►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Un fast-food de care nu te poți plânge: Salad Box
Cum arată sediul Electronic Arts România și cum se lucrează acolo »
Mai jos este o animație ce arată diferențele ce apar la fotografierea cu diverse distanțe focale. În termeni nefotografici, asta înseamnă că fotografiezi același lucru, dar cu diverse niveluri de zoom optic.
Diferențele sunt mari atunci când sunt astfel redate printr-o animație și apar din felul în care lucrează obiectivele foto, care în interior sunt alcătuite din vreo 9-10 lentile diferite, iar lumina este ușor deviată în mod diferit în funcție de zoom-ul (adică distanța focală) la care este reglat obiectivul în acel moment, ducând la astfel de mici diferențe.
În caz că vă întrebați, vederea umană are o distanță focală (care influențează direct unghiul de cuprindere) de aproximativ 23 mm, dar asta pentru că avem doi ochi. Un singur ochi este echivalentul unui obiectiv full frame de 43 mm sau a unuia APS-C de 28 mm. Astfel, dacă vă gândiți cum arată în realitate omul din animația de mai sus, ar trebui să cerem fotografia de 43 mm, considerând că a fost surprins cu o cameră full frame (în termeni nefotografici, asta înseamnă un senzor de o anumită dimensiune, întâlnit de obicei pe DSLR-urile mai scumpe).
Uitați prima și ultima imagine din serie. Subiectul se mișcă un pic, dar priviți lățimea feței și a gâtului și așezarea urechilor față de nas și ochi.
De aici rezultă direct o altă idee. Atunci când o femeie vă spune că nu arată bine într-o fotografie, spuneți-i că ați fotografiat-o la focală mare și de asta….
sursa: Discovery Romania.
« Un fast-food de care nu te poți plânge: Salad Box
Cum arată sediul Electronic Arts România și cum se lucrează acolo »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
01/08/2016 la 2:41 PM
La o focala mica risti un nas foarte mare.
Focalele extreme in ambele sensuri distorzioneaza,
alin(Citează)
01/08/2016 la 3:51 PM
Depinde și de calitatea obiectivului, probabil. Alea scumpe au distorsiuni barrel și pincushion mai mici.
nwradu(Citează)
01/08/2016 la 5:17 PM
Radu, nu e vorba de calitatea obiectivului. Ce difera intre pozele astea e fov (field of view). La focala tele (200+ mm) obiectele din departare par sa fie de aceleasi dimensiuni cu cele din planul apropiat de obiectiv. La focala wide (20 mm), obiectele din departare sunt considerabil mai mici decat ce se afla aproape de obiectiv. Prin urmare, pentru portret, nasul (care este in planul cel mai apropiat de camera) va aparea intotdeauna ‘ireal de mare’ in comparatie cu restul capului (care se ingusteaza pe masura ce se departeaza de camera). Un foarte bun exemplu usor de inteles este in aceasta fotografie i.imgur.com/PdObtfX.jpg
Daeveren(Citează)
01/08/2016 la 3:19 PM
Deci de aia zic unii “ce fotosopata e grasa aia, ai vazut ce slaba e in poza X, uite in Y ce grasa e de fapt”.
alunelu(Citează)
01/08/2016 la 3:51 PM
Nu cred că-i așa mare diferența :P
nwradu(Citează)
01/08/2016 la 4:32 PM
Ce par are jivina aia din poza, huooo!!!
(un chel)
Radu(Citează)
01/08/2016 la 9:11 PM
O mie de likeuri de la alt chel :)
jules(Citează)
01/08/2016 la 10:23 PM
Am observat acum doua seri incercand sa fac portrete la o nunta cu 200 , ca mi-era lene sa ma ridic de pe scaun :D. Fără critici că de ce, că nu-s fotograf!
Dar, da, buna informatia .
catalinx(Citează)
02/08/2016 la 1:04 AM
Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic, dar distanta focala nu modifica cu nimic pespectiva. Singurul lucru care distorsioneaza perspectiva este distanta pana la subiect. In acel gif de mai sus este omis faptul ca fiecare cadu cu fiecare focala este facut de la alta distanta fata de subiect.
Nici analogia cu focala echivalenta a ochiului uman nu este valabila.
Incercati de exemplu a fotografiati acelasi potret cu un 24mm si cu un 200mm de la aceeasi distanta, sa zicem 3m fata de subiect. Apoi decupati doar capul subiectului uman din fotografia wide, si aduceti-l la aceeasi rezolutie si comparati cele doua cadre. Vor fi identice din punctul de vedere al perspectivei.
Toata asa, mai simplu, fara aparate foto, doar cu ochiul, priviti un om de la 10cm distanta de fata lui, din dreptul nasului, veti vedea un mas mare si restul fetei mai mica, indiferent de “focala” echivalenta a ochiului. Perspectiva e distorsionata exclusiv de distanta pana la subiect. Nu luam in considerare distorsiunile optice caci nu de ele e vorba aici, pincushion si barell sau fisheye.
M(Citează)
02/08/2016 la 11:33 AM
Cred că vorbești de aparate foto perfecte, dar obiectivele actuale (sau camerele point-and-shoot) au distorsiuni mari. Dacă ai un obiectiv de calitate, obții un dolly zoom ca la carte, altfel obții și diverse distorsiuni.
nwradu(Citează)
02/08/2016 la 1:23 AM
@daeveren, mersi de explicații
privind animația inițială a lui nwradu efectiv nu am înțeles cum e posibil să arate așa diferit omul la diferite focale. Acum am înțeles că asta se întîmplă pt că omul e în relief, nasul e mai aproape, ochii mai departe, urechile și mai departe.
înțeleg că dacă fotografiez ceva perfect plan, de ex o placă de faianță, nu se schimbă nimic, indiferent de focală.
alias(Citează)
02/08/2016 la 11:34 AM
Mai mișcă și ăla capul între poze, că nu-i statuie.
nwradu(Citează)
02/08/2016 la 9:54 AM
Uneori chiar si Radu, care de obicei scrie lucruri interesante, mai baga si cate un articol nedocumentat ca asta
Ion Ionel(Citează)
02/08/2016 la 11:35 AM
Nope, rămân la ce-am zis.
nwradu(Citează)
02/08/2016 la 10:49 AM
Si ca sa mai eliminam un mit, nu conteaza distanta focala, ci distanta fotografului fata de subiect.
Daca fac doua fotografii, din acelasi loc, cu un 24mm si cu un 50mm, apoi cropuiesc prima poza incat sa aiba aceeasi incadrare ca a doua, vor arata identic.
Daca fotografiez cu 24mm de la 1m si cu 50 mm de la, sa zicem 2m, incat sa aiba aceeasi incadrare, vor aprarea diferentele din gif.
Dar efectul e dat in primul rand de distanta fata de subiect si ajustarea distantei focala. Distanta focala si atat nu creaza aceasta problema.
Poate nu e atat de important, dar unii vor intelege ceva gresit din articol.
alin(Citează)
02/08/2016 la 2:10 PM
cum adica…femeilor sa le placa mai mult mica?
animaloo(Citează)