un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Îmi place mult noul MacBook Pro și Touch Bar-ul său

31 Oct 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

42 comentarii

macbook_pro_1
Îmi place mult ce-am văzut despre noile MacBook Pro. Nu doar că sunt laptopuri foarte performante, dar noul Touch Bar mi se pare o funcție excelentă și, ca un dublu avantaj pentru Apple, foarte greu de replicat de alți producători. Pentru că intuim cu toții că vor încerca să o replice, dar nu-i deloc simplu.

Așa rapid ca hardware, inclusiv modelele de 13,3 inchi pot avea ecran de 2560 x 1600 pixeli și luminozitate 500 nits, procesor până al Core i7, SSD până la 1 TB, patru porturi USB-C/Thunderbolt și o baterie de aproximativ 50 Wh. Grosimea carcasei este de 1,49 cm. Varianta de 15,4 inchi este construită cam pe aceleași coordonate, dar cu o baterie mai mare.

Singurul lucru ușor ciudat este dispariția slotului de card SD. Apple a dovedit de-a lungul timpului că poți elimina DVD readerul sau portul de rețea, dar chiar și sloturi de carduri de memorie? Majoritatea aparatelor foto nu au wifi, iar cele care au oferă o viteză mai degrabă simbolică, nu ceva cu care să transferi zeci de GB de fotografii, MacBook-urile Pro fiind “arma” preferată a multor fotografi și videografi. Prin urmare, trebuie să recurgi la un adaptor și, ceea ce m-a surprins, Apple nu oferă unul propriu, ci momentan recomandă unul marca SanDisk.

TOUCH BAR

Acum să trecem la ce mi-a plăcut cu adevărat. Touch Bar-ul înlocuiește primul rând de taste, F-urile cum ar veni, cu un ecran tactil color, lung și îngust, pe care butoanele/imaginile/funcțiile diferă și se schimbă în funcție de aplicație. Asta mi se pare excelent și aș vrea-o și eu pe laptopul meu.

macbook_pro_2

Apple dă exemplu de diverse astfel de funcții în clipurile de prezentare și pe site. Poți face scroll prin fotografii mișcând ușor degetul pe Touch Bar, practic același gest ca atunci când faci scroll în galeria de pe mobil, cu tot cu mici thumbnail-uri afișate acolo. Activezi funcția de rotire a unei fotografii? O poți roti tot de pe Touch Bar, nu mai e nevoie să tragi cu mouse-ul de un slider de pe ecran.

Văd shortcut-uri pentru editare de sunet în Final Cut și chiar navigare prin întreg timeline-ul unui clip, îți apar acolo informații despre cine te sună pe FaceTime și poți răspunde sau închide cu o apăsare în TouchBar, poți alege emoticonuri într-un chat, poți avea butoane pentru controlul multimedia șamd. Touch Bar poate fi configurat cu comenzile pe care le vrei tu, în anumite aplicații și este deschis și dezvoltatorilor externi, astfel încât oricine își poate face aplicația compatibilă cu acest nou hardware.

touchbar_access_function_large
touchbar_access_color_large
touchbar_access_customize_large
touchbar_access_emoji_large
touchbar_access_facetime_large

Mai mult, integrează Touch ID, adică recunoașterea amprentei pentru a efectua plăți și probabil log-in acolo unde se poate. Este o funcție ce era deja uzuală pe mobil, dar întârzie să intre puternic și pe laptopuri, deși loc pentru hardware ar fi destul.

De ce sunt așa entuziasmat de Touch Bar? Pentru că te face să lucrezi mult mai repede, eliminând și mai mult nevoia de mouse. Eu sunt genul care învață cât mai multe shortcut-uri din taste și le folosește, dar degeaba știu shortcut-ul pentru “rotire fină a unei fotografii”, dacă după ce activez această funcție trebuie să iau ochii de la ecran, să caut mouse-ul sau touchpad-ul, să caut apoi pe ecran unde este cursorul, să-l duc la poziție și să trag cu el de un slider. Cu noul Touch Bar sliderul se mută deasupra tastelor.

Emoticonurile sunt un alt exemplu foarte bun. Folosești tastatura în orice chat, dar pentru a introduce un smiley face trebuie să te oprești, să duci mâna pe mouse sau touchpad, să deschizi un meniu și să alegi de acolo simbolul pe care-l vrei. Cu noul Touch Bar, înțeleg că poți alege direct de acolo, îți sunt afișate în mod curent.

touchbar_gallery_photos_largetouchbar_gallery_finalcut_large

Răzvan Baciu spune că te forțează să-ți muți privirea de la ecran la tastatură, ca să vezi ce apeși pe Touch Bar, și deci nu-i ceva atât de util. Da, dar dacă înlocuiește nevoia de a muta până pe mouse/touchpad și de a căuta apoi pe ecran din ochi cursorul și de a-l manevra pe poziție, cred că se câștigă mai mult timp.

Și vă spuneam despre al doilea mare avantaj Apple cu această funcție: este greu de copiat. Nu o zic în sensul că toți clonează ce face Apple, dar funcțiile bune introduse de cineva au tendința să apară și la alții, că le determină cererea pieței. Apple însă o introduce din postura de fabricant atât de hardware cât și de sistem de operare și de software pentru MacBook Pro, lucru ce nu există în tabăra Windows.

Sigur, s-ar putea rezolva cu drivere. Producătorul laptopului introduce un astfel de “Touch Bar”, apoi îl integrează cu Windows cu ajutorul unui driver astfel încât să poată asigura pe el interacțiune cu programele din Windows și chiar cu sistemul de operare. OK, și când ați văzut voi ultima oară un driver bine scris? Pentru că producătorii de laptopuri nu pot scrie drivere bune nici măcar pentru touchpad-uri sau propriile funcții de pe tastele F. Bănuiesc că ați pățit să apăsați vreo tastă de schimbat luminozitatea ecranului și abia după vreo 3-4 secunde să vedeți pe ecran și o animație frumoasă, gândită de producătorul laptopului, care vă arată că s-a făcut modificarea.

Pare ceva greu de integrat natural în sistemul Windows.

Este o mică ciudățenie și cu acest Touch Bar: dispare tasta ESC de pe tastatura fizică și apare în acest Touch Bar, dar numai în programele unde este și utilă la ceva, că de multe ori nu face nimic. Ceea ce nu-i ceva rău, dar cred că ne-am obișnuit cu ESC va fi veșnic alături de noi.

asus s5507

    42 comentarii

  1. Eu tin ecranul aproape complet inchis si folosesc monitor mai mare si tastatura si mouse, deci nu as putea avea vreun avantaj de la touch bar.
    Poate sa inceapa producatorii sa scoata tastaturi cu touch bar :-)

      (Citează)

  2. Si nu iti place si ca a ramas doar cu port usb tip c? :))) Bara aia este o tampenie, de ce ai muta mereu privirea in jos de la ecran? Si ce se fac doamnele/domnisoarele care au unghii mari? :)). Lucrez intr-o agentie, avem aproape toti mac-uri…dar nimeni nu si-a exprimat dorinta de aschimba mac-ul doar pentru bara aia inutila. De banii pe care trebuie sa ii dai pe un milion de noi dongle-uri nici nu mai zic….

      (Citează)

    • Adevarul este ca pana acum domnișoarele cu unghii mari foloseau Nokia 3310 pentru ca nu puteau apasa pe un touch screen.

        (Citează)

  3. Să ştii că şi eu am avut dilema asta cu Esc, pînă mi-am dat seama că îl apăs doar din an în Paşti. Chiar şi aşa, dacă te uiţi în screenshoturile alea, o să vezi că există un x în stînga, bănui că dacă apeşi pe el, apare din nou linia de ESC-F1…F12. Ce mi se-a părut mie dubios, totuşi, e că dispare butonul de Power/Eject, care era unde-i acum Touch ID. Apoi mi-am adus aminte că eu îl las în stand-by, başca am citit chiar mai devreme că Apple au decis ca boot-ul să se întîmple în momentul în care ai ridicat ecranul. Eu sînt curios, totuşi, dacă Touch ID va putea fi folosit pentru login.

    PS: Da, şi pe mine mă enervează groaznic dispariţia slotului SD.

      (Citează)

    • Să ştii că şi eu am avut dilema asta cu Esc, pînă mi-am dat seama că îl apăs doar din an în Paşti.

      Intreaba un ITst care are de lucru pe unix/linux cat de utila e tasta Esc.

      Dupa cum am scris mai jos, dispar tastele utilizate de ITsti, raman cele utilizate de facebooksisti.

        (Citează)

  4. si e doar cu 400 de euro mai scump… cat se va mai sacrifica Apple pentru clientii sai?

      (Citează)

  5. Bogdan:
    Si nu iti place si ca a ramas doar cu port usb tip c? :))) Bara aia este o tampenie, de ce ai muta mereu privirea in jos de la ecran? Si ce se fac doamnele/domnisoarele care au unghii mari? :)). Lucrez intr-o agentie, avem aproape toti mac-uri…dar nimeni nu si-a exprimat dorinta de aschimba mac-ul doar pentru bara aia inutila. De banii pe care trebuie sa ii dai pe un milion de noi dongle-uri nici nu mai zic….

    LOL. Ce tip de Mac-uri aveţi în agenţie? MacBook-uri sau iMac-uri? Că dacă ai iMac, da, muţi privirea juma’ de metru, dar cînd eşti în Word pe Macbook, stai tu liniştit, e ca şi cînd te-ai uita la Dock. Altfel, vezi că există şi variantă fără Touch Bar şi e mai ieftină drăcia.

      (Citează)

  6. Dar de faptul ca au scos mufa de încărcare MagSafe ce spui? Trebuie și ăsta văzut ca un “act de curaj”?

    Și de ce mai are încă jack de 3.5mm? Parcă nu mai aveam nevoie de el…

      (Citează)

  7. citit si eu despre touch bar.
    cost 300$ (diferenta intre 2 laptopuri, acelasi model, unul cu, altul fara).

    la banii astia nu era mai de bun simt sa faca tot ecranul touch ? si nu mai trebuia sa iti iei ochii de la ecran, puteai sa ai touch barul unde vroiau muschii tai, si nu era limitat fizic. in plus, lipsa delimitarilor fizice iti garanteaza ca nu o sa te obisnuiesti prea repede sa nu te uiti la touchbarul vietii, indiferent cat de bine ti minte ce e pe el.

      (Citează)

  8. E un gimmick care sincer sa fiu il consider, personal, a fi inutil…
    Da, ceva nou, ceva inovativ, dar nu cu adevarat util. Sunt multe cazuri in care lucrezi fara sa te uiti la tastatura si doar pipai tastele,(chiar si cele de F) apoi ghicind, apesi .Apoi sa le ghicesc si sa apas altele in schimb…mi se pare not ok. Cu timpul te obisnuiesti, doar ca dureaza..
    Am vazut ca au si varianta fara bara, care cred ca e mult mai ok; m-am calmat pentru ca ma gandeam ca o sa bage chestia asta la toate , si apoi toti producatorii o sa ii copieze.
    Pe de alta parte, mi se pare mie sau versiunea fara TouchBar are procesor si GPU mai slab ?
    La partea cu scoaterea slotului card, astept sa vad cum vor scoate mufa de incarcare si baga incarcare wireless…in rest ma cam lasa rece.

      (Citează)

  9. Touch Bar-ul este o inventie tipica Appele. Adica ceva ce a esuat deja la altii (Lenovo X1 Carbon gen 2) este luat, inbunatatit si dat ca nou.

    Pe mine touch barul ala m-a innebunit la X1 Carbon deoarece sunt obisnuit sa-mi odihnesc mana pe tastatura, cu degetele in zona tastelor functionale. Cu tastele fizice nu-i o problema, nu le apas. La touch, apasam tot timpul ceva, aiurea.

    La MacBook va fi la fel de enervant in timp ce avantajele vor fi rare, in putine aplicatii. In cele mai multe nu va avea sens sau va fi fortata (vezi demoul ala ratat cu DJ-ul)

      (Citează)

    • Sigur asta face Apple se gândește “oare ce facem cu cei 0,000001% persoane care își odihnesc mâinile pe F-uri?”

      Mai serios vorbind (deși recunosc ca nu se compara ca inovatie) știi despre ce produs încercat de alții fără succes înainte si preluat de Apple si făcut sa meargă s-a mai spus ca este o Invenție/Inovație inutila: iPhoneul.

        (Citează)

  10. În 2014, Lenovo lansa un model cu “adaptive function row”. Just for history blogs.

      (Citează)

  11. Atât Linus de la LTT și comunitatea de pe MacRumors (sute de comentarii) sunt oripilați de lipsa opțiunii de 32GB RAM și de placa video de pe ele, având în vedere că e linia PRO. Cică în 2016 nu poți avea ceva pro cu 16 GB și un 1060, 1070 sau cum le-o zice la ăstea noi.
    Explicația Apple ar fi că 32 GB ar consuma bateria mai repede și nu ar fi eficient. Ca și în cazul telefoanelor, toți urlă că mai bine ar fi bateria mai mare (și implicit carcasa mai mare), deși vorbim de dispozitive portabile. Cu toate astea, din cateva sute de comentarii, doar vreo 2-3 menționau ce anume le mănâncă atâta memorie. Voi chiar ați avea nevoie de 32?

    Cât despre SD, probabil că ar trebui să ne orientăm spre transfer wireless, dar asta înseamnă aparate noi.

      (Citează)

    • dam167:
      Voi chiar ați avea nevoie de 32?

      la o gama pro, photoshop si rendering, da. 32 ar fi chiar limita inferioara.

        (Citează)

    • Voi chiar ați avea nevoie de 32?

      Eu ma mir ca nu se multumesc cu un raspberry pi. Auzi tupeu la ei, sa vrea 32 de G de Ram.

      Dar e misto raspunsul Apple. Un “sugeti cucu'” mai delicat, asa.

        (Citează)

  12. Depinde ce faci în photoshop și ce rendering. Eu m-am descurcat până acum cu un i7 3770 (cred), 8 GB și un Quadro 2000 – acum am un Xeon și 16 GB tot cu un quadro – dar randăile mele nu sunt nu știu ce și nici nu fac editare video. Probabil că pentru ceva gen Blender ai nevoie de mult mai mult, dar mai e întrebarea ”nu s-ar preta mai bine un desktop la așa ceva?”
    Știu că ar fi ideal să fie totul portabil dar…

      (Citează)

    • s-ar putea preta un desktop mai bine, dar unii pleaca cu draciile dupa ei. de exemplu ei merg undeva la o prezentare (nu numai in romania), stau 1-2 saptamani, daca un client vrea vreo modificare trebuie rendat tot din nou …

      chiar aveam niste statistici pe undeva, 32 giga sunt folositi cam 60% din work time, si ssd-ul cache only (are 1 an) are niste stats-uri absolut criminale vs statsurile ssd-urilor de la desktopurile dev-ilor (4+ ani).

        (Citează)

  13. “Și vă spuneam despre al doilea mare avantaj Apple cu această funcție: este greu de copiat. Nu o zic în sensul că toți clonează ce face Apple, dar funcțiile bune introduse de cineva au tendința să apară și la alții, că le determină cererea pieței. Apple însă o introduce din postura de fabricant atât de hardware cât și de sistem de operare și de software pentru MacBook Pro, lucru ce nu există în tabăra Windows.”

    Just…stop. Daca exemplele date de altii n-au ajuns hai ca-ti mai aduc eu 2: Lenovo IdeaPad Y530 si HP Pavilion seria DV din anii 2008-2010. Ambele aveau o bara cu comenzi touch. Desigur, Apple le-a inventat si pe alea nu?

    Azi maine ne trezim ca si tu vei scrie un articol precum cei de la Techspot in care vei lauda inovatia ca o aplicatie 3rd party iti ofera posibilitatea de a pune ce melodie vrei la alarma telefonului. Asta in timp ce pana si un Nokia din epoca bronzului putea sa o faca, fiindca era parte din functiile de baza.

    Apple inca o data isi arata forta marketingului. Ai ajuns sa crezi sincer ca ce au facut ei este o “inovatie” cand de fapt e doar o idee care a fost deja implementata de altii acum multi ani.

      (Citează)

    • Dacă vrei sa analizezi rațional (lăsând la o parte ura sau iubirea pentru un brand) atunci “please stop” si hai sa pornim de aici:
      1. Inovație înseamnă a crea ceva cu utilitate economică (in sensul un user are un beneficiu din folosirea ei). Inventiile sunt o mică parte a inovației.
      2. Apple sau alte bloguri nu au folosit cuvântul de “Apple a inventat Touchbar” ci au denumit TouchBar o Inovație
      3. Motivul pentru care TouchBar este o Inovație este ca este o folosire noua si utila a unui concept existent
      4. Nu este doar forța marketingului (deși îți dau dreptate ca este importantă) ci faptul ca ei fac acest touch bar ușor de folosit in aplicații si au marele avantaj ca sunt si producători de OS si modul in care sunt afișate meniurile in apps de MacOS ii ajuta sa le pună aproape fără efort pe TouchBar.

        (Citează)

  14. Doru: adaptive function row

    Uitasem de el, am cautat repede, si ce zicea arstehnica in 2014 de el:
    Stop trying to innovate keyboards. You’re just making them worse!.

    In 2016 ars tehnica sunt entuziasmati de touchbar si tastatura, lol.

      (Citează)

    • Pacat ca ai comentat inainte sa citesti tot articolul. Autorul critica cu totul altceva cu totul atlceva in acel articol.

        (Citează)

    • Jurnalisti. Tot ce produce Apple e gold, daca e produs de altii e prost.
      Cand a aparut iPad, un idioti dinasta, jurnalist de IT, l-a laudat pana-n cer si inapoi. Ca sa incheie epic cu ceva gen “copilului meu ii place atat de mult incat nu se poate desparti de el, dar pentru ca are nevoie de multitasking, ii dau doua”.

      Tampiti care pentru un piscot sunt in stare sa declare un cacat in conserva opera de arta.

        (Citează)

  15. 1. Si vechile MacBook Pro ofereau i7 – ce-i drept din vechia generatie si cu doua core ucise, desi parca am auzit pe cineva ca el avea MacBook cu 4 core de la i7. In fine.
    2. Si vechile Macuri ofereau aceeasi rezolutie , deci nimic nou aici
    3. Touchbar-ul ala arata misto.
    @Tudor, am avut o scurta vreme IdeaPad Y530 , iar media bar-ul aluia e comparabil cu touch-bar-ul de la MacBook , cum e avionul lui Aurel Vlaicu , cu F16. Desigur, ambele zboara.
    Achiesez la “Stop trying to innovate keyboards. You’re just making them worse!.”
    Se pare ca se muta totul pe USB type C.
    Oh, well…

      (Citează)

  16. Touch Bar mi se pare prea putin pentru o revolutie. Imi aduce aminte de functia Force Touch de pe iPhone. E ceva acolo, dar prea putin. Imi e greu sa cred ca poti sari complet utilizarea mosue-ului intr-o aplicatie complexa folosind doar bara asta.

    Si nu stiu daca se va inghesui concurenta sa copieze. Concurenta are laptopuri in care tot ecranul e full touch-screen si sistemul de operare e creat pentru asta, cu toate avantajele aferente. Apple e totusi departe de asta.

    Pentru cei care nu au vazut inca, uite ce se poate face cu un ecran urias cu touch-screen intr-un PC: https://www.youtube.com/watch?v=BzMLA8YIgG0

    Asta zic eu ca e nu neaparat o revolutie, dar o evolutie reala.

      (Citează)

  17. dam167: MacRumors (sute de comentarii) sunt oripilați de lipsa opțiunii de 32GB RAM

    Cred că jumate din cei de pe MacRumors nu folosesc macuri, urmăresc de ceva ani de zile situl ăla. Ca producător de muzică, două chestii: 1. practic se poate să “umpli” 16 giga de ram, dar oricum cu mult înainte nu mai face față CPU instrumentelor care ocupă atâta memorie. 2: TouchBar in Logic Pro X (softul de producție) chiar și dacă va face doar control de volum în mixer, pitch bend și modwheel e enorm – poți lăsa acasă o claviatură și un fader motorizat când vrei să faci muzică la starbucks. Adaptoare? Unul singur: un hub multifunctional, oricum folosesc așa ceva deja. Că memoria e puțină pentru grafică nu mă interesează.

    Aplicația djay e sinistră, asta e promovată și în magazinele fizice Apple (împreună cu un controller ieftin) – copiii trebuie tentați, să le cumpere părinții jucării scumpe. Dar la ce am citit în ultimele zile pe tema asta, au devenit adulții mai idioți decât părinții. Îți place? Cumpără-l. Nu-ți place? Poate Razer Blade Pro e pentru tine.

      (Citează)

  18. O tastatura din 2011 produsa de Art Lebedev: https://store.artlebedev.com/electronics/devices/optimus-popularis/

    Apple – “Innovation never sleeps”. In ritmul asta Tim Cook o sa ingroape Apple cat de curand.

      (Citează)

  19. user:
    s-ar putea preta un desktop mai bine, dar unii pleaca cu draciile dupa ei. de exemplu ei merg undeva la o prezentare (nu numai in romania), stau 1-2 saptamani, daca un client vrea vreo modificare trebuie rendat tot din nou …

    chiar aveam niste statistici pe undeva, 32 giga sunt folositi cam 60% din work time, si ssd-ul cache only (are 1 an) are niste stats-uri absolut criminale vs statsurile ssd-urilor de la desktopurile dev-ilor (4+ ani).

    desktop portabil? un Intel NUC Skull Canyon e tot ce-ti trebe, mere si ram de 32G

      (Citează)

  20. Ion Iliescu:
    Touch Bar-ul este o inventie tipica Appele. Adica ceva ce a esuat deja la altii (Lenovo X1 Carbon gen 2) este luat, inbunatatit si dat ca

    Serios? http://imgur.com/3SKyfzB

      (Citează)

  21. nu prea inteleg cum vor sa le vanda cu 128 Gb cand ce ai nevoie pe el deja ocupa peste 60 gb, iar un upgrade la 1 Gb costa 800$ cand un ssd pci de la sandisk costa 289$. Upgrade la 512 Gb costa 600$ cand un sandisk 512 Gb SSD PCI costa 169$.
    Folosesc un air de vreo 3 ani si merge exact la fel ca in prima zi, il folosesc pentru internet, editari de documente word si excel. Un coleg deja e la al doilea pc si se apropie sa il cumpere pe al 3-lea dar politica de preturi de la apple legata pe memorie si ssd e descurajatoare.

      (Citează)

  22. dw:
    nu prea inteleg cum vor sa le vanda cu 128 Gb cand ce ai nevoie pe el deja ocupa peste 60 gb, iar un upgrade la 1 Gb costa 800$ cand un ssd pci de la sandisk costa 289$. Upgrade la 512 Gb costa 600$ cand un sandisk 512 Gb SSD PCI costa 169$.

    Un singur model are ssd de 128, cel entry level. Restul din oferta sunt de la 256 in sus.

    1 TB de la OWC e $ 600. Nu poti compara cu orice PCIe pentru ca din 2013 Apple foloseste SSD-uri PCIe 3.0 x4 (fabricate de Samsung) – Sandisk nu cred ca are asa ceva.

      (Citează)

    • https://www.ifixit.com/Teardown/MacBook+Pro+13-Inch+Function+Keys+Late+2016+Teardown/72415

      Ce scrie pe memoriile de la SSD? San…..Disk :)
      Inca un conector imbecil ales de Apple. Ce conteaza ca lumea adopta standardul M.2, evolutie a mSATA si Mini-Pci-Ex. Ei sunt mai cu mot, hai sa faca un conector diferit pentru ca tu sa nu ai dreptul la piese de schimb de la San….Disk direct, Samsung, Lite-On, Toshiba etc.

      Apple: “Why did we change the connector? Because F*** YOU! That’s why!”

        (Citează)

    • Tudor:
      Ei sunt mai cu mot, hai sa faca un conector diferit pentru ca tu sa nu ai dreptul la piese de schimb de la San….Disk direct, Samsung, Lite-On, Toshiba etc.

      Asta cand nu sunt ocupati sa lipeasca HDD si RAM-ul pe placa de baza, ca sa te coste 800 de euro un upgrade la SSD de 500 de G si 16G de RAM.

        (Citează)

  23. Fain tare.. dar cam scump…

      (Citează)

  24. Am avut acumvreo 7-8 ani un soi de touch bar la un laptop Fujitsu Siemens, dar mai limitat: reglai volumul și lumina într-o zonă de touch de deasupra tastelor (care era doar input, nu se afișa ceva acolo, desenul era permanent, cu vopsea). Așa cum zice nwradu, partea de driver era aiurea… nu răspundea bine, avea întîrziere, uneori sărea aiurea volumul la o valoare prea mare, mă rog.

    De fapt, nici cu zona de Touchpad care e standard de atîția ani, lucrurile nu stau așa bine. Am un alt Fujitsu f. vechi (10+ ani) la care mergea excelent, pur și simplu nu foloseam mouse extern, mi se părea extrem de natural (și butoanele erau separat, dedesubt, butoane fizice, nu se apăsau din greșeală), în plus zona de Touch era ușor adîncită a.î nu îți ieșea degetul din greșeală de acolo, simțeai foarte clar, fără să te uiți, că ești cu degetul unde trebuie . Ei bine, la toate laptopurile mai noi, Touchpadul mi se pare mai greoi/mai imprecis, și simt nevoia unui mouse extern. Ba face click cînd nu vreau, ba îmi fuge degetul în afară și mă trezesc că “mîngîi” alte zone ale laptopului, etc.

      (Citează)

  25. dublu avantaj pentru Apple, foarte greu de replicat de alți producători

    Ma indoiesc ca e greu de replicat. Estimez ca peste un an se vor inghesui toti sa puna un “touchbar” pentru ca hipsterii nu vor mai putea da altfel checkin de la starbucks.

    Touch barul ala e o chestie tampita si inutila – pe tastatura vreau sa am taste pe care sa le simt si pe care sa le pot apasa fara sa ma uit la ele. Si nu m-ar deranja daca ar fi ceva in plus, da’ inlocuieste tastele F.

    Din pacate, asta e trendul – chestii cat mai bling-bling si cat mai lucioase pentru hipsteri, productivitatea fiind trecuta pe un plan secund. Din cauza asta avem acum interfete grafice absolut idioate, touchscreen pe laptop/PC si tastaturi carora le lipsesc tastele nefolosite de cei care si-au luat laptop doar pentru facebook si youtube.

    Ah, si sa-i felicitam pentru noul conector. In buna traditie apple, o data la cativa ani schimba porturile ca sa nu se mai potriveasca cu celelalte device-uri fara o mie de adaptoare.

      (Citează)

    • Sabotor: Ma indoiesc ca e greu de replicat. Estimez ca peste un an se vor inghesui toti sa puna un “touchbar” pentru ca hipsterii nu vor mai putea da altfel checkin de la starbucks.

      hardware n-o fi dar software cam da

        (Citează)

  26. alex: hardware n-o fi dar software cam da

    MS are programatori ai naibii de buni.

      (Citează)

  27. Se vede clar ca nu ești un utilizator de MacBook dar cu toate astea ai reușit sa scrii o epopee :)

    “De ce sunt așa entuziasmat de Touch Bar? Pentru că te face să lucrezi mult mai repede, eliminând și mai mult nevoia de mouse”

    Ce nevoie de mouse pe MacBook ? Seriously !

      (Citează)

  28. Ia sa vedem noi o comparatie directa, la aceeiasi bani. In coltul rosu avem noul Macbook de 13″[1499$ as configured]:
    http://arstechnica.com/apple/2016/11/review-cheapest-2016-macbook-pro-is-good-but-its-missing-all-the-cool-stuff/

    In coltul albastru, noul Alienware 13[1449$ cu ecranul 1080p si i5-6300HQ]:
    http://www.pcworld.com/article/3135756/computers/alienware-13-2016-review-the-first-oled-gaming-laptop-has-landed.html

    Ce are modelul de la Dell in plus fata de Mac la fix, dar fix aceeiasi bani?
    1. Procesor semnificativ mai performant, 4 nuclee fata de 2 si la o frecventa mai mare atat la Base cat si Turbo.

    2. Placa video care sterge pe jos cu cea din Mac. Nu incape nici un soi de comparatie, vorbim de faptul ca in interiorul Alienware se afla o placa la acelasi nivel de performanta cu un RX 480 4GB de desktop. Atat in jocuri cat si in procesare foto/video modelul de la Apple nu are nicio sansa sa se puna cu modelul dezvoltat de catre Dell. Plus ca poti face lejer mai multe procesari folosind tehnologiile diferite prezente, QuickSync pentru anumite procesari, in timp ce folosesti CUDA pentru altele. How does Apple compete with that? :)

    3. Stocare. Alienware 13 are 2 porturi standard m.2. Poti sa faci upgrade la orice alta capacitate fara sa-ti afecteze SSD-ul pentru OS. Mai mult, un asemenea upgrade te-ar costa mai ieftin decat sa faci upgrade la stocare la Mac.

    4. Porturi. 2 USB-C, 2 USB-A, LAN, HDMI, DP, eGPU port. Surpriza surpriza, nu ai nevoie sa cari cu tine o geanta de adaptoare si in felul acesta eviti situatii penibila ca cea de mai jos:
    https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2016/11/DSC05757.jpg

    5. Baterie mai mare. 76Whr fata de 54Whr cat are MacBook. Daca ar fi sa le supunem la aceleasi teste, eficienta software MacOS nu va putea salva situatia.

    Serios, ce avantaje ar putea prezenta alegerea MacBook-ului in situatia de fata? Ca e mai subtire? Da, desigur, dar trebuie sa cari o tona de adaptoare dupa tine ca sa-l poti folosi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus