un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review: HP Spectre x360, ultrabook foarte bun

10 May 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

32 comentarii

hp_spectre_12

HP Spectre x360 este genul de ultrabook ce atrage rapid toate privirile: este un laptop mai degrabă pentru mediul business, arată elegant, este performant, se poate da peste cap ecranul pentru a-l transforma într-o tabletă și vine cu un brand de renume pe capac, așa că nu mă mir că este vedeta gamei Hewlett-Packard.

L-am utilizat câteva zile și am fost foarte mulțumit de el, este un ultraportabil foarte bun și, sincer să fiu, nu-i pot reproșa decât balamalele acelea prea lucioase.

Specificații HP Spectre x360:

  • procesor Core i7-6500U
  • 8 GB memorie RAM
  • placă video integrată Intel Graphics 520
  • stocare SSD de 256 GB
  • ecran 13 inchi, rezoluție 2560 x 1440 px, tactil
  • trei porturi USB 3.0, un HDMI și un mini DisplayPort, cititor SD, jack audio
  • Windows 10 inclus
  • carcasă de aluminiu, greutate totală 1,45 kg, dimensiuni 32,5 x 1,6 x 21,8 cm

Preț: n-am găsit în comerț exact modelul testat de mine, dar unul cu mici diferențe costă în jur de 6000 de lei la eMAG sau PC Garage. Există în diverse variante de procesor, rezoluție și capacitate de stocare.

ASPECT GENERAL, CONSTRUCȚIE ȘI MATERIALE

După cum vă spuneam și puteți observa și din fotografii, HP Spectre x360 arată foarte bine. Carcasa din aluminiu este argintie, frumos rotunjită în zona balamalelor și ceva mai dreaptă în capătul opus, foarte subțire.

hp_spectre_09

Îmi place mult cum se văd literele Hewlett-Packard pe monitor, puse într-o parte, un logo discret, dar totodată foarte vizibil. Este un laptop mișto și vrei să te lauzi cu el, deci acea siglă “serioasă” în locul tradiționalului cerc cu literele hp în el este mult mai de efect pe acest model.

Carcasa îți dă senzația de laptop foarte subțire. Observați pe lateral gurile de ventilație și porturile, dar și butoane. Butonul On/Off este pe partea stângă, un buton Winkey și altul pentru volum sunt pe partea dreaptă.

hp_spectre_05

hp_spectre_07

Motivul este simplu, balamalele permit ecranului să se miște 360 de grade și să se rabateze peste tastatură, pe spate, totul devenind o tabletă, iar în acel mod ai nevoie și de butoane de control, de unde și poziția lor pe lateral.

hp_spectre_14hp_spectre_11

Trackpad-ul este uriaș și suportă multitouch, iar tastatura nu mi-a făcut probleme în utilizare.
hp_spectre_08

Sistemul audio este făcut în colaborare cu Bang & Olufsen și este surprinzător de plăcut urechilor. Ecranul este bine integrat în carcasă, dar un dezavantaj este rama sa cam prea groasă.

Singurul punct negativ rămâne însă aspectul balamalelor, care sunt de un argintiu atât de lucios încât zici că-s oglinzi. Par ieftine, par luate  de la alt model. Culmea este că am văzut la cineva o generație mai veche de astfel de laptop și acolo balamalele erau de aceeași culoare ca și carcasa.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Hardware-ul este foarte bun, procesoare Core i5 și i7 de ultimă generație, iar memoria RAM de 8 GB îți permite să rulezi multe programe în multitasking. Am rulat un program de “stresare” a procesorului, l-am ținut câteva minute în 100%, iar sistemul de răcire și-a făcut bine treaba, carcasa neîncălzindu-se pentru a deveni deranjantă utilizării.
interfata_hp_spectre_04interfata_hp_spectre_05

Ecranul este fără reproș, culori foarte bune, unghiuri mari de vizibilitate și, desigur, dezavantajul de a fi acoperit cu sticlă pentru că este un model tactil. Nu am găsit un motiv bun pentru a lua versiunea cu rezoluție 2560 x 1440 px; majoritatea oamenilor vor fi mulțumiți cu un ecran Full HD, mai ales că asta mai scade prețul.
hp_spectre_09hp_spectre_14

Am fost uimit de sunet, acest model are difuzoare foarte bune ce oferă un sunet stereo clar. Sistemul este superior majorității ultrabookurilor de pe piață.

SSD-ul este un model Liteon cu performanțe bune în CrystalDiskMark, după cum se vede mai jos.

interfata_hp_spectre_03

Wireless-ul, cu un adaptor marca Intel la bază, a mers bine de tot, am prins peste 250 Mbps în testele pe speedtest, un rezultat bun pentru o astfel de conexiune.

Autonomia bateriei este tot mai greu de exprimat, având în vedere că browsingul este o activitate principală în aceste vremuri și diverse site-uri pot consuma foarte multă memorie sau procesor. Cred că poți obține între 5 și 8 ore în utilizare normală. Spectre nu excelează, nici nu dezamăgește aici.

ACCESORII INCLUSE

Am găsit în cutie doar o husă textilă tip plic, un model foarte elastic. Protejează doar de praf, că nu atenuează nici cele mai mici lovituri sau șocuri.
hp_spectre_16hp_spectre_01

Am primit însă la test câteva produse HP. Un mouse Omen X9000 care este bun ca mouse, dar este destul de mare și nepotrivit acestui laptop. Ai nevoie de ceva mai mic, mai portabil, mai arătos.

Am primit și o boxă HP Roar Mini. Modelul este disponibil în mai multe culori, are o secțiune triunghiulară și butoane mari pe lateral. Se împerechează ușor prin bluetooth cu telefonul sau laptopul și poate oferi un sunet mai puternic, însă nu vă așteptați la minuni. La aproximativ 70% din volumul maxim începe să distorsioneze, iar sunetul nu este atât de puternic încât să dea muzică peste gălăgie ambientală.

hp_spectre_25

CE E BINE

CE E RĂU

  • Aspect foarte plăcut, carcasă de calitate.
  • Hardware performant.
  • Preț mare.
  • Balamale nefericit vopsite.

CONCLUZIE

HP Spectre x360 este un ultrabook foarte bun, genul de computer “de șef”. Arată bine, e performant, este ușor și subțire, este chiar și un 2 în 1. Nu-i nimic mai mult de spus, este o concluzie simplă și rapid de tras.

Preț: n-am găsit în comerț exact modelul testat de mine, dar unul cu mici diferențe costă în jur de 6000 de lei la eMAG sau PC Garage. Există în diverse variante de procesor, rezoluție și capacitate de stocare.

asus s5507

    32 comentarii

  1. Serios? Chiar la parti rele nu puteai pune si tastatura aia cu sagetile sus/jos minuscule? Mai ales ca zici ca se adreseaza publicului business.

      (Citează)

    • Cine foloseste sagetile? Bine ca nu te-ai plans ca n-are tastatura numerica separata si nu e bun pentru contabilitate :)

        (Citează)

    • Nu mi-a făcut probleme tastatura. Dacă un produs nu-i pe cerințele tale, nu înseamnă că-i prost sau că toți vor aceleași lucruri.

        (Citează)

  2. Arata oribil dupa părerea mea. In plus in 2 ani o sa te rogi de hp sa mai faca drivere pt el. No thanx.

      (Citează)

  3. XPS 13 il da clasa, iar faptul ca e HP e o oarecare problema.

      (Citează)

  4. Toate bune si frumoase dar combinatia aia de incarcator de lenovo de 1000 de lei si mouse parca strica aspectul high-end.

    Chiar nu invatam sa nu punem carnatul ala pe cablu?

      (Citează)

    • Eu am la un netbook Asus alimentatorul in stecher. Nu cred ca iti inchipui ce dubios sta in priza, mai ales daca e una de perete. Trebuie sa ai mare atentie sa nu il rupi, ca se formeaza o mare parghie. As fi preferat oricand un incarcator pe cablu.

        (Citează)

    • Am si eu Asus din ala, seamana cu cel de la mac, sta bine si in perete si in prelungitor. Ocupa mult spatiu in prelungitor, asta e alta discutie.

      Dar cand calci/ trantesti/ te impiedici de carnatul clasic, cum e?

        (Citează)

  5. Nu vad nimic de modem 3g / 4g. Are? macar ca optiune (extra)
    Numai mie mi se pare un “must” pentru laptopurile de noua generatie? (mai ales ultrabookuri)
    Iar tastele alea sus/jos sunt oribile

      (Citează)

    • OK, m-am interesat eu intre timp, observ ca Radu nu a avut timp sa-mi raspunda.
      Nu are modem, doar WI-FI si bluetooth.

      La fel ca la Chromebook-ul pe care l-ai prezentat acum ceva vreme zic:
      Bine ca are slot pentru card SD ! Ala e cel mai util.
      Serios, cati dintre voi folositi slot-ul ala?
      Si cate dintre persoanele catre care HP targeteaza laptopurile astea (vezi reply-ul meu de mai jos) folosesc card SD?

        (Citează)

    • Nu are, dar din ce văd tot mai puține dispozitive au așa ceva. Inclusiv tabletele cu 4G sunt rare. Fie a crescut mult wifi-ul în lume, fie te bazezi pe un router portabil.

      Cardul SD este foarte util, că așa duc fotografiile în laptop. Astfel de modele se adresează puternic fotografilor (performanță, ecran bun) care lucrează și de pe teren. N-aș cumpăra niciodată un laptop fără SD.

        (Citează)

    • Eu la birou folosesc un Dell E7250, care are intr-adevar si card SD si modem 4g/3g.
      “Te bazezi pe un router portabil” e ca si cum ai zice “cumperi un cititor de carduri SD, pe USB” doar ca routerul portabil e mai scump.
      In fine, poate am eu pretentii ciudate dar mie mi se pare mai necesar modemul decat cititorul de card

        (Citează)

  6. “Nu vad nimic de modem 3g / 4g. Are? macar ca optiune (extra)
    Numai mie mi se pare un “must” pentru laptopurile de noua generatie? ”

    Sincer, eu nu inteleg cerinta asta. E vreun moment cand ai laptopul langa tine si nu ai si telefonul? La mine nu exista asa ceva. Never-ever. De ce sa ma chinui cu doua cartele SIM, cu doua abonamente de date (care costa) si asa mai departe. Un hotspot de pe telefon e suficient, IMHO. Si cer ceva date de la telefon, lucrez de multe ori remote in felul asta de laptopul meu si merge brici (telefon Lumia 640 cu 4G de la Vodafone). Poate imi scapa mie ceva.

      (Citează)

    • Cand ai un laptop care costa 5000lei+, un al doilea SIM pentru date nu e vreo problema. Sa nu consumi insa aiurea bateria telefonului e un avantaj.

      Oricum, majoritatea avem stick de date de la Digi inclus in abonamentul de net…

        (Citează)

    • Am accentuat: Mai ales ultrabookuri.
      Laptopurile astea nu-s neaparat facute pentru Ionut, elev de clasa a 4-a sa joace FarmVille pe FB, ci mai degraba sunt considerate scule, instrumente de lucru cu care oamenii fac bani.
      Multe sunt gandite sa fie cumparate in serii mari de corporatii. De aceea toate au conector de dock, ca sa lucreze omul de la birou pe acelasi laptop pe care lucreaza si din tren, de exemplu.
      De obicei, oamenii care primesc de la o corporatie un laptop dintr-asta, primesc si o cartela de date separata de telefonul de serviciu. Bineinteles, nu “da bine” sa stai cu stick-ul infipt in laptop sau mai ales sa ramai fara baterie la telefon din cauza hotspot-ului.
      Din nou, vorbim de oameni care lucreaza *de obicei* remote, nu ocazional

        (Citează)

    • Bagi telefonul la încărcat în laptop și gata, nu-i mai consumi bateria. Sau iei router portabil. Cred însă că există wifi cam peste tot și de asta nu mai produce nimeni laptopuri cu modem.

        (Citează)

  7. Am dat click pe link-ul de la eMag si am vazut ca sunt disponibile 3 resigilate. Tinand cont de pret nu cred ca au vandut cu zecile, asa ca exista si aici un semn de intrebare. Cine doreste sa-ti ia un ultrabook adevarat sa arunce o privire si catre dell xps 9350 care arata mult mai bine, are tot 13.3″display-ul, insa arata ca unul de 12″ din cauza muchiilor inguste.

      (Citează)

    • Oare ce crezi ca se intampla cu unitatile date spre review? Sunt pastrate de blogheri?

        (Citează)

    • benea:
      Oare ce crezi ca se intampla cu unitatile date spre review? Sunt pastrate de blogheri?

      Doar cele date de magazine probabil se duc spre resigilate sau showroom. Majoritatea celor de teste sunt însă ale producătorului care le are doar pentru dat la teste. Până și companiile auto au un parc de presă cu care nu fac altceva decât teste și apoi poate le vând pe nimic cui le-o vrea.

        (Citează)

    • Marius M: Am dat click pe link-ul de la eMag si am vazut ca sunt disponibile 3 resigilate. Tinand cont de pret nu cred ca au vandut cu zecile, asa ca exista si aici un semn de intrebare. Cine doreste sa-ti ia un ultrabook adevarat sa arunce o privire si catre dell xps 9350 care arata mult mai bine, are tot 13.3″display-ul, insa arata ca unul de 12″ din cauza muchiilor inguste.

      Știu Dell-ul ăla, e mișto ecranul.

      Legat de resigilate, 3-4 bucăți sunt chiar puține, mai ales că sunt din generațiile vechi. eMAG vinde sute cam din orice model.

        (Citează)

  8. Cu un TDP de 15W pe procesor, cata caldura crezi ca poate scoate din el? Consuma cat 2 becuri cu LED mai puternice.

      (Citează)

  9. C:
    Eu la birou folosesc un Dell E7250, care are intr-adevar si card SD si modem 4g/3g.
    “Te bazezi pe un router portabil” e ca si cum ai zice “cumperi un cititor de carduri SD, pe USB” doar ca routerul portabil e mai scump.
    In fine, poate am eu pretentii ciudate dar mie mi se pare mai necesar modemul decat cititorul de card

    faci hotspot pe telefon si nu mai ai nevoie de slot suplimentar

      (Citează)

  10. C:
    Bine ca are slot pentru card SD ! Ala e cel mai util.
    Serios, cati dintre voi folositi slot-ul ala?
    Si cate dintre persoanele catre care HP targeteaza laptopurile astea (vezi reply-ul meu de mai jos) folosesc card SD?

    Eu am pe MacBookPro un card sd de 256 GB foarte rapid. E făcut special, încape perfect în slot, nu rămâne nimic pe-afară. Și mai am 500 GB ssd. Din perspectiva mea e vital un slot de-ăsta. Poate face Transcend Jet Drive-uri si pentru non-Apple.

      (Citează)

  11. Iulian:
    Cine foloseste sagetile? Bine ca nu te-ai plans ca n-are tastatura numerica separata si nu e bun pentru contabilitate :)

    Tati, fii atent aici. Business inseamna powerpoint, excel, chestii din alea mizerabile sub necesitatea atentiei tale. Unde ghici ce? sagetile se folosesc la greu. Si stiu ce vorbesc ca am un laptop hp care chiar e adresat oamenilor corporatisti si ghici ce? are aceleasi sageti de rahat. Si mai ghici ce? Toti se pling.
    Bine ca au pus sloturile USB pe dreapta sus si nu fix acolo unde sta mouse-ul.
    Dar e bine cind ne dam interesanti!

      (Citează)

  12. nwradu:
    Bagi telefonul la încărcat în laptop și gata, nu-i mai consumi bateria. Sau iei router portabil. Cred însă că există wifi cam peste tot și de asta nu mai produce nimeni laptopuri cu modem.

    Sa nu ai surpriza ca telefonul sa se descarce chiar si infipt in laptop :) Sint patit. Bine pe USB 2.0, pe USB 3 amperajul e ceva mai mare. Dar e de testat :)

      (Citează)

  13. mihai: faci hotspot pe telefon si nu mai ai nevoie de slot suplimentar

    Tu vorbesti din postura de utilizator casnic.
    Imagineaza-ti un VP sau CxO facand hotspot de pe telefon zi de zi, sau o persoana de vanzari intr-o prezentare bazandu-se pe wifi-ul de la cafeneaua de alaturi.
    Din nou, laptopurile astea nu-s pentru stat pe facebook acasa, ca asta faci si cu unul de 999.99 de lei

      (Citează)

  14. Am doua HP-uri in casa: unul al meu, altul de la serviciu. Cel de la serviciu suiera ca un avion la decolare, inca din prima zi, iar celalat, luat acum cativa ani (sub 5) se incinge si imi da black screen. Mi-a cam lasat un gust amar HP.

      (Citează)

  15. Să îmi dau și eu cu părerea despre importanța modemului de 4g in ultrabook-uri.
    dezavantaje:
    1. Clar e un moft – cam peste tot in lume se ofera suficient net pe abonamentele de telefon incat cu un hotspot sa iti poti face treaba.
    2. E relativ scump- $20-$60 modemul (cam trebuie pe slot m2 in laptopurile din ultimii 2 ani) iar abonamentul/cartela de internet cu cativa giga de trafic inca vreo $6-$8 pe luna …
    3. Se folosesc chipset-uri mai vechi, de exemplu nu prea exista lte gen6 ci doar lte gen 3, chipseturile care s-au pus in modemurile telefoanelor din generatia de acum 3 ani, precum galaxy s4

    avantaje:
    1. Merge extraordinar – eu sunt pe vodafone, multa acoperire 4g, foarte multa acoperire cu 3g-ul in 900mhz, viteza buna, latenta excelenta …
    2. Intr-o sumedenie de situatii e foarte util – de exemplu pot merge cu trenul 5-6 ore fara nici o problema, ma simt ca la birou; in oras nu mai trebuie sa cer parola de wifi niciodata;
    3. windows 10, in sfarsit, are drivere si interfata comuna pentru mobile internet … e usor de conectat, e usor de reconectat automat, … aplicatia de “messaging” stie sa primeasca si trimita sms-uri prin modem (oarecum utila si partea asta)

    e ca un vis vechi, in care oriunde esti poti scoate laptopul din ghiozdan si poti rezolva probleme … pentru mine experiența superioară față de hotspot merită cei câțiva euro dați în plus pe lună

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus