un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

O țară ce are de toate, mai puțin oameni bine intenționați

1 Aug 2016  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Imaginile de mai jos sunt din Taiwan. Am văzut ceva asemănător într-o emisiune despre street food prin Taiwan și mi-au rămas mai degrabă în minte scuterele.

Mă gândesc la ce aglomerație este acolo dacă și cu scutere se fac astfel de cozi și blocaje în trafic. Taiwan are o densitate a populației de 647 oameni/km2 (România are 84), cu o populație de 23 de milioane pe o suprafață de 36.000 de km pătrați, majoritatea fiind însă zone montane, nelocuite.

Este o mare înghesuială.

Chiar și cu așa o densitate a populației, taiwanezii nu trăiesc foarte diferit față de noi. Un apartament din Taipei are, în medie, 109 mp (și costă în jur de 1 milion de dolari, dar asta e altă poveste) – uitați aici un exemplu. Ca și în Hong Kong, există exemple de case foarte mici și de familii de 4 membri trăind în 50 mp sau fotografii precum acestea cu “cubicles” în care oamenii dorm, mănâncă și muncesc, dar, în medie vorbind, situația nu-i foarte diferită de România.

Legea românească impune și ea niște suprafețe minime pentru apartamente (ca și pentru spațiul de la locul de muncă, de altfel). De exemplu două persoane într-o locuință cu 2 camere (ceea ce străinii ar numi 1-bedroom, pentru că sufrageria este inclusă din oficiu; practic la ei un three bedroom flat înseamnă în terminologia noastră apartament cu 4 camere) au nevoie de o suprafață utilă minimă de 52 mp. Trei persoane la trei camere – 66 mp.

România are o densitate mai mică a populației decât multe alte țări europene.

  • Germania – suprafață cu 50% mai mare, dar populație cu 400% mai mare decât a României.
  • Marea Britanie – suprafață cu 1,6% mai mare decât a României, dar populație triplă.
  • Olanda – suprafață de aproape 6 ori mai mică, populație cu doar 3 milioane mai mică decât a noastră.

În toate aceste țări pare să se trăiască mult mai bine decât la noi. Orașele lor au mai multe case, nu blocuri, au infrastructură de transport, au spitale mai bune, școli, universități, centre pentru bătrâni, grijă pentru handicapați, biciclete mai multe, mașini electrice, salarii mai mari șamd. Mă îndoiesc că cineva ar putea demonstra că nu se trăiește mai bine decât aici. Nici nu are rost să ne comparăm cu Norvegia (50% mai mare decât România, populație de 4 ori mai mică), ci să rămânem la țări cu densitate mai mare decât a României, dar totuși unde se trăiește mult mai bine.

Și aici voiam să ajung. Vă dați seama cât de bine s-ar fi putut trăi în România dacă cei de la conducerea țării ar fi muncit cu adevărat pentru binele țării? Și, bineînțeles, dacă populația și-ar fi dorit cu adevărat asta, pentru că dintre noi și de către noi a fost aleasă clasa politică actuală, deci vina este la fel de mare.

Avem o țară întinsă și cu relief accesibil. Avem resurse naturale variate, acces la Marea Neagră, posibilități multiple de a profita de turism, suntem într-un loc ce-ar fi putut fi poarta de trecere dintre est și vest.

Am fi avut loc suficient să ne întindem, să trăim cu toții în vile mari sau în apartamente spațioase, să dezvoltăm întâi orașele țării și apoi zonele rurale din jurul lor la un nivel bun de trai, să avem sisteme educaționale, medicale și infrastructura necesară unui trai nu doar decent, dar peste media europeană.

Taiwanezii au blocajele acelea rutiere pentru că sunt prea mulți și prea înghesuiți. Noi avem unele similare din simplul motiv că nu am construit drumuri, nu le-am marcat, Poliția nu le veghează șamd. Pun pariu că avem mai multe accidente pe autostrăzi decât ei.

Altfel spus, am fost binecuvântați cu o țară frumoasă, întocmai ca-n lecturile acelea enervante din clasele primare, un buchet de flori strâns de Dunăre și ornat cu mânăstiri sau ceva așa. Nu avem nici constrângeri geografice, nici sabia vreunui dușman la granițe (pe modelul Georgia, Israel, Pakistan șamd). Din contră, sunt deja 9 ani de când avem Uniunea Europeană gata să ne ajute cu bani pe care nici nu-i vrea înapoi pentru a ne dezvolta! Se poate mai bine de atât?

Și totuși, oamenii nu vor să se dezvolte. E ca și cum, după Revoluție, majoritatea celor din România au spus “am scăpat de comunism, nu mai vrem nimic în plus, nu contează ce se întâmplă de acum încolo”. Și lucrurile s-au oprit acolo.

Problema este că șansele bune nu sunt valabile la nesfârșit. România n-a știut să profite de o perioadă excelentă de bunăstare generală din perioada de pre-aderare la UE și ulterior ei. Apoi a venit criza, una nouă apare la orizont, trăim vremuri tot mai nesigure și tulburi. A fost timp suficient să ne ridicăm, dar acum, vorba poetului, n-ai csf.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Eu as schimba totusi titlul cu “mai putin politicieni bine intentionati”, oamenii sunt bine intentionati in mare parte, doar ca nu-si dau seama pt ca sunt tinuti in prostie si foame tocmai de politicieni, politicienii sunt singurii care realizeaza, dar ii doar fix in cur.

      (Citează)

    • Păi și ce-i oprește să fie informați despre ce fac politicienii și ce importanță au aceștia?

      E o formă de nepăsare pe fondul căreia cei de la putere profită și fură.

        (Citează)

    • @alex
      Pai atunci sa punem “mai putin oameni bine intentionati si prosti”
      In mintea unora politicienii sunt rai si oamenii sunt buni, desi oamenii aleg politicienii, oamenii fura, oamenii dau spagi, oamenii se complac in situatia actuala, oamenii voteaza cu galeata, oamenii prefera sa stea pe ajutoare decat sa munceasca.
      Politicienii reflecta poporul.

        (Citează)

  2. Cea mai mare bogatie a romaniei e terenul arabil si padurile, padurile au ajuns de mult prin vest, gaze naturale am importat de la rusi la greu, petrol nu era destul cel din tara. Energie electrica noroc cu eolienele din Dobrogea, cele hidro nu au capaictate destul de mare sa faca fata consumului, asa ca a trebuit sa avem si o nucleara. Pe mare se transporta containere pe vase de capacitate cat mai mare, prin Bosfor sunt limitari. E mai ieftin sa trimiti container in Hamburg si apoi cu sosea pana in Romania.
    Uite ce flota avea Romania : https://en.wikipedia.org/wiki/MT_Independen%C8%9Ba
    In mai putin de un an de la lansare are accident in Bosfor si se scufunda.
    Poate o comparatie Taipei vs Bucuresti ( densitate 10,000/km2 vs 8,260/km2).
    Orasele mari din Europa au niste sate dar diferenta nu e imensa, transport in comun decent si rapid, pe cand daca iesi din Bucuresti cate sate nu sunt cu buda in curte.

      (Citează)

  3. “Am fi avut loc suficient să ne întindem, să trăim cu toții în vile mari sau în apartamente spațioase,”

    Si sa avem toti Roll Royce-uri in garaje. Pai si eu degeaba mai sunt mafiot?

      (Citează)

  4. Daca vrei sa vezi tari ce au profitat de conditiile economice bune din ultimii 10 ani si se vede da o fuga prin tarile de langa noi, doar o sa enumar :

    – Croatia – sistem de drumuri nationale si autostrazi impecabile, turism facut cu cap, tara arata foarte bine
    – Slovenia – tara mica, cam cat 2-3 judete, au avut avantaj ca sunt lipiti de austria, sistem de drumuri impecabile, orase puse la punct, iar putinul turism care il fac la munte e facut foarte bine. Lublijana arata extrem de frumos, cel putin centrul e superb
    – Serbia – Acum 10 ani au fost in razboi, nu au UE sa ii impinga de la spate, chiar daca orasele arata invechite mediul rulal l-am vazut bine organizat, toata lumea e cu tractoare (nu am vazut o caruta ), iar drumurile sunt decente, daca stai si te gandesti ca nu au avut UE sa pompeze bani in ei iti dai seama ca sunt pe drumul cel bun
    – Muntenegru – Conditii mai aprige din punct de vedere geografic ca acolo nu am mai vazut nicaieri, am traversat tara de la nord la sud si ma saturasem sa numar tunelele sapate prin munti pentru a face loc strazii, nu sunt in UE dar se guverneaza foarte bine, cel putin la infrastructura stau foarte bine.

    Personal consider ca daca nu era UE sa ne traga de la spate acum ne era mult mai rau, nu aveam conditiile economice de acum, nu aveam nivelul salarial de acum, nu aveam autostrazile de acum. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi aratat Romania fara aportul UE, practic ne-a salvat ca natie, in sensul ca nu ne-am intors in neozoic si nu in mezozoic, pentru ca avand in vedere cum arata tarile civilizate ca Anglia, Germania, Austria, Franta, tarile nordice nu aveam nici o sansa in 1000 de ani nici macar sa speram sa avem nivelul lor social si de trai.

      (Citează)

    • N-am vrut să mă iau de astea mult mai mici pentru că un stat mic este mai simplu de dezvoltat. Cred că și cele mari pot fi exemple bune.

        (Citează)

  5. Dupa doi ani de munca in administratia romaneasca am o explicatie pentru ce se intampla in tara: romanii se urasc intre ei si nu exista bune maniere. Cand urasti pe cineva, ii vrei raul.

      (Citează)

    • Nu musai că se urăsc, dar au o mare doză de “capra vecinului”.

      Mă uit și în jurul meu, unde văd oameni mai interesați să bârfească despre cum trăiește altul bine în loc să depună eforturi pentru a trăi mai degrabă ei bine.

        (Citează)

  6. Ai sintetizat perfect o gluma care se tot aude de mult timp… adică avem o tara superba, avem oarece bogații naturale, avem munte, mare, delta etc. Problema noastră e una singura. Avem români. Atât. Dacă aveam taiwanezi, chinezi, nemți sau orice alta nație în loc, puteam fi deasupra multora. La cat e de ciudata majoritatea nației astea (gen alegători care votează hoți o idioțenie nemaiîntâlnita), realitatea are trebui sa fie și mai rea. Defapt sa mai așteptăm puțin timp și devine… Au trecut 25 de ani de la comunism, plm nu se mai schimba generațiile astea odată? Unde e românul ala modern, școlit, care nu se mai lasă dus de nas cu o găleată de plastic și un litru de ulei? Care poate sa vadă în spre viitor cu mai mult de 48h… care este cu adevărat interesat sa facă ceva. Iar statului roman nu pot sa ii transmit decât: mori. Ești statul cel mai cretinule. Nu ajuți cu nimic România asta. Trăim intr-o tara în care nu funcționează nimic în parametrii. Nu învățământ, medicina, transporturi, guvern, nimic. Doar minciuna, hoția organizata la nivele înalte. Și cred ca mai suntem campioni la bătaia de joc a cetățenilor. Fuck You România Asta!

      (Citează)

    • Da, mi-am dat seama ulterior că am ajuns la gluma aia cu “frumoasă țară, păcat că-i locuită”.

      Oricum, putea fi și mai rău. Spre est se trăiește mai rău. Spre vest mai bine. Noi suntem la mijloc.

        (Citează)

  7. da’ macar suntem binecuvantati, mai ieri am auzit ca sfantu Boca si-a arat chipul intr-o baltoaca ca sa testeze reactia trecatorilor la inchinat si pupat cruci..

      (Citează)

    • Religiozitatea asta dusă la extrem la noi n-am înțeles-o. Oamenii s-au refugiat cu totul în biserică, crezând că “Dumnezeu ne va da”. Dzeu nu dă niciodată nimic. Mă gândeam că după o vreme îți mai spui și “băi, hai să mai și muncim”, dar nu…

      Dacă oamenii ar fi atât de dedicați și-n alte lucruri precum sunt la închinat în fața bisericii, cunoscut posturile și stat la coadă la moaște, am fi departe.

        (Citează)

  8. Nefiind implicată deloc in viața cetății, eu am tras câteva concluzii care, IMHO, definesc “romanismul”:
    – nu exista responsabilitate personală (cred ca asta e cea mai nasoala)
    – se caută vinovați in loc de soluții
    – romanii cred ca e mai rușinos sa nu știi decât sa intrebi
    – văd legea si munca ca pe ceva Opțional

      (Citează)

  9. Nu are cum sa stie omul care voteaza pe x, cum este x, ce va face x ca si presedinte si asa mai departe. Nu cred ca cei care voteaza sunt de vina, pentru ca nu cunosti viitorul presedinte personal si chiar in viata exista o vorba ca cei apropriati de fu* mai tare decat necunoscuti. De vina este presa, de vina sunt politicieni. Daca ar stii sa se faca cunoscuti din timp si nu in ultimele saptamani dinainte de alegeri si daca si-ar respecta promisiunile si ar initia un plan bun totul ar merge bine. Degeaba il votez eu pe Traian sau pe Klaus pentru ca nu ii cunosc, nu am cum sa ii cunosc si multi merg pe ideea alegerii raului cel mai mic.

      (Citează)

  10. am scăpat de comunism, nu mai vrem nimic în plus, nu contează ce se întâmplă de acum încolo, hai sa-l votam pe Iliescu! de 3 ori!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus