►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Soția lui Trump copiază un discurs de la soția lui Obama
Cum se pot face milioane de dolari din codurile de autentificare în Office, Instagram sau Google »
Am fost sâmbătă în Sun Plaza pentru a vedea concursul de FIFA 2016 organizat de PC Garage, dar ținta mea nu era jocul, ci mai degrabă zone de realitate virtuală, unde puteai încerca un HTC Vive, casca VR făcută de HTC în colaborare cu Valve și considerată cea mai bună “încarnare” a acestei tehnologii.
Culmea, am participat la lansarea HTC Vive la MWC Barcelona și de atunci am avut cel puțin alte trei ocazii să o încerc, dar aglomerația și “eh, e pentru copii” m-au ținut mereu înapoi. Am profitat sâmbătă, însă.
Senzația este excelentă. Serios acum, dacă aveți ocazia să încercați un HTC Vive, nu o ratați, este cea mai bună formă a realității virtuale de până acum, iar modele paralele precum cele în care pui un telefon mobil, așa cum sunt cele oferite de Samsung sau LG, sunt departe de calitatea lui Vive.
Cel mai mult am fost impresionat de precizia mișcărilor. Nu doar că cea mai mică mișcare a capului meu era sesizată și reprodusă de Vive, dar cele două controllere din mâinile mele se mișcau perfect, la milimetru, în interiorul realității mele virtuale. Au fost secunde bune la început când mișcam încet mâinile în care țineam controllerele și le priveam pe acestea înfățișate pe ecran, le roteam pe toate părțile șamd.
Avantajul lui Vive provine din metoda prin care au implementat tehnologia de localizare precisă a utilizatorului. Nu ai doar o cască în care vezi imaginile (și care are un refresh bun, nu am avut vreun disconfort în cele 5 minute de utilizare), ci amplasezi în cameră și doi senzori, de fapt două emițătoare de lumină, iar senzori de pe cască detectează această lumină și calculează de acolo poziția ta.
Alte căști se bazează doar pe accelerometrele din telefonul la care sunt conectate, tehnologie care nu-i la fel de precisă. Vive nu are nici o treabă cu telefonul, se conectează la calculator și funcționează mult mai bine. Mi-a plăcut când mi s-a spus să mă mișc vreo jumătate de pas în față și am făcut-o foarte lent, dar casca a recunoscut imediat asta și mișcările din realitatea virtuală păreau foarte naturale. Adaugă la asta cele două controllere (un fel de telecomenzi Wii) din mâini și ai la dispoziție un pachet complet pentru jocuri, care încep încet-încet să apară.
Că veni vorba de Wii, mi-am luat cândva această consolă tocmai pentru a da din mâini și din picioare pe jocurile de acolo. Box, golf, tenis – toate erau senzaționale, era ceva complet nou ca metodă de a te juca. Vive are același potențial, dar cu mișcări și mai precise și cu grafică 360. Teoretic ai putea juca orice, de la ceva tip Doom la jocuri tip Wii și Kinect. Sper ca Vive să reușească pe piață.
Ce-am jucat eu? Un joc demonstrativ în care controllerele erau scuturi, totul în jur arăta ca în Tron, iar eu eram atacat de diverse energii și mă apăram cu acele scuturi. Aveam casca pe cap, căști la urechi și controllere în mâini, așa că nu știu cum arătam din afară, dar cel mai probabil ca un boxer nebun sau ca unul care a băut prea mult și dansează pe rave.
Mai erau pe acolo și alte căști de realitate virtuală, inclusiv cu un cadru auto. Sun Plaza mi s-a părut și locul perfect pentru desfășurarea aceasta de forțe, trec zeci de mii de oameni pe acolo în weekend și cred că mulți au putut profita de ocazie pentru a încerca realitate virtuală (sau FIFA).
Concursul de FIFA 2016 s-a desfășurat așa cum e normal, cu meciuri eliminatorii în care publicul puncta deseori cu aplauze și urale diverse acțiuni frumoase ale jucătorilor. Când am fost eu, tocmai se desfășurau semifinalele. Am vorbit un pic cu cei de la PC Garage și-mi spuneau că foarte mulți din cei înscriși inițial nu au confirmat atunci când au fost sunați telefonic. Morale este că, dacă sunteți pasionat de un joc, mergeți la astfel de concursuri chiar dacă pe site vedeți că s-au ocupat deja locurile; mai mult ca sigur se găsești ceva.
S-a jucat pe sisteme de gaming marca PC Garage (și aici niște oferte). Mai jos vedeți unul RevolverX, un model de top, iar placa video este un Geforce 1080. Damn!
« Soția lui Trump copiază un discurs de la soția lui Obama
Cum se pot face milioane de dolari din codurile de autentificare în Office, Instagram sau Google »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
19/07/2016 la 4:39 PM
Am incercat Virtually Dead cu HTC Vive, in Londra. Combinatia teatru + VR este geniala si sper sa vedem cat mai multe astfel de implementari (si cat mai curand).
Ali(Citează)
19/07/2016 la 4:42 PM
Vive trebuie comparat cu Oculus nu cu headseturile ala în care îți pui telefonul. E cu totul alta tehnologie. Testeaza Oculus și dupa iti propun sa revii la articol
Claudiu(Citează)
20/07/2016 la 5:52 PM
Au făcut-o alții și a ieșit bine de tot HTC:
http://www.stuff.tv/features/sony-playstation-vr-vs-oculus-rift-weigh-in
Puiu(Citează)
19/07/2016 la 5:16 PM
Cam aiurea alaturarea in acelasi articol a lui Vive (powered by a gaming pc) si a unui suport de plastic (powered by smartphone). Sunt chestii complet diferite, in categorii complet diferite si de pret si de specificatii tehnice diferite, calitatea constructiei, a opticii etc.
Una sunt htc Vive si Oculus Rift, altceva sunt plasticele in care bagi telefonul.
Un subiect pentru un viitor articol ar putea fi comparatia intre htc Vive si Oculus Rift.
Daeveren(Citează)
19/07/2016 la 6:42 PM
Acest articol este gresit. Va spun sincer. Comparatia este facuta gresit. Dumnezeu este sus si vede!
Traian(Citează)
19/07/2016 la 8:11 PM
Am incercat si Oculus cu alte ocazii. Calitatea mi s-a parut (cred) un pic mai buna, in schimb, HTC-ul are marele avantaj ca nu te “leaga” neaparat de scaun.
Ali(Citează)
19/07/2016 la 9:25 PM
Audioshield nu este un demo, este un joc in care in functie de beat si bpm (in melodia pe care o alegi) iti vin anumite bombite spre tine pe care tu trebuie sa le barezi. Cine a jucat Audiosurf o sa se simta ca acasa in acest joc :)
MrHollow(Citează)