un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Ce puteți face în București de 1 decembrie și în zilele următoare

30 Nov 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

36 comentarii

Parada de 1 decembrie de anul acesta are loc la Arcul de Triumf, începând cu ora 11. Vă sfătuiesc să mergeți, mai ales dacă aveți copii și vremea rămâne bună (adică nu-i viscol), deoarece este un spectacol frumos.

Vor participa peste 3000 de militari cu peste 300 de mijloace tehnice, inclusiv 50 de aeronave. Am văzut zilele trecute prin oraș mai multe formații de elicoptere Puma. Am văzut chiar și avioane F-16, iar prezența lor la paradă va fi o premieră națională, fiind cele cumpărate recent de țara noastră. Vor participa și C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR Șoim și Mig 21 Lancer, pe unele vi le-am arătat pe exterior și interior aici.

Vin și străini la paradă, urmând să defileze soldați ai altor 8 țări.

Ca un sfat, după paradă toate vehiculele vor opri pe Kiseleff pentru vreo oră, înainte de a pleca în coloană spre bazele lor. Folosiți acel timp pentru fotografii, dacă prindeți loc, că se vor urca sute de copii pe ele. Fotografii de la repetiții a făcut Dragoș Asaftei, puteți vedea acolo ce vă așteaptă. Vedeți că sunt restricții de circulație de miercuri până joi.

Pe seară este posibil să vedem prin oraș “retragerea cu torțe”, de obicei pornește de la Cercul Militar spre Eroilor. Anii trecuți paradele arătau așa:

parada_1_decembrie_2015_08
1_decembrie_2014_bucuresti_11

CÂND SE APRIND LUMINILE DE CRĂCIUN

Primăria București spune că pe 1 decembrie, din mijlocul târgului de Crăciun din Piața Constituției, dar încă nu știu ora. Probabil cândva în intervalul 18-20, după care are loc plimbarea tradițională de la Universitatea la Romană pentru a le admira.

PIAȚA CONSTITUȚIEI

Acolo se deschide Târgul de Crăciun până la 30 decembrie, probabil vor fi căsuțe cu produse tradiționale. Târgul s-a mutat aici din Piața Universității, care rămâne liberă.

Primarul General, Gabriela Firea, va da startul Sarbatorilor de Iarna, joi, 1 decembrie, din Piata Constitutiei din Capitala, de unde se va aprinde si iluminatul festiv de sarbatori.
Gabriela Firea: “Invit toti bucurestenii si nu numai, la evenimentele pe care Municipalitatea le organizeaza in Capitala cu ocazia sarbatorilor de iarna! In premiera, in luna decembrie, Primaria Municipiului Bucuresti organizeaza o serie de manifestari dedicate Sarbatorilor de Iarna, in mai multe zone ale Capitalei: Piata Constitutiei, Centrul Istoric, Piata Universitatii, Piata George Enescu, Parcul Kiseleff si Parcul Tineretului sunt zonele care alcatuiesc harta evenimentelor de Sarbatori”.

Devenit deja o traditie a Capitalei, Targul de Craciun deschide oficial sezonul Sarbatorilor de Iarna din Capitala. Organizat in acest an in Piata Constitutiei, Targul de Carciun ii intampina pe vizitatori cu o serie de atractii care celebreaza Craciunul autentic romanesc: Spectacole artistice, Casa lui Mos Craciun, patinoar, carusel, personaje de poveste, bucate traditionale si daruri de sarbatori.
Targul de Craciun Bucuresti are loc in perioada 1 – 30 decembrie 2016 si poate fi vizitat zilnic, in intervalul orar 10:00 –22:00.

Cele peste 100 de casute ale Targului de Craciun vor aduce in strada bucataria autohtona, obiecte artizanale si decoratiuni de Craciun. In acest an, casutele au fost grupate pe categorii, precum: Handmade, Coltul de decoratiuni, Fabricat in Romania, Zona culinara sau Dulce de Craciun.
Vor putea fi achizitionate sculpturi in lemn si os, tesaturi, impletituri din fibre vegetale, instrumente muzicale, icoane, papusi, masti traditionale, cosuri din lemn, vitralii, icoane pe sticla, globuri pictate manual, ghirlande, clopotei, ceramica de Horezu, produse ecologice din lavanda si trandafiri, articole din piele, costume populare, ii, camasi, palarii, basmale, magiun, dulceturi, prajituri de casa, cozonaci, ciocolata de casa, turta dulce, inghetata la butoi, salam de biscuiti, covrigei, placinte, scovergi, poale-n brau, alivenci moldovenesti, sarmale maramuresene, tuica, palinca, vin fiert si multe altele.

Casa lui Mos Craciun va fi deschisa in perioada 1 – 24 decembrie, in intervalul orar 11:00 – 13:00 si 17:00 –22:00 si reprezinta una dintre surprizele pregatite indelung si asteptate cu nerabdare de cei mici. Aici, intr-un decor magic, toti copiii se vor intalni cu Mos Craciun si spiridusii sai.
De asemena, cei mici pot face cunostinta cu Pachetica, Prajiturica, Spiridusul Postas, Mesterul de jucarii si cu Povestitorul, ajutoarele de nadejde ale Mosului, care, prin joaca, afla dorintele copiilor. Tot in acest spatiu se afla si cutia postala unde copiii isi pot lasa scrisorile cu dorintele lor.
Mos Craciun poposeste in targ in perioada 10 – 24 decembrie, in intervalul orar 11:00 – 13:00 si 17:00 – 22:00 si ii asteapta cu nerabdare pe copii, care ii pot spune o poezie si il pot cunoaste mai bine.

Tot in perioada 1 – 30 decembrie, intre orele 10:00 – 22:00, parintii sunt asteptati cu cei mici pentru a se bucura de un carusel de poveste, patinoar in aer liber si trenulet, toate cu intrare libera.

Campania umanitara

Campania ,,Daruieste, fii mai bun! Si tu poti fi Mos Craciun!’’ continua si in acest an. Vizitatorii pot dona jucarii si carti, care vor ajunge la copiii nevoiasi, in speranta casarbatorile acestora vor deveni mai frumoase.

Spectacole

Pe parcursul evenimentului vor avea loc spectacole sustinute de ansambluri de datini si obiceiuri din diferite zone ale tarii, grupuri de copii, grupuri de colindatori, cantareti de muzica populara, artisti consacrati, trupe cunoscute si coruri celebre. Dinu Iancu Salajanu, Maria Dragomiroiu, Ovidiu Komornik, Cornelia si Lupu Rednic, Nicolae Voiculet, Ducu Bertzi, Elena Gheorghe, Bosquito, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, Bere Gratis, El Negro, Pasarea Rock si Mircea Baniciu, Simona Nae, Paula Seling, Marcel Pavel, Camioane in multime, Pact, Proconsul, Jazzapella, Ducu Bertzi, Gospel Moods, Nicu Alifantis, Vita de Vie, Iris si Stefan Hrusca sunt doar cateva nume care vor urca pe scena din Piata Constitutiei.

Targul oficial de Craciun al Capitalei este organizat anual de Primaria Municipiului Bucuresti si se inscrie, inca de la prima editie, in reteaua internationala a celor mai importante targuri de Craciun din Europa – „Christmas Markets”. Acesta este locul de unde se aprind, in fiecare an, luminile de sarbatoare ale orasului, ce se intind pe un traseu de aproximativ 23 de kilometri. Decorul de poveste este completat in fiecare an de prezenta unui brad deosebit care va masura anul acesta 25 m si va fi decorat cu mii de luminite.

CENTRUL VECHI

Pentru prima data, Centrul Istoric se alatura zonelor incluse pe harta cu evenimente dedicate Sarbatorilor de Iarna. Invesmantat ca de sarbatoare, Centrul Vechi gazduieste in luna decembrie evenimentele: ALT.CRACIUN, Targul de Design la Hanul cu Tei, Targul Rembrandt Christmas Festival sau Ateliere Selari 13.

ALT.CRACIUN se desfasoara la ARCUB Gabroveni, str. Lipscani, 84 – 90, in perioada 16 – 23 decembrie. E tot Craciun, dar mai putin traditional. Ai muzica de Craciun, dar nu cum te astepti. Bunatati mai mult sau mai putin traditionale si multe locuri de unde sa iei cadouri originale. ALT.CRACIUN include: ALT.Design Shop, ALT.Chocolate Shop, ALT.Gift Shop si multe altele. Mai mult decat atat, impreuna cu Compania de Teatru Passe Partout DP ARCUB prezinta spectacolul de Craciun „Minunea unui copil”.
La Sala Mare a ARCUB vor avea loc 5 reprezentatii: 20 decembrie, orele 11:00 si 19:00; 21 decembrie, orele 11:00 si 19:00; 22 decembrie, ora 11:00. Biletele vor fi puse in vanzare la casa de bilete a ARCUB.

Uniunea Artistilor Plastici din Romania, prin filiala Design Bucuresti, organizeaza in perioada 1 – 28 decembrie 2016 „Targul de Design la Hanul cu Tei”, la Galeria 15 Design din Centrul Vechi. Targul face parte din programul „Designed in Bucharest” – marca de promovare a creatiilor de design originale realizate in Capitala. Deschiderea va avea loc joi, 1 decembrie, orele 18:00, la Galeria 15 Design din Hanul cu Tei, localizata in Centrul Vechi al Bucurestiului. Artistii si designerii ce vor expune va vor inspira in alegerea cadoului perfect cu piese inedite de design vestimentar, accesorii de interior, postere, graphic design si decoratiuni de Craciun.

Totodata, la Targul Rembrandt Christmas Festival, organizat la Hanul cu Tei, in perioada 5 – 24 decembrie, vor avea loc diverse ateliere de creatie sustinute de profesori ai Universitatii Nationale de Arta, expozitie de pictura, tombola cu premii si multe surprize.

Ateliere Selari 13 – Pe 1 decembrie, intre orele 18:00 – 00:00, in Galeria Atelier 35 – ODD, veti putea admira lucrarile a 14 artisti importanti, care isi vor deschide usile atelierelor pentru publicul iubitor de arta: expozitie eveniment Atelierele Selari – holul etajului 2, Ateliere Deschise – etajele 1 si 2, expozitie „The Disappearance of Technology” – Galeria Atelier 35 – ODD, parter.

Targ si petreceri stradale

In decembrie, puteti experimenta preparate de sezon din bucataria locala si internationala a barurilor si restaurantelor din Centrul Istoric, care-si vor intampina oaspetii cu mancaruri si bauturi calde, completand atmosfera de sarbatoare din Bucuresti.

PIATA UNIVERSITATII

Incepand cu 1 decembrie, esplanada cu statui din Piata Universitatii va fi animata de momente specifice sarbatorilor de iarna si de multe surprize menite sa insufleteasca kilometrul 0 al Capitalei. Bucurestenii si turistii sunt asteptati sa se bucure de sarbatori alaturi de cei dragi intr-un cadru de poveste, in jurul unui brad inalt de 14 metri, plin de culoare si sa savureze un pahar cu vin fiert si preparate delicioase.

ATHENEUM CHRISTMAS FAIRY, IN PIATA GEORGE ENESCU

In data de 17 decembrie, in Piata George Enescu, zona Ateneului Roman, bucurestenii sunt asteptati la Targul Atheneum Christmas Fairy.
La eveniment vor putea fi achizitionate produse gastronomice, bijuterii hand-made, lucrari ale unor artisti plastici sau articole vesimentare ale unor designeri romani. Atmosfera va fi completata de muzica live, muzica de fanfara, colinde dar si de un brad iluminat roz, realizat impreuna cu fundatia Renasterea, dedicat femeilor din Romania cu mesajul ”Aveti grija de Sanatate”. Evenimentul este deschis publicului in data de 17 decembrie, intre orele 12.00-22.00.

CRACIUNUL COPIILOR IN PARCUL KISELEFF

Teatrul Ion Creanga organizeaza timp de cinci zile, intre 16 si 20 decembrie, in Parcul Kiseleff, evenimentul „Craciunul Copiilor”. Ajuns la cea de-a II-a editie, evenimentul reuneste spectacole de teatru, concerte de colinde si ateliere de creativitate dedicate copiilor de toate varstele. Nu vor lipsi din program nici atelierele de muzica si teatru de umbre sau sesiunile de mesterit decoratiuni. Intrarea este libera.

FESTIVALUL FULGILOR DE NEA 2016 IN PARCUL TINERETULUI

Festivalul Fulgilor de Nea se desfasoara in Parcul Tineretului, intrarea Gheorghe Sincai, in perioada 5-9 decembrie, intre orele 10:00 – 19:00. Destinat copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani, „Festivalul Fulgilor de Nea” va asteapta cu ateliere de creatie si ateliere experimentale, spectacole de teatru interactiv si multe alte surprize!

 

Intrați în spiritul sărbătorilor de iarnă! Sevensins vinde costume sexy de Crăciuniță (link nsfw).

LINIE SPECIALĂ RATB PÂNĂ ÎN BĂNEASA

La solicitarea Primarului General, Gabriela Firea, Regia Autonoma se Transport Bucuresti pune la dispozitia bucurestenilor, incepand de maine, 28 noiembrie pana pe 31 decembrie, linia speciala de autobuze 361, cu tarif normal, între Piaţa Unirii și Complex Comercial Băneasa.

Pentru ca atmosfera de sărbătoare din oraș să se regăsească și în autobuzele de pe linia specială 361, actori costumați în personaje îndrăgite de copii vor spune cele mai frumoase povești, zilnic, între orele 11:00 – 14:00 și 17:00 – 20:00. Cinci povești diferite, în cinci autobuze așteaptă să fie descoperite în perioada 28 noiembrie – 31 decembrie!

Linia va funcționa între orele 10:00 – 21:00, autobuzele avand urmatorul traseu: Bd. I.C. Brătianu, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Bd. Aviatorilor, Piaţa Charles de Gaulle, Bd. Constantin Prezan, Şos. Kiseleff, Piaţa Presei, Şos. Bucureşti-Ploieşti, parcarea Complexului Comercial Băneasa, cu întoarcere pe Şos. Bucureşti-Ploieşti, Piața Presei, Şos. Kiseleff, Calea Victoriei, Splaiul Independenţei, Piaţa Unirii. Autobuzele vor efectua opriri în staţiile traseului turistic Bucharest City Tour (http://bucharestcitytour. ratb.ro/traseu_eng.html), iar pe Şos. București-Ploiești, în stații comune cu linia 131.

Să sperăm că nu va fi plină cu mobilă de la IKEA.

pisica_craciun_1

 

asus s5507

    36 comentarii

  1. speedy.gonzales

    30/11/2016 la 3:44 PM

    uite un articol interesant aici, ca stiu ca ai donat si tu la Teapa Pamantului….pardon Cumintenia Pamantului:
    http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-21440572-guvernul-vrea-inapoieze-donatiile-pentru-cumintenia-pamantului-pana-finalul-anului-2017-baza-cerere.htm

    deci ministerul culturii vrea sa schimbe regulile meciului in minutul 89 !!!

      (Citează)

    • Nu ai inteles nimic din aceasta colecta.

        (Citează)

    • Nici nu știam că se mai dau înapoi. Credeam că le țin și pune Guvernul diferența de bani.

      Oricum nu intenționam să-i cer înapoi, am dat banii cu gândul că o cumpără, nu cu gândul că-i primesc înapoi.

        (Citează)

  2. Pacat, as fi vrut sa vad parada si, desi m-am hotarat in ultimul moment, Ryanair nu mai aveau locuri pentru dus, doar pentru intors. Si nu dau 300 de euro pentru un bilet de avion Timisoara-Bucuresti la TAROM… nici daca ar fi gratis :)

      (Citează)

  3. Locuiesc de 5 ani in Bucuresti si nu am fost niciodata la parada de 1 decembrie, poate pentru ca nu am copii, sau pentru ca nu ma inteleg prea bine cu frigul!

      (Citează)

    • Eu am fost de 3 ori în 5 ani, e frumos. Dar da, mergi cu fular, căciulă și mănuși.

      Spectacolul e frumos și are loc o dată pe an.

        (Citează)

  4. … sau stam acasa pentru ca nu facem parte din turma de prosti care trebuie distrata cu paine si circ.

      (Citează)

    • Da, Grumpy Cat acasă, nemuritor și rece!

      Sau poți să te duci, să intri în atmosferă și să te simți bine. Așa se face de Ziua Națională, you might as well enjoy it, cum zic americanii.

        (Citează)

    • De ce sa validez cu prezenta mea o risipa de bani de la bugetul statului? Benzina si motorina si piesele de schimb costa, ca ruginaturile alea de abia se tin in pioneze.

      Nu serveste nimanui parada asta militara, daca vrei sa cuceresti si sa pui in genunchi o tara este de ajuns sa scoti cateva servere din priza.

        (Citează)

  5. Ai observat ca la noi de cand cu jeg (PSD) si balutza al lor nici macar nu au pus instalatiile pe bulevard etc?

      (Citează)

  6. Ce e atat de caprivant la a te calca pe picioare pt. a vedea un sir de arme ruginite din sec 20? Penibil mod de a sarbatori o zi nationala.

      (Citează)

    • Păi dacă-ți plac paradele și armele și tehnica militară, te duci, că-i frumos. Poate trebuie să fii acolo, să ajungi devreme ca să vezi bine, să intri în atmosferă și să te bucuri de spectacol.

        (Citează)

    • zap, da…fix din secolul 20 sunt, la fel ca si gandirea ta, esti atat de dezinformat si indolent incat nici nu stiu daca sa ma obosesc sa ti explic ce si cum sau nu.

        (Citează)

    • @alex n-ai ce sa explici, ne mandrim cu niste gioarse.

        (Citează)

  7. nwradu: Oricum nu intenționam să-i cer înapoi, am dat banii cu gândul că o cumpără, nu cu gândul că-i primesc înapoi.

    Anul trecut au fost si pe bulevard pe tineretului daca mi-aduc bine aminte.

      (Citează)

  8. nwradu:
    Nici nu știam că se mai dau înapoi. Credeam că le țin și pune Guvernul diferența de bani.

    Oricum nu intenționam să-i cer înapoi, am dat banii cu gândul că o cumpără, nu cu gândul că-i primesc înapoi.

    Pai si ti se pare in regula ca banii pe care tu i-ai donat cu un scop, nu vor mai fi folositi in scopul respectiv?

      (Citează)

    • I se pare, ca i-a luat “guvernul meu”, daca ii lua guvernul anterior avea deja multe articole pe tema data…

        (Citează)

    • Arthur Spiel: Pai si ti se pare in regula ca banii pe care tu i-ai donat cu un scop, nu vor mai fi folositi in scopul respectiv?

      Poate n-am văzut eu în acel articol, dar în ce alt scop vor fi folosiți? Acolo scrie că trebuie să fac o cerere pentru a-i primi înapoi, ceea ce n-am de gând să fac pentru 25 de lei.

      Dacă nu fac cererea, ce se întâmplă cu banii?

        (Citează)

  9. WTF? Linie specială până la mall Băneasa? De ce, a devenit mall-ul oficial al Capitalei? :))

      (Citează)

  10. Singurul an când nu am fost la parada a fost acum 7 ani pe o ceata densa de era problema si cu transmisia TV.
    Sfatul meu e sa mergeti la parada dar nu va inghesuiti la Arcul de triumf ci mai inspre sfarsitul coloanei, asa e mai liber si aveti suficient loc sa faceti poze.

    Dupa parada va recomand sa va plimbati pe strazile laturalnice, sunt multe ambasade dar si multe case vechi bine intretinute, strada Tuberozelor, Docentilor, str. Uruguay, Hotel Triumf etc.
    Poate ajuta harta de Geocaching: https://goo.gl/5fbc2C

      (Citează)

    • Hai ca i-ai zis-o. Bravo, te-ai descarcat. Te simti mai bine acum?
      Radu, pe bune, de ce nu ii bagi in spam pe nefericitii astia?

      alex:
      zap, da…fix din secolul 20 sunt, la fel ca si gandirea ta, esti atat de dezinformat si indolent incat nici nu stiu daca sa ma obosesc sa ti explic ce si cum sau nu.

        (Citează)

    • Zona Kiseleff e minunată, noi ne-am plimbat des pe acolo, dar recomand să o faceți vara, când e cald și bine. Sunt printre cele mai frumoase vile ale orașului pe acolo, la pachet cu zona de la statuia Aviatorilor spre Dorobanți.

        (Citează)

    • Ramona:
      Hai ca i-ai zis-o. Bravo, te-ai descarcat. Te simti mai bine acum?
      Radu, pe bune, de ce nu ii bagi in spam pe nefericitii astia?

      Mi se pare important să aflăm și cum gândesc alții. E un contrast față de ce zic eu, ce gândești tu șamd, care, de fapt, întărește mesajul articolului.

      În general, dacă nu-s înjurături sau nu se zice pentru a mia oară aceeași tâmpenie, las comentariile.

        (Citează)

  11. Am fost intr-un an si nu am vazut nimic deoarece era puhoi de lume.
    Dar, da, e ceva deosebit sa stai in frig si sa privesti parada risipei de bani in tonele de fiare useless, intr-o tara in care nu au mai avut loc razboaie de mai bine de jumatate de secol si care oricum plateste anual taxe de protectie catre NATO.

    Pentru cine vrea sa vada parada ii recomand sa se uite la televizor. Televiziunile au cele mai bune unghiuri de vizibilitate iar pe langa asta au si comentarii in background. Nu mai pun faptul ca stai si la caldura, confortabil in pat/fotoliu.

      (Citează)

    • Nu-i același lucru. O dată poate vrei să vezi cu ochii tăi tancurile și să auzi ce zgomot fac. Plus că apoi copiii se pot urca pe ele și în ele.

        (Citează)

  12. gigi:
    Am fost intr-un an si nu am vazut nimic deoarece era puhoi de lume.
    Dar, da, e ceva deosebit sa stai in frig si sa privesti parada risipei de bani in tonele de fiare useless, intr-o tara in care nu aumai avut loc razboaie de mai bine de jumatate de secol si care oricum plateste anual taxe de protectie catre NATO.

    Pentru cine vrea sa vada parada ii recomand sa se uite la televizor. Televiziunile au cele mai bune unghiuri de vizibilitate iar pe langa asta au si comentarii in background. Nu mai pun faptul ca stai si la caldura, confortabil in pat/fotoliu.

    Nu prea stii cum functioneaza NATO este?
    In plus, n-ai inteles nimic din modul de functionare a razboiului rece.

      (Citează)

  13. gigi:
    Nu stiu cum cuntioneaza NATO. Dar poate imi explici tu cum e cu propaganda numita “razboiul rece”? https://cdn.meme.am/cache/instances/folder635/500x/12215635.jpg

    sigur, uite iti spun eu, ca n-am ce face cu timpul decat sa educ destepti.

    Costa numai 200 de euro.

      (Citează)

  14. Am fost astazi la parada si cum am ajuns prea tarziu nu am apucat locuri in fata si nu am vazut mare lucru. Cu toate acestea m-am hotarat sa revin anul viitor. Cunosti cumva care este traseul intreg al tehnicii militare prin Bucuresti? Pe unde intra, unde stationeaza, unde se formeaza coloana si pe unde ies din Bucuresti?

    Multumesc

      (Citează)

  15. Ulterior paradei nu știu ce se întâmplă. În acest an văd că s-au dus prin Pasajul Lujerului

    Eu sînt printre miile de bucureșteni care aleg să vadă parada pe traseul tramvaiului 41, cînd se întorc mașinile, e mai interesant zic eu, e mai multă acțiune, se intercalează mașini de politie, se oprește circulația în interesecție și peste 10 secunde te trezești cu tancul în intersecție…
    De obicei sînt 3 coloane separate cum cam 2-3 minute. După postul din linkul lui nwradu a mai fost o coloană cu celelalte 4 tancuri (se vede în linkul filmat doar un singur tanc, ultimul) și alte mașini.

    Traseul e pe la Turda, pasaj Grant, Lujerului, str Brașov, apoi stînga pe Ghencea pînă la capătul lui 41 și apoi nu mai știu.

    Singurele diferențe:
    – evident nu defilează și oamenii, doar mașinile, dar nu contează
    – la acele “gheparduri” pe șenile, cu 2 tunuri antiaeriene, cu nume precum “Lucky” “Rocky” “Baby” etc scrise mare cu alb în partea frontală, antena radarului este rabatată în jos și nu se mai rotește… păcat, că arată interesant cu ea rotitoare. Evident emițătorul e oprit, căci altfel i-ar prăji creierul comandantului care stă cu capul la 1m de ea :-)

      (Citează)

  16. Este amuzant, la parada din 2011 vehiculul pe șenile 22G37 s-a întors de la paradă…. tractat de un camion Tatra ! Se vede aici începînd cu minutul 6 cum se chinuie cu el la piața Crîngași, să-l tragă pe dreapta să dea drumul la circulație :-)

    https://www.youtube.com/watch?v=WHmyPF0_Bks

    Realitatea e că în țări ca Rusia sau China sau Coreea de Nord, paradele militare (sînt tone de clipuri pe net) sînt f. mari și impresionante și transmit o singură chestie, și anume impresia de forță și implicit de amenințare. În cazul României nu se pune problema (și nici nu dorim) să alocăm cea mai mare parte a banilor de la buget (cum face Coreea de nord) pe tancuri și avioane, implicit însă o paradă cu 5 tancuri și alte vehicule în număr redus, în linie (nu mergînd în paralel în număr mare ca în Piața Roșie) și care eventual se strică pe traseu pare…. foarte subțirică….

    Pe de altă parte mesajul e diferit, multe dintre vehiculele astea au fost pe alte fronturi cum ar fi Afganistan, mulți dintre soldații care mărșăluiesc de asemenea… deci sînt “the real thing” și chiar au participat la operațiuni comune – cam asta e ideea cu trecerea pe sub ARCUL DE TRIUMF, ca principiu pe sub el defilezi cînd te întorci de la război, nu așa de formă !

    Sînt vehicule reale participante la lupte reale, nu e păcăleală, nu e ca pe vremea lui Ceașcă în care toți soldații și toate tancurile stăteau doar în cazărmi și se chinuiau să supraviețuiască – respectiv cu mîncarea lipsă și problemele tehnice nenumărate și lipsa pieselor – aveam sute de tancuri și alte mașini, dar de mers, mergeau ca vai de ele… luai piese de la unele ca să meargă altele, dar oficial aveam sute ! La fel si cu Mig-ul 29, pe care lipsa mentenantei (f. scumpă) și a pieselor l-a scos din uz, în timp ce mig-21 care era mult mai vechi a rămas în uz….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus