un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Orange România demonstrează un download la 1 Gbps prin rețea mobilă de date

14 Jul 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Acum trei săptămâni salvam un articol despre cum în Australia și China s-au făcut demonstrații tehnologice pentru viteze de 1 Gbps prin rețele mobile de date, așa numita tehnologie 4,5G. N-am apucat să vă spun despre ea, dar nu-i nimic: astăzi am văzut aceeași demonstrație la Orange România, cu 1 Gbps download și peste 100 Mbps upload.

Nu vorbim despre 5G, care de asemenea promite astfel de viteze (dar cu alte tehnologii încă nestandardizate), ci tot de 4G-ul clasic, dar folosind simultan 5 benzi diferite, o tehnologie numită carrier aggregation, prescurtată CA sau, întrucât s-au utilizat 5 benzi, 5CA. În particular pentru Orange România, a fost folosit spectru din benzile 800, 1800, două de 2100 și un 2600 MHz pentru a demonstra capacitatea rețelei în acest mod.

Iată testele: până la 1 Gbps pe download și până la 150 Mbps pe upload, obținute forțând simultan mai multe teste speedtest.net și monitorizând traficul cu programul ce-a generat acele grafice. După cum puteți vedea din grafice, testele au fost repetate permanent timp de vreo 20 de minute, cu aceleași rezultate.

Evident, toate acestea nu pot fi obținute folosind telefoanele mobile curente, care nu au astfel de modemuri. De exemplu Galaxy S7 are un modem de tip LTE Cat 9 3CA, adică suportă maxim 450 Mbps prin agregarea a trei benzi, iar Snapdragon 820 include un modem LTE Cat 12, adică maxim 600 Mbps downlink.

Așa că demonstrațiile de la Orange au fost făcute cu echipamente speciale Huawei capabile 5CA, pe o rețea Orange reală, dar limitată ca întindere, în zona Pipera.

Orange a prezentat și alte avantaje ale unei astfel de tehnologii 4,5G: streaming video la rezoluție mare, simultan de pe mai multe dispozitive sau televizoare, inclusiv cu ochelari VR, unde fluxul video este mult mai mare. Cifrele pe streaming nu sunt mari, vorbim de câțiva Mbps per stream, dar simulează bine o situație în care mulți utilizatori solicită rețeaua din zona lor. Nu cred că vom face download cu 1 Gbps pe telefonul mobil sau pe modemul din laptop prea curând, dar capacitatea totală este importantă atunci când vorbim de zone aglomerate.

Că veni vorba de orizontul de timp, această tehnologie ar putea fi pe piață în jur de 2020 sau chiar mai repede, în funcție de doi factori: 1) dacă o cere piață și traficul 4G își menține creșterea de până acum și 2) dacă apar telefoane sau alte dispozitive compatibile.

Orange România are norocul de a avea la dispoziție 5 benzi pentru agregare, toate în tehnologie FDD (o metodă de comunicație). Nu mă pricep suficient de bine pentru a determina dacă și Vodafone are aceeași capacitate. 4 benzi au sigur tot în FDD, dar a cincea, pe 2600 MHz, au cumpărat-o în tehnologie TDD și nu știu dacă cele două tipuri de multiplexare pot fi combinate în carrier aggregation. Cel mai probabil da, cu un modem compatibil.

Astfel de viteze se pot atinge oricum și prin alte tehnologii, de exemplu, ca la routerele wifi de top, prin utilizare MIMO sau trecerea la modulații tot mai complexe, așa că loc și soluții sunt pentru toți. Dacă mai țineți minte, la final de 2015 ANCOM a mai vândut ceva spectru în benzile 3400-3800 MHz către operatori, acesta putând fi utilizat în viitor tot pentru servicii de date. Iar apoi va veni 5G-ul, care cel mai probabil va lucra în benzile de 39 și/sau 60 GHz.

Tot Orange a anunțat recent introducerea acoperirii 4G pe autostrăzile A1, A2 și A3, pe DN1 între București și Brașov și pe DN39 între Constanța și Vama Veche. Ca să se bucure de 4G toți ocupanții mașinii, utilizați un router portabil wifi sau un carfi.

asus s5507

    13 comentarii

  1. Orange ar face bine sa-si rezolve probleme cu reteaua curenta care functioneaza groaznic.

      (Citează)

  2. De exemplu Galaxy S7 […] suportă maxim 450 Mbps[…], iar Snapdragon 820 include un modem LTE Cat 12, adică maxim 600 Mbps downlink”

    Cum vine asta cand Galaxy S7 are Snapdragon 820?

      (Citează)

  3. In continuare, la bunici (ei locuiesc intr-un oras), mi se incarca o pagina in 5-10 secunde. In continuare, in mijlocul Clujului, in camin, nu avem semnal pentru apeluri telefonice in camera. In continuare, acasa, nu am semnal in casă. Trebuie sa las telefonul la geam. Fain orange.

      (Citează)

    • Bucuresti, Regie. 4G merge doar pe balcon, pe 2G/3G am intreruperi in convorbiri cand ma mut dintr-o camera in alta.
      La starea actuala a retelei Orange prefer sa tin 4G-ul oprit permanent, e un consum inutil de baterie.

      Oricum, ma bucur sa aflu ca as avea posibilitatea teoretica de a-mi consuma gigabyte-ul de trafic pus la dispozitie cu atata generozitate de Orange in 8 secunde :))

        (Citează)

  4. Showoff tests.
    (1) Nici un terminal mobil nu stie sa faca download 1000mbps
    (2) Daca eNodeB-ul poate sa ofere fiecarui user 1 Gigi down va dati seama ca el trebuie sa fie legat cu conexiune de 10-40GB … cine leaga btsii prin dwdm
    (3) Ca utilizatori casinici nu avem nevoie de sute de mega viteza de download. 10-20mbps sunt suficient atata timp cat sunt peste tot (la mare, la munte, pe dn200,in oras, in buda,etc)
    (

      (Citează)

  5. Lipsește nește chestii de-aici. Și anume: distanța de la antenă la receptor, zgomotul măsurat, puterea semnalului și probabil și altele.

    De unde știi că nu v-a demonstrat cineva acolo viteza pe WiFi 802.11ac (3xMIMO, 80Mhz channel, short GI)?

      (Citează)

  6. (3) Ca utilizatori casinici nu avem nevoie de sute de mega viteza de download. 10-20mbps sunt suficient atata timp cat sunt peste tot (la mare, la munte, pe dn200,in oras, in buda,etc)

    Din fericire nu hotarasti tu care e viteza medie de care are nevoie un utilizator si din fericir, Orange nu gandeste ca tine.

      (Citează)

  7. cand te gandesti ca ATT uverse are 6 mbps dw si sub 1 mbps upload si asta in orase mari din america.

      (Citează)

  8. orange sunt cei mai tari de pe scara blocului…

    1. dar tehnologia asta nu poate fi folosita cu telefoanele high-end ale momentului
    2. majoritatea folosim telefoane mid-range care nu vor folosi atinge viteze de download nici in 2020
    3. acoperirea 4.5 G e infima la nivel national

    dar multumim pentru reclama (mascata)

      (Citează)

  9. NWRadu povesteste cat duce reteaua in anumite conditii si unii se apuca sa povesteasca ca nu au semnal in camin, deci indoor, acolo unde niciun operator nu.ti asigura calitatea semnalului.

    Realistic vorbind insa, pentru utilizatorul average mai mult de 30 de Mbps Download (viteza reala) nu este necesar. Este necesar in schimb sa ai o retea care sa duca cat mai mult pt ca toti utilizatorii sa atinga acel prag si sa scapam de problema cu ” e reteaua suprasolicitata”

    So, good job pt inbunatatirea continua a tehnologiei folosita pt a oferi servicii clientilor

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus