►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« 11 zile de reduceri în noul Discount Days (p)
Mă duc la prima școală de vară în marketingul afiliat din România »
Am trecut ieri pe la concursul de barista organizat de Barmaniada și mă bucur că am ocazia să vă arăt ce înseamnă o astfel de etapă pentru un concurent. Au fost în total 12 concurenți ce s-au luptat pentru titlu și premii, iar concursul n-a fost deloc ușor.
Două probe mari și late le-au testat îndemânarea:
Sună a ceva standard, e de preparat cafea, dar în realitate concursul este foarte dificil. Iată cele două fișe pe care juriul nota performanța fiecărui concurent, făcute pe același model ca în campionatul mondial de barista, fișă pentru tehnica de preparare și fișa pentru calitatea cafelei:
Un barista este evaluat la toate criteriile posibile, după cum vedeți acolo: cum își curăță locul de muncă, dacă scoate un pic de apă pentru a echilibra grupul din espressor, dacă își curăță bine portafiltrul, dacă dă cafea pe lângă la râșnire, câte secunde face extracția, igienă generală, cât lapte irosește șamd. Se cronometrează timpul de preparare și gramele de materie irosite. Nu-i un concurs contra-cronometru, nu contează cine face un espresso mai rapid, dar sunt anumiți timpi generali în care trebuie să se încadreze. Se evaluează preluarea espressorului, prepararea celor două tipuri de cafea și curățarea de la final.
Apoi vine partea senzorială. Contează cum se prezintă în fața juriului, cum își prezintă cafeaua, ce arome le cere să observe, cum își “vinde” produsul. Contează câtă cremă are cafeaua, ce arome are, ce diferențe sunt față de aromele despre care a vorbit concurentul. Desigur că aspectul vizual contează la cappuccino, cât de bine arată latte art-ul, cum se face servirea, cum se pregătește cu pahar de apă, linguriță (un espresso ar trebui amestecat de două ori, ca să se integreze crema în el, așa că se dă și o linguriță), pahar în care să pui lingurița murdară șamd. Atenția la detalii și accesorii, până și felul în care poartă șorțul, este evaluat.
Juriul dă note de la 0 la 6 și trebuie să le explice în detaliu, dacă li se cere asta. E un domeniu subiectiv, dar trebuie să ai o explicație pentru de ce ai dat nota 2 dacă toți ceilalți au dat 5.
Mai mult, juriul este destul de mare. Există 4 oameni ce primesc fiecare câte o cafea și o gustă și dau notele pe foaia lor. Există apoi un jurat-șef care gustă din toate cele patru cafele, pentru gustul de ansamblu, și alți jurați care roiesc în jurul candidatului și privesc cu atenție aspectele tehnice, precum câtă cafea irosește la râșnire sau cât lapte lasă nefolosit.
În tot acest timp barista vorbește cu jurații și întreține atmosfera, cum s-ar zice. Nu-i ceva neobișnuit, așa se servește o cafea de specialitate într-o cafenea care face treaba ca la carte, este o experiență personală.
După fiecare concurent, jurații se strâng și discută între ei, mai fac schimb de informații șamd. La final rezultă un punctaj total și acela stabilește clasamentul final.
Concursul de ieri a fost câștigat de Andrei Szabo, de la Bloom Coffee Shop din București (unde încă n-am fost în Turul Cafenelelor), recompensat cu 400 de euro și o vizită la fabrica Nuova Simonelli, un mare fabricant de espressoare ale căror mașini sunt foarte populare prin cafenelele noastre. Locurile 2 și 3 au revenit Lilianei Romenciu și lui Adrian Avasîlcăi, ambii de la Origo Coffee Shop din București.
Jurații au fost cei de mai jos:
S-a lucrat pe espressoare Victoria Arduino, un brand al lui Nuova Simonelli.
« 11 zile de reduceri în noul Discount Days (p)
Mă duc la prima școală de vară în marketingul afiliat din România »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
01/06/2016 la 12:10 PM
Recomand sa va uitați pe youtube la finalele de la World Barista Championship din anii trecuți – e ceva la un alt nivel.
Daeveren(Citează)
01/06/2016 la 4:07 PM
Barsta profesionist înseamnă de fapt ca lucrează ca barman? :)
The word barista is an Italian word, and in Italy, a barista is a male or female “bartender”, who typically works behind a counter, serving hot drinks (such as espresso), cold alcoholic and non-alcoholic beverages, and snacks.
Tano(Citează)
01/06/2016 la 4:17 PM
@Tano doar in Italia, asa cum zice chiar in textul pe care l-ai pus tu, pentru ca in italiana barista inseamna barman.
In restul lumii: A barista is a person, usually a coffeehouse employee, who prepares and serves espresso-based coffee drinks.
Cuvântul fost preluat din italiana, dar cu un alt sens… tot asa cum e si cu “latte”, unde in Italia = lapte, dar in restul lumii = espresso + frothed milk.
Daeveren(Citează)
01/06/2016 la 5:24 PM
gizaz cata hipstereala.
E O CAFEA BA, apa scuipata peste niste boabe.
sa o arzi ca ce mare arta e asta denota lipsa de lucru, mai bine ati sapa la canal
micu(Citează)
01/06/2016 la 5:38 PM
acesti oamenii….
animaloo(Citează)
02/06/2016 la 5:42 AM
De ce 2 de i ?
andipanda(Citează)