un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Test de router: TP-Link Archer C2600, un model ultra-performant pentru casă și birouri mici

25 Aug 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

tp_link_archer_c2600_04
Continui să completez topul celor mai rapide routere de 1000 Mbps cu noi modele, iar acum i-a venit rândul lui Archer C2600, un model care s-a dovedit foarte performant. Nu vă plictisesc cu detalii, ci mergem în ritm alert prin teste, că deja știți la ce să vă uitați.

Specificații TP-Link Archer C2600:

  • 4 porturi LAN de 1000 Mbps
  • wireless maxim 800 Mbps în banda 2,4 GHz pe 802.11 g/n și maxim 1733 Mbps în banda 5,2 GHz pe 802.11ac/n/a, tehnologie 4×4 fluxuri
  • 2 porturi USB 3.0
  • butoane pentru activare/dezactivare LED-uri și Wifi
  • rețele guest, funcții simple de Quality of Service, IPv6
  • dimensiuni 263,8 X 197,8 X 37,3mm

Preț: verificați cât costă astăzi pe eMAG și PC Garage. La momentul scrierii, prețul său este în jur de 750 de lei.

ASPECT ȘI INSTALARE

C2600 se abate de la linia (liniile) clasice de design TP-Link de până acum și vine cu o carcasă serioasă, normală aș putea spune, pentru un router. Jumătate din partea superioară este perforată, iar mici LED-uri albicioase se aprind în acea bandă centrală argintie.

Porturile cablate sunt pe spate, iar pe lateral sunt USB-urile 3.0 și alte butoane de control. Routerul folosește 4 antene externe clasice.
tp_link_archer_c2600_05

tp_link_archer_c2600_07

tp_link_archer_c2600_08

Instalarea este simplă, conectezi routerul pe cablu și-l accesezi din browser pe 192.168.0.1, de unde te preia un wizard automat de configurare. La un moment dat am avut o problemă cu acest wizard, îmi spunea că banda de 5 GHz nu este disponibilă în țara mea indiferent ce țară alegeam, așa că am abandonat wizard-ul și l-am configurat manual. După un factory reset a funcționat bine acest wizard, așa că o fi fost un bug de moment.

Dacă vrei să-l instalezi în totalitate pe wireless, pe partea din spate a routerului este o etichetă ce precizează rețelele și parolele implicite, așa că-l poți configura chiar și cu telefonul din buzunar.

PERFORMANȚĂ

TP-Link Archer C2600 s-a dovedit unul dintre cele mai performante routere în testele mele pe cablu. Pe speedtest.net am obținut 934 Mbps, dar rezultate și mai bune am avut în download-ul de torrente, unde am tras vreo 4 GB cu o viteză medie de 83,4 MB/s, incluzând aici momentele de start și finish, când viteza este mult mai mică. Evident, C2600 se descurcă foarte bine la gestionarea pachetelor din multiple surse.

tp_link_archer_c2600_cablu

Capacitatea wireless totală este de 2533 Mbps, împărțită între cele două benzi și mai multe standarde.

tp_link_archer_c2600_capacitate

În testele mele, Archer C2600 s-a dovedit la fel de rapid. Am prins pe wireless 590 Mbps (73,75 MB/s) cu placa mea wifi de capacitate mare, o cifră extraordinară și greu de atins cu laptopuri sau telefoane normale, care au antene mult mai mici. Testul l-am făcut la aproximativ 4 metri de router.

tp_link_archer_c2600_wireless

Se poate și mai bine, zic eu. Routerul acesta este printre puținele cu chipset 4×4, adică poate gestiona simultan mai multe fluxuri. Placa mea de test este doar 3×3, iar telefoanele și laptopurile moderne sunt de obicei 2×2.

Concluzia, însă, este aceeași: Archer C2600 este foarte performant nu doar pe cablu, ci și wireless, unde poate asigura o conexiune stabilă și de mare viteză pentru câțiva oameni, fiind potrivit într-o casă cu mai multe dispozitive sau într-un birou mic, cu mai multe laptopuri conectate fără fir.

Routerul are două porturi USB 3.0 pe care poți conecta fie un hard-disk extern sau o imprimantă. Interfața celor de la TP-Link rămâne foarte deșteaptă și configurarea unei stocări externe este foarte simplă, pur și simplu o vei vedea în Windows la Network Neighbourhood și cu un click dreapta îi poți aloca o literă ca unui hard-disk obișnuit.

Am conectat acolo un SSD rapid și am făcut două transferuri, unul cu un singur fișier mare, simulând un film sau o arhivă, altul cu multe fișiere mici, pentru a vedea cum gestionează procesoarele ambele situații. Le gestionează foarte bine, se pare, rezultatele fiind foarte, foarte bune, cu viteze de transfer de peste 40 MB/s și urcând chiar mai sus la transferuri susținute.

tp_link_archer_c2600_usb

INTERFAȚĂ

Aici nu sunt multe de spus. TP-Link Archer C2600 folosește interfața nouă, care-i aerisită, ușor de utilizat și bine organizată. Nu are vreo funcție interesantă la bord, aș putea aminti doar că poate crea câte o rețea guest pe fiecare frecvență, dar un mic Quality of Service își face apariția și poți aloca priorități unor anumite programe sau calculatoare. E mai mult decât ce oferă de obicei TP-Link, dar ca funcții nu se apropie nici pe departe de cele oferite de Asus, de exemplu, pe modelele de top.

Asta este și adevărata lui problemă. Pentru 50-100 de lei în plus, uneori chiar și pentru același preț, poți lua concurentul Asus AC87, care-i la fel de performant, dar include și multiple funcții precum un QoS avansat, protecție antivirus, analiză și statistici de trafic, backup 3G/4G cu modem USB și alte câteva utile.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Foarte performant pe cablu, wireless și USB.
  • Aspect serios.
  • Niște funcții suplimentare l-ar fi făcut perfect.
  • Preț mare și oferă puține funcții.

CONCLUZIE

Jos pălăria, TP-Link Archer C2600 este printre cele mai performante routere de casă/birou mic pe care le-am testat. Din păcate, prețul ridicat în duce la nivelul unor routere concurente care oferă și funcții suplimentare foarte bune.

Preț: verificați cât costă astăzi pe eMAG și PC Garage. La momentul scrierii, prețul său este în jur de 750 de lei.

asus s5507

    7 comentarii

  1. Daca ar avea VPN … combinat cu viteza de download torrente, ar fi o achizitie mai buna ca AC87U dar asa. Fiind relativ nou inca nu sunt versiuni de DD-WRT sau OPEN-WRT pentru el … custom firmware ar fi avut “funcțiile suplimentare” care sa-l faca “perfect”.

      (Citează)

  2. Salut.

    Ar ajuta la specificatii sa precizezi si ce hardware au (CPU, RAM si Flash).

    In alta ordine de idei, personal am rezerve fata de TP-Link deoarece in ultimul an au crescut preturile (au inceput sa scoata modele care se compara la pret cu Asus dar sunt inferioare hardware) si mai mult, nu mai permit customizarea firmware-ului…

    [1] http://arstechnica.com/information-technology/2016/08/fcc-forces-tp-link-to-support-open-source-firmware-on-routers/

      (Citează)

  3. Rulează cu Linux?

      (Citează)

  4. Am un RT-AC66u la care am conectat un hub USB iar în acel hub am 6 HDD-uri de 2TB (2.5″). Mi-e teamă că un router nou n-o să-mi vadă toate HDD-urile – nici în review-urile de pe siturile de tech nu prea testează oamenii mai mult de un HDD atașat. Poți, pe viitor, să testezi dacă rouerul accepta măcar două HDD-uri pe un singur port USB (cu hub atașat)?

      (Citează)

  5. Ultima versiune de firmware de pe site-ul global (Archer C2600(UN)_V1_160902 ) are cateva imbunatatiri:
    New Features/Enhancement:
    1. Added PPTP and OpenVPN server function.

      (Citează)

  6. Salut si multumesc pt review.
    Acum ca preturile s-au mai egalizat, ce sa aleg intre un Archer C9 si Archer C2600 ? Merci!

      (Citează)

    • Greu de zis, ambele sunt bune. Probabil că ar conta mai mult stabilitatea fiecăruia, dar nu pot spune care-i mai bun la acel capitol, că nu le-am testat câte 3 luni ca să văd comportamentul de durată.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus