un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Orange a lansat în România serviciul Orange Money

10 Nov 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

Surpriza de astăzi: Orange a lansat serviciul de transfer de bani și plăți cu telefonul mobil Orange Money. Lansarea era pregătită de mult, cred că din noiembrie 2014, dar diverse modificări de strategie și necesitatea unor autorizări la autoritățile bancare din România au întârziat introducerea serviciului (sau cel puțin asta știu eu din diverse discuții).

Detaliile sunt pe orangemoney.ro. Sistemul este același ca la produsul concurent M-Pesa: îți deschizi cont în orice magazin partener Orange Money, îți alimentezi contul cu bani, apoi controlezi acei bani direct din telefon.

Îi poți trimite ușor altei persoane cu cont Orange Money, iar în curând și unor clienți non-Orange. Îi poți retrage din magazinele partenere. Poți face plăți la comercianți, poți plăti factura Orange și alte facturi șamd. Sunt câteva comisioane pentru anumite operațiuni, de exemplu un transfer către alt cont te va costa 2 lei pentru o sumă între 151 și 500 de lei, o retragere din magazin 5 lei pentru 1-500 lei. Toate comisioanele, harta partenerilor actuali și alte detalii pot fi găsite pe site-ul de mai sus.

Permiteți-mi să răspund direct la anumite întrebări: De ce are comisioane? Pentru că de obicei serviciile ce-ți oferă ceva “la botul calului” costă mai mult decât unele ce te pun să te deplasezi sau să muncești mai mult. E similar cu domeniul bancar, unde plata unei facturi din aplicația de mobil atrage un comision de 1-2 lei; dacă nu vrei comision, cauți sediul unei bănci, stai la coadă, pierzi 20 de minute.

Cui se adresează? Cu siguranță nu tuturor, zic eu. Serviciul a pornit din țări unde telefonia mobilă este mai răspândită decât Internetul fix sau decât băncile. Există numeroase astfel de țări sau regiuni. În funcție de situație, serviciul poate fi mai ieftin sau mai rapid decât alternativele, de exemplu în situații precum trimis bani unor studenți din Franța, trimis bani la rude prin țară șamd. Poate că nu vrei cont bancar, de exemplu, iar Orange Money nu cere unul.

orange_money


Orange a lansat recent diverse alte servicii în România: Orange Home Net oferă acces la Internet prin fibră optică, în casă, cu conexiuni de până la 1 Gbps download și 500 Mbps upload, cu router wifi inclus.

Orange Home TV este serviciul de televiziune ce nu mai folosește o antenă de satelit, ca până acum, ci folosește o conexiune pe cablu. Primești un dispozitiv TV Box HD la care poți conecta până la 4 televizoare, există mai multe pachete de canale, cu până la 121 de canale și 18 HD, iar serviciul ofera și acces la Orange TV Go, adică televizor pe mobil.

Orange Home Fix nu știu pe câți mai interesează, dar oferă telefonie fixă, iar Orange Smart Home, lansat la începutul anului, îl știți deja (eu sunt abonat, am păstrat dispozitivele). Avantajul tuturor acestor pachete este că apar reduceri de preț dacă le îmbini sau dacă ești și client Orange pentru telefonia mobilă.

asus s5507

    28 comentarii

  1. E cam fix invers. Plătești comision dacă faci operațiunea la ghișeu, nu prin internet banking.

      (Citează)

  2. Nu inteleg treaba cu “la botul calului”. In ultimii ani toate impozitele si facturile le-am platit online si nici macar o data nu mi s-a perceput un comision. Stiu ca si tu faci la fel, de asta sunt nedumerit. E ceva ce nu am priceput eu?

      (Citează)

    • Sunt chestii diferite. Plățile online cu cardul în general nu sunt comisionate (nu ție, că furnizorul plătește comision pentru că a încasat astfel banii), asta fiind o măsură pornită de la bănci/Visa/Mastercard pentru a încuraja adopția cardurilor.

      Eu vorbeam de plățile direct din cont prin banking sau prin soluții gen orange money. Acolo lucrurile pot sta altfel.

        (Citează)

  3. “E similar cu domeniul bancar, unde plata unei facturi din aplicația de mobil atrage un comision de 1-2 lei; dacă nu vrei comision, cauți sediul unei bănci, stai la coadă, pierzi 20 de minute.”

    Serios ce banca folosesti? Nici internet bankingul si taxa de administrare cont sunt gratuite la unele banci…mai nou daca stai la coada la ghiseu ori la Posta Romana trebuie sa platesti comision la fiecare plata a facturii, la Posta e 2.5lei orice factura platita, sa vezi descongestionare nu mai vad urma de pensionari la oficiul meu postal.

      (Citează)

  4. Eu n-am auzit pe nimeni niciodata sa fi folosit mPesa.
    Chiar functioneaza astfel de servicii in conditiile in care toata lumea care are deja un smarphone cam are si un cont cu o aplicatie de internet banking?..

      (Citează)

  5. Ii duce si pe astia capul…
    Vin pe o piata semisaturata si cred ca au sanse sa se impuna cu servicii similare dar mai scumpe? Nu i-a dus capul sa traga o geana la mPesa sa vada ca alora nu le-a prea iesit?
    In alta ordine de idei ING, plata factura automat (direct debit) sau tranfer bani (tot prin telefon cu aplicatia lor), comision 0, Internet basking la fel de moca. Si nu cred ca sunt singurii.
    De ce asi folosi seviciul asta scump?

      (Citează)

    • ING merge tare pe comisioane zero pentru multe operațiuni tocmai pentru că nu au multe sedii prin țară. Ei așa au pornit, cu un homebank bine pus la punct și ideea că faci de acolo tot ce vrei.

        (Citează)

  6. mPensa are avantajul ca poti primi si transfera bani in strainatate la costuri foarte mici. Adica Spania si Italia o duc bine ca altfel WU e foarte scump.

    Orange Money vine cu aproximativ 5-7 ani intarziere. Dar in general operatorii de telefonie mobila se prind mai greu de cum merge piata, a se vedea cum au pierdut din mana contentul acum se screm pe VoD dar trenul e deja pierdut ca sunt altii mult mai bine infipti pe piata si ei au ramas un singur carrier. Iar acum ii supara rau treaba cu net neutrality.

    Revenind la Orange Money, m-am tot uitat si singurul avantaj vizibil e bonusul de 1 Gb pe care-l dau atunci cand le folosesti aplicatia. In rest face ce fac si aplicatiile de Mobile Banking doar ca mai scump si mai greu (n-ai card atasat la aplicatie, trebuie sa transferi bani manual ca sa-i poti folosi apoi)

      (Citează)

  7. ING nu baga comision când plătești facturi cu aplicația mobila.

      (Citează)

  8. Eu nu stiu vreo banca sa perceapa comision la plata online… Tu cate stii?

      (Citează)

    • Banca Transilvania îmi ia comision când intră bani în cont, așa că nu-i vreo mare șmecherie că nu ia și când ies, de exemplu.

      Tranzacțiile sunt mereu comisionate, doar că de obicei la plăti este taxat furnizorul. De exemplu magazinele care au POS pierd un procent din suma încasată astfel, îl ia procesatorul. La plățile online cu cardul, magazinele pierd între 0,3 și 0,9% din sumă, iar asta e bine, până acum un an era 2-3%.

      La tranzacțiile între persoane cineva trebui să dea comisionul, de unde și discuția.

        (Citează)

  9. Din ce vad la ei pe site nu au comisioane pentru plata facturilor, ci doar pentru transferuri intre conturi: https://orangemoney.ro/descopera.html – la sectiunea comisioane.

      (Citează)

    • Nici nu am zis că ar fi, era doar un exemplu de comisionare în domeniul bancar.

      Orice tip de transfer ar fi, în domeniul bancar cineva plătește un comision. De obicei este magazinul/furnizorul spre care plătești, așa că nu ne pasă prea mult sau nu știm dedesubturile.

      La transferuri între persoane, comisionul devine vizibil, că una din părți trebuie să-l plătească.

        (Citează)

  10. Cred ca ai uitat un (P) la inceputul titlului…nu inteleg altfel cum poti afirma asta: “De ce are comisioane? Pentru că de obicei serviciile ce-ți oferă ceva “la botul calului” costă mai mult decât unele ce te pun să te deplasezi sau să muncești mai mult. E similar cu domeniul bancar, unde plata unei facturi din aplicația de mobil atrage un comision de 1-2 lei; dacă nu vrei comision, cauți sediul unei bănci, stai la coadă, pierzi 20 de minute.”

      (Citează)

    • N-am uitat că nu e cazul, ci doar este discuția clasică ce a apărut și la articolul despre Raiffeisen pe mobil. “Aoleu, vor comision dacă plătesc factura din pat, de pe telefon? Păi la naiba, dacă merg la ghișeu nu mai dau 1 leu comision!” Aparent, oamenii uită că timpul lor valorează ceva sau, mai rău, nu valorează.

      Aparent, degeaba am scris asta în articol, avem acum discuția.

        (Citează)

  11. Michael Westen

    10/11/2016 la 7:29 PM

    Legat de Orange Home TV astept sa imi spui cum poti lega 4 TV-uri la un receiver cu o singura iesire HDMI.

      (Citează)

  12. Mi-e teama ca asta a luat cu copy paste vreun articol publicitar de la Orange. Asa ar avea o scuza ca a publicat asa ceva. Altfel mi-e teama ca e …tot platit de Orange.

      (Citează)

  13. nwradu:
    N-am uitat că nu e cazul, ci doar este discuția clasică ce a apărut și la articolul despre Raiffeisen pe mobil. “Aoleu, vor comision dacă plătesc factura din pat, de pe telefon? Păi la naiba, dacă merg la ghișeu nu mai dau 1 leu comision!” Aparent, oamenii uită că timpul lor valorează ceva sau, mai rău, nu valorează.

    Aparent, degeaba am scris asta în articol, avem acum discuția.

    cum sa ni fie discutii referitoare la “P”…doar Orange sunt preferatii tai nu? smart home, sponsorizari etc. doar nu era asa ca stire din categoria noutati si nicidecum PR.

    problema e de onestitate si ipocrizie…sa amintesc de P-urile lipsa la Carrefour (+aplicatia revolutionara), la Raiffeisen, la Mercedes, la ketchup/sosul gipsy…toate au numitor comun aceeasi agentie de media: Zenith media communications romania.
    Draguta Anca nu? Am scos linkul FB sa treaca de moderare ;)

      (Citează)

    • Iar Radu tace malc ca un nesmitit ce este

        (Citează)

    • Mihai Dobre: cum sa ni fie discutii referitoare la “P”…doar Orange sunt preferatii tai nu? smart home, sponsorizari etc. doar nu era asa ca stire din categoria noutati si nicidecum PR.
      problema e de onestitate si ipocrizie…sa amintesc de P-urile lipsa la Carrefour (+aplicatia revolutionara), la Raiffeisen, la Mercedes, la ketchup/sosul gipsy…toate au numitor comun aceeasi agentie de media: Zenith media communications romania.
      Draguta Anca nu? Am scos linkul FB sa treaca de moderare ;)

      Nu cunosc pe nimei de la Zenith Media, habar n-am ce fac. Campaniile pe bloguri vin prin alții.

      Dar credeam că Vodafone sunt preferații mei. Nu uita să zici varianta asta în următorul articol despre Vodafone :P

        (Citează)

    • H:
      Iar Radu tace malc ca un nesmitit ce este

      Dacă asta e părerea ta, nu mai citi blogul, de ce-ți pierzi timpul pe aici?

        (Citează)

  14. nwradu:
    N-am uitat că nu e cazul, ci doar este discuția clasică ce a apărut și la articolul despre Raiffeisen pe mobil. “Aoleu, vor comision dacă plătesc factura din pat, de pe telefon? Păi la naiba, dacă merg la ghișeu nu mai dau 1 leu comision!” Aparent, oamenii uită că timpul lor valorează ceva sau, mai rău, nu valorează.

    Aparent, degeaba am scris asta în articol, avem acum discuția.

    Trei litere ING.

    Dar probabil ei nu au advertoriale si scriem doar cand o comit.

      (Citează)

  15. “Depunere numerar în contul unui client Orange Money cu cardul pe website” ?

      (Citează)

  16. nwradule, faci unele confuzii.
    1) plata online vs. plata la ghișeu: de obicei este FĂRĂ comision, pt că banca ECONOMISESTE forța de muncă de la ghișeu, spațiul, încălzirea, iluminatul etc. Pt a servi 1.000.000 de clienți online vs. 1.000.000 clienți la ghișee, economia pe care o fac ei este foarte mare, economie la cheltuielile LOR.

    2) Orange Money are comisioane pt că este, în cazul lor, un serviciu SUPLIMENTAR, altfel zis cînd ei bagă serviciul ăsta, ei cheltuiesc ÎN PLUS, pt că nu-s bancă, nu au deja operațiunile alea deservite de oameni și acum le deservesc cu calculatoare. Pînă acum la sediul Orange unde plăteai factura Orange, nu puteai trimite bani unui prieten, acum poți, deci e un serviciu în plus, care costă în plus.

      (Citează)

    • alias: 1) plata online vs. plata la ghișeu: de obicei este FĂRĂ comision, pt că banca ECONOMISESTE forța de muncă de la ghișeu, spațiul, încălzirea, iluminatul etc. Pt a servi 1.000.000 de clienți online vs. 1.000.000 clienți la ghișee, economia pe care o fac ei este foarte mare, economie la cheltuielile LOR.

      Cineva plătește comisioane și la online, de obicei furnizorul primește mai puțini bani, el fiind partea comisionată.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus