un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Un proiect pilot aduce școala digitală în România (p)

5 Oct 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

România a mai făcut un pas spre o școală digitală, înțelegând prin asta metode moderne de predare ce se bazează pe interactivitate, animații video, jocuri și altele de acest gen.

Am spus de mult că foarte multe noțiuni ar fi mult mai ușor înțelese de către elevi dacă ar avea la dispoziție animații explicative în locul unui text scris în limbaj de lemn într-un manual făcut cine știe când.

Animația de mai jos este exemplul pe care l-am dat acum vreo doi ani la o discuție asemănătoare, deoarece pe mine m-a făcut să înțeleg precis de ce unghiurile se pot măsura în radiani. Am înțeles-o abia acum, că în liceu am luat-o de bună și gata, neînțelegând exact de unde vine, deși profesorul mai mult ca sigur ne-a zis. O imagine chiar face cât o mie de cuvinte.

Și acum gândiți-vă cât de ușor se poate învăța geografia cu o hartă digitală sau cât de rapid poți înțelege o reacție chimică atunci când o animație îți arată cum se mișcă și grupează atomii pe acolo.

Nu există o limită de vârstă pentru școala digitală. Avantajele ei se văd de la clasele primare, unde adunarea sau împărțirea pot fi rapid explicate prin animații sau jocuri, în loc să tot deseneze profesorul mere și pere statice pe tablă, și până la liceu sau facultate, unde aria de sub integrală sau mișcarea unor corpuri în fizica mecanică pot fi imediat explicate în același mod.

Sunt ferm convins că astfel de metode de predare, de prezentare a informației, ar revoluționa școala și ar crește gradul de alfabetizare. O mulțime de noțiuni ar deveni mult mai ușor de înțeles de către elevi, ba poate chiar s-ar micșora vârsta predării lor. Materii misterioase precum fizica sau chimia ar deveni ceva mai “umane”, anatomia ar putea explica mult mai bine cum funcționează ochiul sau inima. Filosofia ar rămâne la fel de ciudată, dar nu poți avea totul; de fapt, cred că așa trebuie să fie.

După cum vă spuneam, însă, sunt primii pași în domeniu. După ce de-a lungul anilor am văzut tot felul de demonstrații tehnologice despre “școala modernă”, abia acum am văzut și o primă implementare prin proiectul Digitaliada. Susținut de Fundația Orange, acest proiect include 10 școli din mediul rural ce primesc pachete complete pentru elevi și profesori, incluzând aici suportul “hardware” pentru ore (proiectoare, laptop, tablete, tablă inteligentă șamd) și cel “software”, adică materiale suport în materii precum matematică sau IT.

scoli_digitaliada

Proiectul include, desigur, și instruire în folosirea lor de către cadrele didactice. Și îmi place că au început implementarea în mediul rural. De bine, de rău, școlile de top din orașe mai au un proiector, un laptop, un profesor care găsește astfel de animații pe Internet, iar elevii au mai multe posibilități pe acasă, așa că mai bine că au început din mediul rural, unde nevoia de învățământ eficient este mai mare.

Orange are o tradiție lungă de susținut școala românească. Citește aici despre olimpicii la matematică și cum este viața lor.

Materialele digitale vor fi disponibile și pe platforma digitaliada.ro, astfel încât toți părinții (sau profesorii) le pot arăta copiilor. Sunt aplicații ce explică formele geometrice, altele care se axează pe graficul funcțiilor liniare și, din descrierea lor, înțeleg că includ aplicatii practice, de exemplu calcularea distanțelor sau a ariilor folosind astfel de grafice. Tot acolo se află și traducerea în română a unui manual de informatică creativă dezvoltat de o echipă de la Harvard Graduate School of Education.

Un început bun. Poate copiii noștri în astfel de școli vor învăța.

digitaliada

    1 comentariu

  1. Poate reuseste Orange sa includa putin si Ministerul Educatiei in actiunea asta sa genereze cat mai mult material didactic dar de buna calitate, un Khanacademy de Romania.
    Bravo!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus