►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Țin în mână whisky Glenlivet de vreo 2.000 de lire sterline.
Observați data trecută pe flacon: 20 octombrie 1962. Whisky-ul acela a fost pus în butoi când Kennedy încă era în viață, de fapt fix în timpul crizei rachetelor din Cuba. Oamenii erau la 7 ani distanță de a ajunge pe Lună, ba chiar 1962 era anul în care John Glenn, primul american în spațiu, făcea celebrul său zbor pe orbita planetei. Tot în 1962 apăreau albumele de debut ale The Beatles și Bob Dylan. Primul film cu James Bond intra în cinematografe cu 15 zile înainte de producerea acestui whisky. Europa era la câțiva ani distanță de primele transmisiuni TV color.
Spun acestea ca să înțelegeți mai bine de cât timp stă acel whisky în butoi și cum arăta lumea atunci când a fost pus acolo. Este un fel de “istorie lichidă”.
O sticlă de The Glenlivet de 50 de ani, din care s-au îmbuteliat recent doar 100 de bucăți, s-a vândut cu aproximativ 18.000 de lire, iar în licitații ulterioare a ajuns chiar și la dublu. Așa că micuța sticlă pe care o țineam în mână, de 54 de ani vechime, valorează măcar 2.000 de lire, estimez eu. Aș vrea să spun că am băut din ea, dar n-am făcut-o, era o mostră scoasă pentru master blender, care va vedea apoi cum o va integra poate în ediția de anul viitor a unui Glenlivet de 50 de ani. Eu doar am profitat de faptul că angajații distileriei puneau la loc butoiul respectiv și am fotografiat-o sub privirile lor atente.
Peste 10 milioane de litri de whisky sunt produși anual la distileria Glenlivet din Scoția, al cărei nume înseamnă “valea verde”. The Glenlivet este cel mai bine vândut single malt în SUA și primul sau al doilea cel mai bine vândut single malt din lume, în funcție de anul când se face calculul, deoarece e la mare concurență cu un alt whisky scoțian. Îl găsiți și pe piața noastră, desigur.
Am mai scris despre whisky-uri și ce înseamnă termenii. Trecem rapid prin ei: Scotch = whisky făcut în Scoția, după niște legi stricte. Single Malt Whisky = whisky produs din orz și într-o singură distilerie; master blender-ul este omul care ia whisky-uri din diversele butoaie din pivniță și face amestecul ce va ajunge în sticlă. Whisky de vârstă X ani = cel mai tânăr whisky din amestecul respectiv avea X ani. Blended Whisky = whisky făcut dintr-un amestec de whisky-uri din orz și din alte cereale, produse în mai multe distilerii, amestecate în proporții ce sunt secretul lor comercial.
Beau whisky de multă vreme și, odată pe an, îmi fac cadou o sticlă scumpă, poate ceva de 21 de ani sau ce-o fi pe gustul meu. Cu toate acestea, abia acum vizitând distileria The Glenlivet (și altele, vă zic în alt articol) am conștientizat cât de fascinant este întreg procesul de fabricare când îl privești din următoarea perspectivă: o băutură fină, cu atâtea inflexiuni în arome încât sunt scrise, la propriu, volume întregi de teorie despre asta, este produsă doar din orz, drojdie și apă de izvor, plus ceva timp petrecut în butoaie de unde trage culoare și alte arome.
Asta e tot: o cereală, apă, drojdie pentru a porni fermentarea. Mi s-a părut incredibil când vezi ce industrie de miliarde a fost creată pornind de la acestea.
Istoria The Glenlivet începe în 1824, când George Smith a început să producă whisky, fiind prima distilerie oficial înregistrată în zonă. Whisky-ul a ajuns atât de celebru încât la un moment dat un rege l-a cerut după nume, trecând prin zonă, iar în 1950 Glenlivet reprezenta jumătate din toate vânzările de scotch din SUA. Cândva în istoria sa, distileria a obținut permisiunea de a-și spune The Glenlivet pentru a-i accentua unicitatea.
Am făcut un tur de distilerie, unde am văzut un alt contrast: whisky-ul se fabrică după aceleași rețete tradiționale, ca acum aproape 200 de ani, dar procesul în sine este unul modern, în sensul că acum calculatoarele controlează temperatura, transferă malțul dintr-un vas în altul și au grijă de întreg procesul.
Iată cum arată orzul bun pentru whisky (stânga) față de cel folosit ca hrană pentru animale (dreapta). Este mai mare, are bobul mai voluminos, ceea ce înseamnă că are mai multe zaharuri ce vor fermenta pentru a obține tăria necesară. Orzul pentru whisky este adus din diverse zone ale Scoției, fiind cultivat special pentru distilare.
În mână țin “peat”, adică turbă, cărbunele prin a cărui ardere se afumă orzul pentru a produce whisky-uri afumate. Glenlivet produce un astfel de whisky, se numește Nadurra Peated, o variantă îmbuteliată la o tărie de aproape 60%, cum iese din butoi. E foarte bun, este doar ușor afumat și vi-l recomand, are nas și aromă superbă.
Orzul este introdus în apă pentru a porni procesul de transformare a amidonului din interior în zaharuri, moment în care începe să i se spună malț, apoi este măcinat. Pe vremuri se folosea “râșnița” Porteus din imaginea de mai jos, acum îmi închipui că sunt mașinării mai mari și mai rapide, dar procesul este același: malțul trece prin două etape de măcinare, una mai grosieră ce doar eliberează bobul, alta care îl transformă în ceea ce vedeți mai jos, numit grist, termen care în română s-ar traduce prin șrot sau măciniș.
Nu știu cum să-i zic în română, poate ar merge “înmuierea”. Grist-ul este acum pus în apă și încălzit treptat spre temperaturi mari, un proces ce dezvoltă toate zaharurile din acesta pentru a le pregăti de fermentare.
Etapa aceasta se numește “mash tun” și are loc într-un vas mare cât toate zilele, înalt cât două etaje, probabil cu o capacitate de peste 150 de tone. Grist-ul stă acolo vreo 3,5 ore (timpul diferă la fiecare distilerie, este un aspect al “rețetei”), timp în care este încălzit în apă de izvor. Glenlivet ia apă de la un izvor numit Josie’s Well, dar acum produce atât de mult whisky încât trage apă de la mai multe izvoare din zonă.
După 3,5 ore, lichidul rezultat se numește “wort” (borhot?), este filtrat și apoi transferat în vasele de fermentare.
Vasele respective se numesc “washbacks”, iar aici wort-ul este amestecat cu drojdie pentru a începe fermentarea. Glenlivet are 16 vase de 100 de tone fiecare, făcute din lemn de pin de Oregon. În jur de 60 de tone de lichid intră aici, dar în timpul fermentării (ce durează 52 de ore) volumul crește și din acest motiv vasele sunt de o capacitate mai mare.
Am deschis un astfel de butoi și am încercat să miros în interiorul său. Experiența este incredibilă, sinusurile sunt șocate de vaporii din vas și se blochează, simți o durere în frunte și faci ochii mari. Nici cea mai tare cafea n-ar avea așa un efect de trezire asupra corpului uman.
După 52 de ore, wort-ul devine ceva numit wash, cu o tărie de vreo 9%, și merge la distilare.
Distilarea se face în vase mari de cupru, material folosit deoarece se încălzește uniform și reține sulful din băutură, care altfel ar altera gustul whisky-ului.
Vasele de la The Glenlivet au o formă de felinar gândită de George Smith în 1824, cu un gât lung și o formă gândită pentru a maximiza contactul wash-ului cu metalul. Alcoolul se evaporă la o temperatură mai mică decât apa, așa că prin încălzirea distilatorului vaporii ce se ridică primii sunt cei de alcool.
Vaporii se condensează apoi în formă lichidă și se ajunge la o tărie de aproximativ 20%. O a doua distilare a acestui lichid obținut ridică tăria la 70%, moment când se obține, în sfârșit, whisky-ul.
Lichidul care iese din distilatoare curge printr-un aparat numit “the safe”, seiful, care tradițional este încuiat pentru a evita furtul de alcool pentru consum propriu sau evitarea taxelor. Pe vremuri, seiful din fiecare distilerie era păzit de un ofițer al autorităților de taxare.
Whisky-ul acesta este incolor, culoarea urmând să o ia de la butoi. Nu se folosește tot ce iese din distilator, ci doar vreo 20% din cantitate, numită “inima”, capul și coada fiind aruncate, prima parte pentru că are un conținut de metanol toxic, ultima parte pentru că nu este foarte bună .
Am băut whisky ieșit din seif și n-are nici o legătură cu produsul pe care-l avem în sticlă, o demonstrație pentru cât de important este butoiul de maturare în întreg procesul. Whisky-ul proaspăt distilat miroase și are gust de malț încălzit, ca o supă de cereale. Nu mi s-a părut ceva ce aș bea cu plăcere. Este și foarte tare, am simțit cum mi se strânge gâtul, iar pentru a-i simți aromele trebuie să-l îndoi cu apă, că altfel papilele sunt arse de alcool.
Mi-am dat seama cât de important este butoiul, cu această ocazie, și m-am întrebat și de ce în România producerea țuicii s-a oprit, de obicei, după distilare, fără o perioadă lungă de maturare în butoi. Cine știe ce gust o avea după 12 ani într-un lemn de calitate.
Whisky-ul incolor din seif se pune în butoaie și trece în pivnițe la o maturare ce-ar putea dura oricât între 3 ani (minimul cerut de lege) și mulți, mulți ani, precum v-am arătat sus cu acel whisky de 56 de ani.
Pentru butoaie scoțienii folosesc unele ce-au ținut deja whisky american de tip bourbon, lemnul fiind impregnat cu ceva arome de acolo. În funcție de ediție, unele whisky-uri sunt transferate pentru câțiva ani și în butoaie de sherry spaniol. Sunt hale întregi, răcoroase, cu zeci de mii de butoaie în interiorul lor.
Whisky-ul din sticlă rareori se îmbuteliază dintr-un singur butoi, ci dintr-un amestec. Vârsta trecută pe sticlă (dacă se trece) este cea a celui mai tânăr whisky din combinație, iar combinațiile sunt secrete, gândite de master blender. Acesta decide și cât timp va fi păstrat un whisky în butoi, meseria sa cerându-i să facă previziuni pentru consumul de peste 18 ani sau 21 de ani și să păstreze butoaie pentru atunci.
Procesul în sine folosește cantități masive de ingrediente: în jur de 26.000 de tone de orz pe an și în jur de 300 de milioane de litri de apă pentru a obține 10 milioane de litri de whisky. Diferența nu se aruncă, ci se refolosește în alte scopuri: o mare parte din orzul ce nu intră la fermentare este trimis fermelor pentru a hrăni animale, apa încălzită este folosită pentru a încălzi alte instalații, căldura este păstrată, apa este filtrată și curățată înainte de a fi deversată. Volumul și mai ales frumusețea zonei în care se află Glenlivet, în zona delurită din Speyside, îi obligă să aibă grijă de natură.
Glenlivet produce mai multe tipuri de whisky-uri:
Acum, să nu credeți că un whisky maturat mai multă vreme este automat mai bun. Papilele fiecăruia sunt diferite, așa că beți-l pe cel ce vă place cel mai mult, indiferent de vârsta sa. Prețul, evident, crește odată cu perioada de maturare pentru că altfel n-ar renta să ții butoaiele de whisky pe poziție câte 18 sau 25 de ani.
Așa se face The Glenlivet de aproape 200 de ani. Îl puteți găsi la noi pe worldofdrinks.ro, site-ul distribuitorului Pernod-Ricard, compania mamă, dar și în multe alte locuri precum eMAG. Pe World of Drinks prețurile sunt foarte bune, de exemplu un whisky Ballantines 30 de ani vândut de ei cu 965 de lei costa în Mega 1158 lei.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
21 comentarii
01/11/2016 la 8:19 AM
Frumos articol, la cat mai multe de acest gen. Ziceai mai sus doua chestii interesante care explică un pic principiul “mass consumption, mass production”. Fermentarea în 52 de ore, pfffff, îți dai seama ce forțat e acel proces ? Pentru producerea țuicii sunt aceeași pasi ca si mai sus: măcinare, fermentare: AICI e diferența ( fructele culese în august-septembrie se lasă la fermentat până în ianuarie martie) , dublu distilare: se fierbe borhotul alcoolul slabă se separă si se fierbe inca odată în “limpezas”. Partea de jos numit țusla se mai dau mosnegii pe picioare pentru dureri. Mijlocul e tuica iar ultima parte se arunca, e toxic. Tuica nu se pune in butoaie pentru că se consuma pe loc :D nu are nevoie de butoaie “aromate” să îi schimbe gustul. Se găsește și la noi tuica învechită, trebuie doar să cauți. Nu poți să compari o tuica de pere cu o fermentare pe orz.
Liviu(Citează)
01/11/2016 la 8:39 AM
În zona din Maramureș unde m-am născut, produsul superior de la al doilea distilat se numește “mursă”, are în jur de 85-90 de grade și bătrânii păstrează cam un litru pentru dezinfectarea rănilor deschise (în special la animale).
“Doamne feri, puiu mamii, să bei din sticla asta, că mori hăpt amu!”
Stefaniu Criste(Citează)
01/11/2016 la 8:53 AM
Nu cred, înțeleg că așa se producea mereu. De exemplu la Glenlivet se obținuse o accelerare a etapei mash tun de la 6 ore (cât este la distileria Strathisla) la 3,5 ore pentru că foloseau un vas mult mai mare și amestecau în el.
Cred că timpul scurt de fermentare este dat de alți factori: orz de calitate, cu mult amidon/zahăr, plus etapa de măcinare și germinare și mashing care scoate în evidență zahărul.
nwradu(Citează)
01/11/2016 la 8:56 AM
Apropo de țuică, mă înșel eu sau aici fruntea este cea mai apreciată parte a țuicii, nu inima?
nwradu(Citează)
01/11/2016 la 9:11 AM
Nu e deloc fortata o fermentare in 52 de ore. E perfect posibil daca drojdiei i se asigura conditiile optime de temperatura si hranire. La fel, se folosesc drojdii selectionate. In cazul taranului roman nu avem un proces exact si bine pus la punct, totul e empiric si bazat pe “povesti” si “asa faceau aia batrani”. De aia tin 6 luni la fermentat in vase deschise unde pierd poate mai mult de jumatate din alcool, cateodata incepe acetificarea, cateodata li se contamineaza cu mucegaiuri iar dupa ce distileaza, de cele mai multe ori se numeste posirca nu palinca.
borgnet(Citează)
01/11/2016 la 10:50 AM
prima parte numita “frunte” se arunca deoarece e toxica dar totodata si cea mai tare
mihai(Citează)
01/11/2016 la 8:30 AM
Tu intrebi de ce țuica nu se tine la maturat 12 ani , dar mai apuca primavara ?
dw(Citează)
01/11/2016 la 8:55 AM
Da, era mai mult teoretică întrebarea. Mă întreb ce gust ar avea și dacă ar fi putut deveni celebră în lume, asemenea whisky-ului.
nwradu(Citează)
01/11/2016 la 8:37 AM
In Ardeal era o traditie ca sa pui tuica la invechit cand ti se naste un copil, si sa o deschizi numai cand se insoara, la nunta lui.
mac gregor(Citează)
01/11/2016 la 8:57 AM
Drăguță tradiția. Teoretic și la whisky poți să bei unul de aceeași vârstă cu tine până pe la 50-60 de ani, dar este din ce în ce mai scump să faci asta.
nwradu(Citează)
01/11/2016 la 6:33 PM
Subscriu – bunicul a pus pentru nepoti sa bea la majorat (ca nu se stie cand si de cate ori se casatoresc :) )
C(Citează)
01/11/2016 la 9:34 AM
Daca prin frunte te referi la prima parte care curge la distilare, se arunca si la tuica, din acelasi motiv(continut de metanol). Nu stiu sigur daca la tuica se arunca si ultima parte.
alex(Citează)
01/11/2016 la 9:40 AM
Nu nu, fruntea e cea toxica. Cum zicea Stefan Criste numai buna de dezinfectare.
Daca nu ma insel drojdiile sunt folosite pentru a grabi procesul de fermentare. Procesul natural e cel in care apare drosofila melogaster sau cum ii zice :D musculita de borhot si face magia pe acolo. Oricum la orz, apa de izvor, drojdie mai adaugi si hamei si deja ai o bere buna cu tarie de 9%, o mai filtrezi un pic si pac.
De ce se prefera anumite fructe pentru tuici: randament
Conţinutul în alcool după prima distilare:
Mere: 29,35 % vol/alcool Pere: 33,37 % vol/alcool
Piersici: 33,37 Prune: 35,16
Cireşe: 35,16 Caise: 48,22
Gutui: 36.96 Mure: 40,63
Vin: 35,16 Tescovină: 33,37
Corcoduse: 34,5
Mere şi pere de vară: ~24,0
Drojdie din vin: ~36,0
Randamentul în alcool (45*) la 100kg decoct:
Cireşe: 8-11 L
Mere: 4,5 – 5,5 L
Mere de vară: 4-4,5 L
Mure: 4-6 L
Struguri: 9-12 L
Mere pădureţe: ~4,5 L
Pere pădureţe: ~5,5 L
Resturi de fructe: 4,0-5,0 L
liviu(Citează)
01/11/2016 la 5:32 PM
Cand apare musculita, deja incepe sa se faca otet. Musculita nu are ce cauta in proces.
borgnet(Citează)
01/11/2016 la 10:07 AM
Am avut ocazia sa beau tuica invechita 20 de ani. Era extrem de aromata, insa foarte slab alcoolizata, am inteles ca alcoolul s-a evaporat din cauza ca butoiul respira.
Bogdan(Citează)
01/11/2016 la 11:21 AM
Foarte misto documentat si nu greu de urmarit.
Intrebare. Ai facut multa degustare dimineata, pe stomacul gol? :)
rivi(Citează)
01/11/2016 la 1:49 PM
Pai, lucrurile stau cam asa:
“wort” (borhot?) – nu; amestecul de cereale si apa se numeste plamadă.
Plamada dulce (nefermentata) este pusa in linuri de fermentare (washbacks).
Borhotul este plamada epuizata (adica dupa ce s-a estras alcoolul).
Drojdiile (Drosophila n-are nici-o treaba) transforma zaharurile (amidonul) in alcool. Mor relativ repede (cele selectionate rezista pana undeva la 10° = 10% alcool, dupa care se inhiba si daca mai exista amidon in plamezi, acesta este pierdut = nu mai este transformat in alcool).
Ca formula, se scrie asa:
C6H12O6 =======> 2 x C2H5OH + 2 x CO2 + caldura
amidon etanol dioxid de carbon
Distilarea are doua faze:
– in prima faza se obtine alcool brut; inteleg ca ei il scot la 20° dar nu cred. Uzual concentratia este pana in 10°. Aceasta faza este discontinua (batch), in sarje (dupa cum arata alambicurile). Cu cat concentratia e mai mica, cu atat separarea (rafinarea) e mai buna/usoara.
– faza a doua se numeste rafinare. Alcoolul brut se separa in fractii, in functie de temperatura de fierbere = evaporare a diferitelor substante din alcoolul brut.
Fruntile sunt un amestec de alcooli si substante cu o volatilitate ridicata, cu temp de fierbere sub 78,37°C (cea a alcoolului etilic).
Alcoolul etilic este separat in palierul de 78,37° si are sa devina wihisky dupa ce mai “creste” si se matureaza in butoaie.
Cozile sunt cele care se colecteaza la temperaturi de peste 78,38°.
Ideia este ca o rafinare ideala inseamna ca fruntile si cozile nu contin alcool etilic.
Este, de fapt, o distilare fractionata a alcoolului brut. Procedeul poate fi discontinuu (batch/sarja) sau continuu, cu colectarea celor trei fractii in zone diferite ale coloanei de distilare-rafinare. Tehnologia clasica este discontinua si probabil asta este aplicata si in cazul asta.
Cantitatea uriasa de apa utilizata se datoreaza mai ales proceselor de racire: unele linuri de fermentare se racesc (astea din poze probabil nu) pentru ca temperaturile ridicate inhiba/ucid drojdiile iar condensarea vaporilor de alcool brut ca si a fractiilor de rafinare inseamna tot apa.
Personal consider ca un whisky peste 21 de ani are deja un gust prea accentuat de “parchet” (stejar) si cred ca unul la varsta majoratului este toma’ bun.
TS(Citează)
01/11/2016 la 1:51 PM
excelent articol
tocmai urmaream documentarul
BBC Scotch The Story of Whisky
Marian(Citează)
01/11/2016 la 2:12 PM
Interesanta experienta. Glenlivet e un Speyside decent, nu cel mai bun dar nici cel mai slab. Pentru mine, problema principala e ca nu e Islay.
Gigi(Citează)
01/11/2016 la 7:53 PM
Foarte interesant articolul!
Mihai O.(Citează)
01/11/2016 la 8:11 PM
Noa, fii atent ce interesantă e post-procesarea la țuică.
În satul unde m-am născut, tuica brută (aia de după mursă) are cam 56-58 de grade.
E prea tare pentru consumul uzual de 2-5 shoturi zilnice, așa că se diluează până la ~45-47 de grade, totul făcându-se fără instrumente de măsură: horincarul pune țuica brută într-un ciubăr curat și completează cu apă. E foarte interesant că apa de la o singură fântână e bună – dacă încerci sa folosești altă apă ajungi ca pălinca să-și piardă trasparența, ajungând de un alb mat.
Cât despre păstrare, da, am avut la nuntă pălincă veche de 25+ ani.
Stocarea pe termen lung se face în baloane de 25l, cu 3 boabe de cafea pentru culoare și cu dop ceruit pentru etanșeitate. Totul se înfășoară în fân, pentru izolare termică de-a lungul anilor.
Stefaniu Criste(Citează)