un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

RADET vrea să mă conserve

18 Oct 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

35 comentarii

La mine în bloc încărcarea caloriferelor cu agent termic a fost făcută pe 14 octombrie.

După trei zile de încălzire timidă, pe 17 octombrie temperatura lor atingea falnica valoare de 34 de grade Celsius. Ar trebui să fie, cât? dublu? Măcar vreo 50 de grade, dacă nu mai mult, ca să te frigă când le atingi și să încălzească astfel camera.


Prin comparație, caloriferele sunt un pic mai calde decât pisicile noastre, care au 30 de grade în zona urechilor. Aș putea la fel de bine să mă încălzesc ținând o pisică în brațe, ca să-și merite și ea cumva hrana pe care i-o dăm zilnic, plus că e mai moale, mai pufoasă și cu siguranță mai portabilă decât un calorifer.

Dacă vă este frig în casă și nu aveți centrală proprie, citiți articolul meu despre aparate electrice de încălzire, unde am explicat avantajele și dezavantajele aerotermelor, caloriferelor cu ulei, convectoarelor și radiatoarelor. Atrage trafic nou în fiecare iarnă.

trafic_aparate_incalzire

Sau, mai bine, luați-vă centrală de apartament. Vă controlați singuri temperatura, beneficiați de garanția completă pentru calorifere (unii oferă 10 ani dacă ai centrală, 1 an dacă ești la RADET), reglezi temperatura în funcție de oră sau scenarii și consumi exact cât vrei.

(da, am o cameră cu termoviziune, este un model Seek Thermal ce se atașează la telefon, scoate imagini precum acelea)

asus s5507

    35 comentarii

  1. Esti norocos , la mine in dormitor sunt 18 grade. Caloriferul este de un rece morbid :)

      (Citează)

  2. Explicane si noua cum functioneaza la tine cu comentariile te rog, intr-un articol separat.
    Toate mizeriile de comentarii sunt aprobate (vezi AICI https://www.nwradu.ro/2016/10/miza-unei-acuzatii-pentru-care-nu-exista-dovezi/).

    Noi cei mai vechi pe site, care comentam constant, stam cu mesajele in moderare cu zile, saptamani, luni… trist…

      (Citează)

    • Poate din cauza ca unii din aia pe care ii consideri (tu / Boris) trolli, sunt de fapt oameni care au mai comentat si or fi pe whitelist. Nu oricine are o parere contra majoritatii e troll.

      Cu toate astea, si eu am inca un comentariu in moderare la postarea aia, probabil pentru ca am pus alt nume, pentru a fi mai clar.

      TLDR: sistemul de comentarii pare functional :)

        (Citează)

    • In moderare rămân trei tipuri de comentarii :
      – de la cei noi pe blog
      – de la cei cu mai multe linkuri în text
      – de la cuvinte interzise (de exemplu inclusiv populație e blocat automat pentru ca filtrele nu au opțiune whole words)

      De ce nu le rezolv rapid? Lipsă de timp. Sunt zile când sunt plecat și seara scriu ceva pentru a doua zi. Nu-mi place nici mie situația, fac eforturi pentru a răspunde mai rapid, dar încă nu am găsit o metodă bună.

        (Citează)

  3. Predator vision, nice!

      (Citează)

  4. Cat costa camera aia ? De caldura nu sunt interesat , eu vreau sa vad pe unde intra frigul, trololol .

      (Citează)

  5. La mine erau fierbinti, dar desteptii de pe scara nu vor sa deschida caloriferele cand se face aerisirea, asa ca in dormitor, unde e si cap de coloana nu se incalzeste cum trebuie. Iarna cand e frig trebuie sa fac aerisirea la 3 zile.
    La noi la bloc exista un panou care arata temperatura apei din instalatia de caldura. Nu stiu cat arata, ca sunt la serviciu.

      (Citează)

  6. Radu… din ce vad in imaginile alea tu ai caloriferele colmatate. Observi ca se incalzesc doar la partea de sus, si putin pana la nivelul repartitorului, cat sa te incarce la factura. Poate fi si din cauza presiunii reduse pe coloana, dar mai degraba sunt infundate.

    Pai cum vrei sa bage RADET-ul presiune/temperatura mai mare, cand nu au facut decat 20% din reviziile si reparatiile programate. Vrei sa faca POC?

    Tare ma tem ca toata iarna o sa stai cu termoviziunea pe calorifer.. rugandu-te sa mai bage cateva grade :) (asta, atunci cand nu e avarie pe undeva si chiar ramaneti in conservare)
    .
    .
    .

    Ar mai fi si varianta izolarii termice a locuintei cu polistiren (preferabil la exteriorul cladirii). Ex, eu cu centrala montata tin centrala setata tot la 35C (temp agent termic) si am 23-24C constant.

      (Citează)

  7. Daca vreti un supliment de caldura (experimentez de un an), puteti incerca un aparat de aer conditionat inverter de buna calitate (eu am un Fujitsu de 12000 BTU) care functioneaza pe incalzire pana la -15 C temperatura exterioara (l-am folosit si la -20 C iarna trecuta). Am masurat consumul cu un contor electronic si rezultatul este mai mult decat incurajator. Este mult peste un radiator cu ulei sau alte lucruri de genul acesta la raportul efect/cost.

      (Citează)

    • Pai la temperaturi apropiate de zero, plus-minus, considerand ca referinta energia consumata vs energia adus in casa, AC-ul are un randament >1. Desi pare contrar legilor fizicii, de fapt e mult mai simplu, AC-ul aduce caldura de afara (pe care o raceste) in interior.

        (Citează)

    • erata, raportul este Energia adusa in casa / Energia consumata.

        (Citează)

    • nashu_mare:
      Pai la temperaturi apropiate de zero, plus-minus, considerand ca referinta energia consumata vs energia adus in casa, AC-ul are un randament >1. Desi pare contrar legilor fizicii, de fapt e mult mai simplu, AC-ul aduce caldura de afara (pe care o raceste) in interior.

      Ar fi util dacă ai zice pe înțelesul tuturor. Mie termodinamica nu mi-a plăcut niciodată.

        (Citează)

    • De aia nu ai reusit niciodata in viata ca inginer.

      Prima problema a ingineriei e ca ai intotdeauna randament subunitar. Adica energia utila este mai mica decat aia utilizata.

      Aproape singurul moment in care asta nu este valabil este la incazirea electrica (calorifer electric, radiator etc). Pierderi cu lumina? Caldura!!! Pierderi cu contacte imperfecte? Caldura!!!

      E unul dintre principiile termodinamicii.

      Eh, in cazul instalatiilor de aer conditionat (ca si al pompelor de caldura, ca de aia se folosesc), in casa ajunge mai multa energie decat energia electrica folosita pentru incalzire. Mai simplu: consumi mai putine calorii de energie electrica decat ai parte in casa. Si e simplu, pentru ca, de fapt, pentru a incalzi interiorul, iei energie de afara, din aer pentru AC, sau din apa pentru pompele de caldura. Simplificat, racesti cu 10 grade temperatura de afara (sau apa din subteran) si aduci cele 10 grade spre interior. Deci afara faci de la 0 la -10 grade iar in interior faci de la 15 la 25. Energia consumata la contor este doar pentru motorul care muta cele 10 grade din exterior spre interior.

        (Citează)

    • Au lesinat 3 femei pe rute diferite si au fost oprita circulatia de mai multe ori, de aici intarzieri si astfel o coada ca in marile metropole din Asia.

        (Citează)

  8. Radu, esti carcotas :)
    Temperatura din calorifere este relativ mica pentru ca si vrema de afara nu e chiar asa de rea.
    Tinand seama de cati consumatori nu au robinete functionale la caloriferele lor, daca bagau 50 grade C, ieseau oamenii in strada ca ii da in clocot si ca o sa le vina facturi enorme (deci conspiratie).

    Mai bine recunoaste ca ai vrut sa te dai mare cu camera aia cu termoviziune si nu stiai cum sa o pui pe blog :)

      (Citează)

  9. L!nuX:
    Esti norocos , la mine in dormitor sunt 18 grade. Caloriferul este de un rece morbid :)

    Aeriseste-l :)

      (Citează)

  10. De ce nu va puneti centrala de apartament?

      (Citează)

    • Este extrem de greu de debransat de la minunatii Radet. Eu am reusit acum 2 ani sa fac asta, acum am inteles ca este si mai complicat. Nu sunt asa prosti sa isi piarda clientii usor.

        (Citează)

    • adica cum? te tin legat de maini si de picioare? nu poti sa faci ce vrei la tine in casa? nu vor sa te debranseze, ii dai in judecata sau te debransezi sa le spui sa te dea ei daca nu le convine…cred ca s-a impamantenit o legenda cu Radet astia…sau mai exact lumea a mers pe burta ca se dau sau se dadeau subventii la caldura in Bucale…

        (Citează)

    • Daca nu vor sa te debanseze, iti iei repartitoare, le lasi pe balcon…

        (Citează)

    • Pentru că se încălzește bine casa și de la radet, când încep sa dea apă la temperatura bună.

      Centrală n-am pus pentru că la renovare nu am vrut să sparg pereții și pentru asta. Probabil voi regreta decizia, iar dacă as renova de la zero apartamentul sau aș vrea o economie de cost aș pune fără să stau pe gânduri una. Chiar azi am văzut niște modele Ariston pe care le poți controla din telefon și poți face scenarii de încălzire ca la smart home.

        (Citează)

  11. Pyro: Aeriseste-l :)

    L-a aerisit. A stat cu geamul deschis deasupra lui toată noaptea!

      (Citează)

  12. Radu, explică-mi și mie de ce nu iti pui centrală? Nu se poate fin cauza unor impedimente tehnice? Pur și simplu nu înțeleg de ce ai investi într-o camera termica, telefon de ultima generație, router nu știu de care, etc, când ai putea trece pe centrală ca sa trăiești normal.
    Probabil exista un impediment, despre care nu știu și m-aș bucura sa aflu, sau pur și simplu o decizie a ta de a nu investi în centrală.

      (Citează)

    • Oare pentru ca este mult mai scump?

      Daca ar fi atat de nasol la el in casa la ora asta, ar da drumul la AC pe incalzire.

        (Citează)

    • Cum pui centrala cand esti la etaj mare gen 8,9 sau 10 iar ceilalti vecini nu vor (cel putin nu majoritatea) sa participe la investitie (chestia asta presupune o teava de gaz de sus pana jos) ? Sa sa faci chestia asta singur e SF dpdv financiar.

        (Citează)

    • Nu mai sparg pereții acum, nu mai vreau deranj prin casă. Trebuia să fi pus la renovare, dar am renovat iarna și nu se puteau opri caloriferele.

        (Citează)

  13. @nwradu, nu e mare lucru de spart. Se dau niște găuri de diamereu sub 20 pt. țevi în cîțiva pereți, în rest țevile se lasă aparente, prinse în coliere. Nu e o lucrare foarte “deranjantă”, nu trebuie re-zugrăvit după, sau ceva de genul. Eu am făcut tot așa, după renovare.

    Pe de altă parte, centrala îți va aduce doar confort în plus (asta e clar), dar nu și economie. Gazul e tot mai scump, plus că dacă tot ai centrală, nu o să o dai pe minim, o să dai ca omu’ să fie cald în casă… ca omu’ sau ca pisica în lipsa omului :-)

      (Citează)

  14. Ne-au dat un fel de caldura in calorifere acum vreo 2 saptamani, mai nou sunt caldute seara si calai in timpul zilei. Este aproximativ suportabil, pentru ca avem calorifere misto Romstal si alte surse de caldura gen 3 sisteme, 2 TV-uri.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus