►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
29 Nov 2016 ·
Se vorbește despre un proiect de lege prin care debranșarea de la încălzirea centralizată să fie interzisă gospodăriilor individuale. Altfel spus, se debranșează întreg blocul sau deloc, nu fiecare apartament în parte, când are chef.
Chestia asta are o oarecare logică deoarece contractul furnizorului de agent termic este cu asociația de locatari, cu “blocul”, cum ar fi. În același timp, nu văd cum blocul mă poate împiedica pe mine să tai țevile lor, să pun centrală de apartament și să-mi iau apa caldă și căldura din surse proprii. Așa că mi-e neclară toată procedura.
Motivul pentru care RADET și restul unităților asemănătoare din țară vor să interzică debranșările este simplu: se îndreaptă spre faliment deoarece majoritatea oamenilor s-au debranșat deja, iar un sistem comunist, condus de cei mai mari incompetenți din lume (cum altfel să-i numești pe unii care au stat cu fundul pe scaun în timp ce RADET și ELCEN au ajuns la datorii de 3,9 miliarde de lei, în loc să tragă semnalul de alarmă după primele 10 milioane?) și construit ineficient nu se poate susține. A scăzut de mult sub masa critică necesară operării.
Cât de mult? Păi s-a vorbit despre asta la conferința despre centralele termice Ariston și iată niște date:
După cum vedeți mai sus, numărul gospodăriilor recordate la sistemul centralizat s-a înjumătățit din 2002 până în 2016. Și să nu credeți că numărul de pornire era foarte mare. Din cele aproximativ 8 milioane de locuințe din România, o mulțime sunt în mediul rural, unde se încălzesc cu lemne și abia dacă sunt branșați la gaz, nici vorbă de agent termic.
Repartiția pe județe arată că doar câteva duc de fapt grosul branșamentelor, Bucureștiul în particular. Câteva județe n-au fost niciodată branșate la sistem centralizat, n-au avut un CET de-al lor sau au avut și acesta a dat faliment, moment când toți locuitorii au cumpărat centrale termice sau sobe sau au plecat în Spania și Italia, unde nu există încălzire centralizată, dar măcar nu sunt conduși de idioți.
Mai sunt doar 3 județe cu peste 50% rata de branșare, adică București, Mehedinți și Bihor.
Iată-le cu nume. În Olt mai erau doar 60 de locuințe branșate. Grosul e dus de București, după cum vă spuneam. Observați și numărul debranșărilor pe an, în dreapta, cu date incomplete pentru 2016, dar cu un spor de 78% în primele 8 luni comparat cu perioada similară a anului trecut.
Cifrele de mai sus spun următoarele: o centrală termică în condensare Ariston de apartament produce gigacaloria cu 163 de lei (cifra lor, că era prezentarea lor). Sistemul centralizat din România (adică CET-urile) o produc cu 353 lei, în medie, și o vând populației cu 220 de lei, restul fiind acoperit de subvenții. 163 de lei versus 220 de lei este un avantaj mare pentru centrală proprie de apartament sau de bloc.
Prețurile variază în funcție de județ, la fel și subvențiile. Constanța are cel mai mare preț, o vinde populației cu 411 lei.
Aici este o comparație între diverse metode de încălzire. Dacă o centrală individuală în condensare produce caloria cu 163 de lei, CET-ul o produce cu 220 de lei cu subvenții de la stat sau 350 de lei fără subvenții, iar încălzirea electrică este mult mai scumpă, 581 de lei. Asta și pentru că centralele cu gaz în condensare sunt foarte eficiente, dar și pentru că prețul gazului este, în continuare, foarte mic sau subvenționat pentru a fi foarte mic.
Și aici puteți vedea de ce RADET-ul și alte companii similare sunt într-o situație atât de rea. Practic, în viitor ne putem aștepta la următoarele situații:
Practic, sistemul a fost bun câtă vreme a fost a fost susținut de comuniști, dar în piața liberă a început să adune datorii tot mai mari. În lipsa modernizării care să-l facă eficient, nu mai este sustenabil decât cu intervenții de la buget care să-l resusciteze, dar nici bani la buget nu mai sunt prea mulți. Evident, nimeni nu investighează cum s-a ajuns aici.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
41 comentarii
29/11/2016 la 7:08 AM
Ai cumva un număr de telefon de la Ariston? Aș sună repede să comand si eu 2-3 bucăți dacă zic ei ca vine apocalipsa asta termică. Povestea asta se tot aude de prin 2000 în coace…
Bogdan P(Citează)
29/11/2016 la 7:32 AM
Ce se întâmplă când creste numărul articolelor publicitare pe un blog? Încetam sa urmărim blogul. Numai bine!
Andrei(Citează)
29/11/2016 la 7:58 AM
Andrei, eventual ai si Adblocker instalat. Bloggerii ar trebui obligați prin lege să scrie mult și gratis. Pt că e dreptul nostru să citim iar bloggerii să aducă bani de acasă.
Motanes(Citează)
29/11/2016 la 9:16 AM
@andrei, sistemul asta e facut pe principiul o mana spala pe alta. Radu scrie despre anumite lucruri, noi il urmarim iar cand vine cu un articol (P) isi ia ceva banuti. Nimic gresit in asta.
Ce e de porc, e spamul pe care il face cu emag (de, profitshare) in conditiile in care vede si el ca emag isi bazeaza reducerile pe umflari de pret si promoveaza asta la greu (reducerea reala e mult mai mica)
Pew(Citează)
29/11/2016 la 9:26 AM
A zis de crescut numarul articolelor publicitare. Faza e ca le scrie bine si nici nu iti dai seama care ce si cum e.
Anul trecut toata lumea scria de therme. Anul asta cati au scris de accidentul de acolo si despre faptul ca nu exista inca o pozitie oficiala legata de asta?
Mihai(Citează)
29/11/2016 la 9:44 AM
Nu știu de unde vine paranoia asta cu articole publicitare la tot pasul, dar fiecare după cum își vede viața. Este un fenomen îngrijorător, totuși, să crezi că totul în jurul tău este un complot făcut pentru a… nu m-am prins de motiv.
nwradu(Citează)
29/11/2016 la 9:45 AM
Nu știu ce să zic, eu sunt destul de fericit cu consola, slow cookerul și ce mi-am luat :P
nwradu(Citează)
29/11/2016 la 9:49 AM
Articole publicitare sunt vreo 6% pe lună, poate 7% în noiembrie-decembrie pentru că au rămas bani de cheltuit pe la clienți.
Cât despre Therme, am fost ieri acolo să văd o nouă zonă. Poziția lor oficială e aici http://www.stiridinlume.ro/stiri/therme-bucuresti-se-disculpa-cel-mai-probabil-tanarul-accidentat-nu-a-respectat-regulile-de-utilizare-3402.html
A fost anchetă, au venit autoritățile, n-au găsit nereguli, s-o fi accidentat ăla din neatenție, cum se poate întâmpla în orice parc acvatic, de distracție, ATV, ski șamd.
Dincolo de asta, știrea a fost pe toate canalele, ce era să mai adaug pe blog? Prefer să scriu despre ce anume putem face toți pentru a ne îmbunătăți viața, nu despre unul care s-a accidentat. Știu sigur că nu-i primul, nu va fi nici ultimul, nu înțeleg de ce pentru atâți oameni este o uimire că s-a întâmplat.
nwradu(Citează)
29/11/2016 la 9:51 AM
alternativa ar fi sa ii dam lui radu cateva milioane, ca sa nu depinda de publicitate. Ce zici, punem de-o cheta in scopul asta? Hmmm…
mac gregor(Citează)
29/11/2016 la 9:56 AM
Apropo de asta, mi se pare uimitor cum acceptăm fără probleme publicitate la televizor, radio, Internet, stradă, cutia poștală și orice alt loc, dar pe bloguri n-ar trebui să fie. Și nici nu poate explica nimeni de ce crede asta.
nwradu(Citează)
29/11/2016 la 10:15 AM
@Andrei vorbește în numele tău. Nu te ține nimeni legat aici, ia du-te repede și canta la alta masă.
razorsbk(Citează)
29/11/2016 la 7:53 AM
Andrei: nu interesează pe nimeni părerea ta.
Razvan(Citează)
29/11/2016 la 8:35 AM
Nu e chiar asa de neagra treaba. Hai sa-ti zic cum au facut ai mei.
Pai cat mai eram eu acasa am pus boiler pentru ca nu-mi convenea sa aduc apa calda din cealalta parte a orasului. Ca sa fac dus dimineata trebuia sa las apa sa curga cel putin 10 minute, uneori chiar mai mult, timp in care banii mei se duceau pe apa sambetei, la propriu. Am pus boiler care s-a amortizat intr-un sezon dupa niste calcule destul de exacte si masuratori. Hai sa zicem ca eu am facut calculele optimist dar in doua sezoane tot s-a amortizat.
Dupa asta la caldura au repartitoare care se pot inchide. Tinanad cont ca se dadea caldura putina si la pret mare s-a decis achizitionarea a doua calorifere electrice, unul pentru fiecare camera. Uite asa de 2 ierni(asta ar fi a treia) in care se merge pe curent 100%. Caloriferele bransate la sistemul centralizat se tin inchise dar tot mai platesc vreo 70-80 de lei pentru “caldura” din tevile care trec prin casa. Ca si costuri: boilerul a fost vreo 5-600 de lei cu tot cu instalare si materiale iar caloriferele au fost vreo 250 de lei bucata parca. Urmeaza in curand si un boiler mic la bucatarie pentru spalat vasele si cam atat. Costul unei centrale care include tevaraie, centrala cat mai eficienta cu putinta( ca doar nu o pui la fiecare 2 ani), calorifere, avize si toate cacaturi te duce pe la vreo 6-7000 de lei, o suma maricica pentru romanul de rand cand 40% traiesc la limita saraciei iar 4% din copiii din Romania se culca flamanzi seara, constant. Factura la curent a fost in medie pe timpul iernii undeva la 300 de lei cu varfuri de 420 de lei unde intra apa calda si caldura. De retinut ca aici intra cu curentul consumat in mod normal care mai e si ala in valoare de 50-70 de lei. Ca si solutie de buget cred ca e cea mai buna si nu te pune sa faci rata in banca sa-ti pui centrala. Da centrala ofera conform, ai apa calda si caldura la o apasare de buton dar nu multi isi permit costul initial foarte usor.
230v`(Citează)
29/11/2016 la 9:15 AM
De fapt pe astia de la Ariston ii doare mai mult ca odata cu legea asta o sa cam faca foame prin Romania. Prea putin spre deloc ii intereseaza de confortul termic al romanului.
gigi(Citează)
29/11/2016 la 9:29 AM
Nu e nici pe departe cum zici tu/Ariston. Centralele de tip CET au un randament mult mai bun
1.000.000 x centrale de apartament vs. 2x CET (sau cate are Bucurestiul)
..câștiga detașat CET-urile. Exista o problema la pierderile de pe traseu și pentru ca nu s-au/se repara trebuie băgate la pușcărie toate căpușele.
P.S: în viitorul apropriat Centralele electrice de apartament vor fi mai avantajoase…
Mihai Iorgu(Citează)
29/11/2016 la 9:51 AM
Probabil, dar sistemul trebuie analizat în întregime. Nu contează așa tare că CET-urile merg cu eficiență 100% dacă nimeni nu rezolvă pierderile de pe traseu și restul problemelor, plus datoria respectivă.
nwradu(Citează)
29/11/2016 la 9:54 AM
de ce zici asta cu centrale electrice?
mac gregor(Citează)
29/11/2016 la 10:05 AM
Poate are legătură cu faptul că prețul gazului este subvenționat, pe când al energiei nu. Dacă ar fi toate la liber, s-ar putea să fie mai avantajoase cele electrice.
nwradu(Citează)
29/11/2016 la 10:33 AM
Uiti si de costurile cu mentenanta. Ai in casa un dispozitiv care trebuie mentinut si care, daca nu o faci corect, iti poate pocni in fata. Sau te lasa fara apa calda si caldura intr-o duminica sau sarbatoare legala.
Solutiile tehnice alese de comunisti nu au fost alese intamplator. Incalzirea centralizata este cea mai simpla si mai ieftina. Ca dupa 89 nu s-a mai facut nimic pentru mentinerea ei e altceva.
Oricum, centrala de apartament pentru o cotineata de 55m2 mi se pare cam… dubioasa. Si mai amuzante mi se par blocurile noi care vin cu centrala pentru fiecare apartament in parte cand mult mai simplu si comod ar fi fost sa aiba centrala de scara si sistem de contorizare individual.
nashu_mare(Citează)
29/11/2016 la 3:54 PM
Depinde de locuitori. Dacă ai chef să faci foarte cald în casă și RADET-ul nu dă asta, cum pățesc eu acum, nu mai contează ce suprafață ai.
La fel și când aștept 10 minute să vină apă caldă la baie. Am ajuns duminică la 2 noaptea acasă, după 15 minute încă nu era temperatură bună de un duș. Am făcut rece, ca finlandezii.
nwradu(Citează)
29/11/2016 la 10:03 AM
La polul opus, Amsterdam are in plan ca pana în 2050 toate locuințele sa fie debranșare de la gaze. Incalzirea sa se faca prin sistem centralizat iar gătitul pe baza de curent electric.
OAlex(Citează)
29/11/2016 la 10:25 AM
Păi 2050 nu pare un termen nerealist. Și la noi tot mai mulți au pus plite pe inducție și cuptoare electrice.
nwradu(Citează)
29/11/2016 la 10:12 AM
Prețul la gaz va creste iar odată cu pornirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă (aștept asta de ceva timp și voi mai aștepta vreo 5-10) prețul electricității va scădea
Mihai Iorgu(Citează)
30/11/2016 la 9:33 AM
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-21375533-costul-energiei-nucleare-care-produsa-reactoarele-3-4-cernavoda-urma-fie-mai-mult-decat-dublu-fata-cat-prezent-cum-putea-influenta-investitia-chinezii-preturile-electricitate.htm
Daca pretul curentului produs la cernavoda este de 2 ori mai mare, ce crezi ca se va intampla cu pretul per total al curentului? Iar daca se va produce mai multa energie electrica, de ce crezi ca va creste pretul gazului?
Empire(Citează)
29/11/2016 la 10:17 AM
Stai asa ca încă nu au apărut în masa la noi box-urile de tv care dau skip la publicitate.
razorsbk(Citează)
29/11/2016 la 10:27 AM
Skip unde? Pe alt canal?
nwradu(Citează)
29/11/2016 la 11:30 AM
In principiu da, skipr asta vrea sa faca. Ar mai fi o varianta dar e problema de copyright: se face delayed play astfel incat reclamele nu sunt redate, dar asta prespune un storage local.
razorsbk(Citează)
29/11/2016 la 10:45 AM
Oamenii ăștia care văd publicitate peste tot sînt scîrțari. Ăsta e un blog despre tehnologie, turism și mîncare și deci, LOGIC, prezintă produse și servicii tehnologice (telefoane, alte gadgeturi, abonamente la Orange, centrale termice și ce-o mai fi, plus magazine unde se vînd chestiile astea, cum arată depozitul de la Emag sau fabrica de cartofi de la McDo), locuri unde se mănîncă, și destinații de călătorie… și evident, PREȚURILE lor !
Toate aceste lucruri care se prezintă SE VÎND PE BANI. Dar prezentarea lor nu înseamnă că li se face publicitate, ci că li se face “review”. Dacă nwradu îmi scrie despre noua centrală Ariston, noul Iphone sau noul abonament de date de la Orange, sau hotelul Regnum Caria din Antalya (BTW nwradule am stat aproape de el și am trecut prin curte cu autocarul în excursiile alea în care treci pe la mai multe hoteluri ca să aduni turiști), este pt că ăsta este profilul blogului.
Dacă n-ar mai scrie despre astea nu l-aș mai citi, pt că… s-ar goli blogul ! doar cîte un link nsfw din cînd în cînd nu este suficient pt un blog. Și nici nu mă interesează articolele cu opinii politice despre Băse sau Firea, că de ăștia auzi peste tot.
Cum ar vrea Bogdan P sau Andrei să se scrie un articol de review tehnic ca să nu-l acuze de publicitate ? eventual să termine automat și obligatoriu cu ceva negativ, la genul “Am fost la o prezentare Ariston, dar concluzia mea e să cumpărați orice altă centrală în afară de Ariston pt că-s proaste” sau “iată noul abonament de date de la Digi, dar luați orice altceva pt că e scump și prost” etc ?
alias(Citează)
29/11/2016 la 3:13 PM
Salut, pe mine nu mă deranjează absolut deloc publicitata, nimic în lumea asta nu este gratuit, eram doar amuzat de grijă celor de la Ariston.
Bogdan P(Citează)
29/11/2016 la 3:55 PM
Eu nu știu de ce vorbim astea, având în vedere că acest articol nu-i plătit.
nwradu(Citează)
29/11/2016 la 11:36 AM
Un argument clar ca studiul facut de Ariston e doar o miscare de marketing e faptul ca nu au mentionat cat e gigacaloria in Bucuresti – 164 lei. Subventionata, dar ala e pretul platit de oameni. Versus 163 de lei cat e cu centrala, in Bucuresti nu se merita.
http://www.b365.ro/topul-oraselor-cu-cea-mai-scumpa-gigacalorie-din-romania-pe-ce-loc-se-afla-bucurestiul_254507.html#n
Daca in locul cu cele mai multe racordari omit sa mentioneze asta… mi se pare putin cam marsav studiul lor. Si sunt politicos cand zic “marsav”.
Marius P(Citează)
29/11/2016 la 12:06 PM
Se merita stii de ce ? Pentru ca ai apa calda si caldura cand vrea muschiul tau, imi amintesc acum 2 ani cum stateam cu fes pe cap in casa in Militari pentru ca Radetul nu a dat drumul la caldura si sa nu amintesc de cate ori a trebuit sa incalzesc apa sa ma spal pentru ca sunt defectiuni pe traseu ..
Radetul si Elcenul sunt mamuti care trebuie sa moara, nu ma poate obliga nimeni sa renunt la centrala.
Sunt orase ca Piatra Neamt unde s-au instalat microcentrale care sustin 1-2 blocuri de apartamente e mai ieftin si mai eficient in sensul ca nu se pierde asa mult din căldură.
cosmin(Citează)
29/11/2016 la 4:01 PM
Ideea era și despre ce se va întâmpla când nu vor mai fi subvenții. Eu nu sunt de acord să fie subvenționat un sistem ineficient, prost condus, care doar acumulează datorii.
nwradu(Citează)
29/11/2016 la 5:04 PM
@nwradu A fost subventionata in fiecare an. Nu exista motiv sa calculezi pentru cand nu va mai fi. Daca brusc nu se va mai subventiona, poti face trecerea atunci. De acord ca nu e corecta subventia pentru ca sustine un sistem ineficient, dar asta e alta discutie. Acum vorbim strict de meritul trecerii catre centrala proprie.
@cosmin Depinde de zona din Bucuresti. In zona Tineretului nu am patit aproape niciodata sa se opreasca mai mult de 1-2 zile pentru lucrari (rare) de mentenanta. Overall cred ca ar fi acelasi downtime si pentru o centrala proprie.
Sa nu uitam ca pentru trecerea catre o centrala proprie sunt niste costuri initiale care trebuie amortizate. La diferenta de 1 leu pentru Bucuresti, s-ar merita doar in zonele care au probleme precum cele mentionate de cosmin.
Marius P(Citează)
29/11/2016 la 5:04 PM
@nwradu A fost subventionata in fiecare an. Nu exista motiv sa calculezi pentru cand nu va mai fi. Daca brusc nu se va mai subventiona, poti face trecerea atunci. De acord ca nu e corecta subventia pentru ca sustine un sistem ineficient, dar asta e alta discutie. Acum vorbim strict de meritul trecerii catre centrala proprie.
@cosmin Depinde de zona din Bucuresti. In zona Tineretului nu am patit aproape niciodata sa se opreasca mai mult de 1-2 zile pentru lucrari (rare) de mentenanta. Overall cred ca ar fi acelasi downtime si pentru o centrala proprie.
Sa nu uitam ca pentru trecerea catre o centrala proprie sunt niste costuri initiale care trebuie amortizate. La diferenta de 1 leu pentru Bucuresti, s-ar merita doar in zonele care au probleme precum cele mentionate de cosmin.
Marius P(Citează)
29/11/2016 la 12:27 PM
Nu e corect ce zici cu centralele de apartament vs incalzire centralizata.
Exemplul cel mai bun este Oradea. Deocamdata este in plin proces de inlocuire conducte si reconditionare system. Centrala termica (produce si energie electrica) este de ultima generatie etc etc.
Exista desigur multi hateri, multi veniti proaspat de la tara si nu inteleg de ce nu e voie sa dea foc la niste lemne la ei in apartament ca e mai eftin asa…. mai este si incarcatura politica, ca primarul de la partidul X a realizat asta si cei de la partidul Y ii baga bete in roate non-stop cu riscul de a lasa un oras de 200.000 locuitori in frig.
De departe, cel mai eficient si mai sigur sistem este cel centralizat, conditia este sa fie intretinut si updatat cu tehnologia.
enzo(Citează)
29/11/2016 la 12:45 PM
In afara exista centrale la nivel de cladire/bloc + contorizare individuala. Sunt mai eficiente decat cele de apartament si elimina multe dezavantaje ale celor de cartier/oras cum ar fi reteaua de transport apa calda si pierderile pe traseu. Au doar apa rece si apoi platesc in plus incalzirea apei si mentenanta centralei. In plus furnizorii de utilitati sunt privati deci elimina si partea cu datoriile capusate.
Si pe mine ma surprinde ca blocurile noi nu au centrala lor ci merg pe centrale individuale, probabil e mai ieftin sa construiasca asa si apoi proprietarii sa se descurce cu costurile si intretinerea (in special cand subventiile vor fi reduse sau eliminate)
cris(Citează)
29/11/2016 la 12:55 PM
Ma cam indoiesc ca e mai ieftina constructia cu centrale individuale. Ai in plus o alta instalatie babana de gaze si costul centralelor pentru fiecare apartament in parte. Mai degraba e o miscare de marketing, daca ai centrala proprie, ai valoare.
nashu_mare(Citează)
29/11/2016 la 2:41 PM
Nu e prea mare costul cu mentenanta, este undeva la 150-200 lei pe an, depinde cu ce firma faci.
Eu unul sunt multumit de centrala in apartament. Inainte plateam caldura 700-800 lei pe luna si nu era cald in casa. Acum am 23-24 grade constant si platesc maxim 300 lei pe luna. Sa nu mai zic ca fiind la etajul 8 trebuia sa aerisesc mereu calorifele, apa calda venea dupa 30 de minute, acum vine in 30 de secunde.
Ce este insa adevarat, un cost mare este pentru cei care nu au trasa teava de gaze separat de cea a blocului, acolo chiar e scump, insa o faci odata si bine.
Mihai(Citează)
29/11/2016 la 10:20 PM
Nu exista numai Ariston, sunt destule optiuni pe piata.
Prin anii 2000 in Resita/Caras-Severin lumea se debransa pentru ca suma ceruta pentru un calorifer dezmurtiti si apa aia abia calduta era egala sau mai mare cu rata pentru centrala plus gazul consumat … Fata de ce oferea sistemul de stat era LUX … ca si cum ai compara Dacia 1300 comunista pentru productia interna cu un Audi, ca sa aveti o referinta corecta …
Am trai asta pe pielea mea, deci stiu ce vorbesc. Cand nu s-a investit nimic in retea, calitatea serviciilor era sub zero si suma ceruta pentru asta este imensa piata iti raspunde. Ca si concluzie aparitia si proliferarea centralelor de apartament este alternativa la ceea ce deja exista pe piata (*term) adica cerere si oferta.
Doru SiAtat(Citează)
30/11/2016 la 3:48 PM
Ce faci cand CET-ul nu da apa calda si caldura din aprilie pana la 29 noiembrie. Cu temperaturi negative noaptea in multe zile din octombrie si noiembrie? Nu ai voie sa te debransezi? Exemplul este din Brasov.
Lichu(Citează)