un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

O mizerie de spital nu poate fi închis pentru că nu avem altul mai bun

15 Jul 2016  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

L-am ascultat acum câteva ore pe Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, vorbind cu regret și parcă o resemnare în glas despre situația Spitalului de Arși (pe numele său complet, Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București, din Calea Griviței 218). S-a gândit să-l închidă, a analizat de mai multe ori posibilitatea aceasta, dar mereu concluzia a fost aceeași: pentru cazuri grave de arsuri, nici un alt spital din România nu este dotat pentru a prelua cazurile.

Zilele trecute unei femei mușcate de un câine i s-a făcut o transfuzie de sânge cu o grupă greșită. A intrat în șoc, a murit după aproape o săptămână. Medicii o dau din colț în colț, ieri unul declara pe la radio că da, i-a fost dat sânge de altă grupă, dar nu din cauza asta a murit, a fost altceva la mijloc din moment ce-a murit după abia o săptămână. Da, dar poate e vorba de o săptămână în comă.

Astăzi tolo.ro publică imagini cu un pacient acoperit de larve. În spitalul de arși, unde bolnavii ar trebui să stea într-un mediu super-steril, muștele sunt ca la ele acasă și își plantează larvele în plăgile bolnavilor. Și în acest caz, purtătorul de cuvânt al spitalului a declarat că pacientul respectiv a murit, dar nu din cauza larvelor. N-am văzut cu ochii mei declarația, așa că nu-mi dau seama de tonul ei și de ce-a urmat sau dacă o fi fost în sensul de “ce dacă avea viermi pe el, nu de la ăia a murit!”

Cam așa arată sistemul medical din România. Pentru arsuri, astfel de condiții sunt tot ce poate oferi mai bun țara noastră pacienților, în paralel cu Unitatea de Arși de la Floreasca; o știți, a fost inaugurată de trei ori și tot nu-i funcțională, că nu sunt echipamentele pornite și nici personal angajat. Mizeria aia de spital nu poate fi închisă deoarece tot este mai bun decât ce-ar rămâne fără el.

Dincolo de arsuri, avem spitale învechite, cazuri de malpraxis, mizerie, bacterii, Hexi Pharma și toate celelalte situații pe care le vedeți zilnic la știri.

Nu-i nimic. În noiembrie PSD va câștiga din nou alegerile, că dau făină și ulei și par isteți, și hoția continuă. V-am mai spus, lucrurile vor continua la fel câtă vreme oamenii nu percep legătura dintre votul lor, cei de la putere, competența lor și situația din jurul nostru. Nu, viața nu se desfășoară doar între casă și muncă și altceva nu contează! Din când în când, mai ai nevoie de un spital, un drum, o școală, un tribunal șamd.

Peste vreo 20 de ani țara va fi în paragină exact precum acele clădiri abandonate ce mai apar la marginea drumurilor, iar vreun urmaș de-al lui Ponta sau Dragnea va face campanie electorală despre cum va schimba totul și va crește pensiile și salariile bugetarilor.

Sunt curios cât de mare este, pentru Vlad Voiculescu, diferența între ce credea că va găsi atunci când a acceptat postul de ministru al sănătății și ce-a găsit de fapt, ce descoperă zi de zi prin astfel de cazuri. Omul a înființat așa-numita rețea a citostaticelor, unde un grup de voluntari aduceau în România medicamente necesare bolnavilor de cancer, medicamente ce nu se găseau în farmaciile și spitalele românești, iar recent am văzut că a inaugurat o tabără pentru copii bolnavi de cancer, construită chiar pe un teren de-al său. Era deci la curent cu realitățile crunte ale sistemului medical, dar chiar și așa tot sunt curios cât de șocantă a fost chiar realitatea atunci când ai acces la cifrele ministerului.

asus s5507

    24 comentarii

  1. Nu l-a întrebat nimeni pe Ministrul Sănătății de ce managementul spitalului mai este in funcție?

      (Citează)

    • 1. Daca dai un dobitoc afara nu rezolvi situatia.
      2. Daca dai un dobitoc afara fara un dosar bine facut, te da in judecata si in 6 luni ( pentru ca procesele astea aparent se misca repede ) se intoarce pe post si ii platesti salariul si pentru perioada cat a stat acasa.
      3. Sper ca acum nu vrei sa spui ca e vina Ministrului pentru situatia asta, si ca ii acopera pe Manager pentru ca nu il da afara.

        (Citează)

    • Nu mai e.

        (Citează)

  2. Cred ca incepe sa se minuneze de faptul ca avem manageri atat de dobitoci si de lipsiti de constiinta.
    Oricum cred ca e un soc sa vada ca se lupta sa salveze vieti prin toate initiativele lui, din lumea “civila” si astia care chiar sunt in medicina ii lasa sa moara fara nici un fel de implicare…

      (Citează)

  3. Plus cei care au murit zilele trecute in spitalul din Craiova, inurma unor proceduri de micsorare a stomacului. Nimeni de acolo nu stie nici acum daca medicii francezi care au facut operatiile, avea voie sau erau acreditati sa lucreze la noi sau ceva de genul asta.

      (Citează)

    • Acolo e ceva și mai dubios. Au fost cobai umani, au făcut operații pe sub mână, le-au băgat substanțe greșite? Sunt curios ce iese la anchetă.

        (Citează)

  4. Recomand sa vedeti si interviul cu el de aseara de pe digi. Pare un tip foarte ok.

      (Citează)

  5. Ti-am mai scris la un alt articol: PSD/PNL/PMP/ALDE/UNPR/UDMR … nu e vorba doar de PSD… toate partidele vechi sunt de fapt unul singur cu oameni care au afaceri impreuna si colaboreaza sa le mearga bine…
    Nu mai arata doar spre PSD, foarte usor celelalte partide vor veni sa profite de faptul asta.
    Trebuie aratate cu degetul cele vechi si promovati oamenii noi… cum este si domnul Vlad Voiculescu.

      (Citează)

    • Ăia vechi au dispărut, nu sunt vreun pericol la alegerile din toamnă. Plus că PSDul fură pe față, fără nici o jenă, și totuși oamenii nu par să fie deranjați de asta.

        (Citează)

  6. Ca se fura din bugetele spitalelor(de fapt orice buget public) e evident. Dar nu ti se pare ca esti putin ipocrit cand ieri laudai o companie care nu plateste taxe in Romania, a carei activitate e la limita legii si azi te plangi de conditiile din spitale? Cei care fura din bugete au inceput sa fie prinsi de DNA, dar banii neplatiti de firma respectiva nu vor fi recuperati niciodata.

      (Citează)

    • Am observat contrar asteptarilor ca tocmai acestia care evita plata de taxe catre stat (sau deliberat ajuta la evaziunea fiscala) au impresia ca statul trebuie sa faca mult mai multe pentru ei si totodata ca nu meritam o clasa politica asa slaba. Va asigur eu ca in toate statele clasa politica este corelata cu populatia. Inainte sa avem aspiratii mult mai intalte de la clasa politica eu zic sa avem pretentii mai mari si de la noi insine. Nu exista tara in care poporul este muncitor si cinstit, nimeni nu arunca un muc de tigara pe strada, insa clasa politica este plina de corupti.

        (Citează)

  7. Cu toate astea si lumea inca sta pe internet si comenteaza. Intr-o tara civilizata lumea ar fi in strada, ar baga frica in ei! La noi lumea doarme in bocanci si da vina pe un partid sau altul. Crezi ca daca vine la toamna PNS LD VDA ALE se schimba ceva? Aceeasi corupti si hoti sunt peste tot! Schimbare vine altfel. :)

      (Citează)

  8. OK, nu poti sa inchizi spitalul. Da’ pe cateva jeguri de acolo nu poti sa le bagi in puscarie?

      (Citează)

  9. Ce cacat bagi psd-ul in discutie. Ce a facut Boc Basescu pentru sistemul sanitar?

      (Citează)

  10. 1) 90% dintre corporatisti nu stiu ce se intampla in tara asta, sunt analfabeti politic si social si stiu trei lucruri: casa, munca si vacanta.
    de exemplu, pe 5 iunie eram singurul din 35 care stia cine candideaza la primaria capitalei iar o parte din ei nici nu stiau ca-s alegeri. cum e posibil asta in anul 2016? ramane de investigat de ce nu ajunge informatia la oamenii astia.
    2) cei 10% la care ajunge informatia fie sunt prea scarbiti ca sa o distribuie si la ceilalti neinformati, fie sunt blazati, fie comenteaza pe net (asa, ca mine), fie le e lehamite, fie cred ca lor nu li se poate intampla (lasa ca daca ma imbolnavesc ma duc la privat ca am bani de la corporatie).

    In conditiile in care la un protest fb dau “going” 3000 si acolo gasesti 200, cred ca si social-media si-a pierdut influenta in organizarea si facilitarea protestelor.

    Romania e condamnata la disparitie, pana acum 5 ani nu credeam asta, de altfel si alesesem sa raman in tara si sa pun umarul la construirea ei insa nu, m-am convins ca e o lupta pierduta si actualmente tot aplic pentru joburi in afara. nu pentru mine ci pentru copiii mei pe care nu vreau sa-i manance viermii in spitale…

      (Citează)

    • “Nobody cares” – 90% din corporatisti au un salariu asigurat care le acopera chiria, un iphone, weekenduri la mare sau in centrul vechi, nevoi de baza. Cand i-am rugat pe niste colegi sa facem mai multi plangere la primarie (da, daca se strang mai multe reclamatii pentru o problma evident ca este tratata cu prioritate, acum sunt obligati sa raspunda si la email, nu i-am rugat sa mergem la primarie) am primit ironii: “e bine cu spiritul civic, fa tu plangere, e ok…”
      Acum cand le explic despre ce se intampla la guvern, despre tehnocrati si ce urmeaza, nici macar nu mai vor sa auda… toti sunt la fel nu conteaza…
      Singurul loc unde gresesti este ca 90% sunt ok, au burta plina, iphone-ul in buzunar si nu le pasa, iar 10% le pasa dar nu au cu cine… Incep cativa dintre ei sa ia contact cu lumea din jur, mai un contract la banca, mai o autorizatie la primari, un act… dar mai e mult pana departe… dar acum si-au instalat Pokemon Go, daca nu le fura astia pokemonii o sa fie ok…

        (Citează)

    • Ciprian:
      “Nobody cares” – 90% din corporatisti au un salariu asigurat care le acopera chiria, un iphone, weekenduri la mare sau in centrul vechi, nevoi de baza. Cand i-am rugat pe niste colegi sa facem mai multi plangere la primarie (da, daca se strang mai multe reclamatii pentru o problma evident ca este tratata cu prioritate, acum sunt obligati sa raspunda si la email, nu i-am rugat sa mergem la primarie) am primit ironii: “e bine cu spiritul civic, fa tu plangere, e ok…”
      Acum cand le explic despre ce se intampla la guvern, despre tehnocrati si ce urmeaza, nici macar nu mai vor sa auda… toti sunt la fel nu conteaza…
      Singurul loc unde gresesti este ca 90% sunt ok, au burta plina, iphone-ul in buzunar si nu le pasa, iar 10% le pasa dar nu au cu cine… Incep cativa dintre ei sa ia contact cu lumea din jur, mai un contract la banca, mai o autorizatie la primari, un act… dar mai e mult pana departe… dar acum si-au instalat Pokemon Go, daca nu le fura astia pokemonii o sa fie ok…

      I feel you. Dar ca situatia asta nu e numai la noi ci o regasesti peste tot in lume. Societatea de consum ne-a transformat in niste animale individualiste si infantile totodata.
      Cat despre internet, am sperat ca o sa ne faca mai inteligenti dar efectul e tocmai invers, ne imbecilizeaza cu totul. Toate retelele astea de socializare sunt alte unelte prin care populatia (preponderent cea tanara) este controlata cu ajutorul unor algoritmi si filtre (Researchers have roundly condemned Facebook’s experiment in which it manipulated nearly 700,000 users’ news feeds to see whether it would affect their emotions, saying it breaches ethical guidelines for “informed consent”). Si iata cum, in timp ce persoanele mai in varsta isi hranesc zi de zi paranoia consumand de dimineata pana seara stiri negative si senzationalisme pe paine, tinerii alearga dupa pokemoni asemenea unor zombies (in cautare de creier) din filmele de categoria B. E ca o stare de hipnoza generalizata.

        (Citează)

    • Nu e vorba de zombificare pentru ca “teoretic”, in privat si in multinationale gasesti crema educatiei romanesti. intelectuali cu scaun la cap, care calatoresc mult, vorbesc limbi straine, fac rapoarte despre diferite subiecte, prezentari, iau masa cu alti colegi din “strainatate”. adica…ar trebui sa fii cumva “open minded”, nu?
      pe cand parca e un zid asa pus in mintea lor intre ce se intampla in afara si ce se intampla in Romania.
      in 2008/2012 toti stiau totul despre alegerile din State, la fel si acum, citesc presa internationala dar ce se petrece in tara habar n-au.

      Colegii mei nu stiu de scandalul dezinfectantilor, nu stiu cine a candidat la primarie, nu stiu ca dragnea e inca politica si ca urmeaza sa fie premier, nu stiu de niciun protest organizat (la un moment dat m-au intrebat ce am facut aseara si le-am zis ca am fost la protest pentru renumararea voturilor in sect 1 si intrebarea lor a fost: “cine a castigat?”).
      Pana la urma internetul nu a deschis calea oamenilor spre informare. Tot cei care oricum s-ar fi informat si fara internet o fac si acum. Cei care oricum ar fi citit presa scrisa, ar fi batut bibliotecile s a m d,citesc acum online presa, urmaresc lideri de opinie cu ceva in cap, twitter, chestii. restul pun poze de la nunta, joaca pokemon go si dau like la tony poptamas intre doua mailuri schimbate cu clienti din uk.

        (Citează)

  11. nwradu:
    Ăia vechi au dispărut, nu sunt vreun pericol la alegerile din toamnă. Plus că PSDul fură pe față, fără nici o jenă, și totuși oamenii nu par să fie deranjați de asta.

    Unde au disparut aia vechi ? Unde a disparut Blaga, Tariceanu… really… nci un pericol, tu ai vazut ce ai scris. Si restul daca nu sunt la TV, nu inseamna ca nu au influenta.

      (Citează)

  12. Vezi daca te iei doar de unii cum vin si te eticheteaza direct… Ti-am zis, e a doua oara cand iti atrag atentia, a treia oara o sa le dau si eu dreptate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus