un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

LG a prezentat electrocasnice și televizoare ultra-premium la IFA Berlin

7 Sep 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

LG avea la IFA Berlin unul dintre cele mai interesante standuri și nu doar datorită tunelului OLED, care probabil a fost cel mai filmat și fotografiat punct din tot târgul (îl vedeți la capătul articolului și în clipul video), ci pentru că aici am putut vedea cât de departe au ajuns electrocasnicele moderne față de cele pe care le vedem uzual prin magazinele de specialitate, unde de obicei se caută soluția cea mai ieftină.

V-am mai spus, unealta potrivită te ajută mult prin casă. Și cel mai mult mi-a plăcut, la ce-am văzut aici, că n-au mers spre cine știe ce integrări SF cu aplicații și astfel de lucruri, ci doar le-au făcut mai comod și simplu de utilizat și mult mai economice și fiabile. Nu vezi prea des un frigider cu 20 de ani garanție.

LG SIGNATURE

Prezentată ca fiind gama lor ultra-premium, am văzut la IFA un televizor, un frigider, o mașină de spălat și un purificator de aer. Primele trei vor fi disponibile și în România și-i invidiez pe cei ce și le permit.

FRIGIDERUL SIGNATURE

Este un model dublu, cu două uși în partea de sus, unde e frigiderul, și două jos, unde-i congelatorul. Dacă ai mâinile ocupate cu vreo oală (sau două sandvișuri), poți da cu piciorul prin dreptul unui senzor plasat sub frigider și ușa din dreapta se deschide automat, că-i motorizată. Nu intenționai să faci asta? Nu-i nimic, se și închide automat după vreo 3 secunde, dacă nu o deschizi mai larg.

Observați că ușa din dreapta are o zonă din sticlă. Pe aceea o poți deschide separat, ca și cum ai deschide o mică fereastră, și ai acces la câteva rafturi unde este recomandat să pui sticle, sosuri și alte produse la care umbli mai des. De asemenea, dacă bați de două ori cu degetul în sticlă se va aprinde lumina în frigider, ca să vezi ce-ai acolo în acele rafturi.

Ușa din stânga are pe ea dozatorul de gheață (cuburi sau zdrobită) și de apă, care trece printr-un sistem de filtrare. Există acolo și niște mici butoane capacitive prin care poți face să curgă direct 0,25, 0,5 sau 1 litru de apă, ca să umpli la fix o sticlă.

Odată deschis frigiderul, interiorul este din inox, că-i mai igienic și mai ușor de curățat. Toate rafturile, mi-a arătat domnișoara de la stand, au LED-uri în partea de jos pentru a ilumina produsele, iar în partea de sus se află inclusiv un filtru de aer, ca să nu treacă mirosurile de la un preparat la altul.

Mie mi-a plăcut că în partea de jos era un spațiu de depozitare pentru obiecte plate, precum pachete de carne, ca să nu pierzi înălțimea normală a unui raft pentru că pui pe el un pachet de piept de pui.

Congelatorul avea și el niște șmecherii incorporate. Am deschis ușile exterioare și rafturile congelatorului au ieșit automat în față, iar de acolo le puteam extrage de tot, că sunt pe un sistem de șine.

10 ani garanție. Shut up and take my money!

lg_signature_ifa_04
frigider_lg_signature_senzorfrigider_lg_signature_rafturi

TELEVIZORUL SIGNATURE OLED CU HDR

lg_signature_oled
Premiat la CES, în Las Vegas, cu un premiu pentru inovație, televizorul LG Signature (cod oficial OLED65G6V) a fost prezentat acum și în Europa. Arată aproape ca o operă de artă, e genul care n-ar trebui lipit de un perete, ci pus în mijlocul camerei, ca să-l poți vedea pe toate părțile.

Panelul OLED cu HDR (ambele standarde) de rezoluție Ultra HD este amplasat pe o sticlă de dimensiuni mari, un design numit Picture-on-Glass, grosimea totală fiind de 2,5 cm. Din lateral chiar ai impresia că vezi o foaie de sticlă prinsă într-o bază elegantă, de o culoare ceva mai închisă decât a bronzului. Toată electronica, porturile și sistemul de sunet (un Harman/Kardon cu difuzoare de 60 W și subwoofer de 20 W putere) se află în această bază.

Ca specificații, televizorul este disponibil în variantele de 65 și 77 de inchi, are un panel OLED de rezoluție 3840 x 2160 pixeli, suportă standardele HDR10 și Dolby Vision pentru HDR, are pixel dimming (adică stinge la nivel de pixel anumite zone pentru un negru perfect), sunet de calitate, 3D, USB 3.0, rulează webOS. În caz că vă întrebați, la Altex/Media Galaxy costă 21.899 de lei. Un preț bun, la alții e și mai scump.

lg_signature_ifa_16lg_signature_ifa_17

lg_signature_ifa_18lg_signature_ifa_15

Tehnologia HDR este tot mai prezentă în televizoare și probabil ar trebui să scriu un articol mai larg despre ea. Pe scurt, însă, e același principiu ca și la fotografiile HDR: televizorul afișează mult mai multe culori și nuanțe de gri, astfel încât imaginile au mai multe detalii în special în zonele cu umbră sau cu lumină puternică.

hdr_sdr

Am văzut la IFA comparații cu două televizoare puse unul lângă altul și ochiul percepe destul de ușor diferențele. Este mult mai dificil să le filmez și să vi le arăt pe blog pentru că aparatul foto taie din culori și detalii, însă sunt sigur că astfel de standuri de comparație vor fi și prin magazinele noastre în curând.

HDR-ul are grijă să nu taie din culori în întreg procesul de redare (și de captură) și sunt mai multe standarde. Televizoarele din gama standard suportă de obicei doar standardul HDR10, cele mai avansate suportă și standardul Dolby Vision, care-i considerat mai bun întrucât se adaptează mai bine fiecărui televizor în parte, funcție de capabilitățile sale. Un panel precum cel OLED permite stingerea pixelilor individuali și deci constribuie suplimentar la o gamă dinamică mult mai largă în imagine.

Dacă vă întrebați de unde conținut HDR, Netflix și Amazon Video oferă astfel de filme, iar în curând cred că le vom vedea și prin cinematografe, folosind proiectoare speciale. În plus, BBC și NHK (japonezi) au lucrat la un standard HDR pentru transmisiuni TV, standard numit Hybrid Log Gamma, abreviat HLG. Idei bune, dar abrevierile te omoară.

MAȘINA DE SPĂLAT SIGNATURE

Modelul are o clasă de consum A+++ -60%, adică este cu 60% mai eficientă și decât clasa A+++. Mie mi-a plăcut că-i ceva mai înaltă și nu te apleci ca la podea ca să umbli prin cuva ei, care mai este și ușor orientată în sus pentru acces mai rapid.

În plus, mașina are la bord sistemul TwinWash, adică sub cuva principală se află încă una secundară, mai mică, unde poți spăla separat alte rufe. Se vede clar în clipul video de deasupra. Pui coloratele într-o parte și albele în alta și le speli simultan pe toate.

Mașina este controlată dintr-un touchscreen integrat în ușa de sticlă a cuvei. Am văzut-o centrifugând la IFA și nu doar că nu vibrează, dar abia dacă bâzâie, nivelul sonor fiind foarte redus față de una normală (sau cel puțin față de a mea, care zici că se pregătește de decolare în acele momente).
lg_signature_ifa_21
lg_signature_ifa_22lg_signature_ifa_23

PURIFICATOARE DE AER

Gama Signature include și un purificator de aer (LG produce mai multe și în alte game) care nu este vândut oficial în România, dar trebuie, având în vedere poluarea de aici. După ce-am scris articolul de poluare am reținut diverși termeni, așa că m-am bucurat să văd că acest purificator filtrează particule PM10, PM2,5 și PM1, adică unele mult mai mici decât praful normal.

Astfel de particule sunt produse în tot felul de produse chimice precum arderile motoarelor automobilelor și, fiind de 2,5 sau 1 micron, pot trece din plămâni în sânge, de unde ajung în organe și duc la boli grave. Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, așa că poate ar fi o piață și pentru astfel de purificatoare de domiciliu.

GAMA CENTUM

Nu-i la fel de simandicoasă precum cea Signature, dar produsele au o garanție de 20 de ani. Cei de la LG au dezvoltat motoare foarte fiabile pentru mașinile de spălat și pentru frigidere și, dacă aveau o durată așa lungă de viață, au upgradat toate componentele și oferă 20 de ani garanție pentru întreg produsul.

FRIGIDERELE CENTUM

Două modele erau expuse, unul cu formă standard și altul dublu, clasele A+++ -30% și A+++ -10%. Inox pe exterior, rafturi late în uși în interior, o poliță rabatabilă și alte șmecherii disponibile pe acolo. Cea mai importantă rămâne garanția de 20 de ani. Nu l-am fotografiat, dar l-am filmat în detaliu pentru clipul de mai sus.

MAȘINILE DE SPĂLAT CENTUM

Tot două modele am văzut, cel de 12 kg având o eficiență A+++ -60%. Mie mi-a plăcut că butonul rotativ de control este mare și se aprindea automat o lumină în dreptul opțiunii la care l-ai comutat, ca să nu te chinui să vezi unde-a ajuns cine știe ce dungă discretă de pe el. Un ecran color în dreapta lui indica cele necesare.

La stand era și un tip care construia un turn din cărți de joc pe o mașină de spălat Centrum aflată în funcționare, chiar în centrifugare, pentru a demonstra că nu vibrează. A tot construit la el, a ajuns pe la 1,5 metri, poate și mai mult, în timpul alocat demonstrației, fără să-l dărâme.

Modelele Centum vor ajunge și pe piața noastră, sunt chiar curios la ce prețuri pentru că garanția de 20 de ani este un punct forte impresionant.

lg_centum_masina
lg_centum_ifa_01

TUNELUL OLED

15 metri lungime, peste 7 metri lățime și o înălțime maximă de 5 metri, totul “tapetat” cu ecrane LG OLED de 55 de inchi fiecare. Aici a fost mereu aglomerație, lumea se oprea minute bune, filma, fotografia, se uita la scenele cu spațiu sau cele subacvatice ca și cum ar fi fost într-un acvariu real.

Am citit pe undeva că anumite scene au fost filmate cu camere video 8K pentru a obține cea mai bună calitate a imaginii. Spectacolul era impresionant, am stat și eu să-l văd pe tot. În mișcare îl vedeți în clipul de la începutul articolului.

lg_tunel_oled_1
lg_tunel_oled_2

asus s5507

    26 comentarii

  1. Frumos articol!

      (Citează)

  2. 20 de ani garanție nu ma da pe spate, oricum peste 5 vor fi depasite de produse la jumatate de pret. Ce apreciez la lg, trendul crescător pe care se situează de vreo 2 ani din prisma inovațiilor si design-ului. Un articol f placut

      (Citează)

    • Da, dar nu-i 20 de ani garanție la un telefon mobil, ci la un frigider care oricum are destule șmecherii la bord. Eu nu văd de ce l-aș schimba. Dacă vrei, au și frigidere cu ecran tactil și Windows, chiar am filmat unul pe care apărea mare o știre despre Angela Merkel, ca să o vezi și în bucătărie. Era mișto, dar îmi place mai mult că au pus garanția mare la modele clasice, evergreen.

        (Citează)

    • schimbi frigiderul si masina de spalat la 5 ani?

        (Citează)

    • Vorbim de frigidere si masini de spalat aici, nu de telefoane sau console…

        (Citează)

    • Mai e o chestie. Am un stick de memorie cu garanție pe viață, dar nu cred că-l voi păstra toată viața.

      Chestia asta îmi dă însă liniște că, pe durata lui de folosire, sunt acoperit de garanție. La fel și la o mașină de spălat sau frigider, chit că după 12 ani îl schimbi, în timpul ăla stai liniștit. Plus că-l poți vinde mai departe.

        (Citează)

  3. andrei:
    schimbi frigiderul si masina de spalat la 5 ani?

    Nu e vorba de a schimba neapărat la 5 ani, desi la 7 probabil ca da. Ma refeream ca un produs pe care astazi as plăti n mii de euro peste 5 ani va fi depasit in performante de un produs pe care as plăti probabil n/3 mii de euro. Nu eram deloc fan lg, dar căutând un televizor cu diagonala de 164 cm, fiind focusat pe sony am văzut si gama lg care m-a impresionat. Nu am bani de oled pe diagonala asta, dar si seria 9 oferă o calitate a imaginii chiar mai buna decât la sony si samsung (părerea mea) si un design impreuna cu materiale folosite net superioare

      (Citează)

  4. Dpdv igienic nu recomand să folosești o mașină de spălat 20 ani.Dupa câțiva ani deja sunt miliarde de bacterii de care nu poți scăpa.Asa ca o mașină mai ieftină și schimbată mai des e mult mai sănătoasă și eco(În 20 ani o să te uiți la astea ca la obiect de muzeu)

      (Citează)

    • Bănuiesc că o poți spăla, nu? De exemplu și la un automobil se dezvoltă bacterii prin conductele de aer condiționat, motiv pentru care există spray-uri de spălare.

        (Citează)

    • Să speli masina de spalat, asta inseamna sa fii mafiot.

        (Citează)

    • Să speli masina de spalat, asta inseamna sa fii mafiot.

        (Citează)

    • Masinile de spalat chiar trebuiesc spalate. Daca te-ai uitat pe instructiuni cand ai luat o masina ai fi vazut ca recomanda ca prima spalare sa fie cam de 1.5 ore cu apa la 90 grade.

      Si sincer sa fiu cred ca o sa fac spalarea asta o data la 6 luni ca nu are ce sa strice.

        (Citează)

  5. nwradu:
    Bănuiesc că o poți spăla, nu? De exemplu și la un automobil se dezvoltă bacterii prin conductele de aer condiționat, motiv pentru care există spray-uri de spălare.

    Amândoi stim ca treaba nubsta chiar așa.Poti sa o speli cu orice produs geb Hexpharma ca tot nu vei reuși sa scoți toate bacteriile de pe furtună de,pompite,plastice,imbinari.Toate alea se acumulează si combinat cu depunerile de piatră vor fi imposibil de scos.Plus ca acum 20 ani nici nu aveai eficienta energetica de acum.La fel ca la telefoane:acum 5 ani dateai pe un telefon 1000 de euro si nu se compara cu un telefon de acum de 500.

      (Citează)

    • Bacteriile nu sunt chestii neaparat rele, care trebuiesc exterminate pana la ultima. In alta ordine de idei, nu creste numarul lor progresiv, fara oprire, pana ajung sa infunde furtunele. Calcarul da, dar pentru ala exista diferite produse. Pe de alta parte furtunele se schimba.
      Eficienta energetica e o chestie, dar e relevanta doar daca iei tot in calcul, inclusiv pretul masinii de spalat si al reparatiilor.

        (Citează)

    • Nu e ca și cum 10 ani e ok, dar după aceea apar niște bacterii mai rele decât skynet.

      Vorba cuiva mai sus, poți să pui mașina să meargă în gol cu apă la 90 de grade și cred că-i suficient. Probabil că sunt și niște soluții speciale.

      Și la o adică schimbi furtunul. Mai bine decât să schimbi toată mașina.

        (Citează)

    • Si daca bacteriile rezista 1,5 ore la 90 de grade, si-au castigat dreptul la existenta.

        (Citează)

  6. nwradu:
    Bănuiesc că o poți spăla, nu? De exemplu și la un automobil se dezvoltă bacterii prin conductele de aer condiționat, motiv pentru care există spray-uri de spălare.

    Amândoi stim ca treaba nubsta chiar așa.Poti sa o speli cu orice produs gen Hexipharma ca tot nu vei reuși sa scoți toate bacteriile de pe furtunase,pompite,plastice,imbinari.Toate alea se acumulează si combinat cu depunerile de piatră vor fi imposibil de scos.Plus ca acum 20 ani nici nu aveai eficienta energetica de acum.La fel ca la telefoane:acum 5 ani dateai pe un telefon 1000 de euro si nu se compara cu un telefon de acum de 500.

      (Citează)

  7. Dan:
    Masinile de spalat chiar trebuiesc spalate. Daca te-ai uitat pe instructiuni cand ai luat o masina ai fi vazut ca recomanda ca prima spalare sa fie cam de 1.5 ore cu apa la 90 grade.

    Si sincer sa fiu cred ca o sa fac spalarea asta o data la 6 luni ca nu are ce sa strice.

    Dar se stie, spalatul de mana nu se compara cu spalatul la masina, deci masina de spalat e ideal sa fie spalata cu mana.

      (Citează)

  8. Chestia cu TV pus in mijlocul camerei e cel mai misto lucru: e o adevarata placere sa admiri multimea de cabluri care intra/ies din spatele sau lateralul TV-ului… asta daca vrei sa il si folosesti….

      (Citează)

    • La care cabluri te referi? Cel de alimentare poate fi tras rapid în mobilierul pe care-l pui, la fel și antena.

      Presupun că-ți iei card CI+ în loc de receiver, conexiunea e wifi, dacă ai o consolă o poți ascunde în comoda televizorului.

      Bineînțeles că 99% îl vor pune la perete. IDeea este că pe acesta îl poți pune și în centru, dacă vrei, spre deosebire de alte modele care au un spate urât, cu mufele în centru.

      Când zic în mijlocul camerei, mă refer la acele vile sau sedii de firme unde ai o canapea cu 3 laturi, un televizor în centru, un șemineu, un pian în colț și o masă mare lângă, cu un design mișto făcut.

        (Citează)

  9. La tv-ul actual am asa:
    – 3 hdmi ocupate (receiver audio, playstation, pc),
    – cablu optic (testat si ARC-HDMI functioneaza necorespunzator – trebuie sa pornesc receiver-ul tot timpul pt a auzi ceva si pentru stiri nu e nevoie de sunete hi-fi)
    – cablu usb hdd (pentru inregistrare anumite emisiuni)
    – antena TV
    Deci, 6 cabluri.

      (Citează)

  10. PS. Am uitat cablul de retea, daca vrei streaming de pe PC nu e suficient WI-FI.
    7, deci.

      (Citează)

  11. Dan: Masinile de spalat chiar trebuiesc spalate. Daca te-ai uitat pe instructiuni cand ai luat o masina ai fi vazut ca recomanda ca prima spalare sa fie cam de 1.5 ore cu apa la 90 grade.

    Voi nu știți de următoarea procedură pentru spălarea mașinii la 1 an de utilizare?
    – mașina goală
    – program de bumbac
    – 90 de grade
    – 1 litru de oțet (cât mai natural)
    – apoi un alt program de 90 de grade (pentru a scoate mirosul de oțet).

    Mașina va fi super curată după această procedură. Dacă aveți curaj, scoateți prima apă evacuată în cadă sau într-un lighean….o să fiți uimiți de ceea ce o să vedeți.

      (Citează)

  12. bughy: Voi nu știți de următoarea procedură pentru spălarea mașinii la 1 an de utilizare?
    – mașina goală
    – program de bumbac
    – 90 de grade
    – 1 litru de oțet (cât mai natural)
    –apoi un alt program de 90 de grade (pentru a scoate mirosul de oțet).

    Mașina va fi super curată dupăaceastă procedură. Dacă aveți curaj, scoateți prima apă evacuată în cadă sau într-un lighean….o să fiți uimiți de ceea ce o să vedeți.

    Welcome back to the stone age!
    S-au inventat de curând soluții pentru curățare și dezinfectare a mașinii de spălat.
    Bonus: exista și pt frigidere.

      (Citează)

  13. Zici ca ti-a placut raftul pentru sticlele de vin. Ei bine, am o banala combina frigorifica de la Arctic cumparata acum 9 ani care are o chestie de genul, dar n-am folosit-o niciodata. Daca-mi lasi, pe mail, o adresa, promit ca ti-o trimit.
    In alta ordine de idei, intr-adevar LG a crescut foarte mult in ultima vreme cu inovatii care mai de care.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus