un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Centralele Ariston pot fi controlate și din telefon, cu tot cu scenarii complexe de încălzire

24 Oct 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Vorbeam zilele trecute despre temperatura caloriferelor mele, încă branșate la RADET, și m-ați întrebat de ce nu am montat centrală termică. Cum spuneam și acolo, pentru că n-am putut. Am renovat în iarnă, când caloriferele nu putea fi deconectare, în perioada sărbătorilor și în grabă, că trebuia eliberat alt apartament.

Dacă ar fi să o fac din nou, aș monta o centrală de încălzire. Îi știu avantajele, îmi place ideea de a controla imediat temperatura și consumul. Mai mult, personal cred că RADET a trecut sub masa critică de clienți pentru a se susține și, chiar dacă le sunt iertate datoriile și iese din faliment, nu va ține la nesfârșit.

Nu sunt mare specialist în centrale cu condensare (știu că fac cald!), dar zilele trecute am fost la o conferință de presă organizată de Ariston, care-i liderul pieței din România în centrale pe gaz și boilere electrice, unde au prezentat noua lor soluție Ariston NET.

Pe scurt, a fost introdusă posibilitatea de a controla centrala de apartament direct din telefonul tău mobil, de oriunde ai fi.

Pe lung, anumite centrale în condensare Ariston din gama de top (Genus Evo Premium și Clas Premium Evo) vor fi vândute începând de acum împreună cu un modul numit Sensys Net (format dintr-un termostat Sensys și un gateway), care conectează centrala la wifi-ul casei. Prin intermediul cloud-ului și aplicațiilor de mobil Ariston NET, poți controla din telefon funcționarea centralei, temperatura în casă și cea a apei calde menajere și poți crea scenarii. Momentan modulul Sensys Net nu se poate achiziționa separat, ci doar împreună cu una dintre cele două modele de centrale termice.

Prima funcție are un avantaj bun și ne duce cu gândul spre sistemele smart home: poți închide centrala după ce ai plecat de acasă, dacă ai uitat să faci asta, sau o poți porni cu 3 ore înainte de întoarcerea din concediu, ca să găsești cald în dormitor. Poți modifica temperatura din telefon, în timp ce stai pe fotoliu și te uiți la Netflix, dacă e prea “chill”.

 

Partea cu scenariile mi s-a părut și mai mișto, pentru că eu le-aș folosi din plin. Pe lângă cele 4 moduri principale de funcționare (iarnă, vară, vacanță și oprire cu activarea funcției anti-îngheț), poți seta un program pentru fiecare zi a săptămânii, precum vedeți în imaginile de mai jos:

Asta duce nu doar la senzația că ești high-tech în casă, ci și la economie de gaz. Aplicația îți spune și care ar fi temperaturile ideale pentru a economisi cât mai mulți bani, dar le poți ignora dacă preferi un confort sporit, plus ce consum ai. În plus, mesajele de avertizare ale centralei (de exemplu oprirea gazului) îți sunt trimise ca notificări în aplicație și inclusiv pe email, dacă asta vrei.

Pe lângă telefon, centrala poate fi controlată și dintr-un portal web, așa că nu ești musai legat de instalarea aplicației dedicate.

Ariston are și un showroom în București, dar vânzările se fac prin distribuitori, așa că mai bine îi căutați pe aceștia pentru prețuri și detalii. Au fost prezentate la conferință și o mulțime de alte informații și statistici despre țara noastră, eu aflând cu surprindere că sunt mult mai multe gospodării debranșate decât branșate la încălzirea centralizată, iar raportul se modifică în ritm constant. Le țin pe acestea pentru alt articol.

asus s5507

    23 comentarii

  1. Gata, acu te floodeaza si centrala termica.

      (Citează)

    • Fix la asta m-am gandit si eu

        (Citează)

    • Maxima asta ?
      Plus ca pentru aceste “feature” vei plati 1000 lei in plus.

        (Citează)

    • Mă gândesc că atunci când e vorba de gaze și căldura casei, chiar vrei să fii atenționat.

      Eu de exemplu primesc mesaje de la Smart Home despre când se deschide ușa de la intrare, inclusiv când o deschid eu. Nu le-am privit ca spam, ci ca un feature bun.

        (Citează)

    • ionica:
      Maxima asta ?
      Plus ca pentru aceste “feature” vei plati 1000 lei in plus.

      Nu s-au comunicat prețuri (e treaba firmelor care le vând și depinde de ce configurație vrei), dar fiind vorba de un sistem opțional, fiecare decide dacă-i convine sau nu. Eu l-aș lua oricât ar fi, de fapt ar fi principalul criteriu după care aș alege centrala, ca să pot porni încălzirea înainte să ajung acasă șamd.

        (Citează)

  2. Scenarii faci si cu un programator simplu – ai program pentru fiecare zi a saptamanii.
    Control la distanta vand de exemplu si GDF – Engie, doar ca mi se pare cam scump.

    https://www.gdfsuez.ro/energie-acasa/servicii-si-oferte/incalzirea-locuintei/oferta-smart-termo-pentru-sistemul-de-incalzire/

      (Citează)

  3. Chestia asta se poate monta pe orice centrala. Se numeste termostat. Partea cu controlul prin web inseamna doar o filtrare: pretul termostatului > 500 lei (vezi NEST si alte firme)

    N-au inventat apa calda. Insa, in discutia cu Buhnici, cineva de la Ariston a mentionat ca poti avea si un abonament cu o firma specializata pentru mentenanta si erori aparute. Asta ar fi o optiune buna.

    Sunt pro smart home insa la centrala nu mi se pare ca isi merita pretul. Termostatul meu e programat pe zile/intervale orare si imi mentine temperatura asa cum vreau si a costa undeva la 200lei.

      (Citează)

    • Un termostat smart in jur de 150 ron si face cam aceeasi treaba daca ai un program predefinit. Daca pleci des de acasa si nu stii cand vii iar la intoarcere vrei sa ai caldura atunci un termostat cu wifi te poate ajuta (Honeywell stiu ca produce la noi asa ceva).

        (Citează)

    • Da, dar nu mai bine iei soluția de la producătorul centralei, care-ți dă și aplicație de telefon, portal web, notificări, integrare cu un centru de mentenanță și tot restul?

        (Citează)

    • “Da, dar nu mai bine iei soluția de la producătorul centralei, care-ți dă și aplicație de telefon, portal web, notificări, integrare cu un centru de mentenanță și tot restul?”

      Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa….nu? Avand in vedere ca de obicei companiile aleg niste solutii care nu sunt securizate cum trebuie, parca nu m-as risca cu o asemenea solutie. Parca nu vreau sa am comoditatea aplicatiei de managment de la producator cu riscul adaugat al unei intruziuni de la vreun hacker, intruziune ce poate rezulta intr-o centrala ce face POC! :)

        (Citează)

    • Chestia aia se numeste interfata si nu se poate monta decat pe doua dintre modelele Ariston (genus premium evo si clas premium evo), nu e doar un termostat.
      Prin termostatele de care pomeniti voi (salus) nu poti face decat sa modifici temperatura din casa in schimb cu acea interfata SENSYS ca despre ea este vorba poti vedea consumurile de gaz la incalzire si separat la ACM, poti vedea avariile centralei, iar pretul este apropiat de un termostat Salus.
      Sfatul meu ar fi sa ne documentam si apoi sa comentam, am studiat acest model vreme de o luna de zile facand comparatii. Unul dintre plusuri este ca nu foloseste baterii pentru alimentarea lui.

        (Citează)

  4. Eu unul folosesc de peste un an acest model http://www.leroymerlin.ro/detalii-produse-catalog/sisteme-incalzire/termostat-smart-salus-it500 (GDF Suez vinde tot asta) si e montat pe o centrala Ariston. Are si aplicatie pe telefon si site.

      (Citează)

  5. Pana la urma e un termostat cu acces web. Am montat ceva Salus, ~ 700 lei, cu client mobil, centru comanda wireless, foarte simplu. Pana la urma, lasand deoparte toate functiile, termostatul inchide sau descide un contact.

      (Citează)

  6. Cu vreo 600 lei poti avea sistemul inteligent pentru orice model de centrala. http://www.saluscontrols.ro/produse/seria-it500/it500-termostat-controlat-prin-internet/

      (Citează)

  7. Chestia asta o poti face si acum. Chiar daca ai alte centrale. Exista pe piata termostate smart care iti fac din centrala exact ceea ce iti spune cei de la Ariston.

      (Citează)

    • din curiozitate poti da un exemplu de termostat cu functii asemanatoare (nu zic identice) cu acelus SENSYS NET de la ariston?

        (Citează)

  8. Centralele Ariston pot fi controlate și din telefon, cu tot cu scenarii complexe de încălzire (P)

      (Citează)

  9. Lumea nu se debranseaza pentru ca deocamdata platesc mult mai putin decat costa sa produci agentul termic totul fiind subventionat inclusiv de la bugetul national.Adica toata romania plateste o parte din caldura capitalei.Pina o avea careva curaj sa rupa pisica sau sistemul va intra in colaps.

      (Citează)

  10. nwradu:
    Da, dar nu mai bine iei soluția de la producătorul centralei, care-ți dă și aplicație de telefon, portal web, notificări, integrare cu un centru de mentenanță și tot restul?

    Depinde cat va costa in plus sistemul pe langa centrala. Daca trece de 500 lei, mai bine iti cumperi un termostat smart cu 150 lei si face acelasi lucru. :)
    Am prieteni si cunostinte care au un astfel de termostat smart. E de mare ajutor. Si la casa noua voi achizitiona si eu unul.

      (Citează)

  11. Eu mi-am facut un termostat smart cu un raspberry pi, nu e foarte greu de facut :)

      (Citează)

    • mai beneficiezi de garantia centralei sau daca nu o ai pusa in functiune ti-o pune cineva in functiune cu module neomologate?

        (Citează)

  12. Ma intreb cati din cei care au comentat, au citit despre aceasta interfata SENSYS NET. Nu cred ca multi din moment ce se fac comparatii cu un termostat.
    Daca nu esti interesat sa comanzi si sa supreveghezi centrala de la distanta atunci nu iti e de folos aceasta interfata.
    Daca vrei doar sa iti contorlezi doar temepratura in casa, iti poti lua doar un termostat cu conexiune wi-fi.
    Daca te gandesti sa iti iei acel renumit termostat Salus iT 500 (700-800lei) mai bine iti iei aceasta interfata dedicata Ariston (800-900lei),eu personal am dat 800 lei si am gasit sa o cumpar si separat de la un distribuitor.
    Pe langa toate acele functii pe care le are interfata lucrul bun este comunicarea cu centrala prin conexiunea BUS BridgeNet(cablu 2×0.5mmp) fara sa-ti mai trebuiasca baterii care cand se consuma iti face centrala sa mearga “mai bine”. Eu sunt multumit 100% de functionalitatea acestui device.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus