un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Avem nevoie de monede de 1 și 2 lei pentru a încuraja apariția automatelor de plată

9 Jun 2016  ·

GÂNDURI  ·

36 comentarii

moneda_100000Aș vrea ca cineva sa pună în discuție la nivelul oamenilor cu putere de decizie emiterea monedelor de 1 și 2 lei, pentru că cele mai mari existente acum, de 50 de bani, sunt prea mici pentru a mai fi utile.

Gândiți-vă un pic: zona euro are monedă de 2 euro, iar Marea Britanie de 2 lire. Asta înseamnă valori de 9 și respectiv 12 lei într-o singură fisă, motiv pentru care sunt și foarte utilizate.

Și înainte să spuneți că acolo salariile sunt mari, nu are legătură cu asta. Poți intra într-un supermarket sau o cafenea din Europa pentru un sandviș și un suc și să le plătești cu 2-3 monede, în timp ce la noi, cu 3 x 50 de bani, nu-ți iei nici măcar o apă plată. Poți mânca un “meniul zilei” prin Europa și totuși să plătești cu monedele din buzunar, fără ca asta să fie ridicol, în timp ce în România ar trebui să ai vreo 30 de fise la tine.

McDonald’s are în SUA “dollar menu” și în Europa “eurosaver”, la 1 dolar și respectiv 1 euro. Arunci o monedă, nici măcar cea mai mare din zona euro, și mănânci un hamburger sau alt sandviș. La noi, cel mai ieftin sandviș necesită șase monede. Nu poți cumpăra nici măcar un covrig cu o singură monedă. Ridicol!

Situația are și alte consecințe negative. Știți de ce nu avem multe vendomate de produse sau automate de plată pentru, de exemplu, parcări? Pentru că nu avem monede mai mari, deci lumea nu are monede prin buzunare, ci bancnote, iar acceptoarele și eliberatoarele de bancnote sunt mult mai scumpe.

Am lucrat cândva la producția unui automat de plată, caseta de monede era simplă și ieftină, dar pentru bancnote era nevoie de minim 4 tipuri diferite de casete și un sistem ceva mai complex de recunoaștere a lor, ceea ce crește costurile și dimensiunea aparatului. Plus că știți problema cu bancnotele, multe sunt refuzate pe motiv că sunt îndoite șamd. De ce unele vendomate nu dau rest? Pentru că un eliberator de bancnote este scump și le-ar crește costul.

Vreți încă un secret pe care l-am aflat de la cei ce-au lucrat la acel automat? Întrucât bancnotele noastre sunt din plastic, murdăria nu prea se lipește de ele, ci mai degrabă pe rolele din acele vendomate, care necesită astfel mentenanță mult mai deasă. Încă o piedică. Prin comparație, există acceptoare de monede ce pot recunoaște 16 tipuri diferite de monede, câte 4 pe secundă. Le arunci deodată pe toate, de diverse tipuri, într-o pâlnie, și aparatul îți spune automat totalul.

Ați spune că sunt deja destule vendomate prin oraș, dar nu-i adevărat. Dacă vrei să încurajezi plata automată a parcării, vendomatele de bilete de autobuz sau cartele de metro, de cafea și apă, tot felul de taxe de acces precum cea de pod șamd, trebuie să ai o economie în care monedele sunt utile. Am mers pregătit pentru Brașov cu 8 monede de 50 de bani, că acolo parcarea se plătește doar cu monede. Am aflat apoi că aș fi putut plăti prin SMS, dar asta nu-i ceva ce se poate aplica pe scară largă în România, nici măcar plata cu cardul.

Avem nevoie de monede de 1 leu și de 2 lei. Cu cea de 2 lei, cele de 50 de bani ar deveni utile ca rest. Cele de 10 bani sunt practic de pomană acum, eu le scot din buzunare la final de zi și le pun într-o cutie. Nu le utilizez la nimic, la un moment dat le-am pus într-o pungă și le-am dat de pomană primului cerșetor ieșit în cale. Pe cele de 50 de bani le folosesc doar pentru cărucioarele de hipermarket și de multe ori nu le recuperez; când dai 200 de lei acolo și te grăbești să pleci, parcă nu mai contează să recuperezi 0,25% din sumă. Încerc să plătesc cât mai mult cu cardul pentru a evita monedele.

Ce avem în schimb? Bancnote de 200 și 500 de lei. Cel puțin pe ultima n-am mai văzut-o de câțiva ani și nu-i înțeleg rostul. Salariul minim pe economie este mai puțin decât valoarea a două astfel de bancnote. O fi utilă pentru mari plăți cash, dar acestea tocmai au fost limitate prin recentele schimbări legislative.

Hai să facem un test. Spuneți în comentarii dacă monedele vă sunt utile sau sunt mai degrabă un deranj și cum le folosiți de obicei. De asemenea, sunt sigur că o petiție online și multe like-uri la acest articol vor face Guvernul să acționeze prompt, ca de fiecare dată.

Punguta cu doi bani

asus s5507

    36 comentarii

  1. Recuperezi cei 50 de bani din carut pentru ca esti civilizat si il duci la locul lui, nu il lasi in parcare pe unde apuci ca orice cocalar.

      (Citează)

    • Dar daca altcineva iti duce caruciorul la locul lui, practic “platesti” acea persoana cu 50 de bani pentru acest serviciu. Deci daca te grabesti si lasi carutul, poate ca nu esti cocalar, ci doar esti dispus sa “platesti” pe altcineva cu 50 de bani sa il duca in locul tau.

        (Citează)

    • Sau poate îl duci la locul lui, dar căruțul tau are alt tip de dispozitiv de blocare așa că îl lași cu tot cu bănuț si pleci. Am pățit de 5-6 ori la Auchan Pallady în 2-3 luni.

        (Citează)

    • Daca vine un cersetor ce se ofera sa il duca pe 50 de bani platesti pe cineva, daca il lasi esti doar lenes.

        (Citează)

  2. Încă se mai emit/pun în circulație cele de 1 și 5 bani, am primit câteva la bancă care erau nou-nouțe. O să le pun în borcanul de mărunțis și când se adună vreo 10 lei îmi cumpăr o bere. Cam în jumătate de an, așa.

    Nu avem nevoie de mai multe monede, avem nevoie de acceptarea plății cu cardul peste tot unde este posibil, împreună cu o campanie intensă de educare a boborului privind beneficiile utilizării lui – mai multă siguranță a banilor, reducerea evaziunii fiscale.

      (Citează)

  3. @alex: ba nu, în momentul în care îl lași cu 50 de bani în parcare, înseamnă ca ai plătit faptul că altcineva îl va aduce înapoi. Altfel, nu ar fi pe bani.

    @nwradu: eu am în portofel și monede de 10 bani, nu doar de 50. Cînd cumperi covrigi, pateuri & stuff, e util să ai suma exactă. Nu am încercat niciodată să plătesc cu cardul la pateuri, la pîine și în general acolo unde costă cîțiva lei.

      (Citează)

    • alias:
      @alex: ba nu, în momentul în care îl lași cu 50 de bani în parcare, înseamnă ca ai plătit faptul că altcineva îl va aduce înapoi. Altfel, nu ar fi pe bani.

      si eu ce vina am sa ma impiedic de carutul vostru doar pt ca v-au apucat afacerile / microjoburile in parcare?

        (Citează)

    • Esti dobitoc.

        (Citează)

    • add: avem nevoie de mai multe monede, avem nevoie de acceptarea plății cu cardul peste tot unde este posibil, împreună cu o campanie intensă de educare a boborului privind beneficiile utilizării lui – mai multă siguranță a banilor, reducerea evaziunii fiscale.

      no u

        (Citează)

  4. alex:
    Recuperezi cei 50 de bani din carut pentru ca esti civilizat si il duci la locul lui, nu il lasi in parcare pe unde apuci ca orice cocalar.

    Acei 50 de bani sunt o taxă de conveniență. Deși personal duc întotdeauna căruciorul la loc, înțeleg de ce unii ar prefera să plătească în loc. Nu înseamnă că sunt cocalari, iar majoritatea hypermarketurilor au oameni a căror sarcină este să adune acele coșuri.

      (Citează)

  5. Solutia e implementarea platii cu cardul sau mobilelele. Faptul ca e mai scump sistemul cu bancnote nu ma afecteaza cat de putin, orice mall si administrator de parcari ar trebui sa-si permita asta, daca nu… cred ca e cazul sa dea faliment, oricum nu produce nimic.

      (Citează)

  6. Vendomate cu card, boss. De asta e nevoie. Și cu bitcoini, bitcoini…
    Ma enervează la culme existenta monedei de 2 euro. În percepția noastră de pe aici monedele sunt “mărunțiș”. Fă monede de doi lei și ai să mai primești din pix rest mai mic de 5 lei. Cel puțin la taxi, în visele tale cele mai umede îți mai dau aia rest cu monede.
    Să n-aud! Eu vreau “bagnote” de 50 de bani!

      (Citează)

  7. alex:
    Recuperezi cei 50 de bani din carut pentru ca esti civilizat si il duci la locul lui, nu il lasi in parcare pe unde apuci ca orice cocalar.

    eventual il mai lasi si pe un loc de parcare ca sa coboare soferul sa faca ordi e aca vrea sa parcheze

      (Citează)

  8. Mie mi-a “placut” exprimarea cu ” mentenanta mult mai deasa”.Ce e mentenanta asta ? E vreo lighioana cu blanita si o are mult mai deasa? :) In acest comentariu nu a fost abuzata nicio lighioana…pardon nicio mentenanta.

      (Citează)

  9. sa implementeze plati cu telefonul (nu sms), nu sa emita monede de 12 lei.
    exista tehnologie, avem internet.. cat de greu sa fie sa faci o aplicatie care are presetate datele de plata in telefon si apoi citeste un qr cu datele tranzactiei?

    de ce crezi ca ar fi practic sa cari o tona de monede dupa tine (grele, imposibil de pastrat in ordine pt a avea acces rapid la ele) in loc sa te folosesti de ceva ce oricum ai (telefonul)?

      (Citează)

    • De acord, dar sa faca sa mearga plata cu telefonul si cand ramai fara baterie. Sau cand nu mai ai date in abonament. De exemplu, sa lasi telefonul la schimb.
      Si ce conteaza ca persoanele de la o varsta in sus nu folosesc telefoane smart, nu vor sa stie ce e un cod QR? Asta e, sa moara de sete/foame si sa parcheze ilegal.

        (Citează)

  10. Pe mine ma uimeste cum de se mai emit monedele de 1 si 5 bani, pot sa bag mana in foc ca ne aflam in aceeasi situatie ca SUA cu penny-ul, platim mai mult sa le fabricam decat valoarea nominala, imi este foarte greu sa cred ca se pot produce monede atat de ieftin.

    Cat despre monedele mele de 10 si 50 de bani, stau de jumatate de an intr-un borcan. Peste cateva saptamani ma duc sa ma faca aia de la BT cu ou si otet ca de ce vreau sa imi schimbe ei monedele in bancnote. Ma rog, asta e alta discutie, dispretul vadit pe care il primesti atunci cand incerci sa schimbi monede la banci.

    Apropo, zicala cu prostul nu e prost destul pana nu e si fudul se aplica perfect magazinelor romanesti. Inainte sa merg la banci sa ma scuipe aia de acolo incercam sa merg la aprozare sau supermarketuri, ca de fiecare fucking data se plang ca nu au rest sa dea, si ghiciti ce, n-are nimeni nevoie de monedele mele, bineinteles.

      (Citează)

  11. Pe mine ma uimeste cum de se mai emit monedele de 1 si 5 bani, pot sa bag mana in foc ca ne aflam in aceeasi situatie ca SUA cu penny-ul, platim mai mult sa le fabricam decat valoarea nominala, imi este foarte greu sa cred ca se pot produce monede atat de ieftin.

    Cat despre monedele mele de 10 si 50 de bani, stau de jumatate de an intr-un borcan. Peste cateva saptamani ma duc sa ma faca aia de la BT cu ou si otet ca de ce vreau sa imi schimbe ei monedele in bancnote. Ma rog, asta e alta discutie, dispretul vadit pe care il primesti atunci cand incerci sa schimbi monede la banci.

    Apropo, zicala cu prostul nu e prost destul pana nu e si fudul se aplica perfect magazinelor romanesti. Inainte sa merg la banci sa ma scuipe aia de acolo incercam sa merg la aprozare sau supermarketuri, ca de fiecare fucking data se plang ca nu au rest sa dea, si ghiciti ce, n-are nimeni nevoie de monedele mele, bineinteles.

      (Citează)

  12. Eu toate monedele le dau prietenei mele. Când primesc rest la magazin, țin monedele în buzunar până acasă, după care, i le las ei.

    Mai nou, ca să evit monedele, plătesc cu cardul. Unde se poate… Când mă duc să iau covrigi sau gogoși încerc să iau numărul de gogoși care să fie perfect să nu primesc monede rest sau dacă îmi dă, las bacșiș… depinde, acuma…

      (Citează)

  13. Poate ar fi util sa ne dai un link care sa ne ajute sa cumparam un portofel pentru monede bine gandit simultan cu demersul tau.

      (Citează)

  14. Ca principiu e OK, dar cred că ai greșit destinatarul. N-are guvernul nici o treabă cu emiterea de monedă. Trebuie să te adresezi lui tata Isărescu.

      (Citează)

  15. Si eu sunt pentru eliminare monede. Microplati nene, prin RFID/NFC sau ce-o mai fi. Exista portofele electronice (pe acelasi card sau direct pe smartphone) in care poti sa iti transferi periodic din contul principal o suma minima de 50-100 lei care sa nu tenteze hotii sa actioneze cu cititoare longrange. Cred ca orice vendomat de cafea/sandwitch-uri etc poate fi adaptat pentru asa ceva.

      (Citează)

  16. Stai mai Radu ca eu inca nu imi revin. Adica tu, omu care tine la eticheta, cu aeropressuri, diacritice, faianta in patratele fine si gourmeturi rafinate, te comporti ca un cocalar si nu duci caruciorul de cumparaturi inapoi la locul lui doar pentru ca te grabesti?

      (Citează)

  17. alias:
    @alex: ba nu, în momentul în care îl lași cu 50 de bani în parcare, înseamnă ca ai plătit faptul că altcineva îl va aduce înapoi. Altfel, nu ar fi pe bani.

    @nwradu: eu am în portofel și monede de 10 bani, nu doar de 50. Cînd cumperi covrigi, pateuri & stuff, e util să ai suma exactă. Nu am încercat niciodată să plătesc cu cardul la pateuri, la pîine și în general acolo unde costă cîțiva lei.

    tocmai de aceea ar trebui ca in carucioare sa se puna monede de 1 sau 2 lei, sa vedem daca iti mai da mana sa-l platesti pe altul sa-ti care carutul, in loc sa-l duci tu la locul de unde l-ai luat

      (Citează)

  18. Ce tare, articolul este unul tehnic, pragmatic dar comentariile sunt relativ sentimentale :)

    Ce importanta are costul de fabricare a unei unei monede, care este mai mare decat valoarea ei? Valoarea este in rulaj si veniturile continue la buget, nu in suma intrinseca…

    Plata cu cardul? Pai comunicatorul, securitatea, etc? Credeti ca e usor in orice parcare? Si in plus, cam cati au card? Va ganditi doar la Bucuresti, dar hai sa vedem prin tara.

    Sunt de acord, ne trebuie monezi de valori mai mari ca sa incurajam raspandirea acestor automate care astazi lipsesc pe la noi (comparativ cu alte tari).

    Unde semnez?

      (Citează)

    • nu a zis nimeni sa fie plata cu cardul singura solutie, ci sa accepte mai multe metode de plata… iar daca nu ai nici smart phone, nu vrei nici plata cu sms, nu ai nici card si nici bancnote nu vrei sa bagi, atunci nu inteleg de ce mai ai masina.

        (Citează)

  19. vladutz:
    Si in plus, cam cati au card? Va ganditi doar la Bucuresti, dar hai sa vedem prin tara.

    daca n-ai / nu folosesti card.. probabil ca n-ai nevoie nici de vendomat.

      (Citează)

  20. Băieţi, liniştiţi-vă, astea sunt probleme dinainte să ajungă Firea primar. RATB, parcări, gogoşi, totul va fi gratis. Nu vom mai avea nevoie de monede.

      (Citează)

  21. Io pe alea de 5 bani le arunc. La gunoi.

    Numai ma incurca. Mai ales ca la casa, cand este coada nu prea ai chef sa stai sa numeri monedute de 5 bani.

      (Citează)

  22. “Pe cele de 50 de bani le folosesc doar pentru cărucioarele de hipermarket și de multe ori nu le recuperez” like a boss. las carutu’ in parcare, ca eu am valoare mare! solo!

      (Citează)

  23. poti cumpara un covrig cu 50 de bani la Luca la Unirii. eu bag maruntisul in buzunar fara sa ma uit la el si ma enerveaza uneori ca imi mai cade printre scaune cand ma asez in masina la volan. pe pantofarul de langa usa am un bol in care ajunge tot timpul metalul (indiferent de valoare) si din cand in cand i-l dau mamei ca il distribuie rapid la cumparaturi in piata. mi-a zis la un moment dat ca i-am dat mai mult de 30 de lei. ar fi buna o moneda de 1 si respectiv 2 lei, concomitent cu bancnota de 1 leu si retragerea treptat a acesteia din urma pe masura ce se uzeaza. in momentul de fata mi se pare inutil sa car prin buzunare metal atat timp cat el nu are nici o valoare si nu inteleg de ce ma tot intreaba vanzatorii daca am 20, 50 sau 80 de bani. daca ar valora 1 sau 2 lei deja cred ca i-as tolera mai mult prin buzunare. problema este ca moneda de 50 de bani are dimensiunile corespunzatoare cu 1 euro si cele de 1 si respectiv 2 lei ar trebui sa fie mai mari

      (Citează)

  24. Sunt mai multe probleme cu valorile monezilor si bancontelor de la noi:
    Cea mai importanta este asa cum ai spus lipsa monezilor avand o valoare de utilitate practica: 1, 2 sau chiar 5 lei. Chestia asta a shimbat obisnuinta comportamentala: In Romania nu exista / nu se vand / nu se cumpara portmoneuri: Monezile primite rest nu au unde sa fie puse; puse direct in bunuzare rup buzunarele si sunt pur si simplu perdute. Dintre toate automatele de vanzare cel mai la clar exemplu este (lispa) parcometrelor. (Si) din cauza asta romanii nu sunt pur si simpu obisnuiti cu ideea de parcometre si sunt convinsi ca parcarea _trebuie sa fie gratis pentru ca implica domeniul public.

    O a doua problema semnificativa este faptul ca monezile si bancnotele din Ro nu au o distriburie uniform logaritmica a valorilor.
    Nu exista nici monezi/banconete de 20 de bani si nici de 2 lei. Pentru plata unui produs de 4.40 lei trebuie sa scot din buzunar nu mai putin de 4 banconte si 4 monede) ceea ce este inacceptabil. Insasi numaraea de doua ori (de catre cumparator si apoi de catre vanzator are un cost) asa ca ambii pot agrea ca un pret de 4.50 lei sau chiar 5 lei e chiar mai ieftin decat un acela de 4.40 lei.
    Faptul ca pentru un astfel de produs trebuie folosite obligatoriu atat monezi cat si bancnote e o dificulate in plus.
    Orice valoare de o cifra ar trebui sa poata fi acoperita de maxim 3 monezi.
    Majoritatea valorilor de 2 cifre ar trebui acoperite de maxim 5 monezi:
    Exemplu:
    6.7=5.0+1.0+.5+.2
    =10.0 -2.0-1.0-.2-.1
    = 2.0+5.0 -.2-.1
    = alte multe variante simple care implica pana la 5-6 monezi
    vs
    6.7=1+1+1+1+1(+?1)+.5.+1+.1
    =10.0 -1.0 -1.0 -1.0 -.1 -.1-.1

    Exemplu2:
    5.89 = multe variante ce implica maxim 10 termeni
    vs
    5.89 = 6.0 – ceva ce costa mai putin decat timpul pierdut cu numaratul si calculatul.

      (Citează)

  25. Automatele cu plata cu cardul sunt soluția. Eu nu știu pe nimeni în acest moment care sa nu dețină cel puțin 1 card.

    Mi se pare mult mai simplu, elegant și eficient decât sa umblii cu un buzunar sau portofel greu de mărunțiș.

      (Citează)

  26. Fanta de moneda a caruciorului de hypermarket, e pentru fisa de 1 euro. Cine drac va zice voua ca e gest de convenienta sa duci caruciorul inapoi? A, pentru ca ai 50 de bani in el? O lula.
    Mna, cand ai un sandwich acolo, il duci. Altfel, ajungi la teoria caruciorului asa cum am vazut mai sus. Caruciorul se duce inapoi ca sa iti recuperezi euro ul de acolo. Convenienta faci doar daca esti un roman ieftin, cu fisa de 50 de bani in aparat.

    Cu 3×50 de bani iti iei 4 litri de apa plata. Din Lidl, unde e 0.79 ron. sticla de 2 litri. (Da, tanti de la casa o sa iti dea doua sticle daca n ai 8 bani).

    Moneda cu valoare nominală mai mare, e inutila in prezenta bancnotelor cu valori mai mari, piata e aliniata pe vendomate cu bancnotele respective si firmele care le administrează, n au decat sa investească in întreținerea acestora, cum mi se pare mie normal. Cele care n au optiunea de bancnota, dispar incet, asa cum au disparut din Occident …ca sa ajunga in Romania hahaha.

      (Citează)

  27. In Cehia au eliminat subunitățile coroanei, haler. Adica au 1 coroana, 2, 5, 10, 20, 50 in monezi apoi 100, 200, 500, 1k, 2k in bancnote. Preturile totusi au si haleri adica daca ceva costă 9.25 coroane platesti 9 coroane, 9.55, platesti 10 coroane. Asta asa ca titlu de exemplu. 1€ cam 27 coroane.

    Eu mor de nervi cand vin on tara si am mereu la sf sejurului o mica avere in maruntis

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus