un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

USS Zumwalt a intrat în serviciul activ

18 Oct 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Marina americană a trecut în serviciul activ distrugătorul USS Zumwalt, primul din noua generație de astfel de nave de luptă. Are 180 de metri lungime (cât două stadioane de fotbal, dar cu numai 143 de oameni în echipaj), este gândită pentru misiuni în apropierea coastei și, după forma ei, probabil că ghiciți deja un aspect modern: are o amprentă radar mică, este o navă stealth.

Ca formă are un design nou. În față vedeți ceea ce probabil se traduce prin “proră inversată”, adică are vârful în apă și o taie ca un cuțit, spre deosebire de alte nave ce au vârful în aer și au scopul de a pluti cât mai mult pe suprafața apei. Design-ul acesta inversat era folosit la începutul secolului 20, dar probleme de stabilitate l-a eliminat din design-ul navelor după primul război mondial. Probabil că USS Zumwalt are stabilizatoare pentru a compensa, iar forma aceasta, împreună cu secțiunea ce se îngustează pe punțile superioare, ajută mult la reducerea amprentei radar.

Armamentul principal este compus din rachete, are 80 de tuburi dotate cu diverse tipuri de rachete, inclusiv Tomahawk. Pe lângă acestea, Zumwalt mai are două tunuri de mare putere, numite Advanced Gun Systems cu un calibru de 155 mm, tunuri ce lansează proiectile numite Long Range Land Attack Projectile, care costă câteva sute de mii de dolari bucata. Proiectilele au 2,2 metri lungime și 100 kg greutate și includ un motor de rachetă pentru a putea ajunge la 115 kilometri distanță, iar un sistem de ghidare le asigură o precizie de 50 de metri la acea distanță.

Ca și cum asta n-ar fi destul, Zumwalt poate trage 10 astfel de proiectile pe minut din fiecare tun. Și mai bine, poate trage într-un mod numit Multiple Rounds Simultaneous Impact, adică trage mai multe proiectile pe diverse traiectorii astfel calculate încât toate ajung simultan la țintă. Nu știu câte poate trage astfel, dar e foarte posibil să stai liniștit la tine în unitatea militară și să fii lovit de câte 12 proiectile deodată, în fiecare minut.

Și ca și cum asta n-ar fi destul, nava este în întregime electrică, generând o putere de 78 megawați pe care o poate aloca dinamic sistemelor necesare, în funcție de situație. O astfel de putere poate susține și un lansator tip railgun, care accelerează electromagnetic proiectile, așa că a treia navă din serie (după Zumwalt urmează USS Michael Monsoor și apoi USS Lyndon B Johnson) va fi dotată cu așa ceva.

Railgun-ul va trage cu proiectile foarte ieftine, fără exploziv, bazându-se doar pe energia lor cinetică pentru a distruge ținta. Sistemul trebuie însă să poată asigura curenți de milioane de Amperi pentru asta.

Zumwalt este atât de scumpă și de “inutilă”, având în vedere forța curentă a marinei SUA, încât se vor produce doar trei astfel de nave. Chiar și așa, pare suficient pentru a arăta cât de avansată este tehnica militară americană, mai ales luând în considerare că se pregătesc să lanseze și o nouă generația de portavioane, din care primul este Gerald Ford.

sursa: Navy.mil. Dacă intrați acolo, să observați ce bine comunică marina lor, cu fotografii de înaltă rezoluție, știri dese, ba chiar fiecare navă importantă are propriul ei cont de Twitter.

asus s5507

    21 comentarii

  1. S.F.
    ca sa nu zic nava spatiala. Na ca am zis!

      (Citează)

  2. Ma bucura sa vad un asemenea articol.
    M-am saturat de site-urile si persoanele care considera ca Putin e zeul suprem al planetei si ca armata rusa e mult mai avansata decat armata NATO, respectiv SUA.
    Probabil ca nava asta, eventual insotita de un portavion cucereste singura o tara de genul Yemen sau Libia, eventual un oras gen Sank Petersburg sau enclava Kaliningrad.

      (Citează)

    • Exclava vrei sa zici.

        (Citează)

    • Ion Marius:
      Ma bucura sa vad un asemenea articol.
      M-am saturat de site-urile si persoanele care considera ca Putin e zeul suprem al planetei si ca armata rusa e mult mai avansata decat armata NATO, respectiv SUA.
      Probabil ca nava asta, eventual insotita de un portavion cucereste singura o tara de genul Yemen sau Libia, eventual un oras gen Sank Petersburg sau enclava Kaliningrad.

      Păi… alea sunt site-uri de propagandă rusească, plătite de ruși.

      Eu sunt plătit de americani.

        (Citează)

    • Soroș e bozgor.

        (Citează)

  3. nwradu: Păi… alea sunt site-uri de propagandă rusească, plătite de ruși.

    Eu sunt plătit de americani.

    Da, corect. Si am uitat. Rusii au arme pozitronice si parapsihologice – citez dintr-un coleg care saptamana trecuta a fost in Bucegi, a mers printr-un tunel subteran si s-a intalnit cu Zamolxe.

      (Citează)

  4. se duce ca toporu’ la fund, se vede pe ea…

      (Citează)

  5. imposibil de torpilat chestia asta…americanii sunt cu marina cativa zeci de ani in fata oricarei alte tari de pe pamant…

      (Citează)

  6. Mersi pentru articol. M-ai facut sa imi petrect ultima ora la lucru, citind articole despre railgun-uri, care pentru mine era o arma din Quake 3.

      (Citează)

    • Ești tânăr, că inițial apăruse în quake 2 și de obicei mureai din prima. Practic atunci a început sa conteze să țintești bine, că anterior se trăgea la întâlnire sau pentru splash damage.

        (Citează)

  7. Integral electrica? Really? Merge pe baterii adică?
    Mai traduce omu’ dar nici chiar in halul asta.

      (Citează)

    • Adică elicea se învârte de la energie electrică produsă în generatoare, nu e conectată direct la un motor de combustie cu cutie de viteze. Sau eu așa am înțeles. Tu cum ai înțeles, dacă tot te dai mare?

        (Citează)

  8. 1) e cea mai urîtă navă pe care am văzut-o, probabil au făcut-o așa, ca să nu le pară rău după ea în caz că le-o scufundă dușmanu’ :-)

    2) îți dai seama ce poate face cu adevărat o astfel de navă, în mîna unui comandant capabil cum e Căpitanul Băsescu ?

      (Citează)

  9. In April 2016, the total program cost was $22.5 billion with an average cost of $7.5 billion per ship.

      (Citează)

    • Cam cât toate autostrăzile necesare României.

      Cică un proiectil long range costă 400.000 de dolari, iar nava trage 12 pe minut. Consumabilele te omoară. La propriu și la figurat.

        (Citează)

  10. Sunt nave de test, prototipuri pe care sa vada cum merg tehnologiile noi. Iar aia cu railgun, aia va fi epica. Si o moneda de 50 de bani lansata la viteza supersonica face niste pagube imense, daramite un proiectil de tun.

      (Citează)

  11. nwradu:
    Pe căpitan îl cheamă James Kirk. Nu glumesc.

    Ha, eram sigur ca pozele le-ai luat din noul Star Wars!

      (Citează)

  12. nwradu:
    Adică elicea se învârte de la energie electrică produsă în generatoare, nu e conectată direct la un motor de combustie cu cutie de viteze. Sau eu așa am înțeles. Tu cum ai înțeles, dacă tot te dai mare?

    E o usoara diferenta intre ce spune articolul, ce ai inteles, ce ai vrut sa spui si ce ai scris: “integral electrica” “The Zumwalt generates approximately 78 megawatts of power-nearly what a nuclear-powered aircraft carrier generates.” Nu apare nicaieri integral electric sau cine/cum invarte elicea. Si masina mea genereaza o valoare uriasa de 59 KW dar asta nu o face electrica.

    Ce am inteles? Consumul de motorina trebuie sa fie urias pentru a putea echivala un mini-reactor nuclear.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus