un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

IKEA caută să se extindă în țară, vinde 3 milioane de hot-dogs pe an

2 Nov 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

8 comentarii

Hai să încep cu veștile principale, că probabil nu pe toți vă interesează restul statisticilor: al doilea magazin din București se va deschide la final de 2018, că acum abia este în etapa de obținere a autorizațiilor, iar IKEA analizează deschiderea de noi magazine în Timișoara, Brașov și Cluj, unde abia se caută terenuri.

Mie asta îmi sună a “poate în 2020”, desi ei spun că sunt în căutarea unor terenuri în zone cu o bună infrastructură de drumuri, deci ar putea fi la fel de bine și 2045.


N-am fost la conferința organizată de IKEA, dar rezultatele financiare anunțate de ei sunt mult prea interesante pentru a nu le analiza.

  • Total vânzări IKEA România: 514 milioane de lei (116 milioane de euro).
  • Total vânzări în resturantul IKEA: 32 de milioane de lei

De unde rezultă că 6,3% din cifra de afaceri a IKEA în România este făcută cu mâncare, nu cu mobilă. Cifra este peste media mondială, dar nu cu mult: într-un interviu din Wall Street Journal, CEO-ul întregului grup spunea că mâncarea le asigură 5% din vânzări.

Știu din știri internaționale că întreg grupul IKEA a raportat vânzări de 34 de miliarde de euro în ultimul an, deci România reprezintă 0,3% din toate vânzările lor. Mi se pare un procent rezonabil, chiar bun pentru o țară cu venituri mici, unde renovările se fac rar, cu multe blocuri, cu un singur magazin IKEA. Când le vor deschide și pe celelalte nu m-ar mira să ajungem spre 1%. Ca să vă faceți totuși o idee, România vinde de 116 milioane euro, în timp ce Germania de 4,75 miliarde de euro, iar SUA tot pe acolo. Sigur, contează și felul în care este organizată societatea, câte apartamente se închiriază nemobilate șamd.

Vreți mai multe date? 3,2 milioane de vizitatori a avut magazinul în 2016, timp în care a vândut și 3 milioane de hot-dogs și 5,2 milioane de chifteluțe. Adică, în medie, aproape fiecare om mănâncă un hot-dog la fiecare vizită în IKEA, plus aproape două chiftele.

ikea_chiftelute_pui_3

Nu am deci îndoieli că IKEA rămâne în continuare restaurantul cu cele mai mari vânzări din România.

În ce privește mobila, au vândut 17,3 milioane de produse, din care aproape 80% au fost de mobilier și 20% accesorii. Familia BESTA pentru camera de zi a avut cel mai mare succes.

Site-ul ikea.ro a avut peste 6,6 milioane de vizitatori unici. Asta nu pare foarte mult, având în vedere că blogul meu a avut în aceeași perioadă 2,1 milioane de vizitatori unici, dar mă gândesc că vina este a site-ului, care în continuare este criptic și plin de greșeli, problema venind din faptul că-i gestionat din altă țară, iar echipa de aici cel mult poate propune schimbări care durează enorm să fie implementate. Sau cel puțin așa mi s-a spus mie după acest articol (din ianuarie 2015!).

Pe ikea.ro se pot lansa și comenzi online, cu o livrare chiar ieftină oriunde în țară. Online au fost înregistrate 103.975 de comenzi online. Nu s-au dat date despre valoarea lor sau numărul total de produse vândute online, dar estimând trei piese per comandă, ajungem la vreo 300.000 de piese vândute online, adică 1,7% din total.

La nivel mondial, într-un alt interviu CEO-ul global IKEA a spus că vânzările online reprezintă 1,4 miliarde de euro, adică 4,1% din cifra lor de afaceri pe acest an. Suntem, în mod evident, mult departe de media grupului, ceea ce din nou nu mă miră, având în vedere particularitățile țării noastre.

Afacerile IKEA au crescut mult la nivel mondial datorită vânzărilor online, iar în alte țări deja deschid punct de colectare. Probabil că transportul până la acele puncte de colectare este gratuit, deci comanzi online și ridici din orașul tău, ceea ce ar merge foarte bine și la noi. Vă dați seama ce coadă ar fi la un astfel de centru dacă ar vinde și chifteluțe sau hot-dogi, cum face Kaufland cu punctele lor de mititei și pui?

Să vă arăt un accesoriu mișto de la IKEA: termometrul FANTAST. Costă 25 de lei, îl înfigeți în carne la cuptor, nu mai greșiți niciodată friptura, iese suculentă exact cât trebuie. Cel mai bun accesoriu pe care l-am cumpărat vreodată. Este fantast!

 


Iată un copy-paste cu alte date:

Magazinul IKEA Romania în cifre în anul financiar 2016:

  • Totalul de vânzări IKEA România (fără TVA): 514.661.610 lei
  • Vânzările IKEA FOOD: 327.535 lei (fără TVA)
  • Numărul de produse vândute: 17,3 milioane
  • Numărul de vizitatori în magazin: 3.246.389
  • Numărul de angajați: 569
  • Salariul minim brut în IKEA România: 2.000 lei
  • Cea mai vândută familie de mobilier: Familia BESTO, cu 80.000 de bucăți vândute
  • Cea mai vândută familie de accesorii: gama OFTAST, cu 311.000 de bucăți vândute
  • Cea mai vândută colecție limitată în anul financiar 2016: Colecția limitată de jucării SAGOSKATT creată de copii
  • Numărul de vizitatori www.IKEA.ro: 6.616.069
  • Numărul de membri IKEA FAMILY: 224.000
  • Fani ai paginii de Facebook IKEA România: 334.942
  • Procent de vânzări din total pentru gama pentru o viață mai sustenabilă acasă: 5,5% (creștere de 31%)
  • Numărul de chifteluțe vândute la restaurantul IKEA: 284.615 chifteluțe, 100 de tone (70% suedeze, 15% vegetariene și 15% de pui)
  • Numărul de hot-dog vânduți: 3.004.111
  • Kilometri de hot-dog vânduți: 541 km
  • Cel mai bun magazin în lume la vânzarea de prăjituri Almondy: 297.000 bucăți.
  • 82% din deșeuri reciclate și refolosite pentru energie
  • Tone de carton și hârtie reciclate: 1.119
  • Tone de metal reciclate: 36
  • Tone de lemn reciclat: 159
  • Tone de plastic reciclat: 72
  • Tone de sticlă reciclată: 11
  • Textile reciclate: 1 tonă, refolosită de un antreprenor social
  • 31 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice, în care am inclus bateriile și becurile uzate
  • 12 tone de deșeuri organice de la restaurant și ulei comestibil reciclate
  • Mobilier colectat prin programul de reciclare și refolosire: 785 piese de mobilier vechi
  • Energie consumată: 3,817 MWh (9% mai puțin în comparație cu anul anterior)
  • Gaz consumat: 830 MWh (25,5% mai puțin în comparație cu anul anterior).

Și încă două date:

În mai 2016, salariul minim brut în IKEA România a fost majorat la 2.000 de lei, cu 47% mai mult în comparație cu decembrie 2015. Mai mult, au fost introduse noi beneficii: bonus pentru vacanță de 900 de lei net și decontarea cheltuielilor lunare de transport, în valoare de până la 150 lei.

ceea ce e bine, și:

În urma rezultatelor obținute la IKEA România, fostul manager al magazinului IKEA din București va conduce de acum magazinul IKEA din Belgrad, care se va deschide în vara anului 2017.

Ceea ce nu pare o promovare, ci din contră!

asus s5507

    8 comentarii

  1. vanzarile online is mici pentru ca experienta e oribila.

      (Citează)

  2. Ar trebui să mă simt vinovat – n-am mâncat niciodată hotdogi de-ăia de se cumpără cu brațul. Iar chiftele de-alea – în total, de când s-a deschis magazinul la noi, doar 16 buc. Au fost meh!

      (Citează)

  3. “livrare chiar ieftină oriunde în țară.”

    Cred ca nu ai plasat nici o comanda online sa vezi ce livrare ieftina are Ikea. :)

      (Citează)

    • Nu stiu online, dar eu fac livrari dese cu ei cand am pachete mari. Sunt preturi bune, am facut livrari si in tara, ca m-a rugat un amic sa ii command ceva si pretul a fost bun.

        (Citează)

  4. Adica un magazin din Germania vinde in medie de 95 de milioane, in timp ce unul din Romania de 116 milioane.

    Cat castiga un angajat IKEA acolo fata de unul de aici nu au spus?

      (Citează)

    • Vad ca ai unele porniri socialiste :)

      Eu zic asa: daca maine isi da demisia un angajat de raft din Bucuresti, cam ce salariu gaseste ca se se angajeze? 1500 de euro? 2000 de euro?

      Orice firma o sa isi plateasca salariatii conform pietei locale, e absurd sa faci altfel. Daca nu crezi asta, fa-ti o spalatorie auto sau o gogoserie si plateste-i pe angajati ca in Germania, ca fac aceiasi munca.

      Si Ikea e chiar un caz ok fata de altele (stiu pe cineva care lucreaza intr-un supermarket care incepe cu K), odata ce au ajuns la 2000 brut minim si 900 lei net, bonus vacanta.

        (Citează)

  5. cautam sa vad ce mancaruri are resturantul de la Ikea din Bucuresti pe google :
    ikea bucuresti restaurant pret si la auto complete imi apare :
    ikea bucuresti restaurant pret meniu nunta
    ikea bucuresti restaurant pret meniu botez

      (Citează)

  6. Ikea folosește lemn procesat în Rădăuți dar nu are în plan deschiderea unui magazin în Iași deși ar fi o idee extrem de buna, ar face livrări în toată Moldova.

    Iasi-ul este peste Timișoara la dezvoltarea în domeniul IT, va fi un pol economic important pentru România deci ar trebui luata in considerare ca viitoare destinație.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus