►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 30 septembrie 2016
Trei festivaluri gastronomice în următoarea perioadă (să nu ziceți că n-ați știut) »
Au început șase anchete la serviciul de Ambulanță, după ce au apărut la iveală niște ciudățenii legate de intervenția lor în cazul Ioan Gyuri Pascu.
Nu comentez asta. Intervențiile s-au făcut în timp rezonabil, iar diversele lipsuri fac obiectul anchetei. Poate e neglijență, poate e doar un caz de diagnostic greșit, iar asta ține de talentul medicului și, uneori, de noroc.
Intenționam oricum să scriu despre un alt aspect: într-o țară normală, moartea unei vedete la doar 55 de ani, prin atac de cord, ar fi declanșat o amplă campanie de informare despre diabet, că înțeleg că pe fondul acestuia a survenit decesul.
Diabetul este foarte periculos și, din păcate, afectează tot mai mulți oameni. Majoritatea consideră că e doar o boală unde trebuie să evite zahărul, dar riscurile asociate bolii sunt mult mai mari, cu complicații serioase ce pot ajunge și la orbire, amputații, insuficientă renală și chiar deces.
În mod normal, în aceste zile am fi devenit cu toții “doctori” în diabet, am fi știut mai multe despre boală, ce o produce, cum se tratează, ce riscuri are, cum poate fi evitată. S-ar fi vorbit despre creșterea obezității, despre creșterea numărului de cazuri de diabet în rândul copiilor (în SUA, 30% dintre copiii de sub 12 ani suferă deja de diabet – dintr-un articol mai vechi), despre ce măsuri se pot lua.
Cu alte cuvinte, s-ar fi dat sfaturi importante celor care suferă de această boală și poate nu o iau în serios precum trebuie, s-ar fi deschis ochii părinților care poate prea ușor cumpără o ciocolată copiilor. Încă nu suntem la nivelul la care să interzicem vânzarea de sucuri de mari dimensiuni, ca-n New York, că nu avem genul acela de societate și nici de probleme, dar o educație suplimentară pentru părinți se poate face.
Toate acestea lipsesc din mass media. La noi se dă cu “Dumnezeu să-l ierte” și se trece mai departe, indiferent care a fost problema.
Niște cifre:
« Știri despre tehnologie – 30 septembrie 2016
Trei festivaluri gastronomice în următoarea perioadă (să nu ziceți că n-ați știut) »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
30/09/2016 la 11:05 AM
Mananci prea multe dulciuri!
nashu_mare(Citează)
30/09/2016 la 3:11 PM
*piscoturi
razorsbk(Citează)
01/10/2016 la 9:47 PM
dulciuri + maioneza (din burgeri)
Mihnea(Citează)
01/10/2016 la 10:39 PM
So funny, guys! Ar trebui să mergeți la stand-up!
nwradu(Citează)
30/09/2016 la 11:07 AM
Doar in Romania exista medici diabetologi .
io(Citează)
30/09/2016 la 11:10 AM
Lasati bre diabetul. De criza v-ati pregatit? Provizii ati facut? Winter is coming. Fiti cu ochii pe Deutsche Bank. The shit’s gonna hit the fan.
gigi(Citează)
30/09/2016 la 12:16 PM
Eu pregătesc un articol și despre asta, e work in progress.
nwradu(Citează)
30/09/2016 la 1:11 PM
Din pacate inca se poate muri de diabet, pentru ca se fac dozele gresite de insulina, pentru ca sunt complicatii, pentru ca diagnosticurile inca se stabilesc la inspiratie…
Gaelex(Citează)
30/09/2016 la 1:13 PM
Diabetul e o boala a intolerantei la carbohidrati. Si nu doar zaharul e responsabil – asta e o noua chichita inventata de industria alimentara ca sa arunce vina si sa lase celelalte gustari bazate pe cereale/cartofi in pace.
Eu, de exemplu n-am nici o problema cu dulciurile. Daca mananc insa o felie de paine sau un pumn de chpsuri imi creste glicemia la cer. Dar fiecare om reactioneaza diferit si ar trebui sa isi dea seama singur care sunt mancarurile dainatoare pentru el.
Dan(Citează)
30/09/2016 la 8:40 PM
Americanii se lăudau săptămână trecută că în țară s-a eradicat pojarul, singurele cazuri au apărut doar la turiști, asta după 50 de ani de vaccinuri intense. În timp ce în România e epidemie …
E clar că e ceva putred cu ambulanțele si pregătirea medicilor, Pascu a fost tratat superficial deși e o persoană cunoscută, nu pot decât să-mi imaginez care ar fi fost tratamentul dacă ar fi fost un simplu pensionar.
George(Citează)
30/09/2016 la 9:06 PM
Ban-ul pe sucuri mari in NY a fost anulat. :) Din 2014. :D
Cat despre diabet de tip 1 la copii:
https://www.diabetes.org.uk/About_us/News_Landing_Page/UK-has-worlds-5th-highest-rate-of-Type-1-diabetes-in-children/List-of-countries-by-incidence-of-Type-1-diabetes-ages-0-to-14/
Diana(Citează)
01/10/2016 la 9:08 PM
Chiar ma gandeam sa-i cer sursa informatiei. 30% copii cu diabet ar fi dezastru national.
alunelu(Citează)
01/10/2016 la 7:57 AM
Total de acord, lumea trebuie sa constientizeze ca diabetul chiar e un pericol real. E de tot cacatul sa te distrugi pe viata de la 30 de ani, pentru ce?
Eu chiar nu sunt ipohondru, dar la cat alcool si grasimi bag in mine, sunt destul de ingrijorat. Norocul meu e ca nu mananc dulciuri si fac destul de mult sport, dar nu`i suficient.
Anul trecut aveam trigliceridele 500 si ceva (fata de maxim 150), am facut sport ca nebunul si dieta 5 saptamani si am ajuns la vreo 120. Sper sa am ambitia sa incep din nou un cantonament de asta cat mai curand, a se citi de maine, ca azi o sa fiu mahmur.
radu(Citează)
01/10/2016 la 12:07 PM
La așa o diferență sigur n-a fost greșită prima analiză?
nwradu(Citează)
03/10/2016 la 5:20 AM
Nu cred, dar na, n`am de unde sa stiu. Din cate stiu variaza destul de repede, in stilul glicemiei. Apreciez atentia la detalii si anume ca te`ai referit la prima, nu la a doua :)
radu(Citează)
01/10/2016 la 12:56 PM
Sunt de acord cu tine, diabetul ar trebui abordat diferit in Romania.
Asocierea cu zaharul insa nu e singulara. Din ce stiu produsele de panificatie cresc destul de mult riscul de a face diabet tip 2. De asemenea exista factori genetici favorizanti, iar unele rase fac mai mult decat altele.
KMean(Citează)