►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
24 Aug 2016 ·
GÂNDURI ·
Interesantă soluția pe care a propus-o Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, pentru extinderea spitalului Marie Curie cu o nouă aripă: clădirea nouă va fi construită și întreținută de o firmă privată, care apoi va primi periodic bani de la spital, acesta devenind practic un chiriaș în acel spațiu.
Sigur, termenii sunt ceva mai stricți, vorbim de un parteneriat public-privat cu un scop clar, nu de o simplă închiriere, dar un element mi se pare foarte bine gândit aici.
Observați accentul pe “întreținută”. Una din marile probleme ale spitalelor noastre este lipsa de mentenanță: tencuială căzută, rugină, mizerie, instalații nefuncționale, climatizare nefuncțională, lipsa plaselor de țânțari șamd.
Statul este în general un administrator slab pentru că nu urmărește profitul precum un privat și nu are interesul satisfacerii clienților. Cred că sunt destule exemple prin România de firme private ce-au preluat structuri de la stat și le-au făcut profitabile, precum diverși operatori privați de trenuri sau hoteluri șamd.
Se poate face același lucru și într-un spital. O firmă privată are un contract clar ce spune ce trebuie să facă, de câte ori să spele pe jos, cât de rapid să înlocuiască becul ars etc și, dacă execută acele servicii, primește suma de bani respectivă, în timp ce unui manager de stat nu-i pasă să aibă toate acestea bine puse la punct pentru că banii vin oricum de la buget, noi pacienți vor fi mereu, indiferent că cei actuali ies din spital pe picioarele lor sau în sicriu, iar plicul se pune în halat oricum.
Singura chestie este că activitatea unei firme private trebuie monitorizată pentru a nu exista derapaje. Pentru asta e nevoie de oameni onești la minister și în teritoriu. Să sperăm că Voiculescu apucă să pună la punct un astfel de sistem, că altfel pe mâna mafiei de partid doar am avea un nou caz Hexi Pharma și probleme ascunse sub preș. Asta așa, ca să vă dați seama cum ar putea arăta spitalele dacă ar exista oameni intenționați la toate nivelurilor necesare sau hai, măcar în jumătate dintre ele.
Institutul pentru Boli Cardiovasculare va fi reconstruit în același sistem. Pacienții nu plătesc nimic în plus, desigur, spitalul rămâne tot de stat, doar că o firmă privată preia mentenanța noilor clădiri și primește bani pentru asta. Conferința de presă explică mai bine totul.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
24/08/2016 la 4:16 PM
Stai așa, că vine psd-ul la butoane din toamnă. iese Dragnea și o să ne explice el care este cea mai bună soluție. Evident, nu trebuie să fie la fel de bună și pentru pacienți…
M.(Citează)
24/08/2016 la 4:16 PM
Stai așa, că vine psd-ul la butoane din toamnă. iese Dragnea și o să ne explice el care este cea mai bună soluție. Evident, nu trebuie să fie la fel de bună și pentru pacienți…
M.(Citează)
24/08/2016 la 4:25 PM
Buna idee. Ar fi un pas inainte. Calcaiul lui Ahile ramane insa omul care monitorizeaza si e tot angajat la stat: ” Singura chestie este că activitatea unei firme private trebuie monitorizată pentru a nu exista derapaje. Pentru asta e nevoie de oameni onești la minister și în teritoriu. ” .
Mult mai corect cred ca ar fi urmatorul aranjament: statul si investitori privati pun procente egale intr-un fel de SA si impreuna construiesc respectiv intretin spitalul. Ambii isi vor recupera investitia din contractele cu casele de asigurari. Daca spitalul tau e plin de igrasie sau nu are personal bun clientii nu vor veni si asa nu iti vei recupera investitia. Casa de asigurari de santate va plati obligatoriu la numarul de pacienti deserviti. Un sistem de note ( ideal unul automat, fara interventie umana ) pentru a masura satisfactia clientului ar fi si el binevenit.
Si acelasi sistem ( in care privatul si statul pun procente egale, construiesc si apoi incaseaza taxe pentru recuperarea investitiei ) e la fel de bun si pentru infrastructura.
Daca un spital e naspa, un drum e stricat oamenii nu mai vin sau nu mai circula pe el si atunci nu isi mai scoate nimeni banii, asa toata lumea e cointeresata sa faca treaba.
H(Citează)
24/08/2016 la 4:30 PM
Si inca una; prin CAS sa primesc un pachet minim de servicii ( gen ambulanta samd ) si apoi obligatoriu sa imi fac o asigurare mai complexa la un operator fie el de stat sau particular. La momentul asta statul imi ai banii si imi ofera fix pix. Daca vreau mai bine trebuie sa merg in alta parte. Daca reduc contributia si apar firme de asigurare de santate privata care sa concureze statul atunci statul ar trebui sa ofere servicii mai bune altfel nu mai are clienti.
H(Citează)
24/08/2016 la 5:47 PM
“care apoi va primi periodic bani de la spital, acesta devenind practic un chiriaș în acel spațiu.”
Tu stii care e cea mai mare problema a spitalelor, nu? Ca NU AU BANI? :)
alexEAT(Citează)
24/08/2016 la 6:13 PM
Si ar avea bani de extinderi, de construiri de noi aripi? Ministrul propune un fel de extindere pe credit si e raspunderea lui sa asigure si banii pentru rate. Bonus intretinerea viitoare.
mircea 2(Citează)
24/08/2016 la 7:51 PM
Problema cea mai mare, e ca nu se vrea sa se faca ceva, oricare ar fi domeniul ala.
Daca s-ar vrea, oricat de prost s-ar administra, se va gasi cineva sa imbunatateasca ceva si tot asa.
Nimeni din conducatori/administarori nu vor sa faca ceva pentru multime, ci doar pentru ei si cel mult apropiatii lor.
Asta cu: nu sunt bani, nu pot sa cred atata timp cat se incaseaza taxele si impozitele.
Probabil, le provoaca un mare disconfort sa faca hartiile pentru achizitii/investitii si atunci mai bine ii fura, cum, numai ei stiu. Pentru ca daca nu erau bani n-aveau tot felul de achizitii proprii pe care nu le pot justifica.
Anonim(Citează)
25/08/2016 la 7:09 AM
Ce se intampla daca Spitalul intarzie cu chiria? Va fi evacuat?
Ce se intampla daca partea privata da faliment? Lasa cladirea in paragina?
bogdan(Citează)
27/08/2016 la 9:44 PM
PPP-uril (parteneriat public privat) se practica de vreo 10 ani inFranta, din ce mai multe au aparut insa in ultimii 5 ani).
am lucrat (ca arhitect) pe mai multe proiecte de acest tip si pot sa iti spun foarte sincer ca e una din cele mai performante metode de a fura bani de la stat. si vorbim de Franta, in care sistemul de control al banilor publici e infinit mai bun decat in Romania.
si nu numai asta, se vor construi platind mai multi bani, dar si calitatea e mult inferioara.
practic, asa se va legaliza cam ce se intampla acum in Romania :)
daca vrei mai multe detalii de ce PPP-ul e un esec major in alte tari europene, da-mi un semn pe privat, iti scriu un mini-articol :)
stefan(Citează)