►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Drumul oului i-am spus eu, pentru că fabrica de ouă ar fi sunat ciudat. În practică, am mers la Avicola Găești și apoi la centrul de sortare și ambalare Toneli, de unde zilnic pleacă în jur de un milion de ouă de găină către magazine din țară, de la marile lanțuri la cele mici de cartier, plus către McDonald’s, care de aici aprovizionează ouăle pentru produsele de mic dejun.
Pare mult un milion de ouă? Nu este. În România consumul zilnic estimat este de vreo 5-6 milioane de ouă, iar dacă faci o prăjitură ai spart dintr-o dată 5-6 ouă, dacă nu mai mult. Acesta este doar un centru din multe, dar este cel mai modern și tehnologizat, așa că am avut ce vedea.
Undeva pe Drumul Național 7, aproape de Găești și în vecinătatea fabricii Arctic, se află această fermă deținută, din ce-am înțeles eu, de grupul Toneli și unde trăiesc în jur de 97.000 de găini. Doamna doctor veterinar ce ne-a făcut turul și ne-a explicat mersul lucrurilor era acolo de prin 1984, dacă am reținut bine.
Ouăle obținute acolo sunt de tipul 2, adică de la găini crescute la sol, dar fără ieșire în aer liber. Iată cum arată și cum trăiesc găinile acolo:
M-am simțit ca-n atacul clonelor atunci când am intrat prima oară în hală, pentru că toate arată la fel, dar asta pentru că sunt dintr-o anumită specie de găini cunoscută pentru plăcerea lor de a se oua zilnic. Ca talie nu sunt foarte mari, nu trec de 2 kg și n-ai ce mânca de pe ele dacă le tai, că nu sunt cărnoase, dar nici nu trebuie să fie.
Trăiesc 8.000 de găini într-o hală și sunt în total 6 clădiri, fiecare cu câte două hale în care atmosfera și temperatura este atent controlată de sisteme automate și unde se face foarte des curat pentru a nu risca îmbolnăvirea găinilor. Acestea trăiesc libere, se pot mișca pe unde vor ele prin hală, și stau înghesuite acolo, dar nu foarte înghesuite. Câteva găini au fost chiar curajoase, una îmi ciugulea halatul de hârtie pe care l-am îmbrăcat la intrare, alta mi-a desfăcut șireturile tot trăgând de ele.
Hrana este formată dintr-un amestec de cereale și soia (soia e tot cereală?) care ajunge la găini din niște rezervoare mari aflate în afara halelor, de unde prin tuburi ajunge în foarte multe “farfurii” de unde găinile mănâncă atunci când au chef. Iată partea cea mai șocantă pe care am aflat-o acolo: toate găinile din România sunt hrănite cu soia din culturi modificate genetic, exceptând găinile din hala pentru McDonald’s, care prin reguli și contract impune hrana cu soia normală, pe lângă restul cerealelor.
McDonald’s are acolo o hală de 8.000 de găini, iar ouăle de acolo sunt pleacă în niște containere special marcate către centrul Toneli de împachetare, vedeți mai jos.
De fapt, mint. Mai există și pe piață ouă de la găini hrănite cu soia nemodificată genetic. Știu asta pentru că am primit șpagă o cutie cu astfel de ouă, iar ambalajul arată ca mai jos, scrie mare pe el GMO Free. Adică fără genetically modified organism.
Toneli produce și ouă mai bogate în Omega 3 sau în seleniu, care provin de la găini servite cu hrană bogată în astfel de substanțe, și am înțeles că ar fi mai bune pentru sănătatea noastră.
Găinile intră din când în când în cuibarele pe care le vedeți în fundalul fotografiilor cu o culoare roșie, fac ouă acolo, iar aceste ouă ajung în partea din față a halei, unde angajații le pun în cofraje de plastic ce vor pleca spre centrul de sortare și ambalare Toneli.
Toneli cumpără găinile când au în jur de 14-18 săptămâni, moment când încep să depună ouă, și le țin vreo 70-90 de săptămâni, timp în care găina face ouă tot mai des și tot mai mari. Ulterior nu știu ce fac cu ele, dar la poarta fermei era un afiș că vând găini trecute de perioada de eficiență maximă cu 1,5 lei bucata.
Periodic halele sunt golite și igienizate complet, de sus până jos, deoarece trebuie eliminată orice șansă ca găinile să se îmbolnăvească deoarece le-ar afecta un număr mare de păsări. Am întrebat dacă le dau antibiotice și au spus că nu, e prea scump să le tratezi preventiv, că legea nu permite ouălor produse în acea perioadă să ajungă în consum. N-am avut motive să nu-i cred.
Ei îi spun packing center și se află la vreo 5 km distanță de Avicola Găești, vizavi de halta Fusea, tot cu ieșire din DN7. Sunt două zone mari acolo: una în care camioanele ce transportă ouăle sunt spălate și igienizate înainte de fiecare drum și centrul de împachetare pe care l-am vizitat eu.
Aici se strâng ouă de la mai multe ferme din 5 județe, inclusiv de la cea despre care tocmai v-am spus. Un depozit cu aspect de frigider mare, organizat ca un labirint și în care cofrajele de ouă stau mai înalte decât mine. Probabil mai mult de un milion de ouă se aflau acolo și urmau să plece spre ambalare.
Ouăle se iau cu liza și sunt duse în hala de lângă, unde este linia de sortare și ambalare. Un braț robotic ia deodată câte 6×4 cofraje, fiecare cu 30 de ouă, și le introduce în sistemul de sortare. Un alt braț robotic folosește ventuze pentru a lua deodată câte 30 de ouă din fiecare cofraj și le pune pe banda care le duce mai departe. De aici urmează pașii următori:
1. Alinierea. Ouăle își găsesc fiecare loc în micile adâncituri ale benzii și, printr-un sistem ușor de rotire și vibrare, se aliniază toate la fel, cu vârful mai îngust orientat în același sens.
2. Se verifică de fisuri. Asta se face cu ciocănele ce lovesc foarte fin ouăle și cu microfoane ce ascultă zgomotul făcut, detectând astfel eventualele fisuri, așa cum se controlau pe vremuri roțile de tren (la noi încă se controlează, alții au trecut la aparate mai eficiente).
3. Dezinfecție. Ouăle sunt expuse pentru foarte puțin timp la raze ultraviolete.
4. Cântărire. Chiar de pe bandă, fiecare ou este cântărit pentru că în funcție de asta va fi împărțit în anumite categorii de produs.
5. Detector de sânge. Se face cu lumină puternică și camere ce sesizează dacă în interiorul ouălor se află particule mici de sânge de la găină, caz în care respectivele ouă sunt eliminate.
Nu apar toate în fotografii pentru că mecanismele sunt închise și nu se vede în interiorul lor. Dacă apropiam urechea, se auzeam ciocănelele ce loveau ouăle. Toate se întâmplă cu viteză mare, oricum, se procesează sute de ouă pe minut.
Ouăle se vor duce pe două căi, în funcție de tipul lor:
Ouăle de tip A se clasifică după mărimea lor în:
Și ajungând în acest moment, ouăle de pe bandă sunt deci aliniate, verificate de fisuri, igienizate și cântărite. În funcție de greutatea lor, brațe robotice le iau și le introduc pe câteva benzi secundare, unde sunt marcate conform legii și apoi ajung la împachetare. Alte brațe le plasează în cutii de câte 4, 6, 8 sau 10 ouă sau în cofraje de 30, le închid, le etichetează și înfoliază. Angajații din capătul fiecărei benzi secundare au mai degrabă rolul de a le verifica sau de a le introduce în cutii mai mari, pentru transport.
Un alt robot mare de tot stătea singurel în țarcul său și lua aceste cutii ce conțin alte cutii de ouă și le paletiza. Paleții ajungeau în depozitul de marfă, de unde urmau să fie încărcați în camioane pentru transport.
După cum vă spuneam, ouăle pentru McDonald’s ajung aici în cofrete de o culoare specială și sunt introduce în același sistem de producție, urmând să fie ambalate probabil la câte 30 de bucăți și trimise spre centrul logistic, de unde sunt împărțite restaurantelor. McDonald’s ia de aici cam 100.000 de ouă pe lună, ceea ce reprezintă doar o mică parte din producția medie de 30 de milioane de ouă pe lună.
Cum se produc alte produse McDonald’s:
Iar dacă vă întrebați de unde apar ouăle bio din comerț, se pare că există o fermă în grupul Toneli care hrănește găinile complet natural, le crește în aer liber șamd, conform regulilor.
Centrul de împachetare Toneli produce ouă pentru brandurile lor proprii (Familia Toneli, Ovital) și pentru alte magazine din comerț, de exemplu Cora, Billa șamd. Am înțeles că doar Mega Image, Kaufland și Penny iau din alte surse. Vreo 20% din ouăle ce trec pe la Toneli pleacă la export spre țări din jur.
Ca să vedeți cum e la noi, drumul de vreo 200 de metri dintre centrul Toneli și DN7 este neasfaltat și plin de gropi. Pe acolo călătoresc zilnic milioane de ouă. Autoritățile locale nu l-au asfaltat, iar firma nu poate face asta, că-i caz de dosar penal, deși au investit 10 milioane de euro în acest centru și probabil își plătesc taxele clasice.
Apropo de McDonald’s, restaurantul de la Obor s-a închis, dar unul nou s-a deschis în spatele clădirii, în noul centru comercial Veranda, și are și McDrive nu are McDrive, ci o fereastră cu program extins, ca la Romană. Iar până la 10 noiembrie, primiți cadou un pahar de sticlă la fiecare cafea Grande cumpărată de la McCafe, care ajunge la o rețea de 25 de cafenele până la finalul anului.
Iată o imagine cu codurile de pe ouă, conform legii, luată de pe site-ul Toneli:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
26/10/2016 la 7:34 AM
Deci ouale nu sunt spalate cu apa/detergent, inseamna ca nu tb sa le tii neaparat in frigider. Sau cel putin asta stiam ca e diferenta intre SUA si Europa.
bogdans(Citează)
26/10/2016 la 8:06 AM
Eu nu înțeleg ce e “liza” aia. Tehnologie SF sau un produs atipic?
“Ouăle se iau cu liza și sunt duse în hala de lângă, unde este linia de sortare și ambalare. ”
Ariel(Citează)
26/10/2016 la 8:24 AM
Eu nu inteleg cum pleaca zilnic 1 milion de oua, cand acolo sunt 97.000 de gaini? Gainile astea se oua de 10 ori pe zi?
deplictis(Citează)
26/10/2016 la 8:50 AM
Da! Si pentru ca sunt scumpe antibioticele se dau in schimb anabolizante / steroizi plus “vitamine” cu seleniu si Omega3 sa iasa oul cat mai bio si aproape la fel de sanatos ca cel de tara…eu inca mai cumpar oua si pasari direct de la taranii de la Calugareni si targul de animale din Voluntari / centura…stiu ca sunt prea saraci sa isi permita vitaminele si medicamentele Farmavet folosite de Avicola.
Mihai Dobre(Citează)
26/10/2016 la 8:52 AM
“Aici se strâng ouă de la mai multe ferme din 5 județe, inclusiv de la cea despre care tocmai v-am spus.”
rdb(Citează)
26/10/2016 la 9:47 AM
stiu ca sunt prea saraci sa isi permita vitaminele si medicamentele Farmavet folosite de Avicola
Atat timp cat le scoti la vanzare, inseamna ca produci pentru vanzare si faci tot ce poti sa maresti profitul. Nu sunt prea saraci sa isi permita vitaminele si medicamentele, sunt prea saraci cu duhul ca sa stie ce si cum sa foloseasca.
Toti taranii au auzit de DTT, dar cati stiu ca nu e bun?
nashu_mare(Citează)
26/10/2016 la 11:06 AM
Imi place ca ambalajul e foarte colorat, este ilustrata chiar si iarba. In realitate saracele gaini nu au vazut firul ierbii niciodata. Din cate am auzit prin fermele astea avicole lumina nu este stinsa niciodata iar gainilor li se administreaza niste stimulente pentru a se oua non-stop.
gigi(Citează)
26/10/2016 la 1:11 PM
Si inca gainile astea sunt bine, macar se pot plimba “libere” prin hala respectiva. Exista ferme unde gainile sunt tinute in baterii (custi de metal). Alea puicute deprimate.
gigi(Citează)
27/10/2016 la 4:53 PM
Se refera la centrul de ambalare (“Aici se strâng ouă de la mai multe ferme din 5 județe”). Mai multe ferme produc 1.000.000 de oua/zi
Raul(Citează)
26/10/2016 la 8:29 AM
Iata o noua idee de marketing dupa pui fericiti : gaini curajoase by nwradu.
Andrei(Citează)
26/10/2016 la 9:41 AM
Boss, astia ti-au dat acum piscotul la kit, ca la IKEA?
nashu_mare(Citează)
26/10/2016 la 10:49 AM
Interesante informațiile, mai ales infograficul.
George(Citează)
26/10/2016 la 10:57 AM
sunt nascut-crescut la tara deci stiu sa fac diferenta intre pasari/animale crescute normal fata de cele indopate cu hormoni si furajate cu proteine din soia/origine animala. In plus samsarii ii recunosti de departe, sunt acolo si cei care cumpara gainile de la poarta avicola pe 2lei si le vand la 15-20lei sub pretul normal pentru o gaina de 25-35lei, ei zic ca sunt crescatori dar saracele gaini exploatate ca sunt vai de ele.
Ce e si mai trist ca singurii cumparatori care se pricep si aleg doar ce trebuie sunt tiganii si chinezii (ochesc in special ratele) ca romanii sunt prea comozi, ei iau pui eco direct de la hypermarket…cine sa isi mai strice manichiura sa faca o ciorba gustoasa de pasare cu taietei lati, mergem la KFC, scapa cine poate si cine cunoaste!
Mihai Dobre(Citează)
26/10/2016 la 11:47 AM
Nu vobream de samsari, ideea era ca n-ai nicio garantie ca nu folosesc vitamine, antibiotice sau mai stiu eu ce, atat timp cat produc, pana la urma, pentru vanzare. Costurile nu sunt prohibitive. Mai mult, nu ai nici un control asupra chestiei asteia. Si nici ei nu au si nici nu inteleg conceptul “bio”.
“Sunt struguri bio, fara chimicale. I-am dat doar cu niste soluti, ca altfel ii mancau gargaritele”
nashu_mare(Citează)
26/10/2016 la 11:39 AM
Am întrebat dacă le dau antibiotice și au spus că nu, e prea scump să le tratezi preventiv, că legea nu permite ouălor produse în acea perioadă să ajungă în consum. N-am avut motive să nu-i cred.
uite, iti dau eu motive. o simpla bronsita (foarte comuna) omoara 90% din gaini. ori boala in sine, ori dozele de soc de medicamente necesare. daca iti apare bronsita si tu nu dai nimic la gaini preventiv, poti sa pui cruce la intreaga hala. numai dezinfectia o sa te rupa ca si costuri.
as paria ca le dau medicamente preventiv, la fiecare masa.
la fermele de pui de carne ultimele 2 saptamani cand stau puii fara medicamentatie in hrana toata lumea sta cu morcovul in fund. cu tot cu frunze.
user(Citează)
26/10/2016 la 11:44 PM
N-auzi? câte zece ouă pe zi, lol. :)
catalinx(Citează)
27/10/2016 la 9:04 PM
zici ca McDonalds are nevoie de 30 de milioane de ouă pe lună si ca ei ofer 100.000 oua pt MCD. La facut prajituri nu e ok sa stai sa spargi oua dar la MCD e sa spargi 1 milion de oua pe zi.
Nici un MCD nu vede un ou intreg la ei in local. La fel ca si cartofii parjiti si ouale sunt pre-gatite.
dw(Citează)
30/10/2016 la 7:27 AM
Aproapa toata mancarea atinsa de mana industrializarii are efecte catastrofale pe termen lung asupra omului. Uitati-va cum arata americanii , sunt exemplul perfect. Tineri de 15 ani arata ca la 30 aici. De ce credeti ca dupa revolutia a explodat incidenta cancerului de colon in ro? Apoi toata mizeria asta ca gaina e libera e o chestie penibila de marketing , la ce aglomeratie e in hala , doamne fereste. Soarele , adica vitamina D naturala, lipsa ,pauza. Inca mai si mint ca nu le dau suplimente. Pai le dau prin mancare. Iar asa numitele produse bio , cea mare escrocherie a acestui secol. Pai mergeti cumparati un piept de pui bio si cand te uiti pe eticheta vezi :piept de pui din provenienta bio 50g , conservant nitrit de sodiu. Pai ce facem nene , nu mai e bio? Ah doar puiul e din metode bio nu si metoda de conservare…
Claudiu(Citează)