►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Dacă sunteți în căutarea unor whisky-uri scoțiene cu poveste, grupul Alexandrion a lansat recent pe piață noastră două whisky-uri din așa numită gamă Experimental Series a lui Glenfiddich (se pronunță glenfidic sau glenfidichh, după cum permite gâtul fiecăruia). Este vorba de whisky-urile IPA Experiment și Project XX.
IPA EXPERIMENT este un whisky finisat în butoaie de bere tip Indian Pale Ale. După cum vă spuneam în alte articole despre whisky, scoțienii îl țin pe-al lor minim 3 ani în butoaie de stejar aduse de la americani, în care s-a ținut anterior bourbon, lemnul fiind deja plin de arome pe care le va da și whisky-ului scoțian. Ulterior, însă, anumite whisky-uri se țin o vreme și în alte butoaie, de exemplu unele de sherry spaniol.
Cu berea situația stă la modul următor: Glenfiddich cumpără bere IPA de la o berărie locală din Speyside, ca să fie scoțieni pur-sânge, și lasă acea bere să fermenteze vreo 3 luni în butoaie de-ale lor. Berea crește în tărie de la 6% la 9% în acest timp, ceea ce înseamnă că lucrează în butoi și aromele ei trec în fibra lemnului. Ulterior berea este eliminată din butoaie (și băută, sper, nu aruncată) și este introdus whisky tot pentru o perioadă limitată.
Rezultatul final este un whisky cu arome fructale, de vanilie, specifice Glenfiddich, dar cu un foarte ușor aftertaste de cereală, de hamei. Simți la gust cam ceea ce simți când miroși o bere proaspăt turnată într-o halbă, dar aroma este suficient de subtilă ca să nu deranjeze, ci mai degrabă ca să te facă să gândești “băi, parcă e ceva aici, un gust nou”. Tăria este de 43%.
PROJECT XX (pronunțat Twenty) este mai interesant, zic eu, și mi-a plăcut mai mult și ca gust. Cei de la Glenfiddich au invitat la distileria lor 20 de experți în whisky din întreaga lume și i-au lăsat să guste din orice au dorit de pe acolo. Fiecare expert a ales câte un butoi, apoi master blender-ul Glenfiddich le-a îmbinat pe cele 20 în diverse proporții, obținând acest whisky Project XX.
Fiecare sticlă, având forma clasic triunghiulară a Glenfiddich, poartă și amprenta unuia dintre cei 20 de experți ce-au contribuit la acest whisky. În total, au fost alese 17 butoaie de bourbon, 2 de sherry și unul în care fusese vin de Porto, iar amestecul are arome complexe de fructe și un aftertaste de scorțișoară. Tăria este de 47%, așa că pentru a-i simți mai bine aroma turnați vreo 20-30% în plus apă, iar recomandarea oficială este să puneți și un pic de sare.
Încă nu le-am găsit online, dar probabil că prima oară vor apărea pe finestore.ro.
În vară, grupul Alexandrion a lansat o ediție specială de Balvenie în România. Numit Balvenie Caribbean Cask, este un whisky ținut timp de 14 ani în butoaie ce-au ținut anterior bourbon, apoi mutat pentru o perioadă de timp în butoaie ce-au ținut rom caraibian. Amestecul de romuri a fost făcut tot de master blender-ul Balvenie, el a decis cât timp stă în butoaie și apoi a mutat whisky în locul lor.
Rezultatul este foarte bun. Balvenie este un whisky extrem de bun, mai ales dacă vă duceți spre sticlele mai în vârstă, cu un gust mieros, catifelat. Finisarea în butoaie de rom îi adaugă și mai multe arome proaspete, specifice acelei băuturi.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
26/11/2016 la 9:34 AM
Esti nebun. Dupa astfel de prezentare ma duc sa iau o sticla. Marketingul asta…
Mihai(Citează)
26/11/2016 la 9:35 AM
@offtopic – Oferta de Black Friday 180 Ron pentru Raspberry Pi 3 Model B (1GB RAM, Quad Core 1.2GHz 64bit CPU, 4x USB 2 ports) pe
http://ro.farnell.com/raspberry-pi/raspberrypi-modb-1gb/raspberry-pi-3-model-b/dp/2525225
Este un cadou de geek, poti instala Kodi Media Center (OpenELEC OS) pentru filme si online TV, suporta SopCast, Acestream si IPTV cu EPG (Electronic program guide), poti juca jocuri pentru consola folosind RetroPie, plus cateva sute de proiecte DIY.
cosmin(Citează)
26/11/2016 la 3:42 PM
Mno numai vreau sa spun ca de la ultimul articol cu whisky am facut niste cercetari si pot sa zic ca am descoperit ce-mi place.
In primul rand sa fie single malt, blended-urile numai zapacesc gusturile, si dupa aia te zapacesc si pe tine de cap.
Iar afumatele cu gust de peat ma resping pur si simplu, donez sticla.
Din single malt am descoperit ca imi place Glenfiddich, se poate bea cu usurinta. Pentru ceva mai tare si cu caracter complet, Aberlour la 18 ani. De fapt mai curand as bea un pahar de Aberlour decat 3 de Glen.
mac gregor(Citează)
27/11/2016 la 8:52 PM
Incearca blend-urile de la Douglas Laing si Compass box.
Add(Citează)
29/11/2016 la 1:47 AM
Pentru că și la preț același raport este, dacă faci comparația la 18 ani vs 12.
nwradu(Citează)
27/11/2016 la 2:06 AM
Radule, că tot ai adus vorba: dacă ești tare, spune-mi de unde cumpăr Penderyn, în România.
Leo(Citează)
27/11/2016 la 8:51 PM
Poate la Diplomatic Shop.
Add(Citează)
29/11/2016 la 1:48 AM
Dacă nu-i distribuit oficial la noi, cred că e foarte greu să-l găsești undeva. Nu văd de ce ar importa cineva whisky englezesc și nu altele ceva mai titrate, precum japoneze sau americane.
nwradu(Citează)
28/11/2016 la 2:44 PM
Scuze de offtopic: Eu prefer coniacul in locul unui whisky.
Fărcaş Gelu Dănuţ(Citează)
28/11/2016 la 3:14 PM
Eu brunetele in locul roscatelor.
nashu_mare(Citează)
29/11/2016 la 8:43 PM
Galez, nu englezesc.
Add(Citează)
02/12/2016 la 8:29 PM
In curand o sa fie disponibile si pe http://www.bemag.ro
Bogdan(Citează)