un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Asistenții inteligenți reprezintă cea mai interesantă tehnologie în dezvoltare

6 Jul 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Îmi place foarte mult cum tehnologia cloud a dus la o clasă nouă de dispozitive: asistenții inteligenți, acele dispozitive ce-ți recunosc comenzile vocale și-ți transmit rapid informații sau rezolvă anumite sarcini.

Au ajuns în atenția publicului prin Siri de la Apple, dar cred că adevăratul boom pe piață l-a adus Amazon Echo, difuzorul inteligent pe care-l pui unde vrei tu prin casă și-i poți da comenzi de genul “pune muzica aia” sau “spune-mi cum va fi vremea mâine”, dar și foarte multe altele. Așa arată următoarea generație a unei interfețe, cea vocală, cea în care ceri și obții informații în timp ce ești ocupat cu orice altceva prin casă. Poți să chemi un Uber în timp ce răscolești hainele prin dulap. Poți comanda pizza, poți controla luminile, poți să ceri setarea unei alarme în 20 de minute ca să oprești cuptorul șamd.

amazon_echo

Sunt numeroase articole pe net despre cum Echo a devenit indispensabil în viața multor oameni, inclusiv a unora cu handicap locomotor. Și acum imaginați-vă doar 2-3 ani în viitor, când astfel de sisteme se vor putea interconecta mult mai bine cu un smart home, electrocasnice inteligente, computerul personal șamd.

Dacă vreți o dovadă suplimentară că acest gen de dispozitive, ba chiar de mod de a fi conectat la IoT, priviți câtă concurență există deja în acest domeniu. Google Now de pe telefoanele Android nu are voce, dar oferă o mulțime de informații inteligente, inclusiv când ai de plătit facturile sau cât este cursul de schimb atunci când ești în străinătate. Cortana a trecut de pe Lumia pe Windows 10. Google pregătește Home, un difuzor concurent direct cu Echo, iar Sony și Asus au soluții asemănătoare în lucru.

Apple a anunțat recent că lansează un API pentru Siri astfel încât să poată fi integrat(ă) în orice aplicație. Mă mir că nu lansează și ei vreun difuzor, având în vedere că dețin compania Beats, au Siri, au servicii de streaming de muzică și pot asigura interfața cu iOS și macOS. Poate odată cu iPhone 7. Poate la anul.

De ce cloud? Pentru că recunoașterea vocală are nevoie de putere de procesare și este mai simplu să o asiguri astfel la distanță, nu în dispozitiv. Plus că tot cloud-ul face posibile servicii de streaming de muzică, accesul la calendarul tău și alte informații șamd. Acest gen de asistenți vocali sunt ca un puzzle, a fost nevoie ca multe piese să fie disponibile pentru a fi îmbinate în ceva frumos. Și nu știu dacă realizați, dar este posibil ca pe mobil (sau din ceas sau dintr-un difuzor portabil) să ceri prin voce să se deschidă aplicații sau să se trimită mesaje și să pornească muzica, în timp ce pe PC-uri încă nu există o soluție pentru a spune, prin voce, “deschide Excel-ul”, ci trebuie să-l cauți cu mouse-ul prin 5 meniuri.

Din păcate, noi în România suntem ocoliți de astfel de tehnologii. Întâi pentru că recunoașterea vocală încă funcționează prost pentru limba română, chiar dacă a avansat. Faceți un test de dictare în Google Docs, veți vedea că rezultatele nu sunt cele mai bune. Apoi, contează mult și ce servicii sunt disponibile aici. Marile platforme de streaming de muzică nu sunt accesibile din România (și de ce ar fi? Probabil că dacă s-ar lansa și aici toți ar spune “n-au muzică românească, prefer să piratez în continuare”), știrile nu sunt atent selecționate, integrarea cu magazinele noastre online lipsește șamd.

Acest lag tehnologic mă întristează cel mai tare, având în vedere că-mi place foarte mult ideea acestor noi tehnologii. Sad panda.

sad_panda

asus s5507

    4 comentarii

  1. Panda, panda, panda, panda, panda, panda, panda
    I got broads in Atlanta

      (Citează)

  2. salut radu. ce se mai aude de netflix in romania? au bagat subtitrari ,filme noi? au trecut cateva luni bune dar nu gasesc nici o stire noua despre netflix romania. ma bate gandul sa imi fac un cont sa folosesc promotia cu luna gratis dar sa se merite sa nu o irosesc degeaba pe un continut aproape de zero.tu folosesti netflix?

      (Citează)

  3. In mod ciudat, exista multe telefoane cu Android care permit ‘always-on voice listening’ de ani buni (si mai nou si Siri), deci practic ce face Amazon Echo (si celelate) puteai face si cu un telefon. Avantajul este ca pe cel standalone nu il mai incarci (il tii mereu in priza) si ca este multi-user friendly, poate fi folosit de intreaga familie. Faptul ca e un dispozitiv standalone il face doar mai usor de marketat.
    Nu stiu daca nu cumva in Google Docs or folosi un alt voice recognition engine (nu am incercat), dar in Google Now, la mine recunoaste ce ii spun in romana (identifica corect cuvintele romanesti, cu tot cu regulile noastre de citit, diacritice etc).

    PS: Google Now are voce inca de la inceput (ca doar a inlocuit fostul Google Voice), doar ca nu isi foloseste ‘vocea’ pentru limba romana, iti raspunde doar cu text fiindca instructiunile in romana le considera doar voice search querry si nu ca pe o conversatie cu Google Now cum se intampla in engleza (si alte cateva limbi).
    PS2: Poti si de pe pc sa deschizi aplicatii cu Cortana, ca doar si Cortana nu e altceva decat o copie de Siri / Google Now. Deci da, daca ii zici ‘hey Cortana, launch Excel’ exact asta va face.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus