un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Au venit rezultatele testului ADN care-mi spun din ce părți ale lumii mă trag

8 Sep 2016  ·

GÂNDURI  ·

29 comentarii

Acum ceva vreme cei de la Momondo, un portal de căutare a celor mai bune prețuri pentru avion și cazare, mi-au trimis un test ADN pe care l-am făcut și l-am trimis mai departe celor de la AncestryDNA, o companie din Irlanda care îți spune, pe baza ADN-ului, cam de unde te tragi.

Au venit rezultatele (de ceva vreme, dar am tot tras cu altele) și, nu foarte surprinzător, sunt est-european.

Mai exact, site-ul AncestryDNA a identificat că mă trag din trei mari regiuni:

  • 53% Europa de Est
  • 33% Italia/Grecia
  • 8% Caucaz
  • și vreo 5% din alte părți, ceea ce-ar putea fi eroare.

rezultate_adn_1

Lucrurile se cam potrivesc cu ceea ce știam și eu. Una dintre bunicile mele era din Bucovina, partea care acum e la ucrainieni. Din moși-strămoși, ea știa că familia ei ar fi venit acolo dinspre Germania, care acum 200 de ani sau mai mult era de fapt un mare imperiu habsburgic, nu vă gândiți musai la “Berlin”.

rezultate_adn_2

Treaba cu Italia/Grecia are și ea explicația ei. Unul dintre bunicii mei știa, tot așa din zvon de la rude mult mai bătrâne, că familia lui a venit încoace dinspre Balcani. Sau poate pur și simplu arată migrația normală dinspre est spre vest de-a lungul secolelor, oameni împinși sau chiar duși acolo de Imperiul Otoman, ceea ce e normal să apară ca asemănări în ADN-ul nostru.

rezultate_adn_3

Partea aia cu 8% Caucaz este ceva mai misterioasă. Cu toții ne tragem din Caucaz, la o adică, dar chiar nu știu dacă să pun rezultatul pe seama migrației normale a oamenilor spre Europa, în diversele valuri mai vechi sau mai noi, sau a faptului că poate, la un moment dat, cine știe ce rudă de-a mea era din Turcia sau altă țară de pe acolo.

rezultate_adn_4

Rezultatele pot părea normale, dar nu sunt. De exemplu rezultatul mediu pentru un est-european este de 82%, zice site-ul, iar eu am 53%. E clar deci că în ultimele 200-300 de ani au fost în familie influențe din diverse alte zone, cea mai mare fiind aceea din Italia-Grecia.

Site-ul probabil că scoate rezultate mult mai bune pentru Europa de Vest și poate pentru SUA, zone unde au mai mulți clienți. Cu cât fac mai multe teste, cu atât precizia lor e mai mare și pot găsi chiar grade de rudenie. Mie, de exemplu, mi-au zis că un alt utilizator al site-ului mi-ar putea fi văr de gradul 4, dar nu m-a interesat asta așa mult încât să caut mai multe informații.

Site-ul mă va anunța dacă alți români care fac același test sunt rude cu mine. Poate apare ceva.

asus s5507

    29 comentarii

  1. Ar fi tragic sa afli ca esti ruda de sange cu nevasta :S .

      (Citează)

  2. OFFTOPIC: nu stiu cum sunt ceilalti cititori, dar poate analizezi un model de logare pe Blog. M-am saturat sa citesc articole si comentarii pe blog, sa incerc sa aduc arguemente intr-o conversatie/dezbatere, dar sa raman cu comentariile in asteptare. Sunt anumite discutii unde am incercat sa aduc un plus de informatie care a ramas undeva in moderare, si oricum nu mai are nici un sens aprobarea unui comentariu la acel articol mai tarziu de 24 de ore de la publicarea articolului, pentru ca a plecat tot publicul..
    Toti vorbiti de comunitati, de cum ar trebuii sa evolueze bloggingul prin cititori activi, dar e o, voi aprobabti doar comentari “haha esti un postac” “haha ba tu”… si pana aprobati comentarile cu adevarat utile s-a dus oricum toata conversatia…

      (Citează)

  3. Bine ca nu ti-ai trimis ADN-ul alora de la CSI ca-ti bagau mortu’ in casa.

      (Citează)

  4. asta e ceva in genul “cumparati pamant pe Luna?”

      (Citează)

  5. Si eu care credeam ca esti neam cu Zach Woods (google him, semanati :)) )

      (Citează)

  6. Bine ca nu te tragi din coreea de nord

      (Citează)

  7. Cat costa acest test?

      (Citează)

  8. La intersectia celor 3 zone (prima poza) e Bosforul? No, de acolo esti :)

      (Citează)

  9. Neepoaaaaaaateeeeeeee! ! :)

      (Citează)

  10. Am sigur un bunic din Albania, mutat in Romania cand avea vreo 5-6 ani, dar mi s-ar parea absolut fascinant sa am rezultate ca cele ale oamenilor din clipul de prezentare. Sa aflu ca ADN-ul meu vine din zone nebune si exotice :)).

      (Citează)

    • Da… nu cred :D

      Cred că rezultate mișto apar la americani sau alte țări cu mulți imigranți de-a lungul secolelor, unde s-au amestecat multe tipuri de sânge.

      La noi, aici, cel mult afli că ești de pe lângă Buzău.

        (Citează)

  11. felicitari ca ti-ai platit prezenta in baza lor de date cu ADN

      (Citează)

  12. “Rezultatele pot părea normale, dar nu sunt.”
    nici nu mă așteptam să fie normale, ai o privire… stranie… cred că trebuia să-ți iasă și cîteva % de pe Marte :-)

      (Citează)

  13. Am făcut și eu testul la ancestrydna și am mers un pic mai departe, am urcat raw data și pe alte platforme. Ideea e că “ancestry detection” se bazează pe modele statistice, prezența sau absența unor markeri la nivelul unui procent semnificativ dintr-o populație (eșantion de control). Faptul că o bunică sau niște strămoși ar proveni dintr-o regiune sau alta nu spune nimic despre profilul ei genetic individual dat fiind că migrații au existat în toate epocile istorice.

    De exemplu prezența unui singur african de culoare (sau a unui tătar) în linia familială poate să nu se mai vadă deloc dupa 4 sau 5 generații; singura explicație pentru mixul acela genetic de la tine este migrația unor comunități întregi de-a lungul secolelor; familii numeroase venite de la sud de Dunăre (sau din stepa rusă) care au “diluat” substratul local. Ce vreau să-ți spun e că e foarte posibil ca și părinții și bunicii tăi să aibă un anume “mix”, la fel și mulți dintre vecinii tăi de bloc.

    Dpdv al analizelor ADN și a profilelor genetice suntem încă în epoca de piatră și “as we live and speak” încercăm să definim “normalul”. Mie de exemplu mi se pare mult mai interesantă posibilitatea de a găsi rude de care nu știu nimic; bine, verii de gradul 4+ sunt fix pixu (scuze de licență), fiindcă văr de gradul 4 înseamnă un strămoș comun de tipul bunicul străbunicului, adică oameni care s-au născut poate pe la mijlocul secolului 19, când prin Țările Române nu existau nume de familie scriptice, oficiale; nici numele pe crucea lor nu se mai poate citi, în cazul fericit în care crucea respectivă (piatra de mormânt) mai există fizic.

      (Citează)

    • În România nu existau acte bune, că străinii aveau așa ceva și de asta serviciul este mult mai bun acolo.

      În rest, nu înțeleg ce zici despre markere genetice. Bineînțeles că lucrurile nu sunt clare, deși poate un test profi ar putea să identifice și un singur profil diferit între înaintașii tăi. Dar totuși, îți dă o idee despre markerele principale.

      Toată lumea e un “mix”, dar așa poți afla ce anume s-a mixat acolo, în anumite limite.

        (Citează)

  14. Tocmai din cauza content-ului “subțire” și nu neapărat revealing de la ancestrydna am dus raw data și pe alte site-uri. La dna land m-au identificat mult mai clar cu zona Balcanilor, de exemplu. Pe alt site, gedmatch, au cred vreo 20 de modele, calibrate inclusiv pe perioade istorice – acolo am aflat că strămoșii mei din Neolitic au fost “Caucasian hunter-gatherers” si “early Eastern European farmers” (thank you mr Obvious). Plus restul de analize pe profilul ADN, inclusiv cele cu implicații medicale, pe site-uri gen codegen dot eu. Dar nu intru in detalii – ce vreau să spun e că povestea individuală e extrem de complexă, latura socială, de common ancestry, fiind doar o fațetă.

      (Citează)

  15. 45% Europa de Est
    37% Europa de Sud
    14% Caucaz

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus