►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Teoretic un an de la incendiu s-a împlinit ieri, dar cum acesta a avut loc târziu în noapte, cred că majoritatea oamenilor au aflat abia a doua zi de ceea ce s-a întâmplat, trezindu-se cu știri despre cea mai mare tragedie din România de la accidentul de la Balotești încoace. Și era doar o jumătate din tragedie, pentru că numărul victimelor urma să sară de la 30 la 64 în următoarele luni.
Și este ușor de zis că X au murit și Y au supraviețuit de parcă acei Y n-ar purta acum nici o urmă a incendiului de atunci, dar lucrurile nu stau așa. M-am mai întâlnit cu câte un cunoscut care a fost rănit acolo și mănușile de compresie sunt acum accesoriul lor uzual; le poartă de un an de zile, le vor mai purta ceva vreme. Alții vor avea nevoie de tratament și operații încă mult timp de acum încolo. Câteva minute au fost suficiente ca să le complice viața pe vreo minim 3-4 ani viitori cu operații și tratamente dese și costisitoare și cine știe câți ani după aceea cu sechele și un stil diferit de viață. Ah, iar ei sunt dintre cei norocoși, care au supraviețuit și au făcut-o fără amputații, pentru că alți supraviețuitori au trecut și prin așa ceva.
Dincolo de drama oamenilor, mi se pare important de conștientizat și cum acest eveniment a zguduit România cu două scandaluri foarte mari: primul legat de autorizații de funcționare, ISU, evacuări de urgență șamd, iar al doilea legat de spitalele din România, infecții nosocomiale, incompetență managerială, licitații trucate, lucrări neefectuate. Unitatea de Arși de la Floreasca a fost inaugurată de 3 ori în 6 ani și tot nefuncțională este, iar acum câteva zile au ieșit la iveală și ceva probleme cu camera hiperbarică. Poate că nici n-ar trebui să numesc vreun spital; personal nu cred că există vreunul fără mari probleme în România.
De un an de zile acestea sunt subiectele îndelung discutate și analizate. Ziceți voi, însă, dacă s-a și schimbat ceva.
Mi se pare că singurii care au reacționat un pic au fost cei din mediul privat, care s-au mai ocupat de autorizații și au deblocat ușa de evacuare, dar să vedem cât îi ține și asta. Statul însă… nu știu, voi ați auzit de vreo reformă în ISU? De ceva schimbări majore prin spitale, ceva care să dea un șut în fund sistemului în direcția bună? N-am văzut decât nereguli scoase la iveală, promisiunea fermă a unor rezolvări, încercări timide de a schimba ceva, dar nici o modificare în grosul problemei, la bază. Vorba aia, Bănicioiu va fi în continuare parlamentar, împreună cu toți ceilalți hoți.
Mențiune specială și pentru domnul de mai jos, care, secretar de stat fiind, a fost anunțat că-i cod roșu de intervenție și s-a culcat la loc, crezând că-i glumă. Nu cred că s-ar fi schimbat cu ceva situația dacă s-ar fi dus la Guvern în toiul nopții, în loc să doarmă mai departe, dar cât de deștept să fii ca să și declari că te-ai culcat la loc?
Ceva îmi spune că la anul va fi o comemorare și atât, nici nu ne vom mai întreba de ce întârzie anchetele și de ce nu s-a schimbat din temelii un sistem bolnav. Momentan mi se pare incredibil că în cursul celui mai agitat an s-au realizat atât de puține. Dacă nici acum nu a avut loc o reformă adevărată, când? Și nici măcar mentalitatea oamenilor nu s-a schimbat, corupția, incompetența și nepăsarea fiind în continuare tolerate, ba chiar acceptate.
Cât despre supraviețuitori, are Digi24 un documentar făcut cu câțiva dintre ei. Unul destul de lejer, că le-a fost teamă să arate răni, să întrebe din ce trăiesc, ce vor munci în restul vieții, de unde au bani de tratament, ce-a făcut statul pentru ei, ce părere au despre autorități șamd.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
31/10/2016 la 7:25 AM
Acel domn este atat de tampit, dar *atat* de tampit incat isi arata incompetenta si indolenta in PUBLIC. Eu ma mir ca stie sa inspire si sa expire in ordinea corecta.
Gaelex(Citează)
31/10/2016 la 7:56 AM
Romania e un sistem bolnav, normal… daca tu astepti schimbare totala de sistem… astepata, inca nu s-a terminat schimbarea totala de sistem totalitar de dupa ’89 vezi tu… statul scelerat Romania e peren, asa ca, cu o tragedie nu se face primavara. Da, cuvintele sunt dure… daca ne gandim ca in perioada comunista s-au omorat de catre statul totalitar Romania peste un milion de oameni, eliminati fizic… atunci crezi tu ca 64 nu reprezinta pentru Romania decat un numar.
Stiu suna si pare dur dar asta e adevarul… democratia romaneasca imbraca forma asta si e tare neplacut sa constati ca institutiile si legile sunt strambe dar asisderea e si societatea…
Eu inca nu mi-am revenit de dupa comunismul rosu, nu port manusi de compresie dar port in suflet o apasare grea si o ura incomensurabila pentru sistem si inca astept ca cei care sunt vinovati sa plateasca pentru tot… Asa ca stati la coada… daca vreti schimabare din partea statului asta infect roman… la care cu totii de acum suntem cam complici…
Oricum un sistem nu se schimba prin tehnocrati si nu intr-un an, nu cu un roman de origine nemteasca si cu un premier ce are un nume alogen…maghiar, trebuie majoritate politica covarsitoare pentru a initia o schimbare de constitutie… pentru ca e nevoie sa faca asta aceia care ma reprezinta cu adevarat si nu surogate alese din cauza colectiv, caz colectiv ce a fost deturnat in scop politic…
Tim(Citează)
31/10/2016 la 1:01 PM
“daca ne gandim ca in perioada comunista s-au omorat de catre statul totalitar Romania peste un milion de oameni, eliminati fizic… ” – inca nu inteleg cum exista multi oameni care spune ca a fost ok pe vremea comunistilor (eu sunt nascut in ’90)
Ciprian(Citează)
31/10/2016 la 8:00 AM
Mai bun (și mai clar) decât documentarul Digi e episodul “România, te iubesc” de ieri.
Marius M (primul)(Citează)
31/10/2016 la 8:33 AM
la alegerile din 5 iunie, romanii (batranii votanti si tinerii pretiosi non votanti) au urinat cu bolta pe #colectiv. coruptia ucide? ia de aici: firea si toate primariile de sector date pe mana psd.
despre ce vorbim? schimbarea s-ar putea realiza dupa o bomba atomica care sa rada toata romania si apoi s-o reconstruiasca o natie demna de locurile astea superbe.
Costin(Citează)
31/10/2016 la 8:35 AM
De acord cu articolul pe fond cu o mentiune. Cel mai mare dezastru din Romania ultimilor decenii a fost in Iunie 1990. Nu la nivel de victime directe, cat indirecte.
ipo(Citează)