un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Review: Asus ZenBook Flip UX360CA, un ultrabook 2-în-1 dintr-o generație nouă

23 Sep 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Asus și-a câștigat o poziție bună pe piața ultrabook-urilor normale, dar e ceva vreme de când n-au mai prezentat un convertibil 2-în-1 clasic. Iată-l acum, nou pe piață, se numește Zenbook Flip UX360 și are o balama ce oferă o mișcare de 360 de grade ecranului.

asus_ux360_06

Dincolo de faptul că-l poți “da peste cap”, UX360 este un ultrabook bun, în stilul deja clasic Asus, cu hardware suficient de performant și fără nici un dezavantaj major.

Specificații Asus ZenBook Flip UX360CA:

  • carcasă din aluminiu, grosime 13,9 mm și 1,3 kg greutate
  • ecran tactil 13,3 inchi, rezoluție 3200 x 1800 px sau 1920 x 1080 px, IPS
  • autonomie declarată 12 ore
  • Procesor Intel Core M, diverse variante m3, m5 sau m7
  • 4 sau 8 GB memorie RAM, 128/256/512 GB stocare pe SSD
  • Wifi 802.11ac 2×2, Bluetooth 4.1, două porturi USB 3.0, un port USB-C, microHDMI, jack audio, cititor carduri SD
  • Windows 10

Eu am testat configurația de top, cu Core-m7, 8 GB RAM, 512 GB stocare și ecran QHD+. Există în paralel și un model UX360UA cu procesor răcit cu ventilator, dar momentan nu-i pe piața noastră.

Preț:  începând cu 3.300 de lei la eMAG și PC Garage. Varianta de top testată de mine costă 5.425 lei la PC Garage.

CONSTRUCȚIE

Carcasa este făcută din aluminiu, cu un model în cercuri concentrice precum la alte ultrabook-uri Asus. UX360 poate fi găsit în două variante, un auriu care de fapt este foarte puțin saturat, o culoare asemănătoare cu a unului, sau “gri mineral”. Grosimea de 13,9 mm și greutatea totală de 1,3 kg fac din acest convertibil unul foarte portabil, fiind genul pe care-l poți lua oriunde cu tine fără a simți efortul de a-l transporta. Cum puterea este mică, și încărcătorul său este destul de ușor și compact, ceea ce ajută la portabilitate.

asus_ux360_16
asus_ux360_13

Îmbinările sunt foarte bune, totul stă bine la locul lui. N-am găsit nimic de reproșat finisajelor, nu sună a gol, iar ecranul este bine integrat în carcasă.

Balamalele sunt rezistente, ecranul se mișcă foarte puțin atunci când apeși pe el, dar dacă ar fi fost mai dure balamalele ar fi devenit dificil de deschis.. Laptopul este un 2-în-1 grație acestei balamale duble, un sistem foarte simplu și fiabil în care și baza, și ecranul se pot răsuci în interiorul ei. Practic, cu așa o balama simplă, de ce să nu faci laptopul un 2-în-1? Nu apare nici un dezavantaj.

Tastatura este una normală, cu taste tip chiclet cu o cursă de 1,5 mm. Nu-i ceva de lăudat în mod special, cred că ar fi avut nevoie de o fermitate mai mare în această zonă pentru a simți mai bine cursa și feedback-ul tastelor. Știu că pe mulți îi deranja poziționarea butonului On/Off lângă tasta Delete, în dreapta sus, deși după puțin timp te obișnuiai cu asta sau îl dezactivai din Control Panel. Nu contează, pe UX360 butonul On/Off lipsește, fiind mutat pe lateral ca să poată fi utilizat și în modul tabletă.

asus_ux360_11

Touchpad-ul este mare și poate fi apăsat cu totul, dar are gândite și butoane în partea de jos, pentru cei care-s obișnuiți că acolo este clickul.

Pe lateral avem următoarele:

  • stânga: USB 3.0, cititor SD, butoane de volum și on/off.
  • dreapta: conector alimentare, USB 3.0, USB-C, microHDMI, jack audio combinat căști+microfon.

asus_ux360_09asus_ux360_08

Difuzoarele sunt jos, două la număr și făcute în colaborare cu Bang & Olufsen. Un webcam este deasupra ecranului, desigur.

PERFORMANȚĂ ȘI HARDWARE

Ecranul este de bună calitate, are culori frumoase, naturale, și unghiuri bune de vizualizare. Degradarea culorilor este minimă în diverse unghiuri.
asus_ux360_03

Reversul medaliei unui ecran tactil este că reflectă totul din jur, că-i de sticlă, iar acesta nu face excepție. Dacă nu vreți asta, stați departe de laptopuri cu touchscreen, că altă soluție nu este.

Rezoluția de 3200 x 1800 px este exagerat de mare și fără un motiv bun. Adică e o demonstrație tehnologică frumoasă, dar Windows-ul oricum vine setat pe 150% sau 200% font size, deci nu-i vreun mare avantaj. Personal aș cumpăra varianta Full HD, că are preț mai mic fără un dezavantaj real.

Echipamentul de rețea wireless este un Intel 8260 ce se poate conecta în 802.11b/g/n/ac cu MIMO 2×2. Mă așteptam să obțin niște rezultate bune în teste și nu am fost dezamăgit: 364 Mbps pe wireless, un rezultat foarte bun.

screenshot_asus_ux360_19

Stocarea este asigurată de un SSD conectat în port M.2 în interior. Unitatea mea a avut unul de 512 GB, un model Micron M600. Am rulat un CrystalDiskMark și am obținut rezultate foarte bune, cu 551 MB/s citire și 474 MB/s scriere secvențială. Puteți vedea mai jos rezultatele complete și să comparați cu unitatea voastră.

screenshot_asus_ux360_11

Sistemul audio utilizează un chip Conexact și difuzoare proiectate împreună cu Bang & Olufsen Ice Audio. Sistemul totuși nu excelează, volumul maxim fiind destul de redus, iar sunetul pierde din complexitate. Utilizați căști pentru muzică sau în spații zgomotoase.

Procesoarele seriei UX360CA sunt acele modele m3/m5/m7 ce nu necesită răcire activă, utilizând o tehnologie și o frecvență în care căldura generată se poate disipa natural, fără ajutor de la ventilatoare. Procesorul testat de mine a fost un m7-6Y75 la 1,2 GHz, ce poate accelera până la 3,1 GHz pentru perioade scurte. Hardware-ul acesta este suficient de performant pentru activități office/email/browsing, iar consumul foarte redus de energie electrică duce spre o autonomie mare a bateriei.

E greu de expus în cifre. De exemplu ca performanță în teste este sub un procesor Core i7-4510U, dar ca performanță/watt este peste un Core i7-6500U. Să zic doar că nu l-aș recomanda pentru aplicații intensive, ci pentru office/email/browsing cu autonomie mare.

Autonomia aceasta depinde mult de stilul de utilizare. Cifra oficială este de 12 ore de autonomie. Eu zic că, în cele mai defavorabile situații, când forjezi browserul pe site-uri complicate și YouTube, ține măcar 6 ore.

Faptul că nu include răcire activă face, totuși, carcasa să se încălzească. Procesorul este în zona dinspre monitor și aceea se încălzește. Dacă-l ții pe birou, chiar nu contează. Dacă-l ții pe picioare, pe piele, vei observa că e cald, dar nu atât de fierbinte încât să nu-l poți ține.

Faptul că-i un 2-în-1 poate fi avantajos în anumite situații. Am văzut pe cineva cu un astfel de convertibil în avion, pus pe măsuță, iar scaunul din față nu-l lăsase să dea ecranul mai bine pe spate. Fiind convertibil, a întors ecranul la 270 de grade, a pus laptopul cu tastele în jos și s-a uitat mult mai bine la un film.

Mai poți utiliza UX360CA și ca o tabletă. Marginea ecranului are loc suficient de unde să-l apuci cu mâna, iar când Windows-ul trece în modul tabletă blochează tastele, așa că nu contează dacă le apeși din greșeală, plus că apare o tastatură virtuală.

Când e utilă treaba asta? Să zicem că stai în pat și citești știri sau bloguri, ceea ce poți face mult mai bine pe un ecran vertical, mai ales dacă rezoluția este mare.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Bine făcut, subțire și portabil.
  • Configurația hardware puternică, dincolo de procesor.
  • Autonomie mare.
  • Procesorul mai slab.
  • Nu are tastatură iluminată.

CONCLUZIE

Dacă sunteți în căutarea unui ultrabook cât mai ușor și subțire, cu ecran tactil, acest Asus UX360CA poate fi alegerea potrivită. Faptul că este un 2-în-1 este mai degrabă un bonus ce nu vine cu vreun dezavantaj.

Preț:  începând cu 3.300 de lei la eMAG și PC Garage. Varianta de top testată de mine costă 5.425 lei la PC Garage.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Cel mai enervant e ca aproape toti producatorii au renuntat sa mai faca ultrabook-uri de 14, care sunt perfecte ca si dimensiuni, 13.3 fiind prea mic (dupa 30 de ani, ochii nu mai sunt ca la 20).

      (Citează)

  2. @Radu: Portul USB-C poate fi folosit pentru incarcarea laptopului?

      (Citează)

  3. Sa mai zic iar de modem 4g?
    Sau facem hot spot de pe noul iphone?

      (Citează)

    • Nu cred că au prins așa bine, n-am văzut pe nimeni să mai facă. Dacă ai des nevoie de conexiune de date, iei un router 4G portabil, e mult mai versatil.

        (Citează)

    • Dell latitude seria 5000 are incorporat. Un Toshiba Portege vechi de vreo 3-4 ani la fel (insa doar cu 3g)
      Dell-ul l-am primit de la birou impreuna cu un sim. E un fel de “holy sweet mother of jesus” in calatoriile mai lungi.
      Am ajuns sa depind foarte mult de el astfel incat acum nu inteleg de ce producatorii de laptopuri nu-l mai includ *in gama de business*.
      Mi se pare o solutie foarte eleganta pentru oamenii care lucreaza si pe teren (prezentari pe la alte companii, tehnicieni on-site sau oameni care calatoresc mult cu trenul)
      Din nou repet, ma refer la gama de business, laptopuri elegante, usoare, nu extraordinar de performante dar care ajung usurel in 2000 de euro

        (Citează)

  4. trebuie sa fi dus rau sa dai tatia bani pe un Asus ca asta!

      (Citează)

  5. Buna Radu, UX360 are boxe Harman Kardon.

      (Citează)

  6. Conserverele bunicii cu bulion, sunt acum foarte bine sigilate pentru ca avem sticle de bere Grolsch cu dop!

      (Citează)

  7. un stick extern USB Kingston DataTraveler MicroDuo – si la telefon , si la tableta , si la laptop
    o baterie externa dell – si la telefon , si la laptop , si la tableta

      (Citează)

  8. comentariul era pt alt articol – ref la acest laptop mi se pare destul de slab si cam scump pentru ce ofera
    pentru ceva cu adevarat cool recomand Lenovo X1 Yoga OLED – alta clasa – si ca bani si ca performanta

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus