un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

La poligon: am tras cu AR-15, Colt 1911 și după talere

21 Nov 2016  ·

EXPERIENȚE, TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

Merg la poligonul de tir de câte ori un prieten (și comentator pe acest blog, de altfel) se întoarce pentru câteva zile prin România, ceea ce sigur a intrat deja pe radarul unor servicii, dar cui îi pasă? De data asta am tras cu AR-15, Colt 1911 și cu pușca dublă la talere.

Iată cum arată totul:

AR-15 cu cartușe 5.56 mm

O pușcă semiautomată de asalt, ArmaLite AR-15 este ceea ce acum se numește arma criminalului în masă. În masacrul de la școala Sandy Hook din Conneticut, 2012, când au fost uciși 20 de copii și vreo 7 adulți, criminalul a folosit o variantă de AR-15. Aurora, Colorado în 2012, unde un nebun a omorât 12 oameni într-o sală de cinema? Un AR-15! San Bernadino, California, 14 victime în 2015? Tot un AR-15.

poligon_joita_09_ar_15

poligon_joita_06_ar_15

poligon_joita_05_cartus_556

Motivul pentru care apare în astfel de situații este pentru că-i o armă extrem de populară în SUA, aflată în posesia multor civili și pasionați de arme. Se găsesc în piață o mulțime de accesorii de tuning pentru AR-15 (cea de la poligonul Joița avea diverse accesorii de la FAB Defense), iar versiunea militară este M16.

Eu am tras cu o variantă ce avea și o lunetă, cătare mecanică rabatabilă pe lateral (rotești arma cam la 45 de grade ca să țintești prin metoda clasică), pat absorbant de recul și un mic mâner în față. Avea și alte accesorii pe ea, dar nu contează acum. Am tras cu cartușe 5,56 mm, muniție standard NATO, o variantă de .223.

Arma este grea, cel puțin pentru un începător, și dificil de stabilizat în mână. Luneta o face însă foarte precisă (zona verde), iar pe cătarea mecanică m-am descurcat foarte onorabil, zic eu (zona roșie de sus). Reculul este surprinzător de mic deoarece arma are tot felul de mecanisme de absorbție, plus că priza pe micul mâner de sub capătul țevii o stabilizează foarte mult. Zgomotul este puternic, chiar și cu căști de protecție pe urechi. Primul foc, când te lovește acel zgomot și vezi ținta tremurând, este genul de moment “holy shit”.

poligon_joita_11_tinta_ar_15

Cel mai mult m-am bucurat când, trăgând foc după foc cu AR-15, nu m-am simțit entuziasmat de puterea pe care o am în mână, de distrugerea de care simțeam că este capabil fiecare glonț ce iese de pe țeavă, ci m-am simțit speriat. N-am avut o erecție de plăcere, ci am fost înfricoșat de faptul că există astfel de arme în magazine.

Nu pot să înțeleg de ce ai cumpăra o astfel de armă. Mi se pare că nici un pretext nu sună verosimil. Te aperi de hoți? Cum, că e ditamai arma? Aș prefera oricând un pistol în interiorul casei, că-i ușor de mânuit. AR-15 este bună în câmp deschis, dar cine te atacă așa? Vin zombie din toate părțile și-i iei de la distanță?

Nu cumperi așa ceva ca să te aperi, nu pentru că ai nevoie de o armă în casă. Iei un AR-15 pentru că te gâdila forța ei, puterea ei; te simți și tu mai puternic. Personal m-am bucurat că nu m-am simțit gâdilat de puterea ei. Am tras cu AR-15, a fost o experiență nouă, am văzut cum este, cum se ochește, ce recul are. Nu mi-aș dori așa ceva în casă; din când în când la poligon îmi ajunge.

COLT 1911 cu cartușe .45

poligon_joita_01_colt_1911poligon_joita_04_colt_1911

Pistolul acesta este un tun. Un mic tun, așa te simți când tragi cu el. Cu toate acestea, reculul n-a fost atât de mare pe cât mă așteptam, de fapt mi s-a părut chiar mai mic decât la un Glock 17.

Primele 3-4 cartușe la țintă (am tras întâi la niște figurine de metal puse prin poligon) au fost irosite, am țintit foarte prost. Apoi I got my shit together, cum se zice, am țintit cu atenție pentru a alinia bine cătarea din față cu cea din spate și am nimerit mult mai aproape de centru.

poligon_joita_03_tinta_colt

Este un pistol mare, masiv. Recunosc că, privind filmele americane, mă întrebam de ce nu au toți un astfel de pistol, dar n-ar fi practic: nu doar că-i mai greu de purtat (cântărește peste un kilogram), dar glonțul este foarte puternic. Vă vine să credeți că este un pistol inventat în 1910, folosit de americani chiar și în Primul Război Mondial?

TIR LA TALERE

Tirul la talere este super-mișto și vi-l recomand pentru că, spre deosebire de momentele când ochești cât vrei tu și tragi pe îndelete la țintă, la talere ai cam 2-3 secunde să vezi că a decolat discul respectiv, să-i reperezi direcția, să ridici pușca după el, să-l iei în cătare și să-l urmărești și să tragi.

poligon_joita_12_tulapoligon_joita_13_tula

Este mult mai interesant și mai ușor decât ați crede pentru că se trage cu alice, așa că veți nimeri mai multe decât vă așteptați. Prima oară când am tras după talere am nimerit 6 din 10. Aici la Joița, unde talerele pleacă în direcții aleatoare și diferite, am nimerit vreo 6 din 12, dacă țin bine minte.

Pușca este un model Tula cu două țevi și trage cu cartușe de calibru 12.

Prețuri:

  • talere – 85 de lei pentru tras la 25 de talere
  • Colt 1911 – 260 de lei pentru 50 de cartușe
  • AR-15 – 300 lei pentru 20 de cartușe

Puteți să le împărțiți între mai multe persoane, oricum nu recomand să trageți mai mult de 20 de cartușe cu orice armă, că vă obosește. Buletinul este obligatoriu. Poligonul Joița este lângă București, după Chitila, apare pe Google Maps. Au o mulțime de arme pe acolo, inclusiv FN SCAR, MP5, AKM și diverse pistoale și revolvere. Site-ul oficial este poligonjoita.ro

poligon_joita_02

asus s5507

    26 comentarii

  1. Ar trebui sa faca niste cursuri tematice, training pentru apocalipsa cu zombies. Sau pentru atac de werewolves. Poate chiar si pregatiri pentru a rezista la asediu de vampiri.

      (Citează)

  2. AG7, AG9 nu au ? nu am mai tras de mult cu ele :-)

      (Citează)

  3. Esti tare, Radule! Esti bun de inrolat in armata. :)

      (Citează)

  4. Colt 1911 a fost “standard issue” pana prin anii 80, asta spune multe despre evolutia armelor de foc. [O idee creata aparuse la un moment dat sa se schimbe AKM-ul cu ceva “mai modern”- pentru ce?] Mie 1911 mi s-a parut prea mare, in sensul ca nu ajungeam bine cu degetul la butonul pentru eliberarea incarcatorului, iar crosa e foooarte lunga. Bine, am si mana relativ mica.

    Despre AR15: cum ti s-a parut 5.56 vs 7.62, e mai puternica lovitura? Din filmulet reculul pare mai mic. Greutatea pare identica cu AK-ul.

    Eu la talere nu am tras niciodata pentru ca eram convins ca nu nimeresc nimic si dau banii de pomana. Daca e cum zici, insa, o sa incerc si eu, pare distractiv.

      (Citează)

    • Daca imi aduc aminte, de talere iti spusesem si eu exact acelasi lucru. Huo!

        (Citează)

    • La talere, dacă ai experiența din jocuri video sigur nimerești ceva, că ești obișnuit cu urmărirea țintei și trasul un pic la întâlnire.

      Cu 7.62 am tras doar AKM, care avea un recul mult mai mare. Cam de asta se înlocuiesc unele arme verificate cu altele mai noi, ca vin cu tot felul de materiale mai ușoare sau sisteme de compensare.

      AR-15 cică e atât de bun încât militarii americani au fost investigați dacă nu cumva făceau execuții în Afganistan, dar ei doar dădeau multe headshot-uri de la distanță. Ceea ce este nasol, că între o armată ce are lunetă în dotarea standard pe puști de asalt și una care trage pe cătarea mecanică va câștiga întotdeauna prima.

        (Citează)

  5. E loc de tras cu pusca la șold ?

      (Citează)

    • Nu cred că te lasă. Sunt niște legi stricte privind poligoanele, nu știu dacă permit tirul de la șold. Poți suna să întrebi.

        (Citează)

  6. am citit articolul cap-coada desi nu am nici o atractie pentru arme si nu am pus mana pe asa ceva decat in CS :)) ai un stil foarte placut de a descrie ceva si faci orice subiect sa para foarte atractiv, ceea ce e o mare calitate pentru un blogger.

      (Citează)

  7. Radu, de ce nu-ti lasi o barba mai mare?

      (Citează)

  8. nu cred ca se iau serviciile de tine, se vede ca nu ai mai tinut AR in mana :)

    din cate inteleg polonezii se apuca sa predea populatiei lectii de tras cu asa ceva – ei si lituanienii.

      (Citează)

  9. De cate ori mergi la poligon, mai scrie pe subiect, daca doresti +

      (Citează)

  10. nea_caisă:
    Să știi că s-a dat deja ipadul ;)

    +1. :).
    Radu , de ce ai scos aprecierile de la comentarii ?

      (Citează)

  11. nwradu:
    La talere, dacă ai experiența din jocuri video sigur nimerești ceva, că ești obișnuit cu urmărirea țintei și trasul un pic la întâlnire.

    Cu 7.62 am tras doar AKM, care avea un recul mult mai mare. Cam de asta se înlocuiesc unele arme verificate cu altele mai noi, ca vin cu tot felul de materiale mai ușoare sau sisteme de compensare.

    AR-15 cică e atât de bun încât militarii americani au fost investigați dacă nu cumva făceau execuții în Afganistan, dar ei doar dădeau multe headshot-uri de la distanță. Ceea ce este nasol, că între o armată ce are lunetă în dotarea standard pe puști de asalt și una care trage pe cătarea mecanică va câștiga întotdeauna prima.

    Nu e vorba de calibru, cât de pulbere. Cu S&W am văzut diferența dintre cartus de .45 regular si special, care făcea un poc mult mai al naibii.

      (Citează)

    • Buna ziua. Am citit de mai multe ori articolul dumneavoastra din dorinta de a intelege cat mai bine cum se exprima in randuri experienta oferita de catre clubul nostru sportiv oamenilor obisnuiti . De la bun inceput precizez ca nu stiam de acest blog si cu atat mai mult articolul poate fi considerat real, nu fabricat pentru reclama. Blog-ul dvs. pare a fi un anume gen de sursa care ne ofera noua, furnizori de servicii, informatia fara cosmetizare.Ma bucur sincer ca nu a disparut complet interesulpublicului fata de ceea ce noi numim generic tir si ma ingrijoreaza in egala masura constatarea ca o parte a comentariului dvs. poate induce, nu neaparat celor care sunt cititori inocenti, termeni si aprecieri discutabile. Exista diferente tehnice intre o arma militara, de asalt daca va place termenul si sa zicem M4A1 pentru ca se aseamana foarte mult cu AR 15 (gresit sau cu intentie tradusa drept “Asault Rifle” 15) O arma utilitara, de vanatoare sau sport se inscrie obligatoriu intr-un normativ tehnic strict legiferat pentru a fi accesibila uzului civil. Ambele categorii, cu intentie sau nu, pot ucide – este adevarat, dar se deosebesc in esenta atat ca scop cat si din punct de vedere tehnic. Armele cu performate militare nu sunt permise uzului civil in spatiul UE iar derivata civila a sistemului M16 trebuie sa treaca prin niste norme foarte stricte pana ajunge in poligon. Daca vorbim de cazuri, un eveniment teribil se poate produce cu ajutorul unui produs chimic , o banala masina, un tren, o lingurita de cafea sau un os de peste ramas in gat. Elementul comun care leaga cele enumerate inainte este omul si actiunea sa constienta sau nu. Arma este o unealta iar in mod particular, in tirul de agrement sau de performanta, preferam sa-i spunem “material sportiv”. Practicat organizat si corect indrumat, tirul sportiv, deschide o alta perspectiva si anume o detasare fata de factorul distructiv al armei sau munitiei, concentrand atentia sportivilor catre alte obiective mult mai tehnice precum (auto)disciplina, performanta corpului omenesc, tehnica declansarii, etc. Presedintele federatiei germane de tir sportiv a spus odata ca tirul sportiv trebuie considerat “sport strategic”. Astazi, vorbele sale par a avea un inteles mult mai adanc si chiar daca sunteti amatori, contactul cu poligonul de tragere poate sa va ofere un avantaj daca va fi nevoie. Va respect opinia, ma folosesc de ea pentru a fi profesionisti mai buni in activitatea noastra, dar ganditi-va ca anumite structuri pot influenta, nu neaparat in bine, viitorul nostru daca se confunda arma de agrement/sport cu armele de nimicire in masa. Masacrele si ororile nu sunt comune complexului nostru de tragere si nu consider ca un anumit sistem (puteti sa-i spuneti arma daca vreti) este mai diabolic decat altul doar pentru ca niste tulburati mintal decid sa ucida. Recent, un asemenea specimen a utilizat un avion de linie plin cu pasageri nevinovati. Ca pilot sportiv nu ma consider egal cu acel individ si voi continua sa zbor atat comercial cat si pentru placerea mea. Un om celebru a spus odata ca nu trebuie sa ne temem decat de teama insasi. Diferenta de optica vine odata cu experienta si educatia iar rolul nostru este cu atat mai important. Ne-am bucura foarte mult sa ne cunoastem mai bine si sa treceti de zona de suprafata spre ceea ce este cu adevarat sportul cu arma. Sper sa nu va deranjeze comentariul meu si va asigur de intreaga prietenie. Eugen Dima – Complexul A. Salceanu JOITA. P.S. Pentru identificare – v-am admirat gimbal -ul in ziua vizitei dvs. Stima.

        (Citează)

  12. De curiozitate, cat ar costa toata distractia?

      (Citează)

    • @GABI.
      Raspunsul se afla de obicei pe pagina web a furnizorului. O singura precizare este importanta – in cazul nostru, preturile afisate se refera la tragerile ocazionale, individuale sau grupuri foarte restranse. Pentru cei care isi manifesta interesul pentru tir ca activitate sportiva practicata intensiv, cluburile sportive si in general cei care administreaza poligoane de tragere, sunt disponibili pentru negociere si ofera, la cerere, planuri tarifare personalizate. Stima, Eugen.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus