un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cum și de ce să vă faceți unt clarifiat pentru fripturi mult mai bune

22 Oct 2016  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

11 comentarii

Dacă vă plac fripturile, dar nu numai, acest unt clarifiat vi se va părea un dar divin trimis de zeul tigăilor.

Poate ați observat că untul normal se arde rapid într-o tigaie, mai ales la foc mediu sau iute, când fumegă, se face maroniu și dispare cu totul din tigaie, eventual distrugând și gustul mâncării. Untul clarifiat este un unt normal din care se scot acele substanțe ce ard, astfel încât rămâne lichid și la temperaturi mult mai mari.

Treaba asta e perfectă pentru fripturi, unde majoritatea bucătarilor recomandă stropirea cărnii (“basting” este termenul englezesc) cu unt lichid, eventual unul în care ai pus È™i niÈ™te rozmarin È™i alte condimente. PuneÈ›i untul în tigaie, lângă carne, aÈ™teptaÈ›i să se topească, È›ineÈ›i tigaia uÈ™or înclinată pentru a strânge untul în partea de jos È™i cu o lingură turnaÈ›i-l din nou peste carne, de multe ori, pentru a o È›ine astfel umedă È™i a o impregna cu condimente.

Diferența se va cunoaște imediat la gust, credeți-mă, iar eu cam așa le fac pe toate acum. Vreau să continui ghidul fripturilor de vită și alte animale cu niște sfaturi avansate, iar untul clarifiat este baza pe care trebuie construite.

Mai puteți folosi untul clarifiat și pentru legume sau ouă, în loc de ulei. Tăiați niște legume fâșii subțiri, ca la chinezi, aruncați în tigaie niște unt clarifiat și lăsați-l să devină lichid, puneți în el un usturoi zdrobit, ceva oregano și un pic de curry și apoi adăugați legume, care întâi vor trage toate acele arome când vor absorbi, lent, untul. Lăsați-le să capete ușoare urme de arsură pe ele și gata, aveți niște legume la grătar mult mai gustoase.

CE ESTE UNTUL CLARIFIAT

Este unt normal din care se scot anumite substanțe care la temperaturi de 60-70 de grade ar arde. Gustul și aspectul rămân neschimbate, beneficiile se văd doar în tigaie. Nu-i nimic chimic sau dubios la mijloc, substanțele respective oricum s-ar pierde din mâncare pentru că ar arde singure. Noi doar le eliminăm dinainte.

Google spune că de fapt eliminăm apa din unt și anumite grăsimi proteice, rămânând în urmă o grăsime pură de unt.

Numele vine de la faptul că, în stare topită, untul acesta este translucid față de cel clasic.

Uneori este numit și unt ghee, un termen indian. Ghee, spune din nou Google, este aproape același lucru, eventual un unt clarifiat cu ceva aromă suplimentară adăugată. Pe piață un borcan de 500 de grame de ghee costă vreo 50 de lei. Dacă-l faceți voi acasă, vă costă vreo 13 lei.

CUM SE FACE UNTUL CLARIFIAT

Luați un unt normal. Eu am folosit unul de 65% grăsime de la Covalact, că era ieftin.

Pe scurt, untul trebuie încălzit într-o cratiță mică până când începe să facă mici bule. Nu-l duceți la fierbere! Prin încălzire, se separă anumite substanțe din unt, astfel:

  • la suprafață va apărea o spumă albă ce trebuie “spumărită” exact ca la ciorbă.
  • pe fund, după ce opriÈ›i focul È™i aÈ™teptaÈ›i câteva minute ca să se aÈ™eze, se va depune un strat alb care È™i el trebuie eliminat.

Depunerea de la fundul vasului se elimină turnând untul clarifiat în alt vas, cu mare grijă pentru a nu deranja acea depunere, care se aruncă. Asta e tot. Lăsați untul clarifiat obținut să se răcească și apoi îl puteți păstra la frigider multă vreme, folosindu-l doar la gătit.

Cum netul e plin de tutoriale video care arată cum se face untul clarifiat, am făcut și eu unul, că doar n-am luat de pomană cameră și trepied.

Observați din clip că, în lipsa unei tigăi cu cioc pentru turnare, ar fi bine să o spălați și pe exterior înainte de a face untul, deoarece îl veți scurge ușor pe peretele ei.

Pentru mine este cea mai mișto descoperire recentă din domeniul alimentar. Ideea mi-a venit urmărind un documentar despre carnea de vită (Steak Revolution pe Netflix), unde am auzit acest termen și am aflat ce înseamnă. De atunci am pregătit fripturi cu acest unt și l-am folosit în tot felul de moduri pentru a da un gust mai bun mâncării.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Bravo!
    Citesc cu mare placere articole de acest fel.
    Spre deosebire de cele din categoria “ganduri”, unde la fel ca si untul din articol, unele pot strica “gustul”.

      (Citează)

  2. multam, imi place sa gatesc, dar de rezolvarea problemelor untului nu stiam.

      (Citează)

  3. Ce diferă dacă se pornește de la unt 85%?

      (Citează)

  4. Am cumpărat unt gata clarificat de la magazinul turcesc Manasra parcă, în zona timpuri noi, chiar după ce treci podul pe Nerva Traian pe dreapta.

      (Citează)

  5. Incearca si cu unt de 85 %, ai sa fii surprins.E aproape ” clarifiat “sau “gheifiat” din start.

      (Citează)

  6. Daca-mi place cum iese friptura, dau un coniac bun! :)

      (Citează)

  7. Ca sa treci la next level foloseste un unt mai bun, un Irish butter care teoretic e de la vaci hranite doar cu iarba. Nu stiu daca e reala alimentatia lor, insa untul e clar mai gustos si mai cremos decat cel “normal”.

      (Citează)

  8. A picat la fix,multumim.Maine ma duc in Lidl si imi iau 2 pachete de unt irlandez,ca-i la oferta si il prepar.De fapt,azi.

      (Citează)

  9. Eu am descoperit ghee-ul acum cateva luni in incercarea de a gati o mancare indiana. De atunci, tot folosec unt clarificat si chiar am observat o schimbare in bine a gustului mancarii. il recomand!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus