un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

A fost inventat un scanner ce poate citi pagini din cărți închise

22 Nov 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Este un senzor ce folosește radiație în domeniul terahertz pentru a identifica textul de pe paginile unei cărți închise. A fost inventat, desigur, la MIT, pentru că în astfel de universități cercetarea chiar este cercetare și doctoratele sunt pe bune, nu doar titluri cu care să te dai mare în fața vecinilor.

De ce terahertzi (THz)? Pentru că anumite materiale reacționează când sunt supuse radiației electromagnetice de astfel de frecvențe, iar în acest caz cerneala de pe paginile cărților este practic “iluminată” de radiația scannerului, în timp ce hârtia albă rămâne inertă.

Tehnologia este într-un moment incipient. O mare problemă este adaptarea puterii radiației pentru a scana pe rând fiecare pagină, dar se poate face și asta. Orice undă electromagnetică are o adâncime de pătrundere, calculată cu o formulă matematică, iar din adaptarea parametrilor se pot scana, pe rând, până la 9 pagini. Distanța dintre pagini este de câțiva microni, dar se pot varia parametrii pentru a face astfel de diferențe.

via GIPHY

Asta acum. Au reușit să demonstreze că pot controla cei trei factori principali: contrastul (pentru a detecta textul de hârtie), rezoluția (pentru a citi fiecare literă) și adâncimea de pătrundere (pentru a trece de la pagină la pagină).

Dacă se continuă cercetările în domeniul acestei tehnologii, nu am îndoieli că se va ajunge departe. Amintiți-vă camerele foto digitale și cum creștea de la an la an rezoluția senzorului, performanța acestuia și calitatea opticii. Cu efort susținut, la fel se poate întâmpla și aici, până când vom putea pune sub scanner o carte și aceasta va fi în întregime scanată în câteva secunde sau zeci de secunde prin fotografiere succesivă în spectrul terahertz și cu diverse adâncimi de pătrundere.

Aplicațiile sunt super-interesante. Această tehnologie ar putea duce la digitalizarea tuturor cărților din biblioteci, a actelor din toate instituțiile de stat, a oricăror altor hârtii. Există acum scannere profesionale de cărți, unele care dau singure pagina folosind un fel de deget robotic, dar procedura ar fi mult accelerată cu acest nou sistem.

sursa: New Atlas via Gizmodo.

asus s5507

    5 comentarii

  1. Un fel de RMN. =)

      (Citează)

  2. Si cum face in cazut paginilor scrise fata – verso, pentru ca acolo scrisul de pe o pagina intra in contact cu cel de pe pagina opusa, nemaiavand distanta de cativa microni data de grosimea paginii?

      (Citează)

  3. Scanerele astea vor avea folosinta doar in cazul cartilor super rare, acelea pe care nu ai curaj sa le deschizi ca ramai cu pagina in mana.

    Scannerele Kirtas care dau pagina automat (au o suflanta care ridica pagina si un brat cu un aspirator care o trage) sunt destul de distructive si nu scanezi cu ele orice, cartile de valoare se scaneaza manual pagina cu pagina.

    Cred ca va fi destul de scump un astfel de scanner ca sa digitizezi cu el in biblioteci mai ales ca nu sunt fonduri pentru asa ceva. British Library care e destul de bogata si-a scanat cartile pe banii Microsoft ( cand avea Bing Books ) restul nu prea au fonduri…

    Mai degraba or sa foloseasca principiile aplicate acum in alte industrii gen militar/spionaj unde lucrurile sunt mai banoase.

      (Citează)

  4. asta’mi amintește de o scenă din romanul lui Vernor Vinge La capătul curcubeului unde o mașină de tocat hârtie digitiza automat textul cărților (în paralel cu tocatul lor) din biblioteca unei universități.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus