►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Sunt două domenii pentru care am căpătat o pasiune și am tot citit și studiat modalități de a mă îmbunătăți: prepararea cafelei și prepararea fripturilor. Ghidul meu de făcut friptură este deja demodat, am tot descoperit mici șiretlicuri pentru a obține rezultate și mai bune, de exemplu să stropești constant carnea cu unt topit și zeamă de lămâie pentru un gust mai bun.
Recent am citit un articol mișto despre reacția Maillard (se citește maiard, că era francez, iar dacă vrei să pari fițos pronunță d-ul doar parțial), adică reacția chimică dintre aminoacizi și carbohidrați, care produce acea crustă maronie foarte gustoasă și foarte plăcută la vedere pe o friptură bună. Aceeași reacție face și pielea crocantă pe pui, pe șoriciul de la un ciolan, colorează cartofii și legumele la grătar, oul ochi șamd.
Vorbim de ceva diferit de “arsură”, care înseamnă arderea până aproape de stadiul de cenușă, și de caramelizare, care afectează doar zahărul.
Vrei să aibă loc cât reacție Maillard pe o suprafață cât mai mare din friptură. Din acest motiv unul dintre sfaturile de bază este să presezi friptura pe grătar/tigaie, nu doar să o așezi acolo. Dacă citiți cu atenție acel articol, veți găsi și vreo două alte sfaturi utile:
Mai sunt și altele acolo, citiți voi.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
10/06/2016 la 12:25 PM
Monsieur se scrie, monsieur se citeste……si daca vreti sa graseiati luati cu putin unt (beurre au sel seulement pour les connaisseurs).Hai Romania !
andrei(Citează)
10/06/2016 la 12:35 PM
Nu stiu ce sa zic despre acea crusta in afara de faptul ca se produce Acrilamida, ceea ce nu este recomandata pentru consum. O fi gustoasa si aspectuoasa, dar sigur nu este sanatoasa.
Marian(Citează)
10/06/2016 la 1:21 PM
k, si cum faci ca sa nu se prinda de fund?
mac gregor(Citează)
10/06/2016 la 1:36 PM
pai nu mananci zilnic friptura, altfel se prinde si de fund si de burta…
maddy(Citează)
10/06/2016 la 2:10 PM
apply water to the burned area…
d.orin(Citează)
10/06/2016 la 2:24 PM
de la friptura de vita nu prinzi nici fund nici burta.
animaloo(Citează)
10/06/2016 la 6:58 PM
:)
mac gregor(Citează)
10/06/2016 la 5:11 PM
Mai ales daca e vita crescuta in Argentina ;)
De unde atatia bani!
cineva(Citează)
13/06/2016 la 11:42 AM
nope. Dar vita e chiar o carne buna in diete. Pentru ingrasat e util sa ai niste paine, niste cartof, pe langa friptura
animaloo(Citează)
11/06/2016 la 8:21 AM
Radu, iti recomand Anova sa folosesti cand vrei o friptura.
Serban Marius(Citează)