un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

De ce nu se renunță la buretele fonoabsorbant de pe pereții localurilor?

8 Aug 2016  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Într-un incendiu de zilele trecute într-un bar din localitatea franceză Rouen au murit 13 persoane, majoritatea tineri între 18 și 25 de ani.

Motivul? Cineva s-a împiedicat pe scări în timp ce aducea un tort aniversar, cu lumânări în el.

De fapt, a fost un nou caz asemănător cu incendiu de la Colectiv. Lumânările de pe acel tort au zburat în toate părțile, pereții erau acoperiți cu burete fonoabsorbant, acesta a luat foc și incendiul s-a extins rapid, a urmat și o explozie. Buretele acela, dacă nu este ignifugat, arde atât de rapid încât un tort pentru ziua cuiva a dus la 13 morți.

Am mai citit diverse mărturii din Colectiv. Toate vorbesc despre cum incendiul s-a propagat în câteva secunde și, mai mult, buretele acela ars a căzut peste oameni ca material incandescent, lipindu-se de piele, provocând arsuri, topind pielea și carnea până la os. Uitați aici una.

Au mai fost și alte incendii de același fel în lume. The Station în 2003, în SUA; Republica Cromanon în 2004 în Buenos Aires, Argentina; Wuwang Club în 2008 în Shenzhen, China; Santika Club în 2009 în Bangkok, Tailanda; Lame Horse în 2009 în Perm, Rusia; Kiss în 2013 în Santa Maria, Brazilia. Doar unul dintre ele a avut mai puține victime decât Colectiv, fiind cazuri cu 150, chiar și 242 de decedați.

De ce se mai folosește buretele acela? De ce nu-l smulg toți de pe pereții și tavanul localurilor sau nu-l înlocuiesc cu unul ignifugat sau ascuns după alte materiale? E ca la vopseaua cu plumb sau izolarea termică folosind azbest – la un moment dat oamenii s-au prins că fac mai mult rău decât bine și nu le-au mai folosit.

Mă întreb dacă și francezii au oameni convinși că a fost o mână criminală la mijloc, un complot, ceva.

tort_lumanari

sursa: Digi24.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Eu ma intreb daca isi da demisia primarul acolo.

      (Citează)

    • Primarul si-a dat demisia ca a semnat o autorizatie fara sa aiba nici un act in regula. Nu pentru buretele ne ignifugat… sa nu incurcam lucrurile..

        (Citează)

  2. Pentru ca e ieftin.Si polistirenul de exemplu e periculos pentru izolarea imobilelor si in anumite conditii duce la incendii devastatoare si totusi e folosit pe scara larga.Si exista variante alternative dar ghinion sunt mai scumpe.

      (Citează)

    • Daca te uiti la blocurile care se anvelopeaza la fiecare etaj se pune o banda de material ignifug pentru a limita propagarea pe verticala a focului.

        (Citează)

    • @eddie: da-mi voie sa rad :)
      Poate ca la voi la capitala asa se face, in provincie nici naiba n-a auzit de asa cva

        (Citează)

  3. Eu nu inteleg de nu se renunta la lumanarile de pe tort/coliva. Mi se pare mai rezonabil. Macar la lumanarile de pe tort in mediu inflamabil, daca buretele ala e scump.

      (Citează)

  4. Patroni zgarciti. Si, in fond, nu ei mor in caz de ceva…

      (Citează)

  5. nu, bai, nu le mai gasiti scuze. Radu are dreptate, ar trebui interzis, pur si simplu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus