un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Hillary Clinton a câștigat votul popular, dar asta nu schimbă cu nimic lucrurile

9 Nov 2016  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Culmea alegerilor: Hillary Clinton are mai multe voturi decât Donald Trump, pe numărate, dar asta nu schimbă cu nimic situația, președintele fiind decis în funcție de numărul de electori.

Mai exact, în acest moment Clinton are 59.344.398 de voturi, iar Trump 59.179.214 de voturi. Situația acum 3 ore era de 59.164.000 la 59.029.000. Diferența a crescut constant pentru că statele în care s-a votat târziu, precum cele de pe Coasta de Vest, sunt majoritar democratice și numărătorile vin cu noi date în favoarea lui Clinton.

voturi_clinton_trump

Este a doua oară când se întâmplă asta. Anteriorul președinte republican, George Bush, a câștigat votul electorilor, dar nu și cel popular, care i-a revenit lui Gore în anul 2000.

Situația aceasta are loc rar și apare din cauza sistemului electoral american ce presupune două etape:

  1. fiecare stat american oferă un număr de electori (le puteți vedea aici), de puncte să zicem mai bine, candidatului care obține majoritatea voturilor populare în acel stat. Numărul de electori este fix și proporțional cu populația statului. De exemplu cel mai mare stat american, California, oferă 55 de electori, în timp ce New Hampshire, cu mult mai puțini locuitori, are doar 4 electori.
  2. câștigă candidatul ce adună majoritatea electorilor, adică un minim de 270 din totalul de 538.

Sistemul pare complicat, dar vine dintr-o vreme când oamenii din fiecare stat dezbăteau local pe cine vor președinte și apoi spuneau unor trimiși speciali, acești electori, să se ducă la Washington și să susțină acolo că statul lor îl vrea drept președinte pe X sau pe Y.

Problemele apar când se iese în mod inegal la vot. De exemplu dacă în California se prezintă la vot doar 11 oameni, din care 6 votează Trump și 5 Hillary, atunci lui Trump i se alocă toți cei 55 de electori. În schimb, dacă în New Hampshire se prezintă la urne 3 milioane de locuitori și toți votează cu Clinton, aceasta tot 4 electori primește, că aia e ponderea statului în marele sistem.

Întregul proces este suplimentar complicat de câteva state unde cel mai popular candidat nu ia toți electorii, ci aceștia se împart proporțional cu procentul votului popular (ceea ce, de fapt, chiar are sens, dar dacă s-ar trece la acest sistem în toate statele mai bine ar elimina de tot electorii și ar conta doar votul popular, ca în majoritatea țărilor).

Trăgând linie, Clinton are mai multe voturi decât Trump, dar nu contează pentru că în final Trump a adunat vreo 306 electori din minimul necesar de 270 pentru a câștiga. Bummer!

Ce aș vrea să zic în încheiere este că sondajele n-au mințit. N-a fost vreo bulă pe Internet, mass-media n-a păcălit oamenii, deși într-adevăr sondajele arătau o diferență mai mare între Clinton și Trump decât este acum. Deși, ce-i drept, e în marja de eroare. Mai mulți oameni au preferat-o pe Clinton președinte, doar că răspândiți în diverse state. Din păcate, sondajele nu pot estima la fel de bine și scenariile cu numărul de electori și cu procentul celor care ies la vot în fiecare stat, așa că generează surprize precum cea de astăzi.

Iată discursul de victorie a lui Trump, surprinzător de clasic și împăciuitor:

asus s5507

    24 comentarii

  1. ÃŽn Teleorman e tot cu electori?

      (Citează)

  2. E ca la tenis.
    Daca doi insi joaca un meci in 5 seturi astfel:
    6-0, 6-0, 4-6, 4-6, 4-6.
    Scorul e 24-18 la game-uri dar la seturi e 2-3.
    Al doilea castiga meciul.

      (Citează)

  3. Cam aiurea treaba asta cu electoral. Cum ar veni, pana la urma vointa populară nu este reflectată in rezultatul final al votului – iar asta nu mi se pare deloc in regula.

      (Citează)

    • Eu zic ca ambasadorul Romaniei in SUA sa transmita un mesaj ceva ca se incalca dreptul democratic al cetatenilor de a vota…

        (Citează)

    • ion marius:
      Cam aiurea treaba asta cu electoral. Cum ar veni, pana la urma vointa populară nu este reflectată in rezultatul final al votului – iar asta nu mi se pare deloc in regula.

      Pentru ca vii din alt sistem. Lor li se pare foarte bun al lor, iar o tradiție este cu atât mai greu de modificat.

        (Citează)

  4. bo$$ (profit $h@r3) lasa alegerile …

    uite noul poster pentru sezonul urmator

    http://9gag.com/gag/aeYbgz5

    gr33ts

      (Citează)

  5. De fapt sondajele care nu s-au multumit sa dea doar procentele pentru fiecare cadidat la nivel national ci au tinut cont de impartirea pe state si esantionarea din fiecare au tinut cont de acest sistem.
    Ce le-a dat peste cap a fost “spirala tacerii”.

      (Citează)

    • Spirala tăcerii si wikileaks. Cine È™tie numele dezvăluirilor să le însereze mai jos.
      Incep eu cu primul: intr-un mail HC recunoaște că Qatar si Arabia Saudita sustin financiar ISIS. Asta nu o împiedică să primească donații de la ei. Clinton Fundatia a primit 1 mil $ de dolari cadou din partea Quatar de ziua lui Bill.

        (Citează)

  6. Ba sondajele au mințit. Acordau probabilitate de câștig de peste 90% pentru Hillary. Nu este prima dată când sondajele sunt umflate în favoarea candidatului preferat.
    Hai ca tot eu spun de Wikileaks: scandalul legat de “spirit cooking”. Se pare că John Podesta, seful de campanie este implicat în ritualuri bizare, potenÈ›ial canibalism. Stiu ca suna fantezist, dar sunt f multe dovezi ce se sustin. Totul este sintetizat intr-un film pe Youtube al lui “black pigeon speaks”.

      (Citează)

  7. ion marius:
    Cam aiurea treaba asta cu electoral. Cum ar veni, pana la urma vointa populară nu este reflectată in rezultatul final al votului – iar asta nu mi se pare deloc in regula.

    Practic inseamna ca votul unora valoreaza mai mult decat al altora.

      (Citează)

  8. Radu, este a 4-a oara cand se intampla sa fie victorie republicana dar vot popular majoritar democrat.

      (Citează)

    • AÈ™a o fi. Mie asta îmi spune că, atunci când câștigă republicanii, o fac la limită.

        (Citează)

    • Mai îngrijorător este ca democraÈ›ii importa un bazin electoral sub forma de emgranti din Mexic sau refugiaÈ›i. Categoria asta beneficiază in proporÈ›ie mare de diversele programe de asistență socială, sunt captivi ai sistemului. Cam la fel cu publicul asistat al lui Vanghelie. Tot democraÈ›ii susÈ›ineau votul fără card de identitate considerând că a cere un act este un gest rasist.

        (Citează)

    • Valentin: Tot democraÈ›ii susÈ›ineau votul fără card de identitate considerând că a cere un act este un gest rasist.

      Păi mulți americani nu au acte.

        (Citează)

    • @nwradu este mai mult decat un gest de ocrotire, asta reflecta asteptarile foarte mici pe care le au de la anumite categorii sociale. II trateaza ca pe niste retarzi. Corect este sa-i tratezi pe toti ca persoane responsabile.
      Daca nu esti in stare sa iti faci acte de identitate de ce ai fi apt sa votezi?

      Explicatie este mai simpla, stie ca emigrantii ilegali voteaza in majoritate cu partidul democrat.
      Uite jurnalismul pe care nu-l vezi in media de masa:
      https://www.youtube.com/watch?v=jUDTcxIqqM0

        (Citează)

  9. CNN-ul vuia aseara de cat de tare s-au inselat sondajele. Atat la exitpolls cat si la discutiile anterioare. Similar Brexit. Nu cred ca au fost bune dar in marja de eroare.

    Cred ca de fapt oamenii una au declarat si alta au votat.

    Dupa parerea mea, cel mai plauzibil motiv a fost ca le-a fost rusine sa zica Trump (era chiar scandalos) dar in sinea lor au votat impotriva lui Clinton, impotriva establishment-ului, impotriva mainstream-ului.
    Asa as defini acel silent majority care de data asta a fost un fenomen de amploare.

      (Citează)

  10. Radu nu ai dreptate ca e la fel ca la Bush-Gore. La alegerile alea a fost u renumarare de voturi, a fost o diferenra de vot popular mai mare si numarul de electori la limita. La Trump-Clinton, Trump castiga si fara Florida.

      (Citează)

  11. nwradu: Păi mulți americani nu au acte.

    Si ti se pare normal sa votezi fara act de identitate?

    I se pare cuiva normal ca oamenilor sa li se permita sa-si exercite dreptul de a vota in tara in care locuiesc, in timp ce ei nu isi respecta obligatia fundamentala de a avea un act de identitate eliberat de tara in care locuiesc? Nu vorbim de carduri, cipuri sau alte accesorii “futuriste”, vorbim de banalul act de identitate.

      (Citează)

  12. vladutz:
    CNN-ul vuia aseara de cat de tare s-au inselat sondajele. Atat la exitpolls cat si la discutiile anterioare. Similar Brexit. Nu cred ca au fost bune dar in marja de eroare.

    Cred ca de fapt oamenii una au declarat si alta au votat.

    Dupa parerea mea, cel mai plauzibil motiv a fost ca le-a fost rusine sa zica Trump (era chiar scandalos) dar in sinea lor au votat impotriva lui Clinton, impotriva establishment-ului, impotriva mainstream-ului.
    Asa as defini acel silent majority care de data asta a fost un fenomen de amploare.

    Nu au zis cu cine voteaza nu de rusine (ar fi culmea!) ci pentru ca democratii sunt intoleranti si bullies!

      (Citează)

  13. Am citit ca ar fi avut 3 milioane de emigranti ilegali care au votat.
    Nu imi dau seama cum de stiu ca aia sunt ilegali, au verificat statutul votantilor?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus