►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am vrut să descopăr cum poți stabiliza un clip video filmat cu un GoPro, care nu include stabilizare optică sau digitală de imagine. Metode gratuite există, dar e foarte complicat.
Iată un clip video filmat de mine cu GoPro-ul prins de lampa din plafon. În dreapta puteți vedea diferențele sesizabile din versiunea inițială, dinainte de stabilizare. Spun sesizabile pentru că, deși vibrațiile respective poate că nu sunt mari, fac diferența între un clip ușor de urmărit și care pare profesionist făcut și unul simplu, de amatori.
Etapele sunt complicate. Pe scurt, stabilizarea se face cu programul VirtualDub cu filtrul Deshaker instalat, combinație care merge bine, dar în următoarele etape:
Clipurile produse de GoPro sunt în format MP4. VirtualDub nu le poate citi, trebuie întâi convertite în AVI-uri. Asta se poate face simplu cu Avidemux și opțiunea “copy” pentru video și audio, doar schimbă formatul, fără recompresie, durează câteva secunde.
Odată deschis fișierul în VirtualDub și activat filtrul Deshaker, se lucrează în două etape. Opțiuni sunt multe. În funcție de camera folosită, că metoda merge la orice, ar trebui chiar să știți valoarea pentru rolling shutter. La setările pentru prima trecere, treceți Scape pe Full (Most precise). Se apasă OK, apoi în meniul File se alege Run Video Analysis Pass, care rulează acea primă trecere, când programul va detecta mișcările și cât trebuie ele compensate în fiecare cadru. Asta durează câteva minute.
După ce se termină analiza, intrați la loc în Video > Filters și configurația filtrului Deshaker. Din nou, multe setări. Principala este cea de Edge Compensation, care spune ce se întâmplă cu pixelii tăiați din film prin stabilizare. Puteți introduce direct margini negre, puteți alege un ușor zoom în imagine pentru a elimina acele margini din clipul final șamd. Puteți alege un “extra zoom factor” și alte limite ale procesării. După ce apăsați OK va începe a doua etapă de procesare.
Odată procesat totul, puteți folosi butoanele de Play de jos. Primul, cu 0, rulează clipul inițial, al doilea, cu 1, rulează și clipul procesat. Salvați clipul sub alt nume.
Opțional, s-ar putea să descoperiți că fișierul AVI salvat de VirtualDub nu poate fi ușor editat mai departe în Premiere sau Final Cut sau ce folosiți voi. Puteți încerca să-l convertiți la loc în MP4 cu Avidemux, poate se rezolvă.
Mai găsiți detalii și aici. Întreaga procedură este complicată, durează foarte mult timp, consumă mult spațiu pe SSD, uneori dă rezultate proaste și trebuie reluată cu alte setări. Este mult mai simplu să filmați direct cu un stabilizator. Pentru GoPro Hero există Feiyu Tech (eMAG, e-day); am o generație mai veche și face foarte bine treaba, practic poți merge cu el în mână și pe clip nu se vor simți acei pași.
Chinezii au trei mărci “confirmate” de piață: Feiyu Tech, Pilotfly și Zhiyun Tech, găsiți pe net review-uri și magazine. Toate au soluții nu doar pentru GoPro-uri 3/3+/4, ci și pentru smartphone, mirrorless, DSLR-uri ușoare și alte aparate (uneori chiar cu adaptoare astfel încât aceeași unitate să funcționeze cu GoPro și cu smartphone).
Pentru stabilizatoare de montat pe mașină sau bicicletă uitați-vă pe la Zhiyun pe site, au soluții. Or fi și alți chinezi, găsiți pe net reviewuri și suficiente comparații.
Dacă vreți un fel de GoPro cu stabilizare inclusă, probabil cea mai bună alternativă o găsiți în camerele Sony ActionCam, care includ o formă de stabilizare ce pare destul de bună, vedeți aici o comparație chiar mișto.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
13/07/2016 la 6:37 AM
De ce nu warp direct din Premiere?
Marius(Citează)
13/07/2016 la 7:43 AM
Premiere costă mult.
nwradu(Citează)
13/07/2016 la 12:01 PM
20$ lunar+acces la cloud ul lor? :)
Marius(Citează)
13/07/2016 la 3:59 PM
Da, 20$ / luna e foarte mult pentru uz personal/hobby. Gandeste-te ca de banii astia iti iei un GoPro nou in fiecare an.
Sorin(Citează)
15/07/2016 la 10:54 AM
De ce oare GoPro nu doreste sa introduca stabilizarea (VR-ul) pe camerele lor? majoritatea au (Sony, etc.)
Gustav(Citează)
15/07/2016 la 3:31 PM
Probabil ar trebui să le facă mai mari și până acum au păstrat aceeași formă pentru ele, pentru compatibilitate cu accesoriile.
nwradu(Citează)
18/07/2016 la 12:51 AM
Cine isi permite sa cumpere un Hero 4 eu zic ca are acces la Permiere fara nici o problema. Desigur, exista si varianta cu stabilizarea facuta pe Youtube (care este de o calitate indoielnica, dar este free). Cat timp ai facut tu encode de 2 ori + stabilizare eu il am deja uploadat online daca lucrez cu Premiere/AFX.
1. Vrei o solutie gratis cu rezultate semi-decente (in functie de footage) si conversie rapida atunci foloseste Youtube.
2. Vrei rezultate excelente si rapide atunci platesti si folosesti Prem sau Afx cu control points tracking.
Raphael(Citează)