un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Seriale: Robbie Coltrane prezintă probe esențiale (p)

18 Nov 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

4 comentarii

Cum identifici criminalul când nici măcar nu poți identifica victima? Asta este întrebarea cu care pornește primul episodul din serialul Robbie Coltrane prezintă: probe esențiale, un serial-documentar ce arată cazuri misterioase din Marea Britanie, celebre la vremea lor, și povestea ofițerilor de poliție ce-au încercat să le dea de cap. Serialul este difuzat pe canalul Crime + Investigation în fiecare luni, de la ora 23.

Ca o paranteză, anul aceasta am observat că m-am uitat la mult mai multe documentare decât seriale de ficțiune, cum s-ar zice. Explicația stă în creșterea calității acestor seriale-documentar, care reușesc să spună o poveste ce te ține în fața lor indiferent că prezintă cele mai celebre restaurante din lume, ce aduce lumea la amanetat sau mistere demne de Sherlock Holmes, cum este acesta despre care vorbesc aici.

Pe Robbie Coltrane îl știți, în funcție de vârsta voastră, fie din filmele Harry Potter, unde l-a jucat pe Hagrid, din The World Is Not Enough, unde juca rolul unui patron de cazinou ce-l ajută pe James Bond, sau din serialul Cracker, unde juca rolul unui polițist. Acum s-a întors drept gazdă pentru “Probe esențiale”, ajutat și de faptul că tatăl său a lucrat ca medic legist în poliția britanică.

Serialul, după cum vă spuneam, arată cum au fost investigate niște crime celebre la vremea lor pentru lipsa de probe. Adică Sherlock Holmes este mic copil față de ce fac și deduc polițiștii în cazurile prezentate (și îi vedeți intervievați pe inspectorii respectivi, explicând evoluția lucrurilor). De exemplu, în primul episod, cu o victimă neidentificabilă găsită undeva în Cambridgeshire (într-un loc numit, ironic, Dead Man’s Hollow), un mare ajutor l-a dat un fizician care a investigat următoarele:

  • un dinte al victimei, iar din izotopii de plumb acumulați în el a concluzionat că victima este de origine din Europa de Est.
  • o bucată din femur, os care își schimbă structura de-a lungul vieții, iar izotopii acumulați în acest os aveau aceeași semnătură ca și radiația reziduală din zona centralei nucleare Sizewell din Marea Britanie

Practic, așa cum zona în care trăim influențează accentul cu care vorbim limba, și corpul nostru este supus permanent la tot felul de surse de radiație naturală sau artificială care pe termen lung  lasă o amprentă asupra noastră, văzută în oase sau țesuturi.  Ceea ce este genul de moment în care realizezi că Scotland Yard-ul este cu ani-lumină înaintea criminalisticii din România, dar nu mă miră.

detectiv_marea_britanie

Practic în urma acestei analize au aflat ce origine avea victima și în ce zonă din Marea Britanie a trăit o vreme. Folosind o bucățică de hârtie găsită asupra victimei și informația despre unde a trăit, în cele din urmă au găsit scena crimei, o fabrică micuță. Cum au identificat până la urmă victima și criminalul fac obiectul celorlalte 20 de minute din episod, că și acolo e poveste lungă. Toată investigația a durat 3 ani.

Partea plăcută la serial, deși este despre crime, este accentul pus pe munca polițiștilor, pe efortul lor, pe cum au cerut teste, au analizat dovezile și au tras concluzii, nu pe mintea criminalului sau detaliile grotești ale crimei.

Ca să vă fac poftă de alte episoade, vă spun în linii mari ce se întâmplă în al doilea: un corp neidentificat este găsit de un pescar. Are doar un ceas la mână, iar pe baza seriei acestuia, polițiștii găsesc identitatea victimei, dar cazul devine și mai complicat atunci când omul cu acel nume pare a fi în viață, bine-mersi.

Postul Crime+Investigation este disponibil prin UPC, Telekom, DCS și Orange TV și face parte din A+E Networks, care include și HISTORY, printre altele. Serialul este difuzat în fiecare luni, de la ora 23, cu reluări luni la ora 3 am și duminica la ora 10 pm și la ora 2 am.

    4 comentarii

  1. cred ca suntem singurii care ne uitam…… imi plac genu asta de documentare, iti mai recomand si “crime care au socat marea britanie” pe acelasi post :)

      (Citează)

  2. Cred că problema este că respectivul post nu e și pe RDS, că s-ar uita mai mulți.

      (Citează)

    • Popescu Adrian

      18/11/2016 la 11:23 PM

      Ai dreptate. Asta e canalul la care ma uit cand sunt in vizita la prieteni ce au cablu’ de la Telekom. Ce e culmea, e ca la RDS vad reclame la postul asta pe History.

        (Citează)

  3. Ha, tocmai am terminat de revazut Cracker. Fitz nu era deeeloc un politist.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus