016 la 5:34 PM
@Vlad Bogos
Trump a demonstrat ca toate povestile astea cu demografia etc sunt o pacaleala moderna. Regulile politicii clasice sunt in continuare de baza.
Bottom line: nu avem ce astepta. Si nu trebuie sa asteptam ca nu ne aduce nici un avantaj .
mac gregor(Citează)
08/12/2016 la 12:22 PM
in Teleorman se stie de mult timp asta, de aia au un mare respect pentru votanti, indiferent de starea de agregare in care se afla.
Giovani(Citează)
08/12/2016 la 12:26 PM
Si eu astept cu nerabdare alegerile de duminica, dar mai ales rezultatul lor.
Structura mea nu ma lasa sa votez decat cu PNL. Si sunt foarte curios ce se va intampla dupa alegeri cu ALDE – daca il salta pe Tariceanu, partidul e terminat, cam cum s-a intamplat cu PPDD. Sper ca in acel moment fostii liberali sa se intoarca in PNL, iar penalii sa se duca la PSD, ca nu au unde in alta parte.
Si e foarte important si cum va misca Iohanis – ca pana la urma el alege prim mininstrul .
Ion Marius(Citează)
08/12/2016 la 12:46 PM
Hai ca m-ai facut curios. Cum adica structura ta nu te lasa sa votezi decat PNL?
D4n(Citează)
08/12/2016 la 1:56 PM
Probabil are o structură care nu se bazează pe coloană vertebrală :)
Flo(Citează)
08/12/2016 la 2:01 PM
unii au un lag de vreo cativa ani vizavi de PNL. daca PSD e partidul campion al spagarilor, PNL e cu siguranta campionul penibilului, in frunte cu Alinuta. dupa ce au primit in partid toate leprele fugite din alte parti, doar pt a mai castiga niste locuri in parlament, pe langa catastrofele si penalii lor, acum se mira ca mai au putin si ajung ca PNTCD. e bine ca unii inca mai cred in ei :)
Giovani(Citează)
08/12/2016 la 2:09 PM
si sa fie clar: singurul om capabil sa salveze tara e Calin Popescu Tariceanu si Codrin Stefanescu!
Giovani(Citează)
08/12/2016 la 2:32 PM
eu insist să reintroducă radu sistemul de vot al comentariilor, mi se pare cam penibil să comentez doar cu @flo, mi’a plăcut comentariul tău!
și giovani le mai zice bine, dar cu el nu pot vota deoarece e pușcăriaș. legea…
AI_core(Citează)
08/12/2016 la 4:32 PM
La cum arata ALDE acum, la o eventuala destramare se vor duce cu totii in PSD. Cel mai sanatos ar fi ca ALDE sa nu intre deloc in parlament. Cheie e o prezenta ridicata la vot, baraj clar pentru ALDE, PRU sau PMP.
silicon_v(Citează)
08/12/2016 la 1:51 PM
Da, prezenta la vot o sa fie mai mare,mult mai mare decat 2012 dar va trece f putin de 50%, pe la 51%.
Insa stiti care e smecheria si ce tun minunat se pregateste? daca psd ia 35%, PNL 25%, USR 14-15% si ALDE 5%, PNL va face alianta cu PSD si vor intra la guvernare sub forma USL 3.0, I bet my money on that!
Costica Mecanicu’(Citează)
08/12/2016 la 5:02 PM
Asta ar fi chiar relaxant…sa-i vezi pe latrinisti cum il pupa iar in cur pe Ciolos si ai lui…Gadea si Badea sunt ca actritele porno din gang banguri…nici nu mai dovedesc sa cante la toate instrumentele :))))))
Giovani(Citează)
08/12/2016 la 5:39 PM
de aia o sa votez, foarte relaxat, USR.
mac gregor(Citează)
08/12/2016 la 2:44 PM
Salut, am o stire pentru cititorii tai, ai putea sa faci din ea un articol informativ:
FanCourier nu mai livreaza produse IKEA comandate cel putin in ultima saptamana in Cluj Napoca. Am fost la ei sa ridic personal un colet care e de o saptamana in Cluj si mi-au spus ca nu mai livreaza de la IKEA, chiar daca sunt acolo produsele, ca sunt coplesiti, si asa e ordinul intern. Am vorbit apoi cu un curier care aduce produse pe strada mea si zicea ca sunt 6 tiruri descarcate in sediu in Cluj de la IKEA, ca nu mai au loc de ele si vor sa le mute intr-un alt depozit din Sannicoara, si vor incepe livrarea acestora (si celor care se strang intre timp) doar din ianuarie 2017!
Totusi cum se poate asa ceva? Am sunat si la IKEA si mi-au confirmat ca sunt probleme mari in Cluj, ca se asteapta ca aproape toate comenzile sa fie refuzate, sa trebuiasca sa dea toti banii inapoi la mii sau zeci de mi de comenzi. Le-am propus celor de la IKEA sa dubleze comanda, sa mi-o trimita prin alt curier si au spus ca degeaba as face o noua comanda in Cluj, ca tot cu Fan ar trimite-o deocamdata si ca sunt discutii la nivel inalt sa renunte la FanCourier.
Asa ceva…
Marko(Citează)
08/12/2016 la 5:06 PM
Pai si ce sa faca FC daca clujenii au dat de bani si comanda in nestire? Au si ei o limita…nu pot cumpara zece mii de tiruri…
Giovani(Citează)
08/12/2016 la 2:56 PM
Un sistem interesant de vot (nu stiu cat de constitutional ar fi): imposibilitatea exercitarii votului in momentul in care varsta ta este mai mare decat speranta de viata din tara repsectiva.
Daca speranta de viata este de 75 ani, cei peste 75 ani sa nu mai poata vota. Motivul? Simplu: statistic vorbind voteaza fara a mai fi impactati de efectele votului lor.
Andrei(Citează)
08/12/2016 la 3:29 PM
Mai usor cu statistica pe scari, corelatia intre prezenta la vot si cine castiga tinde la inexistenta. Dintre optiunile prezentate 90% sunt foarte proaste si sunt sanse si mai mari ca sa iasa castigatoare. O prezenta mai mare la vot nu ar schimba semnificativ distributia voturilor, dar ar valida mai mult in ochii electoratului rezultatele alea care au sanse foarte mari sa se intample oricum. Chestii de baza in psihologia maselor, da-i prostului impresia ca a contribuit, isi va rationaliza singur alegerea dupa aceea.
Solutia nu e la nivel de individ ci la nivel de populatie. Educatia si poate o lustratie de-aia sanatoasa cand se desteapta destui.
Razvan(Citează)
08/12/2016 la 4:45 PM
“Mai usor cu statistica pe scari, corelatia intre prezenta la vot si cine castiga tinde la inexistenta”
Cand ai un bloc de votanti disciplinati si doar pe aia, corelatia aia exista si doare al naibii de tare. Ai un plafon pe care nu il poti depasi. De asta PSD castiga mereu pe vot politic (undeva intre 30% si 40%), de aia a castigat mult la votul primarilor dintr-un tur si de nu au mai castigat prezidentialele de 16 ani.
Cei care vin, peste nucleu lor dur de 3 milioane si ceva, nu prea ii voteaza pe ei, votul se distrubuie dezechilibrat, cam doua treimi se duc la ceilalti. Nehotaratii si cei care vin exceptional la vot nu voteaza PSD, pentru ca PSD-ul nu mai excita pe nimeni de la Iliescu incoace, incat sa il scoata din starea aia de nehotarare si sa il duca la vot.
Dovada e in alegerile din 2014: turul 1 – 9 milioane de oameni la vot, Ponta 40%, Iohannis 30%. Turul doi, 11 milioane de oameni la vot (doua milioane de oameni in plus!!!), Ponta a fost spulberat, Iohannis a avut cu mai bine de un million de voturi peste Ponta.
Explica asta cineva mai bine decat mine, adica sociologul Barbu Mateescu:
http://sociollogica.blogspot.ro/2016/11/dupa-alegeri-vor-avea-psd-si-alde.html
Pe scurt, daca prezenta la vot o sa fie sub 40%, ura si la gara, baieti! Patru ani cu Dragnea, Ponta si compania! Sa nu ziceti ca nu ati stiut.
silicon_v(Citează)
09/12/2016 la 12:14 AM
Garbage In Garbage Out. Presupunerea ca cei care nu voteaza de obicei ar vota cu altcineva decat PSD / ALDE e complet falsa, fara nici o baza in realitate. Ar fi aparut o discrepanta URIASA intre sondajele pre-electorale si rezultate, fapt care nu se intampla. Cei care nu voteaza vor vota la fel cu cei care voteaza si la fel cu un sondaj pre-electoral bine facut. Diferentele sunt minore si sunt in mare parte cauzate de frauda electorala nu de prezenta, vezi rezultatele anilor trecuti.
Iar exemplele extrase din context or fi bune pentru propaganda, dar nu sunt argumente logice. Iohannis a recuperat in turul 2 din 2014 diferenta din voturile candidatilor “iepure de fuga” de dreapta (Monica Macovei, Elena Udrea) dar mai ales pentru ca electoratul lui a fost motivat mai bine intre cele doua tururi (campanie social media excelenta, greseala grava a echipei lui Ponta cu sectille de vot din strainatate etc). Sistemul de vot din USA nu are absolut nici o legatura cu Romania iar exemplul e irelevant.
Razvan(Citează)
09/12/2016 la 1:46 PM
Crezi ca daca nu votezi, raspunzi la sondaje?
nashu_mare(Citează)
08/12/2016 la 4:16 PM
Argumentul cu “votul meu nu conteaza” nu e invalidat numai de exemplul SUA de mai sus, dar si de toate alegerile prezidentiale din Romania din 2004 incoace (ude prezenta e de obicei mai mare).
eli(Citează)
08/12/2016 la 6:43 PM
Wtf are you talking about? Si cu Klaus cum sta treaba? L-a pus Soros?
Giovani(Citează)
08/12/2016 la 6:45 PM
Cred ca am inteles pe dos…oboseala… :)
Giovani(Citează)
08/12/2016 la 7:08 PM
“o prezență mai mică este în avantajul PSD.
o prezență mai mare crește scorul PNL și USR.”
Ce schema logica e asta ca eu nu m-am prins? Sau e pur si simplu din teren, au sondat 1.000.000 de oameni si a iesit un procent, iar dupa ce au mai sondat inca 1.000.000 a crescut scorul PNL si USR?
Marius M(Citează)
08/12/2016 la 7:14 PM
PSD are un electorat constant, care iese cam mereu la vot.
Cei nehotărâți și cei care n-au chef sa voteze nu ar vota cu PSD dacă sunt convinși totuși să meargă sa pună ștampila pe cineva.
nwradu(Citează)
08/12/2016 la 8:45 PM
Sondaj IRES 8/12/2016:
PSD: 44%
PNL:27%
USR:7%
Prezenta la vot: 42%
Mda….
Mihai Cristian IONESCU(Citează)
09/12/2016 la 12:18 AM
Cam așa cred că vor fi, da.
nwradu(Citează)
08/12/2016 la 9:03 PM
Corect articolul, doar o singura greseala. Folosesti stiripesurse ?! Really!?!?
david(Citează)
08/12/2016 la 10:06 PM
Cei nehotarati ar vota partidele cam in aceleasi proprotii cu cei care se duc la vot. Sunt doar un pic mai precise procentele.
E in orice manual de statistica 101. Creste esantionul – scade marja de eroare, in nici un caz nu se schimba semnificativ procentele.
Dan(Citează)
09/12/2016 la 12:25 AM
Da, asta incercam sa spun si eu mai sus. Daca “PSD are un electorat constant care iese cam mereu la vot” si sondajele arata 35% PSD si prezenta la vot 45%, PSD ar obtine cam 77% din voturi :).
Razvan(Citează)
09/12/2016 la 12:05 AM
Cred ca a trecut putin neobservat faptul ca s-au schimbat regurile pentru cei ce voteaza din diaspora. Trebuie sa fi inregistrat cu mutatie in tara respectiva si sincer nu stiu cati sunt in aceasta situatie. Si mai frumos: cei ce sunt trebuie sa aduce acte suplimentare sa dovedeasca acest lucru.
O victorie psd si un detaliu ce s-ar putea sa conteze.
K(Citează)
09/12/2016 la 2:46 AM
Mai degraba victorie pentru ALDE, PRU si PMP.
Pentru diaspora sunt alocate 6 locuri in parlament, nu e mare diferenta.
Unde conteaza prezenta din disapora e la trecerea pragului de 5%.
Daca esti la limita si nu esti USR (care va rupe in diaspora) sau UDMR (care are peste 20% in 4 judete) te rogi sa nu vine prea multi sa nu scazi sub 5%
D4n(Citează)
09/12/2016 la 6:12 AM
Daca ALDE e partidul penalilor (vad ca ai dat-o si tu in iohannis-isme) atunci PNL, in care sunt stransi multi din fostii pedelisti, ce mai e? PâMP ce mai e?
Ion(Citează)
09/12/2016 la 7:39 PM
Vezi linkul, iese că-i partidul penalilor la numărătoare, nu pe impresie artistică.
nwradu(Citează)
09/12/2016 la 1:54 PM
Neah, de data asta chiar nu mai are rost. Nu e absolut nicio diferenta intre ei, nu mai exista ideologii, nimic. Se vor alia si pdsr cu usr atata timp cat le e bine. N am cu cine vota asa ca n o sa pierd timpul
hrf(Citează)
09/12/2016 la 8:27 PM
Dar numerele la 6/49 de duminica pe știi?
Nashu_mare(Citează)