►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
18 Nov 2016 ·
Președintele Iohannis a mai promulgat câteva legi interesante:
Președintele a promulgat și așa-zisa lege împotriva risipei de alimente și despre asta voiam să vorbim, că sunt curios cum vi se pare. Pe scurt, legea obligă magazinele să doneze produsele ce se apropie de termenul de expirare către spitale, cămine de bătrâni sau orfelinate, probabil și unor asociații care le pot valorifica astfel.
Legea se va aplica doar magazinelor cu o suprafață mai mare de 400 mp (sunt curios cât are un Mega Image tipic de cartier, care cu tot cu depozite și birouri cred că ajunge la această cifră) și va intra în vigoare la 6 luni după publicarea în Monitorul Oficial.
Acum, în mod evident este o lege bună. În momentul de față, alimentele expirate trebuie distruse, deși, cu foarte mici excepții, s-ar putea mânca în continuare fără probleme în primele zile de după trecerea pragului. Comercianții spun însă că efortul logistic suplimentar va ridica prețul celorlalte produse de la raft.
Eu sunt sceptic privind modul cum se va pune în practică. Știu din diverse surse, oameni cu restaurante sau săli de bal sau firme de catering, că încercările de a dona undeva mâncarea neconsumată le-a eșuat întotdeauna. Ei nu vor să o ducă undeva și înțeleg de ce, că presupune drumuri suplimentare cu o mașină ce în noaptea respectivului chef are și altele de făcut. Apoi, donația aceasta s-ar fi făcut oricum pe sub mână, că nu are un cadru legal, ba chiar din contră: riscă amenzi dacă cineva se simte rău și face o plângere. Legea este destul de strictă privind unde poți vinde alimente și cui.
O altă soluție ar fi fost ca la ușa lor să vină oameni ai străzii sau reprezentanți ai unor aziluri pentru a prelua mâncarea. Din ce-mi spuneau respectivii, nimeni nu voia să vină la ușă din lipsă de interes sau de o mașină cu care să preia mâncarea. Cei 2-3 oameni ai străzii din zonă nu se pun la socoteală, vorbim de nunți de 200 de persoane unde, în medie, 30% din mâncare rămâne neatinsă, deci cantități mari.
Oricum, legea asta anti-risipă se referă la magazinele de desfacere, nu la sălile de nunți sau restaurantele sau fast-food-urile din mall, care la finalul zilei rămân cu mâncare pe care o aruncă. Iar cum legea îi obligă să o ducă undeva, asta chiar va însemna găsirea unui beneficiar, un drum cu mașina, procese verbale șamd. Costurile chiar ar putea crește, ceea ce nu m-ar deranja, câtă vreme are un efect real și benefic.
O soluție mai la îndemâna magazinelor ar fi să ducă direct alimentele către reciclatoriștii de produse organice pentru biogaz, compost sau hrană animală sau ce se mai face din ele. Nu-i rea nici această practică, alte țări fac energie electrică din reciclare.
Mie personal mi se pare însă că legea nu are efect exact acolo unde doar mai tare: în rândul bătrânilor cu pensie mică, ce trăiesc de pe o zi pe alta cu economii mari și cele mai ieftine alimente. Îi vezi la magazin cumpărându-și o roșie și două felii de parizer, o pâine simplă, poate o pulpă de pui. Iar pe aceștia nu-i va ajuta nici acum cineva cu alimente mai ieftine, că nu sunt băgați într-un azil, ci-și trăiesc bătrânețea îngrijorându-se de cum pot plăti întreținerea, medicamentele și căldura.
Știți ce mi-ar plăcea mie? Ca Mega Image să pună la un loc toate acele produse reduse cu 50%, ca să le vezi dintr-o ochire. Că acum degeaba e un piept de pui la vânzare accelerată la raftul său, dacă eu n-am intrat acolo ca să caut pui. La un raft dedicat cu așa ceva m-aș uita mai des, iar dintre bătrânii despre care vorbeam mai sus cred că mulți și-ar face adevărate meniuri de acolo.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
18/11/2016 la 10:38 AM
Stii ceva? Ai dreptate.
mac gregor(Citează)
18/11/2016 la 2:10 PM
LA CE?!?
nwradu(Citează)
18/11/2016 la 2:45 PM
Asa, in general.
:)
mac gregor(Citează)
18/11/2016 la 10:55 AM
eu am mai cumparat vita de calitate cu data de expirare in cateva zile, la juma de pret.
add(Citează)
18/11/2016 la 11:36 AM
de fapt, cred ca ar fi chiar mai delicioasa daca ar fi expirata de cateva zile…de ce crezi ca o tineau mongolii sub saua calului zile in sir? ;)
Giovani(Citează)
18/11/2016 la 10:57 AM
“Valoarea bonurilor de masă crește la 15 lei” – not true
Legea spune ca bonul de masa VA PUTEA ajunge la 15 lei, dar asta doar daca vrea angajatorul.
Tano(Citează)
18/11/2016 la 11:19 AM
Corect. Eu inca primesc bonuri de 9.41, desi valoarea a fost ajustata la 9.57 de cateva luni. Asadar ramane la latitudinea angajatorului daca da bonuri si de ce valoare nominala.
benea(Citează)
18/11/2016 la 2:11 PM
Într-un fel e normal. Dacă nu scrie în contractul de muncă de bonuri, poate nici să nu ți le dea.
Probabil că unele companii vor păstra valoarea actuală, motivând că mai mult de atât nu-și permit să dea.
nwradu(Citează)
18/11/2016 la 12:27 PM
Decat sa mai adauge zile libere, mai bine se introduce si la noi regula din strainatate si anume daca o zi libera pica in weekend, sa se dea liber vineri sau luni.
alex(Citează)
18/11/2016 la 2:04 PM
În ce țară?
Mihai(Citează)
18/11/2016 la 2:35 PM
In Marea Britanie se muta lunea, in USA deobicei vineri.
alex(Citează)
18/11/2016 la 2:14 PM
Pai ai sa vezi asta , precum si produse la preturi derizorii care sunt la limita timpului cand trebuiesc scoase din magazin , tocmai pentru a limita costurile.
Doar nu crezi ca are cineva chef sa transporte volume mari de marfa de genul asta.
Cred ca, mai degraba, ecosistemul se va dezvolta in sensul asta: Produsele expira maine si ne costa sa le mutam , hai liber, luati-le de aici , la 20% din valoare , moca , whatever – isi fac ei calculul in functie de curba de golire a stocurilor.
Nu e rau.
catalinx(Citează)
18/11/2016 la 2:46 PM
Da, dar se devansează prea mult. N-am citit legea, dar înțeleg că spune că produsele trebuie duse undeva înainte să expire, nu după, deci să presupunem că la Z -2 zile.
Asta înseamnă că la Z-4 magazinul ar trebui deja să le mute într-un galantar special, cu 50% reducere.
nwradu(Citează)
18/11/2016 la 2:49 PM
Dar asta ar afecta vanzarea produselor care nu sunt la promotie. Cum piata noastra este foarte senzitiva la preturi nu m-ar mira ca o parte din clienti sa cumpere doar de la promotii.
Nu mi se pare corect sa se arunce produse bune de consum, dar ii inteleg si pe comercianti.
Valentin(Citează)
18/11/2016 la 4:16 PM
Daca romanul nu ar fi un animal prost, s-ar putea ca acele produse ce se apropie de expirare sa fie date gratuit in incinta magazinului. Nu imi este mila de boschetarii de zi cu zi, nu le dau bani, nu le dau mancare. Dar cand vad cate un batran ca sta si calculeaza daca poate sa isi cumpere niste oase de pui, dar sa nu depasesca 3 lei… ar fi o idee foarte buna sa poata sa ia cate un pui intreg, sau o amarata de paine care a fost adusa de dimineata si seara nu o mai vrea nimeni. Doar ca nu m-ar mira sa vina unul cu masina si sa plece cu 20 de rude de salam, ca doar e gratuit.
Adrian(Citează)
18/11/2016 la 9:47 PM
este o lege scoasa pentru angajatii de la stat, evident cei care au bonuri de masa le vor primi pe cele de 15 lei. cei de la privat vor trebui sa astepte pana patronul va putea (daca va putea) sa le mareasca valoarea bonurilor de masa, desi aceasta valoare este parca deductibila, dar nu stiu daca integral.
mormaila(Citează)
18/11/2016 la 9:52 PM
in vest au raion special cu produse aproape de expirare…se gasesc si pe la noi in targul Vitan la “raionul proaspete si congelate”…cine a cumparat stie ce bataie e pe milka si toblerone la gramaje mari…mai nou Lidl vad ca le face concurenta dar la anumite sortimente.
Mihai Dobre(Citează)