►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
8 Jun 2016 ·
GÂNDURI ·
Scandalul Hexi Pharma tot aduce în discuție un laitmotiv: achiziția la prețul cel mai mic. Marfa era proastă, dar spitalele erau forțate să o cumpere deoarece venea cu un preț mai mic decât al competiției, iar legea achizițiilor te forțează să accepți “prețul cel mai mic”.
Mă tem că discuția s-ar putea duce spre modificarea suplimentară a acestei legi, ceea ce ar fi o greșeală deoarece deschide calea către și mai multe manevre și corupție în toate domeniile, nu doar cel al Sănătății. Legea actuală este bună pentru că prețul mic intervine abia după etapa specificațiilor tehnice impuse, care trebuie bine făcută.
Cu alte cuvinte, în caietul de sarcini întotdeauna se precizează cerințele minime pentru produs, iar abia apoi se face și socoteala la bani.
De exemplu, dacă eu scriu în caietul de sarcini că vreau o mașină și cer să aibă 4 roți și volan, probabil că-mi va fi oferit Loganul chel (sau care e cea mai ieftină mașină de pe piață acum) și nu-l pot refuza. Dacă doar așa am descris-o, primesc cel mai ieftin obiect care corespunde.
Dacă însă adaug că trebuie sa aibă minim 5 metri, pilot automat adaptiv, cameră de marșarier și auto start-stop, atunci îmi vor fi oferite Mondeo sau Passat, ambele mașini bune, moment în care decizia se ia bazat pe prețul cel mai mic dintre acestea, cum e și normal. Ar putea fi oferit și Mercedes E, dar mai mult ca sigur nu mai ieftin decât celelalte.
Totul poate fi descris prin specificații tehnice clare. Am văzut inclusiv licitație pentru ouă de găină și acestea aveau cerințe minime de gramaj și prospețime, specificându-se și că achizitorul va controla la livrare la întâmplare ouăle și se admite ca maxim 2 din 10 testate să nu fie conforme. “Să-mi numere ouăle” chiar se practică.
Legea actuală permite, în cazuri speciale, și un tip de licitație unde contează doar partea tehnică. De exemplu vrei un sistem de monitorizare a poziției membrilor unei echipe din forțele speciale, cu tot cu flux video live și semnal biometric. Tu nu știi exact ce să ceri, că trebuie dezvoltat și integrat de la zero, dar spui ce vrei să facă și apoi are loc o etapă de analiză a soluțiilor tehnice ofertate. Ce cameră este mai bună în beznă, câte kilograme va căra în plus soldatul în fiecare caz, cât ține bateria în fiecare soluție ofertată șamd. Iar dacă vreo două oferte par , o declari câștigătoare și apoi se trece la etapa “câți bani vrei pe ea?”, condiționată de buget, negocieri șamd.
Legea este bună, trebuie doar aplicată. În cazul Hexi Pharma, totul putea fi evitat dacă spitalele treceau în caietul de sarcini că-și rezervă dreptul de a testa la întâmplare produse din loturile livrate, la un laborator independent, ceea ce i-ar fi costat 800 de lei, că Tolontan atât a dat. Un nimic, având în vedere valoarea achizițiilor.
Sau nici nu treceau asta în CS. Testat oricum, oricând, de la sine putere, iar când primeau rezultatele anunțau poliția că ceva e în neregulă. Faptul că nu s-a făcut asta e încă un semn al nepăsării și corupției din sistem.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
15 comentarii
08/06/2016 la 7:57 AM
pai problema (una din ele) tocmai asta era, caiet de sarcini cu dedicatie. respectiv impuse niste conditii care numai o companie anume le putea respecta.
user(Citează)
08/06/2016 la 9:09 AM
asta in modul ideal in care caietele de sarcini sunt facute de persoane care au cunostinte de specialitate in domeniu. daca il fac aia de la departamentul achizitii, indiferent ca vor sa faca licitatie pentru reactor nuclear sau imprimanta laser color, nu stiu ce sa ceara, tot prostii vor primi.
maddy(Citează)
08/06/2016 la 9:10 AM
Legea este deja foarte buna. Dar nu este respectata. Pentru cineva care a scris atat despre Hexi Pharma esti foarte naiv si aerian:
– specificatiile tehnice erau cerute corect si date pentru produs eficient
– Hexi Pharma promitea ca respecta specificatiile si sa da produs care le respecta
– produsul livrat nu respecta specificatiile cerute si promise.
PROBLEMA NU ESTE LA LEGE CI LA LIPSA DE CONTROL.
Gaelex(Citează)
08/06/2016 la 9:45 AM
E coerent ce zici tu, a mai completat si Gaelex… Singura problema pe care o vad e la ideea ca testarea ar fi trebuit facuta de spitale. Si medicamentele tot de spitale ar trebui testate? Daca un medicament nu are concentratia necesara tot vina medicilor e ca nu au stiut? Mi se pare exagerat sa insisti pe vina spitalelor si implicit a medicilor.
Rd(Citează)
08/06/2016 la 9:58 AM
Sistemul cu pretul cel mai mic nu functioneaza. Asociatia noastra de locatari a facut renovarea plafonului prin licitatie, cu cea mai ieftina firma. Firma era din alt oras, dar era mai ieftin. De altfel ieftin a fost cuvantul cheie, pentru ca se tipa la sedinte si a cu asta au fost de acord. La prima ploaie mai serioasa au fost inundati oamenii. Sunat, reparat. La urmatoarea ploaie alt ainundatie, iar firma nu a mai raspuns la telefon. Repet: firma din alt oras, f dificil de lucrat cu ei.
In cele din urma s-a decis repararea in regim propriu. Alti bani, alta distractie. Pana acum a tinut.
KMean(Citează)
08/06/2016 la 11:09 AM
Cum zicea cineva mai sus: caietul de sarcini a fost facut de cei de la “achizitii”. Se pot introduce specificatii care sa ceara timp de interventie sau evaluare mai mic de x ore, se poate cere ca echipa sa aiba o lista de echipamente iar produsele folosite sa fie de o anumita calitate sau cu un anumit design.
nashu_mare(Citează)
08/06/2016 la 10:02 AM
Din ce stiu din informatii originate la un nene director de spital care NU a achizitionat produsele astea de la sexifarma, specificatiile erau foarte atractive la pretul cerut, chiar ar fi vrut sa le cumpere fara presiuni si dedicatii , doar ca aveau deja contract in derulare cu altii si trebuia respectat. Asa ca go figure.
catalinx(Citează)
08/06/2016 la 10:18 AM
Nu prea ai dreptate. O licitatie bine facuta ar trebui sa tina cont de cel mai mic TOC (Total Cost of Ownership).
Hai sa luam exemplul tau. Ai ramas cu Mondeo si Passat, iar Mondeo sa zicem costa mai putin. Daca insa Passatul consuma cu 2% (ca sa fie clar pt toti asta insemana ca Passatul face cu 98l de combustibil cat face Mondeo cu 100l, nu unul consuma 4 la suta si unul 6) mai putin sa zicem tu faci o prostie, pentru ca in decursul perioadei normale de exploatare el te va costa mai mult. Evident aici te poti uita la garantie, la intervalele de service, etc.
Un alt exemplu mult mai des intalnit este pentru orice echipament mai serios care este consumator de electricitate. Una este sa echipezi utilajul cu motoare IE1 si altceva cu IE3. Chiar daca pretul de achizitie pentru prima varianta va fi de fiecare data mai mic, in cativa ani (chiar luni daca discutam de puteri foart mari) eficienta mai ridicata pentru IE3 va echilibra costurile.
Problema e ca sunt foarte putini oameni capabili dpdv tehnic sa intocmeasca niste caiete de sarcini suficient de complete astfel incat sa functioneze faza cu pretul cel mai mic. Din pacate nici externalizarea nu prea e o solutie mult mai buna, sunt putine firmele de consultanta / proiectare care nu au incheiate diverse contracte cu anumiti producatori care apar cu obstinatie prin proiectele facute de ei contra unui “mic” comision bineinteles ;)
De asta trecerea la TCO ar fi benefica. Cel care vine la licitatie va trebui la inceput sa calculeze el TCO dupa formula proprie, dar care evident trebuie explicata. O simpla prevedere contractuala care sa zica ca cei 5-10-15% retinuti ca garantie de buna executie nu se vor returna daca la finalul celor 2-3-4-5 ani de garantie apar diferente mai mari de x% fata de TCO calculat i-ar obliga sa faca calculele cinstit.
Cris(Citează)
08/06/2016 la 10:26 AM
Ne dam cu parerea din punct de vedere al beneficiarului intern aici, nu?!
Sau din auzite?
miluch(Citează)
08/06/2016 la 10:34 AM
Păi tu zici că ar merge și Loganul “CHEL” dar ce-ar fi să vină unul sa-ți dea un Logan fără roți și fără motor ? l-ai accepta ? nu, pt că dacă nu are roți, nu merge, deci, nu se încadrează la “mașină”…
La fel și cu dezinfectantul, nu pot vinde apă chioară pe post de dezinfectant, trebuie să dezinfecteze. Deci nu e vorba de un produs premium, chiar și dezinfectantul “CHEL” e bun, dar apa nu e dezinfectant…
alias(Citează)
08/06/2016 la 11:09 AM
Ba este extrem de gresit conceptul. Iar aici exemple iti pot da de la “creion la avion”. Iti este cam interzis sa favorizezi o firma/marca anume cand faci un caiet de sarcini. Ghici ce, chinezii fac cele mai ieftine lucruri doar ca tin maxim cat e termenul de garantie oferit de firma din RO. Adica un an. Ia gândește-te cum ar fi sa iti iei orice in fiecare an. Sa faci aceleasi investitii in aceleasi lucruri, an de an…! “Bine pus in practica” nu exista. Esti obligat sa iei cel mai ieftin lucru si atat. Legea nu face referire la partea “tehnica”.
eu din EU(Citează)
08/06/2016 la 11:30 AM
Cum sa nu faca referire la partea tehnica? Exista caiet de sarcini. Exista specificatii. Exista chiar si posibilitatea de a cere esantioane inainte de analiza financiara.
Cine cumpara de doua ori la rand chinezarii care se strica e el in sine o chinezarie si isi ia salariul degeaba.
Nu e favorizare daca ti se califica mai mult de o firma la faza de comparatie de pret, chair daca ai dat la o parte 50 de chinezi.
nashu_mare(Citează)
08/06/2016 la 7:30 PM
:))) asa-i ca nu ai facut caiete de sarcini? Nu exista sa ceri prin caietul de sarcini ceva peste lege. Iar legea spune clar. Nu poti sa ii ceri cuiva sa dea garantie 10 ani la un laptop iar concurentul sa dea garantie de un an la acelasi pret. Ghici ce, cum faci caietul de darcini pt un laptop? Ești obligat sa treci chestii generice. RAM, procesor, video. …toate generice. Si..poti pune egal intre un Vayo/Dell/Lenovo si un Acer….Ia ghici ce iti aduce castigatorul licitatiei. Nu incerca sa continui discutia asta….Am incercat dr milioane de lei sa primesc ce vroiam, de calitate. Doar daca riscam puscaria puteam primi ce vroiam.
eu din EU(Citează)
08/06/2016 la 11:45 PM
Nu e așa. Voi presupune deci ca tot ce ai spus ulterior e o expresie a incompetenței
nashu_mare(Citează)
09/06/2016 la 2:11 PM
Esti haios uneori.
eu din EU(Citează)