un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Uniunea Europeană are o poziție fermă privind Brexit

27 Jun 2016  ·

GÂNDURI  ·

32 comentarii

Mi-a plăcut poziția oficialilor UE în problema Brexit: “dacă asta vreți, atunci ieșiți cât de repede se poate”. Un fel de GTFO exprimat prin cuvinte mai frumoase.

Martin Schultz, președintele Parlamentului European, a spus-o cel mai bine: “a whole continent is taken hostage”, referindu-se la decizia de a ieși din UE, dar la lipsa unei date fixe pentru când se va face asta. David Cameron a anunțat că nu va declanșa procedura de ieșire (articolul 50 din tratatul UE) până prin octombrie, când va demisiona și un nou prim-ministru va avea de rezolvat această problemă.

Schultz are dreptate. Când cineva își dă demisia, mai are același chef de muncă în perioada de preaviz? Dar dacă cineva spune “șefu, vezi că în octombrie îmi dau demisia”, ce încredere ai în munca lui până atunci? În cazul UK, de ce ar mai conta voturile lor din Parlamentul European sau propunerile lor de legi, dacă nu vor mai fi aici pe termen lung?

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat că nu-i nici un motiv să așteptăm până în octombrie. Are dreptate, lucrurile trebuie cât mai rapid puse pe un făgaș clar, trebuie calculat cine câți bani are de dat cui, găsită o soluție pentru pierderile apărute, trebuie rezolvat rapid ce se întâmplă cu dreptul de muncă, programele pentru studenți, colaborările medicale și multe alte lucruri pe care le înlesnea UE și să știm astfel clar de tot cum stăm.

Nu cred că se poate grăbi declanșarea procesului, în fond trebuie ca UK să anunțe oficial UE de retragere, că nu-i cu sesizare din oficiu, dar îmi place poziția celor din UE, una bărbătească și orientată către viitor, nu către regrete. Incertitudinea, teoriile despre ce se va întâmpla și întrebările despre subvențiile și finanțările UE trebuie să dispară rapid. Trebuie transmis un semnal ferm că UE va rămâne puternică și după ieșirea UK, life goes on, nu vine apocalipsa și nici criza economică, britanicii au de pierdut, nu noi și, în fine, ne despărțim cu tristețe, dar nu cu disperare, ca să citez din Tolkien.

Între timp, britanicii devine rasiști, având impresia că au votat expulzarea imigranților. Au timp liber pentru așa ceva atunci când imigranții le fac treburile de jos prin societate.

brexit_vote

Articolul 50 este cel ce permite unei țări să iasă din UE, declanșând o perioadă de doi ani în care trebuie finalizate toate negocierile privind această ieșire, adică ce bani trebuie dați, ce se întâmplă cu libera circulație, dreptul la muncă șamd, practic reglându-se problemele financiare și statutul acelei țări față de UE. Dacă negocierile nu se finalizează în doi ani, țara este oricum exclusă și se negociază în continuare din noua postură, considerând că se dorește asta.

sursa: The Guardian.

asus s5507

    32 comentarii

  1. “Britanicii devin rasiști.”

      (Citează)

  2. Bina spus, Radu. Cam aşa văd şi eu lucrurile. Cred că Germania şi Franta chicotesc atunci când văd cum şi-au dat englezii una în ouă.

    Pentru că până la urma, dacă UK iese din UE, dezintegrarea ei este o chestiune de timp. Şi atunci deja nu mai interesează pe nimeni că un petec de pământ nu mai face parte din UE. Pe de altă parte, să presupunem că se repetă referendumul şi UK rămâne în UE, rolul ei va fi mult diminuat.

    În opinia mea, în oricare scenariu UK a pierdut deja.

      (Citează)

  3. Cameron a facut o mare prostie convocand referendumul asta, iar acum vrea sa arunce cartoful altuia. Dar n-are cui sa-l mai arunce, Boris, Faras si ceilalti care au “castigat” s-au ascuns sub paturi acum. Se pare ca nimeni nu vrea sa-si mai asume independenta pe burta goala :) Pentru ca asta va fi rezultatul atunci cand bancile isi muta angajatii la Frankfurt, lira pierde din valoare, fabricile de masini se muta in UE, Scotia iese din UK etc.

      (Citează)

  4. De fapt nu vroiau sa iasa din UE ci sa foloseasca rezultatul strans al referendumului ca sa negocieze mai tare. Ca si scotienii cu iesirea din UK. Dar au luat teapa si acum cauta solutii sa nu il aplice, ori sa il mai faca o data ori sa gaseasca alte abordari. Oricum ar fi UK a pierdut masiv si cu efecte imediate. Iar reactiile UE sunt bune, sper sa ramana fermi. In plus efectele negative din UK sa fie educative pentru altii care vor sa iasa, pe principiul: daca UK care sunt asa de mari si tari au problemele astea ca ies, noi astia mai mici gen Ungaria, Grecia, Olanda o sa ne ducem pe apa.

      (Citează)

    • Da, au vrut sa strige “tineti-ma ca ii rup in bataie” si din greseala au scapat un pumn.

      Si, da, tentativa de Brexit e mult mai buna ca exemplu decat Grexit-ul. Probabil aia chiar ar fi patit-o rau de tot.

        (Citează)

  5. Tare mi-e teama ca englezilor de rand, pt acest referendum, le-a fost bagata in fata problema emigrantilor si faptul ca UK plateste zilnic la UE niste sume frumusele, dar adevaratul motiv este o incercare a UK sa scoata UE care ar vrea sa stea cu nasul infipt prin bancile londoneze si sa miroase cam toate tranzactiile.

      (Citează)

  6. Pentru mine rezultatul acestui referendum reprezinta o victorie a anti-globalistilor iar eu unul rezonez cu tot ceea ce inseamna anti-globalizare. Deci big up UK!

      (Citează)

    • N-ai cu cine.
      Toti vor sa fie sclavii cuiva.

        (Citează)

    • @gigi&alin

      stimabililor,o buna parte a discursului “antiglobalizare” si “contra stapanilor de la Bruxelles” pute a vodca.Nu ca s-ar fi schimbat mult de dinainte de ’89,da cine dracu’ sta mai citeasca istorie.Totusi is suficient de batran si insuficient de bou pentru pune botu’ la asa ceva.
      Una peste alta,prefer sa fiu “sclav” in UE/NATO decat “independent” ca Ucraina,Moldova,Georgia si sa-mi joace soldatu’ rus kazaciocu’ in batatura.Asta e,nu putem fi toti elvetieni.

        (Citează)

    • Si mai interesant este de observat cum canalele principale propagandistice din Marea Britanie (ex. BBC-ul) folosesc aceleasi tertipuri si strategii de manipulare cu scopul de a separa si de a invrajbi populatia. Si ai lor ca si ai nostri repeta zi de zi placa cu votantii “educati” (open mind, pro EU, sustinatori LGBT, anti-rasisti etc.) vs. votantii “needucati” care sunt aratati cu degetul si proiectati prin toate mediile de (dez)informare ca fiind niste inapoiati, rasisti, homofobi, oameni ai evului mediu s.a.m.d.

        (Citează)

    • Si ai lor ca si ai nostri repeta zi de zi placa cu votantii “educati” (open mind, pro EU, sustinatori LGBT, anti-rasisti etc.) vs. votantii “needucati” care sunt aratati cu degetul si proiectati prin toate mediile de (dez)informare ca fiind niste inapoiati, rasisti, homofobi, oameni ai evului mediu s.a.m.d. E o dovada clara ca agenda globalistilor e una pentru toti indiferent ca e vorba de UK, Franta sau de Romania. Trompetele din mas-media canta la unison aceeasi partitura pe care o vor repeta la nesfarsit, tot mai agresiv, pana cand si ultimul individ al acestei planete va accepta ideea ca a fi pro-EU si/sau pro-GAY reprezinta calea, adevarul si viata din “Minunata Lume Noua”.

        (Citează)

    • gigi: E o dovada clara ca agenda globalistilor e una pentru toti indiferent ca e vorba de UK, Franta sau de Romania.

      FYI:

      https://dexonline.ro/definitie/global

        (Citează)

    • @Peredhil
      Mi se pare un strawman din partea ta sa spui ca orice opinie sau argument pro Brexit te face prorus.
      Si tu vrei ca de frica Rusiei ar trebui ca statele sa isi piarda independenta. Poate nu toti sunt fani strategiei cu raul cel mai mic si vor sa lupte pentru indenepdenta de orice fel.

        (Citează)

    • alin: Poate nu toti sunt fani strategiei cu raul cel mai mic si vor sa lupte pentru indenepdenta de orice fel.

      Csaby din Tirgu Secuiesc se casatoreste cu o romanca. Pt. noaptea nuntii tatal ii da sfaturi.
      – Baiate, cand ajungi in fata usii cu mireasa sa-l iei in brate se vada che ungurul e PUTERNIC, intri in comera si-l arunci pe pat cu dispret ca se vada che ungurul e MANDRU, apoi te dezbraci ca se vada che ungurul nu are probleme … si apoi stii si tu ce trebuie fecut …..
      – Bine tata, zice tanarul.
      A doua zi tatal il intreaba:
      – No, cum fecut aseara?
      – Am luat in brate in fata usii se vada che ungurul e puternic, am aruncat cu dispret pe pat se vada che-i si mandru, m-am dezbracat sa vada che ungurul e in regula si apoi am fecut o labo sanatoasa chiar in fata ei!
      – Esti nebun! De ce fecut asta, mai Csaby?
      – Pai se vada clar che ungurul e si INDEPENDENT si AUTONOM !!!

        (Citează)

  7. nashu_mare:
    Da, au vrut sa strige “tineti-ma ca ii rup in bataie” si din greseala au scapat un pumn.

    Si, da,tentativa de Brexit e mult mai buna ca exemplu decat Grexit-ul. Probabil aia chiar ar fi patit-o rau de tot.

    E bun exemplu și pentru economiștii romani din școala Austriaca. Anul trecut ne explicau pe modelul islandez ca în Grecia ar fi curs lapte și miere dacă ieșeau din Uniune.

    Daca al treilea stat din Europa a intrat în fibrilații, e clar ce ar fi însemnat pentru alții.

      (Citează)

    • Nu cumva era al doilea stat din UE inainte de referendum? :)

        (Citează)

    • @nashu_mare
      hai boss, credeam ca vorbeam serios, nu scriem bancuri rasuflate :)
      las-o, asa, hai sa ne intoarcem la seminte si bere la PET si da-l in ma-sa de Brexit

        (Citează)

    • Pai, boss, atunci cand ai inceput cu globalizare vs izolationism, mie mi s-a parut ca vrea sa faci concurs de bancuri rasuflate.

        (Citează)

  8. Atitudinea UE trebuie sa fie ferma impotriva problemelor reale nu asupra celor de tipul “lungimea morcovului”, ” putere de max 900 W la aspiratoare” etc., ci asupra emigrantilor si asupra tarilor de tipul GRECIA.
    Cum vine asta ?
    Am salvat pe hotii si puturosii aia de greci – mare putere economica Grecia asta !!! si le dam cu flit la UK – care nici macar nu au cea mai puternica modeda din lume, nici nu au relatii super stranse cu USA, nici nu sunt factorul de echilibru intr-o Europa condusa de niste neputinciosi ca francezii si nemtii, nici nu sunt antrenati in lupta antitero cu fosta IRA – NU, UK trebuie sa plece ca e nasoi si slabi si s-au saturat sa tina in spate tari din UE = membre, dar care fura sau abia se tarasc prin democratie !!!! si ai caror cetateni spera ca prin emigrarea in UK sa primeasca ajutoarele sociale.
    Ne plac democratia si ajutorul social din partea unui stat civilizat, dar am vrea sa vina toate astea FARA MUNCA .

      (Citează)

  9. Degeaba le zice UE “GTFO” daca oricum sunt la mana englezilor sa initieze articolul 50 al vietii. Practic asta inseamna “iesim cand vrem noi si iesim cand ne simtim noi economic ok, ne pasa prea putin de stabilitatea voastra”.

    Problema e ca nu exista un ultimatum deocamdata pentru iesirile astea (ex: aveti X zile/luni la dispozitie altfel se ia din oficiu legea 50). Nu prea imi convine ca 27 alte state sa stea dupa curul unei alte tzari oricare ar fi ea. Cat timp economia unei singure tzari (Anglia) sufera, la fel si economica celorlalte 27 de tzari sufera.

      (Citează)

  10. Prefer sa put a votca decat a prostie.

    Peredhil:
    @gigi&alin

    stimabililor,o buna parte a discursului “antiglobalizare” si “contra stapanilor de la Bruxelles” pute a vodca.Nu ca s-ar fi schimbat mult de dinainte de ’89,da cine dracu’ sta mai citeasca istorie.Totusi is suficient de batran siinsuficient de bou pentru pune botu’ la asa ceva.
    Una peste alta,prefer sa fiu “sclav” in UE/NATOdecat “independent” ca Ucraina,Moldova,Georgia si sa-mi joace soldatu’ rus kazaciocu’ in batatura.Asta e,nu putem fi toti elvetieni.

      (Citează)

    • Toata lumea stie ca vodca te face mai destept?

        (Citează)

    • Votca nu te face mai destept. Destept devii doar atunci sursele tale de “informare” sunt BBC, HotNews, Adevarul, Moise, Petreanu si alte trompete formatoare de opinie de prin online si offline.

      nashu_mare:
      Toata lumea stie ca vodca te face mai destept?

        (Citează)

    • Votca nu te face mai destept. Destept devii doar atunci sursele tale de “informare” sunt BBC, HotNews, Adevarul, Moise, Petreanu si alte trompete formatoare de opinie de prin online si offline.

      nashu_mare:
      Toata lumea stie ca vodca te face mai destept?

        (Citează)

    • gigi: sursele tale de “informare” sunt BBC, HotNews, Adevarul, Moise, Petreanu si alte trompete formatoare de opinie de prin online si offline

      Nimic cu Soros? Sau il pastrezi pentru mai tarziu?

        (Citează)

  11. Citind comentariile de mai sus imi reconfirma faptul ca nu trebuie ceruta parerea maselor pe chestiuni de economie, infrastructura, razboi, etc.

      (Citează)

  12. Salut. Am ascultat discutia de azi din Parlamentul Britanic si e clar ca vor sa plece.

    Zice ca e inacceptabil pentru un parlament sa nu puna in aplicare o decizie a poporului luata cu o majoritate de 2%, conform regulilor dinainte stabilite. Cica si-ar pierde parlamentul increderea populatiei. Pana si opozitia de stanga vrea doar negocieri cat mai bune.

    Cred ca am auzit cuvantul negocieri de 1000 de ori. Repetarea referendumului, nici macar odata.

    Marea Britanie va iesi. Amin.

      (Citează)

    • Si mai ceva. Un parlamentar britanic, cu nume polonez, a trimis cererea unui reprenzentant al imigrantilor polonezi sa stea de vb cu primul ministru, in numele serviciilor aduse de acestia MB.

      La care Cameron a zis da, si a mai zis ca tocmai s-a consultat cu prim ministrul Poloniei etc.

      De ce pt noi nu s-a putut aranja o asemenea interventie?

        (Citează)

    • A fost un bla-bla. “trebuie sa respectam dorinta poporului, dar nu eu nu voi face niciun pas” = “hai sa trecem prin niste alegeri in care brexitul va fi principala tema de discutii”. Nici nu mai trebuie sa se organizeze un alt referendum daca la urmatoarele alegeri va fi aleasa o majoritate pro-UE.

        (Citează)

  13. mac gregor: ai s-a consultat cu prim ministrul Poloniei etc.

    Pentru ca romnul prin natura e “fiecare pentru el” si castiguri pe termen scurt. Notiunea de comunitate si munca de echipa eu personal foarte rar am vazut la noi ca si natie. Mai degraba am vazut mentalitatea “hai sa bag cutitu in stanga si in dreapta ca sa ies eu in fata, decat sa construim ceva in echipa”.

    Eu totusi sper sa se gaseasca un reprezentant al romanilor sa ceara asa ceva. In general drepturile pentru tari gen Romania, daca nu le ceri, nu ti se dau. Asta e un adevar trist. Trebuie sa iti ceri drepturile nu sa te astepti sa ti se dea.

      (Citează)

  14. nashu_mare:
    Pai, boss, atunci cand ai inceput cu globalizare vs izolationism, mie mi s-a parut ca vrea sa faci concurs de bancuri rasuflate.

    iesirea din UE nu inseamna ca nu mai ai voie sa negociezi trade deals cu alte tari sau sa nu existe o mobilitate a fortei de munca. Lucurile astea nu sunt excluse, doar ca le decide UK, nu UE.

    PS: In general citeam bloguri si nu prea comentam. Dar comantand si citind alte comentarii de la bloguri romanesti imi dau seama care e nivelul si ca nu are rost.
    Si pentru unii oameni definitia din dex a cuvantului global si un banc unfunny sunt argumente.

      (Citează)

  15. nashu_mare:
    Pai, boss, atunci cand ai inceput cu globalizare vs izolationism, mie mi s-a parut ca vrea sa faci concurs de bancuri rasuflate.

    iesirea din UE nu inseamna ca nu mai ai voie sa negociezi trade deals cu alte tari sau sa nu existe o mobilitate a fortei de munca. Lucurile astea nu sunt excluse, doar ca le decide UK, nu UE.

    PS: In general citeam bloguri si nu prea comentam. Dar comantand si citind alte comentarii de la bloguri romanesti imi dau seama care e nivelul si ca nu are rost.
    Si pentru unii oameni definitia din dex a cuvantului global si un banc unfunny sunt argumente.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus