un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Ministerul Educației face manevre cu numerele, promovabilitatea reală la bac este mult mai mică

14 Jul 2016  ·

GÂNDURI  ·

35 comentarii

Procentul de 66,7% promovabilitate la bac este înșelător și, ca și anul trecut, mi-am dorit să calculez rata reală. Calculul meu arată că este mult mai mic, în jur de 50,5%.

Ce doriți de fapt să aflați atunci când urmăriți știrile privind promovabilitatea la bac? Probabil vă interesează câți dintre cei ce termină acum clasa a 12-a iau și bacul, acesta fiind un indicator bunicel pentru gradul de pregătire al elevilor, pentru starea învățământului și pentru importanța pe care o nouă generație o dă studiilor.

Ministerul Educației, însă, raportează complet altă cifră: procentul celor care au luat bacul din totalul celor care s-au prezentat la examene, total care-i include pe cei de-a 12-a care au dorit asta și pe cei din generații anterioare care abia acum dau bacul sau care nu l-au luat în alți ani și-și încearcă acum norocul.  După cum v-am spus, rezultatele sunt astfel foarte diferite.

Problema vine din faptul că foarte mulți absolvenți de clasa a 12-a nu se înscriu la bacalaureat. Cifrele sunt mari, 51.475 elevi nu au dorit să dea bacul, probabil conștienți că nu au nici o șansă să-l ia sau orientându-se spre școli profesionale sau “școala vieții”. Din totalul de 161.448 elevi ce-au terminat clasa a 12-a anul acesta, ponderea celor care nici n-au dorit să audă de bac este de aproape o treime.

bac_2016_neprezentați

Continuând cu calculul și săpând adânc prin comunicatele Ministerului, aflăm că doar 109.973 elevi din generația actuală s-au prezentat la bac și dintre aceștia 81.490 l-au și promovat, ceea ce raportat la numărul total de elevi din această generație, înseamnă 50,5%. Atât e promovabilitatea la bac, un pic peste jumătate!

bac_2016_promovabilitate

bac_2016_numar_elevi

 

De ce contează? Pentru că statul oferă gratuit școlarizare timp de 12 ani și, la finalul lor și după o cheltuială uriașă suportată de plătitorii de taxe, doar 50,5% dintre elevi învață cât să ia minim 5 și o medie totală de minim 6 la examene. Iar bacalaureatul este foarte simplu, trebuie să știi doar lucruri de bază pentru a lua aceste note!

Este o risipă uriașă de timp și bani băgați într-un sistem care nu dorește să se schimbe, să se reformeze, ci doar este întreținut artificial inclusiv prin subiecte tot mai ușoare date la bac pentru a crește promovabilitatea, justificând astfel proteste și cereri de salarii mai mari. Și nu zic, salariile sunt mici, dar s-ar putea să fie pe măsura rezultatelor obținute. În fond, de unde pensii și salarii mai mari dacă deja de la 18 ani jumătate din generația de tineri adulți pornește cu stângul în viață?

Acum partea și mai rea: cifrele sunt în scădere față de anul trecut. Am făcut și anul trecut același calcul, am scris un articol aproape identic, acum pot compara rezultatele și iată ce iese:

bac_2016_evolutie

Nu doar că procentual au fost mai puțini înscriși și mai puțini promovați, dar și numărul absolut de elevi a scăzut de la 177.000 la 161.448, această generație fiind ceva mai mică. De fapt, scăderea numărului de elevi este o tendință generală în acești ani, populația este în declin.

Dacă-i analizăm separat pe cei din generațiile anterioare ce au dat bacul acum în iulie 2016, rezultă că doar 24,6% dintre ei au promovat examenele (4.772 din 19.417 înscriși). Procentul mi se pare foarte mic și înseamnă că ar fi nevoie de niște cursuri sau altă formă de ajutor pentru a-i pregăti de bac. Îmi închipui că după un an sau doi deja nici nu mai găsești cărțile, darămite să ai chef de învățat.

bac_2016_generatii_anterioare

asus s5507

    35 comentarii

  1. Cei care nu promoveaza bac-ul ar trebui eutanasiati.

      (Citează)

  2. Mă simt mândru că mă aflu printre cei 50.5%. Am promovat examenul cu nota 8.86(8.65 romana, 8.50 mate si 9.45 bio).

    Ști care e problema Radu? Cum naiba au ajuns să dea bac-ul cei care au luat note de 2-3-4. În mod normal copii care nu învăța ar trebui lăsați corigenți, dar din păcate nu prea se întâmplă acest lucru.

    Pe de altă parte, este vina copiilor și a părinților. A copiilor ca ii doare in cot de acest examen si a părinților ca nu ii interesează de situația copiilor lor.

    Până la urmă ar trebui să ne obișnuim cu acest lucru. Avem nevoie si de oameni care să facă munca de jos.

      (Citează)

  3. “109.973 elevi din generația actuală s-au prezentat la bac și dintre aceștia 81.490 l-au și promovat, ceea ce raportat la numărul total de elevi din această generație, înseamnă 50,5%” …really ? 81 din 109 = 50% ?

      (Citează)

    • Astia-ti sunt cititorii Radule. Reprezentativi natiei pseudointelectuale, grabiti si cu gura mare.
      81490 x 100/(109973+51475)=50.5. Da Ady cu i grec? Da Alin?

        (Citează)

    • Ba tu ai citit articolul?

        (Citează)

    • Procentul este relaționat la numărul total de elevi 161.448, pentru că acesta este numărul de elevi din generația actuală.
      Ce ai calculat tu, este câți din cei înscriși au luat BAC-ul.

        (Citează)

  4. “doar 109.973 elevi din generația actuală s-au prezentat la bac și dintre aceștia 81.490 l-au și promovat, ceea ce raportat la numărul total de elevi din această generație, înseamnă 50,5%.”

    Calculul asta e gresit, si pe el se bazeaza si urmatoarele grafice.

      (Citează)

  5. Alin:
    “doar 109.973 elevi din generația actuală s-au prezentat la bac și dintre aceștia 81.490 l-au și promovat, ceea ce raportat la numărul total de elevi din această generație, înseamnă 50,5%.”

    Calculul asta e gresit, si pe el se bazeaza si urmatoarele grafice.

    Nu ai citit cu atentie articolul.

    Din totalul de 161.448 elevi ce-au terminat clasa a 12-a anul acesta………….. aflăm că doar 109.973 elevi din generația actuală s-au prezentat la bac și dintre aceștia 81.490 l-au și promovat, ceea ce raportat la numărul total de elevi din această generație, înseamnă 50,5%.

    Seems legit ?

      (Citează)

  6. Iona: Atât e promovabilitatea la bac

    “Atât e promovabilitatea la bac”. De ce la promovabilitatea unui examen se calculeaza si cei care nu se prezinta ? Logic e sa faci calculul cati dau si cati iau (preferabil din cei care au terminat anul asta liceul), nu ma intereseaza cati n-au venit, treaba lor, aia sunt statistica pt la toamna sau in anii viitori. Adica daca tot faci calcule zi si cati din cei care au terminat liceu anul asta au luat examenul.

      (Citează)

    • Daca taceai intelept ramaneai. Banuiesc ca ti-a fost greu sa citesti tot articolul sau nu esti in stare sa intelegi ce a scris Radu.

      Conteaza cati au luat din cei care au avut posibilitatea sa se prezinte la BAC pentru ca scolarizarea TUTUROR e platita din impozitele mele, ale lui Radu, probabil ale parintilor tai, etc.

        (Citează)

  7. Eu cred ca problema reala e disparitia scolilor “de meserii”. Daca mai existau ar fi dat bac-ul (in mare parte) cei dornici sa continue cu o facultate si restul cand terminau scoala stiau sa faca ceva.

      (Citează)

  8. trecand de cei care s-au grabit sa comenteze fara sa inteleaga ce au citit, mi se pare corect sa raportezi promovabilitatea generatiei 2016 ca numar de promovati din numar de prezentati. si as fi curios cum a evoluat acest raport fata de anul trecut.
    nu de-alta, dar si la vot conteaza doar cine se prezinta, nu cine s-ar fi putut prezenta…

      (Citează)

  9. Scuze, ce face statu’? ” statul oferă gratuit școlarizare timp de 12 ani ” ?
    Nu inteleg ce scrie aici. Daca asta face statul, de ce trebuie platit fondul scolii/ clasei si la fiecare din cei 12 profesori la liceu trebuie luat cadou de ziua de nastere si ziua de nume ? Timp de 12 ani parinti trebuie sa sustina atat scoala cat si clasa cu fonduri pe care “statul” nu le da, altfel nu ar fi cerute. Nu ai sa vezi banci noi/ reparate si nu ai sa vezi nici clasa vopsita daca parinti nu ofera fonduri + unii profesori mai scot bani de la ei pentru a infrumuseta clasa vezi Emil Dragota.

      (Citează)

  10. Si acum sa vina si Grammar Nazy-ul..

    Corect este “rata de promovare” nu rata de promovabilitate sau promovabilitatea de la bac.

      (Citează)

  11. Gaelex:
    Cei care nu promoveaza bac-ul ar trebui eutanasiati.

    Un procent bunicel din cei ce nu au dat bacu, lucreaza ca interni in firme din IT…

      (Citează)

  12. Intrebare: Daca nu ai de gand sa continui educatia cu o facultate de ce ai vrea sa participi la examenul de bacalaureat ?

    Eu cred ca este o proportie corecta si o atitudine corecta.
    Aia 50% care nu iau bacul sunt tot absolventi de liceu, dupa ce isi iau toate corigentele, nu niste sub oameni, doar ca nu sunt apti , din perspectiva sistemului, pentru a merge la o facultate. Adica statul nu vrea sa isi mai cheltuie banii cu ei sub nicio forma. Iar astia care-i trageti cu “vai, banii mei! Invatamantul pe banii mei!” ar trebui sa fiti bucurosi. Mai putini studenti inseamna mai putini din banii vostri cheltuiti pe educatie daca asta e problema. Unde mai pui ca cu facultatea costurile pe cap de vita furajata sunt mai mari decat la invatamantul liceal .
    Faptul ca 50% din populatie sunt apti de a merge la o facultate ( studii superioare) ar fi imbucurator , daca ar fi asa.

      (Citează)

  13. Imi scapa mie ceva sau…

    De ce se calculeaza rata de promovabilitate raportata la numarul total de elevi din aceasta generatie?

    Mi unul mi se pare normal un calcul de genul nr. promovati/numar inscrisi. Pentru ca nu cred ca toti elevii si-au dorit sa dea bacul, prin urmare nu toti elevii s-au inscris.

    Iar faptul ca nu totii elevii nu se inscriu nu e neaparat un lucru rau. Ingineri, economisti si avocati cu diploma care vand “littelsi” la McDonalds avem suficienti. Avem mai mare nevoie in tara asta de mecanici, sudori etc.

      (Citează)

    • Inca unul.

      In primul rand inginer, economist sau avocat te poti numi dupa ce ai absolvit o facultate nu un amarat de liceu.

      Cam in tot ce inseamna analiza de eficienta a unui sistem ai output = f(input). Tu ai inceput cu aproximativ 161448 de elevi de clasa a 9-a (probabil mai multi ca au mai abandonat sau ramas repetenti). Dupa 4 ani in care ai bagat o gramada de bani in curul lor ti-au rezultat 81490 de absolventi. Rezulta o eficienta a sistemului de invatamant romanesc de vreo 50%.

      Daca ai absolvit un liceu nu inseamna automat ca trebuie sa faci si o facultate. Absolvirea este pur si simplu o dovada ca ai retinut ceva trecand prin scoala si ca ai un minim de interes in a invata. Daca tu nu ai fost in stare ca treci un amarat de examen cum crezi ca un angajator serios va putea conta pe tine ca sa iti duci la indeplinire sarcinile de serviciu ? Avand in vedere mentalitatea pe care ti-ai insusit-o foarte probabil vei fi si un sudor prost si un casier prost si un mecanic prost.

        (Citează)

    • @Cris

      Esti amuzant(a).

      Si mai amuzant este felul in care gandesti, daca tu crezi ca absolvirea unui examen are ceva de-a face cu “indeplinirea sarcinilor de serviciu”.

      Probabil ca esti foarte tanar(a) sau fara prea multa experienta in treaba asta cu “indeplinirea sarcinilor de serviciu” si atunci te inteleg.

      P.S. In articol cat si in comentariul meu se vorbeste despre procentul de promovabilitate la bac, in timp ce vorbesti despre eficienta sistemului de invatamant romanesc.
      Sunt 2 lucruri diferite, pe care sunt sigur ca absolvent de liceu le intelege.

        (Citează)

  14. A naibii calcule..

    Acu ceva timp se vorbea de absente astronomice.. Ehh, nu au tragere sa vina la scoala, profii sunt de vina…
    Nu are nicio legatura cu nepromovati??

    EurFM dimineata iti comenta articolul si ca ministerul e… in alta lume.. sa.si dea toti demisia, ca.s prea multi profesori. Eu as zice sa comenteze si la obiect, nu cu idei stravechi…asezonat cu un articol 51%.

    Apropo:
    1. nu e obligatoriu sa dai bac.ul. Poti fi absolvent de 12 clase CU sau FARA..bac
    2. subscriu ca rata de promovabilitate se aplica la participantii la bac, nu la.. “cei care au terminat/absolvit…nushce”?????

      (Citează)

  15. Promovabilitatea, in fiecare an, e de 100%. Oricine are dreptul sa dea examenul, are si sansa sa il ia, adica e promovabil.

      (Citează)

  16. Nu inteleg care e problema cu ministerul care minte, orice om cu bacul luat intelege ca e vorba despre % din aia inscrisi. Cat despre sumele astronomice bagate in educatie, are cineva o propunere despre cum sa se reduca, sau mai degraba despre cum sa fie folosite mai eficient?

    CA SA AFLI CINE O SA-TI PLATEASCA PENSIA CLICK AICI.

      (Citează)

  17. “Ministerul Educației face manevre cu numerele”

    Arata-mi te rog un an in care ministerul educatiei a raportat procentul de elevi care au promovat bacul din totalul celor care au absolvit clasa a-12-a?
    ———————————————————————————————

    Exact. Nu de anul acesta, nu de anul trecut se “fac manevre”. Intotdeauna procentul de elevi care a promovat bacalaureatul a fost calculat folosind ca referinta numarul de elevi care s-au inscris la bac.

    Hai repede poate sa-mi spuna cineva care a fost procentajul in anul 2011? 44% il vor folosi toti ca referinta desi daca ii luam in considerare si pe cei care nu s-au inscris la bac, procentajul o sa iasa evident mai mic.

    Nu este o manevra de azi de maine, nu este o manareala de azi de maine, ci reprezinta un “status quo” aceast procentaj calculat din totalul celor inscrisi.

    Eu nu inteleg de ce acordam atentie acestui lucru si nu incercam sa gasim cauzele reale care au dus la cresterea acestui procent din 2011 incoace….

      (Citează)

    • 100% corect, cam mult timp a trecut pana a aparut cineva cu iq mai ridicat incat sa observe aberatia. Sau probabil au ramas doar cu bacul luat si vor sa-l faca mai pretios decat este.

        (Citează)

  18. Cris:
    Daca taceai intelept ramaneai. Banuiesc ca ti-a fost greu sa citesti tot articolul sau nu esti in stare sa intelegi ce a scris Radu.

    Conteaza cati au luat din cei care au avut posibilitatea sa se prezinte la BAC pentru ca scolarizarea TUTUROR e platita din impozitele mele, ale lui Radu, probabil ale parintilor tai, etc.

    O mica analogie: pentru permis conteaza cati iau permis de conducere din cati au posibilitatea pentru ca, nu-i asa Cris, tu si Radu si ai mei platesc politistii aia care se ocupa cu examinarea si pe cei de la “permise” din pipera. Bravo ma. Mi se pare mirobolant cum toti comentatorii, ca tine, au aceleasi replici, cum ai inteles ceva gresit gata: esti pseudo intelectual, n-ai invatat, esti vrun pulete, toti niste troli gata sa te catalogheze. Atat timp cat examenul de bacalaureat nu este obligatoriu conteaza cati dau examenul si cati il iau ( preferabil din cei din generatia actuala). Nu ma intereseaza eficienta sistemului educatiei.

      (Citează)

  19. Cand faci analize din care vrei sa tragi o concluzie legata de un trend…nu poti analiza doar doua instante de timp. Ca nu iti poti da seama de un trend, avand doar 2 repere. Intelegi ce zic? Ia ultimii 10 ani – pune intr-un tabel datele pe care le-ai pus pentru 2016 si 2015 – apoi o sa ai o imagine corecta si completa asupra trendului real. Cu inflexiunea din 2011 la instalarea camerelor.

    Ca sa iti faci o idee, numarul promovatilor din generatia curenta a fost 87.197 in 2013 si 84655 in 2014. Considerand cei 83.091 promovati in 2016 (dupa contestatii) – ti se mai pare trendul atat de dramatic?

    Oricum, sunt multe aspecte de luat in considerare la o analiza a rezultatelor de la BAC, nu doar prezenta si promovarea.

      (Citează)

    • Dacă aș avea toate datele necesare, aș face, dar din păcate Ministerul nu oferă astfel de cifre în mod public, ci fac calculele lor.

      Numărul din 2013 și 2014 este mic, având în vedere că numărul celor de clasa a 12-a a scăzut constant în ultimii ani. De exemplu în 2013 chiar ministerul a calculat că în generația actuală promovabilitatea a fost de 62,32% și erau mult mai mulți elevi. Au fost înscriși la bac 147k din generația de atunci, iar numărul total al absolvenților îmi scapă, dar cred că erau peste 180.000.

        (Citează)

  20. Si inca ceva, e un parametru care nu este luat in calcul pentru ca e greu cuantificabil – nivelul de dificultate al subiectelor. Ca nu incalzeste pe nimeni o promovabilitate mare, in conditiile in care nivelul subiectelor e ca pentru retardati. Si se pare ca pe asta se mizeaza acum din ce in ce mai mult pentru mentinerea unui nivel acceptabil al promovabilitatii – subiecte tot mai simple. E un mecanism de auto-protectie al sistemului de invatamant si al fosilelor de profesori, prin care sa nu se observe ca sunt incapabili sa isi faca treaba – sa educe elevii. Am vazut exemplu concret de copil care habar nu avea matematica, dar avea numai 8 si 9 in lucrari. Cu greseli necorectate de profesor, tocmai pentru a-i mentine artificial notele mari. Ca altfel vine parintele la scoala si cere socoteala.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus