un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Ceasul Vector după aproximativ un an de utilizare (plus folie oficială de protecție a ecranului)

23 Nov 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

32 comentarii

Să încep cu ce-i nou: a apărut o folie oficială de protecție pentru ecranul ceasurilor rotunde Vector și vă sfătuiesc din toată inima să o aplicați pe ceas, mai ales pe unul nou, pentru a-l feri de zgârieturi.

Pachetul arată ca mai jos, include două folii, o lavetă mică, un spray de ajutor în aplicarea foliei adezive și un card de plastic pentru eliminarea lichidului de sub folie.

vector_folie_01vector_folie_02

Cum instrucțiunile sunt un pic prea simple, vă dau eu câteva sfaturi. Metoda de aplicare a foliei este “pe ud”, o metodă foarte des utilizată în aplicarea autocolantelor pe sticlă, plastic, caroserii auto șamd și presupune stropirea din belșug a zonei adezive (da, a lipiciului) pentru a putea manevra folia pe suprafața respectivă, astfel încât aceasta să se așeze exact la locul potrivit. După așezare, lichidul se scoate de sub autocolant cu acea paletă de plastic (profesioniștii vor folosi unele de pâslă, ceva mai groase și mai moi).

Așa faceți și aici. Ștergeți bine ceasul de praf, udați din belșug cadranul său cu lichidul inclus, udați-vă pe degete (pentru a nu lăsa amprente în lipiciul foliei), udați folia imediat ce o dezlipiți din protecția ei. Aplicați folia peste ecran și poziționați-o corect, profitând de faptul că pe ud o puteți lipi și dezlipi până o așezați corect.

Acum vi se va părea că nu s-a lipit și așa este. Luați micuțul card de plastic, țineți folia de un colț și împingeți de la acel colț spre cel opus, eliminând lichidul de sub ecran. Dacă faceți totul corect, lichidul iese și lipiciul intră în acțiune; dacă mișcați din greșeală folia, dezlipiți-o cu atenție, udați-o din nou și reîncepeți operațiunea. Dacă rămâneți fără lichid, ar trebui să fie bună și o soluție de apă cu săpun.

După ce ați lipit-o corect, veți vedea că aveți o folie pătrată pe un ecran rotund. Folia este de fapt pre-perforată, dar dacă încercați să-i rupeți zona în exces în mod brutal, veți întinde, dezlipi sau mișca și zona utilă. Sfatul meu este să așteptați o noapte pentru a se lipi bine, apoi apucați cu degetul un colț, țineți cu cardul “contră” pe marginea cadranului și folosiți practic colțul cardului pentru a rupe zona perforată. Continuați de acolo cu atenție și migală, nu-i o operațiune de făcut în grabă.

vector_folie_03vector_folie_05

Dacă greșiți rău, aveți încă o folie în pachet. Nu vă speriați de mici bule de lichid sau de aer, folia respiră și în câteva zile vor dispărea.

Separat se găsește și cablul de încărcare pentru ceasuri Vector.

UN AN DE VECTOR

Port acest ceas de aproximativ un an și a devenit din ce în ce mai bun. Bateria ține în continuare peste 40 de zile, iar update-uri dese i-au îmbunătățit anumite funcții și i-au adăugat altele, eu fiind chiar mulțumit de modul în care a crescut întreg ecosistemul Vector.

vector_luna_25

De-a lungul lunilor, update-urile i-au adăugat posibilitatea de a regla luminozitatea ecranului, atunci când iluminarea de fundal este aprinsă, plus timeout-ul ei, și de a elimina secundarul pentru fețele cu așa ceva. Numărul de fețe disponibile a ajuns la câteva zeci, a apărut o integrare cu Uber, mai multe tipuri de alarme, modulul de fitness tracking a fost îmbunătățit ca precizie și acum mai dă și mesaje de genul “ești aproape de ținta zilnică de pași”, poți controla muzica din telefon din ceas (inclusiv în Deezer și alte programe).

Notificările au devenit mai ușor de citit și eliminat, a apărut un font ceva mai subțirel, vezi mai bine numărul lor, scrollezi pe ecran șamd; în plus, poți primi notificări de la orice aplicație instalată în telefon, nu doar de la cele suportate la lansare (care oricum erau multe). Alegi tu de la ce aplicații să primești notificări.

Pe lângă creșterea numărului de fețe (câteva concursuri au dus la dezvoltarea unora noi), au apărut și streamuri suplimentare (adică mici informații afișate pe ecran), precum nivelul bateriei ceasului, a telefonului, text personalizat, logo pe ecran, poziția GPS, câte like-uri are cea mai recentă poză de-a ta de pe Instagram sau Facebook, numărul de vizitatori pe un site luat din Google Analytics, contor de vizualizări la cel mai recent clip YouTube șamd. Sunt și unele ceva mai dubioase, de exemplu poți urmări prețul unui produs de pe site-ul Altex sau unde este Stația Spațială Internațională.

În ce privește aplicațiile, acestea au rămas simple, că sunt limitate de memoria și procesorul ceasului. Au mai apărut un Find My Phone, integrarea cu Uber, controlul muzicii, remote shutter pentru camera foto a telefonului, un calendar simplu, numărător, coin flip și altele.

Practic, ceasul Vector este unul dintre puținele dispozitive pentru care, atunci când apare un update, îl aplic cu entuziasm.

Dacă vă cumpărați un Vector, asigurați-vă că ați înțeles bine despre ce-i vorba: este un ceas cu aspect serios, nu de jucărie high-tech, dar folosește un ecran monocrom și nu are funcții precum Apple Watch sau Samsung Gear S3 sau Huawei W1. Este o unealtă, nu un computer la încheietură sau ceva cu care să te lauzi altora că poți vorbi la el sau poți afișa Google Maps pe ecranul său, dar nici nu are autonomia de 1-2 zile a acelor modele, ci ține minim 30-40 de zile.

Pentru mine face exact ce doresc de la un ceas, adică îmi arată ce notificare a venit pe telefon, ca să nu-l scot din buzunar de câte ori vine un newsletter de la cine știe ce magazin. Controlul muzicii este la fel de util, de exemplu în aglomerația din metrou, la fel și notificările și ecranul său discret.

Cel mai mare dezavantaj: cadranul nu este din sticlă rezistentă Gorilla sau din safir sintetic, așa că se poate zgâria. Eu l-am zgâriat pe al meu. Montați o folie de protecție cât mai repede. De asemenea, folia și cablul de încărcare sunt primele accesorii vândute separat; multă lume așteaptă noi curele oficiale, că după un an poate vor să le schimbe. Și sper ca în viitor să pot configura și durata vibrației.

Găsiți ceasuri Vector la eMAG, Orange (care inițial l-a vândut în exclusivitate), PC Garage și apare des prin oferte speciale inclusiv la Fashion Days. Se găsește în două forme, pătrat (Meridian) și rotund (Luna); cel din urmă mi se pare că arată mai bine. Prețul este apoi dat de materialul carcasei (inox sau aur) și curelei (piele de diverse tipuri, brățară metalică de inox sau aur).

asus s5507

    32 comentarii

  1. Chiar vroiam sa aflu cat de util se simte un ceas Vector dupa o folosire mai indelungata. De aspect inteleg ca esti in continuare multumit. Dar care functii le folosesti cel mai des? La inceput pot fi multe, dar pana la urma utilitatea e de baza.

      (Citează)

    • Păi notificările, desigur, plus controlul muzicii. Măsoară și pașii, dar nu-i ceva la care mă uit zilnic, însă îmi place când mă anunță că astăzi am mers mult.

      Am trei fețe instalate, cronometrele le mai folosesc din când în când. Uber nu prea, că în practică vreau să aflu de surge-uri și cât de aproape sunt șoferii, iar asta fac de pe telefon.

      Dar în rest, e un ceas care arată a ceas și-mi arată notificări. La orice ceas plăcerea inițială dispare după vreo lună, apoi contează doar cât de util iți este.

        (Citează)

  2. nu ai spus nimic despre consumul de baterie al telefonului folosit impreuna cu Vector – se simte sau nu se simte?

      (Citează)

    • Se simte, că-i Bluetooth Low Energy. Cât să zic… vreo 10-20% în minus?
      Poți să oprești însă Bluetooth-ul când n-ai nevoie de notificări pe ceas, de exemplu când stai la birou și oricum ai telefonul lângă tine.

        (Citează)

    • sa se duca 10% -20% din baterie pe zi doar din cauza ceasului mi se pare foarte mult (eu cu 20%-30% ajung seara acasa, deci daca as avea ceas as ajunge si cu zero)

      avand in vedere ca acesta e probabil unul din cele mai mici consumuri, dat fiind ca ceasul acesta face mai putine lucruri decat altele, mi-e clar ca eu nu o sa-mi iau smartwatch in viitorul apropiat :))

      ma atrage acest Vector, imi place cum arata si faptul ca tine bateria mult, dar din pacate pentru mine sa tina bateria la telefon macar 1 zi este deal breaker

        (Citează)

    • Robo: sa se duca 10% -20% din baterie pe zi doar din cauza ceasului mi se pare foarte mult (eu cu 20%-30% ajung seara acasa, deci daca as avea ceas as ajunge si cu zero)

      Da, dar nu există vreo altă soluție. Orice ceas e conectat la telefon și conexiunea asta consumă baterie.

        (Citează)

  3. Cand vibreaza trezeste si mortii din somn ori ba?

      (Citează)

  4. Si eu folosesc Vector Watch de un an.

    Nu am simtit nevoia aplicarii unei folii. Ecranul nu mi se pare susceptibil zgarieturilor.

    Avand in vedere ca il incarc destul de rar, am pierdut cablul initial si a trebuit sa-mi iau altul.

    Ca si minus-uri:
    – se deconecteaza de la telefon. Cam o data pe luna. Se rezolva doar prin restartul telefonului. Ma gandesc ca buba e la iPhone, nu la ceas
    – cureaua mi s-a rupt acum o luna si nu am gasit inlocuitor original.
    – feed-ul de vreme nu se mai updateaza dupa cateva ore. Ori dispare, ori ramane aceeasi temperatura tot timpul

    Highlight-ul a fost acum jumatate de an, cand au bagat scrolling la mesajele din notificari.

      (Citează)

    • Problemele zise de tine nu le am, o fi de la iPhone care la fiecare update mai strică ceva pe la bluetooth și trebuie să se adapteze toți ceilalți. Au mai avut ceva probleme cu un update, de nu se mai conecta telefonul la ceas decât după mult timp. L-au rezolvat cu următorul patch.

      Inițial și ora se actualiza mai greu când ajungeai în altă țară, de exemplu, dar acum văd că e imediată modificarea și pe ceas.

      Și eu aș vrea curele în plus, m-am cam săturat de asta metalică pentru că vara mi se umflă mult mâna și mă strânge.

      Pune-i folie. Nu știi niciodată când îl dai de o clanță sau altceva și se va cunoaște.

        (Citează)

  5. Acest ceas este o dezamagire continua: functioneaza 1 zi da si 30 nu. L-am folosit atat cu android, cat si cu IOS. Aceeasi problema de conectare, iar de cateva zile este si cu 2 minute inainte.
    Numarul notificarilor in 7 luni de utilizare: maximum 50.

      (Citează)

    • Cu ce telefon?

        (Citează)

    • cateva luni cu un Samsung Note II, de vreo luna cu iPhone 7

        (Citează)

    • Au și ceasuri de dama? Sau doar trolam?
      Am un amic cu astfel de ceas cumpărat si la care nu ținea bateria mai mult de 5 zile. Cei de la Vector l au înlocuit fără nici o problema (a doua defectiune de acest tip primita de service).
      Dacă ceea ce zici ese adevărat, de ce nu l ai schimbat încă? Presupun ca ai avut “noroc” de o piesa defecta…

        (Citează)

  6. nwradu: Da, dar nu există vreo altă soluție. Orice ceas e conectat la telefon și conexiunea asta consumă baterie.

    Eu il am conectat pe iPhone si nu se duce 10-20%, ci 3-4% baterie in 12 ore. Cred ca varianta cu 10-20 % e pentru Android nu? Ca la mine nu mananca in niciun caz atat de mult.

      (Citează)

  7. E integrat cu s health de la Samsung?

      (Citează)

  8. Radu, afișează info despre altitudine, temperatura, presiune atmosferică?

    Multumesc

      (Citează)

  9. Cumparat cu 700 lei de BF. Foarte multumit. L am luat deoarece l ai laudat.
    Nu consuma multa baterie. Nu am simtit nimic neobisnuit.
    Multumesc.

      (Citează)

    • L-am cumpărat și eu de BF, după ce m-am tot codit multă vreme, dat fiind faptul că nu mai port ceas de cel puțin 10 ani. Din păcate azi pleacă înapoi, nu se “pupă” cu telefonul nicicum (Lenovo A7010), se deconectează constant și rămâne așa (necesită repetarea procedurii de împerechere). După îndelungi discuții cu cei de la suport (foarte profi btw) am ajuns la concluzia că e o chestiune de incompatibilitate și nu prea am ce-i face – ocazie cu care am aflat că există o listă cu telefoane compatibile oficial.
      Păcat, mi-a plăcut, poate mai încerc la următorul telefon :)

        (Citează)

  10. Ce functii merg daca telefonul nu este conectat la smartphone?

      (Citează)

  11. Pentru cei care il detin, care este distanta la care Vector ramane conectat la telefon? La mine este de maxim 2 metri in camp deschis, iar daca este un “obstacol”, chiar si perete de rigips, deja se deconecteaza de la telefon. In concluzie, aproape ca trebuie sa ai telefonul la tine ca sa vezi notificarile. In rest, numai de bine, face exact ce spune si deocamdata sunt foarte multumit de el, insa speram la o distanta mai mare pentru conexiunea cu telefonul.

      (Citează)

  12. Am un Note 4 cu update oficial la zi. Voi testa și cu alt telefon.

      (Citează)

    • Am testat cu alt model de telefon, distanta aproape s-a dublat, deci posibil problema de Note 4 (am si resetat din fabrica Note-ul din nou pentru a testat si Note-ul din nou). Citind pe internet, am gasit si urmatorul paragraf:
      “The company needs to iron out its failings, especially as they affect major handsets, including the HTC One M8 and Samsung Galaxy Note 4.” (sursa: http://www.trustedreviews.com/vector-watch-review-performance-battery-life-verdict-page-2 ). Oricum, un ceas exceptional in rest, nimic de reprosat pentru nevoile mele.

        (Citează)

  13. nwradu: Da, dar nu există vreo altă soluție. Orice ceas e conectat la telefon și conexiunea asta consumă baterie.

    Cred ca e important si ce telefon ai. La G5 bateria oricum nu e stralucita, daca ar fi un Mate9 probabil alea 10-15% s-ar transforma in maxim 5%. Zic si eu…

      (Citează)

  14. Stiu cap ostul e mai vechi, l-am citit si cand a aparut, dar eu doar zilele trecute mi-am luat un Vector :)

    Ceasuli mi place, gasesti fete ok. Ce imi place e ca bateria tine mult mia mult decat la alte smart watchuri. Il am doar de 3 zile, asa ca nu stiu exact cat tine :P

    Dar am mai multe probleme, care parca ma fac sa-l returnez:
    -din ceva motiv nu il pot face sa-mi afiseze notificarile … imi zice sa verific setarile telefonului pt notificari, acolo totul pare ok
    -se deconecteaza foarte des de la telefon, chiar si cand sunt in aceeasi camera. daca apare si un obstacol, chiar daca sunt 3 metri intre noi, nu mai e nicio sansa :)
    -vremea nu se actualizeaza, ramane la fel orice as face

    Il folosesc cu un OnePlus 3T, nu am observat ca bateria telefonului sa se descarce mai repede daca e conectat ceasul la el. De fapt, la managementul bateriei imi arata ca aplicatia ceasului a consumat 1%, dar am si tinut-o deschisa multa vreme casa vad ce pot face cu ea :)

    Daca ai niste sfaturi legate de problemele mele, te rogsa mi le zici :)

      (Citează)

    • Posibil să fie probleme de la telefon si modul cum implementează Bluetooth-ul. Mai caută pe forumuri, poate au avut și alții același tip de probleme.
      Problemele cu notificările s-ar putea să fie de la software, poate ai ratat vreo setare importantă.

        (Citează)

  15. Berce Valentin

    16/06/2017 la 12:39 AM

    Bună Radu, imi poti spune dacă acest vector are auto-luminozitate sau cum se comportă in lumina zilei deoarece detin un huawei watch w1 si respectivul nu detine acestă functie de auto-luminozitate!
    Mulțumesc.

      (Citează)

  16. Salut, încerc de 3 săptămâni sa trimit ceasul in service deoarece a apărut o pata neagră pe ecran și nimeni nu îmi da un răspuns exact din cei de la vector. Ba sa dau reset ba sa îl încarc . Dacă ați avut probleme de service cum ați procedat?? Mulțumesc

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus