►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 11 noiembrie 2016
Cântă și câștigă un laptop de gaming de 8300 de lei la PC Garage »
A circulat pe net o fotografie cu noul buletin, cel în format mai mic, aflat în testare la experții din Guvern. Fotografia nu arată mare lucru, acel card fiind slab vizibil în imagine, dar are o culoare asemănătoare cu cea a permisului de conducere și în partea de jos aceleași bracket separated values (sau cum s-or numi) ca și buletinul actual. Nu se știe când, nici măcar dacă, vom face trecerea la acest nou format de carte de identitate.
Dacă dăm un pic de zoom, putem vedea probabil zona unde se va pune vreo hologramă de securitate pe card. Știu că pare a fi un cip (pentru că este un smart card, precum cele bancare), dar cip-ul probabil este în capătul celălalt al cardului, în interiorul cititorului.
Se vede adresa scrisă în clar; poate fac un pustiu de bine și trec și codul poștal acolo, ca să nu mai fie un mister pentru mulți. CNP-ul este vizibil în acea înșiruire de caractere și s-ar putea să fie singurul loc unde figurează pe noua carte de identitate, că spațiul pare destul de limitat. Bănuiesc că țara emițătoare și numele persoanei vor fi scrise mult mai mare, la fel și perioada de valabilitate, dar sunt curios dacă vor mai păstra informații precum locul nașterii și emițătorul actului.
Pentru prima informație se pot baza pe faptul că știe titularul asta pentru diverse formulare (nu că i-aș înțelege rostul), pentru a doua nu văd oricum relevanța, autoritățile statului ar putea afla asta din propriile sisteme informative sau pe baza vreunui cod din 2-3 caractere hexadecimale scrise undeva pe acolo, că mă îndoiesc că avem mai mult de 256 sau de 4.096 de puncte de emitere a buletinelor.
În principiu, un buletin eficient ar trebui să aibă scrise pe el doar numele, data nașterii (pentru a ți se stabili rapid vârsta), CNP-ul ca identificator unic și adresa de domiciliu (să știe prietenii unde să te ducă dacă te îmbeți), plus suficiente semne și marcaje pentru a identifica țara emițătoare și autenticitatea actului. Orice altă informație, precum locul nașterii, cine l-a emis, când și cum și altele ar trebuie să le poată afla autoritățile din propriile lor sisteme informatice interconectate, pe baza CNP-ului indicat de actul de identitate.
Cititorul în care se află este unul marca HID ce folosește carduri de așa numita dimensiune ISO 7810 ID-1, adică 85,6 x 53,98 mm și o grosime de aproape un milimetru, aceleași dimensiuni ca la cardurile bancare. Buletinul va include un cip cu memorie, ca pașapoartele biometrice, ceea ce este o veste bună, deoarece în acel cip ar putea fi inserate multe informații. De exemplu îmi trec prin minte următoarele:
Noua carte de identitate este foarte utilă și din alte motive: va încăpea în mult mai multe portofele! Străinii nu prea produc portofele pe dimensiunea buletinului nostru, așa că nu-i chiar ușor să găsești unul potrivit. Mi se pare ridicol să stai la Louis Vuitton și să nu-ți poți cumpăra portofelul preferat pentru că-i prea mic pentru cartea de identitatea românească.
Văd o singură problemă aici: dacă sistemul IT va fi făcut de aceiași care au făcut și cardul de sănătate, mai bine rămânem la buletinul de acum. Nu de alta, dar nu vrei să auzi la aeroport “ne pare rău, e căzut de două zile sistemul”.
sursa: GovIThub.
« Știri despre tehnologie – 11 noiembrie 2016
Cântă și câștigă un laptop de gaming de 8300 de lei la PC Garage »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
11/11/2016 la 11:09 AM
Cand mi-am rafacut pasaportul, mi-au luat iar amprentele. Am intrebat de ce, ca doar le aveau de la pasaportul anterior iar amprentele nu se schimba. Mi-au spus ca amprentele se inregistreaza doar in cipul din pasaport, institutiile statului nu le pastreaza.
Bogdan(Citează)
11/11/2016 la 11:19 AM
Așa și este. Amprentele se scanează când ceri pașaportul și se înscriu doar pe chip, nu se salvează în nici o bază de date. Singura bază de date în care se afla amprente este cea a Poliției și sunt doar a celor care au avut de-a face cu legea. Radu ca de obicei nu știe dar le zice așa la plezneală.
Sandu(Citează)
11/11/2016 la 11:41 AM
si eu mi-am reinnoit pasaportu pe 5ani si nu m-au reamprentat
grafikk(Citează)
11/11/2016 la 4:36 PM
Yeah right
ElZorab(Citează)
11/11/2016 la 11:20 AM
Ar fi ideal sa treaca si grupa sanguina!
M-am intalnit cu un amic din Transnistria (o tara pe care NICIUN membru ONU nu o recunaoste, doar Abkhazia, Nagorno-Karabakh Republic and South Ossetia)
Buletinele lor au dimensiunea standard de card si grupa sanguina (si RH) pe spate;
Your move, Romania!
Lupu(Citează)
11/11/2016 la 11:46 AM
Deci te-ai intalnit cu cineva cu buletin moldovenesc.
Era relevant sa mentionezi ca e dintr-o regiune autonoma separatista pro-rusa a Moldovei?
Marius P(Citează)
11/11/2016 la 12:09 PM
Nu! Au pasaport moldovenesc, dar au si buletin transnistrean, pentru ca pe buletinele moldovenesti nu scrie “Republica Moldoveneasca Nistreana”
Lupu(Citează)
11/11/2016 la 11:38 AM
Se pot mentiona si mai multe informatii pe buletinul de dimensiune mica, daca se foloseste fata-verso.
Moldovenii deja au reusit sa faca asa ceva (momentan fara chip):
http://media2.realitatea.md/image/201510/oar_full/media_144439113473762300.png
benea(Citează)
11/11/2016 la 1:12 PM
Dupa cum se spune si in articol, locul nasterii, autoritatea care l-a emis si alte date neesentiale se pot afla dintr-un cod pus pe buletin, chiar m-as bucura sa nu mai existe astea, atunci nici nu le-ar mai cere pe documente.
Cui ii pasa si de ce i-ar pasa cine l-a emis, care este locul nasterii? E valid buletinul? Ia codul de pe el si descurca-te.
rdb(Citează)
11/11/2016 la 11:38 AM
Juste observații. Aș mai adăuga că o serie de informații neesențiale ar putea fi trecute pe verso, cum ar fi grupa sanguină (pe vremea comunismului o aveam trecută în buletin), eventual dacă ești de acord să fii donator de organe. (Și da, trebuie renunțat la cardul de sănătate).
mircea 2(Citează)
11/11/2016 la 4:10 PM
Încă una… prin excursiile mele prin Europa m-am lovit de necesitatea semnăturii pe actul de identitate. Nu cred că auziseră la banca respectivă se semnături electronice…
mircea 2(Citează)
11/11/2016 la 11:45 AM
si tu ai crezut, asa-i? :)))
zorba(Citează)
11/11/2016 la 12:13 PM
Bani – pot sa pun pe el ? Sa fie, asa, un fel de American Express cu poza . Altfel e neinteresant . La fel de bine m-as putea identifica cu un soft din telefon . Sau cu buletinul de acum.
Iar botul electronic poate fi implementat si fara sa ai buletin cu smart card. Nu depinde de asta.
catalinx(Citează)
11/11/2016 la 1:03 PM
Si cand te gandesti ca state ne-comuniste nici nu au act de identitate obligatoriu(Canada, Danemarca sunt doua exemple care imi vin acum in minte). Noi am fi in stare sa trecem si numarul de la pantof.
alex(Citează)
11/11/2016 la 1:24 PM
Card=drac !!!1!1
nea_caisă(Citează)
11/11/2016 la 1:25 PM
Cip?
Mana satanei.
alxzen(Citează)
11/11/2016 la 1:49 PM
Ar fi mai simplu cu crotalii…
Giovani(Citează)
11/11/2016 la 2:11 PM
– buna ziua, am venit pentru cardu ala cu dracu-n el
– mda pai va trebuie certificatu de nastere in original+copie, actu casei in original+copie, certificatu de casatorie in original+copie, etc.
– pai astea vi le-am dat si acum x ani, cand mi-am schimbat buletinu
– hahahahahahaaaa
marian(Citează)
11/11/2016 la 5:54 PM
Nu are nici o logica sa ai adresa trecuta in buletin.
sin(Citează)
11/11/2016 la 7:45 PM
Ai risca sabagi faci transfuzii pe baza a ceea ce scrie intr-un builetin de transmistria. Pe de aplta parte cred ca un kit de determinare costa cat trei alune si e inclus in setul de unica folosinta de transfuzii.
tudor(Citează)
12/11/2016 la 11:17 AM
Pai daca tot costa atat de putin kitul ala, ce te face sa crezi ca autoritatile din transnistria (oricat de nerecunoscuta si de Moldova e ea) nu ar fi in stare sa il foloseasca cum trebuie si sa treaca grupa sanguina corect pe buletin? Ca doar nu o sa treaca gresit, o sa astepte ca un “transnistrean” sa se duca undeva in vest, sa i se faca o transfuzie gresita, sa moara, si apoi sa zica : “Mama lor de porci imperialisti ne-au omorat cetateanul etc etc”
GabiD(Citează)
12/11/2016 la 9:47 AM
In Germania nu este trecuta adresa, ca si in multe alte tari. Atata vreme cat se poate afla interogand o baza de date, sau dand un telefon, cred ca ar putea fi eliminata. In felul asta nu trebuie schimbat ID-ul de fiecare data cand schimbi domiciliul.
Shade Wo(Citează)
12/11/2016 la 11:14 AM
Daca tot au de gand sa faca buletinul la dimensiuni normale, ce ar fi daca ar aduce si taloanele auto la vechile dimensiuni, sau ceva mai cu cap. Ca m-am saturat sa stea indoit in portofel. E rupt aproape complet de la indoituri si mi-e groaza de coada de la DRPCIV ca sa il schimb, ca nu sunt neam cu Tariceanu.
GabiD(Citează)
12/11/2016 la 3:15 PM
Zona aceea cu numere se numeste MRZ – machine readable zone, zona aceea se scaneaza la vot
Adi(Citează)
13/11/2016 la 7:50 AM
E inutil să mai adaugi și data nașterii, câtă vreme această informație se regăsește în CNP.
Motanes(Citează)
13/11/2016 la 1:07 PM
Alte tari folosesc la greu numele si data nasterii, mai ales ca nu au conceptul de CNP. Mi s-a intimplat sa trebuiasca sa ii conving ca data dasterii se extrage din CNP… Acest card trebuie sa fie util, cu el te identifici in foarte multe situatii, de la un checkin la companii aeriene, in fata vamesului, politistului, medicului (de ce nu..?), funcționarului bancar etc. Trebuie vazut care ar fi datele cele mai importante comune tuturor acestor situatii, si in context european macar.
mircea 2(Citează)