►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
« Beluga, un avion gigantic, a aterizat la București
EgyptAir: dacă a fost terorism pe un zbor decolat din Paris? »
Orange a lansat astăzi serviciile de Internet fix și televiziune prin cablu (și telefonie fixă, dar cui îi mai pasă? :D), în paralel cu anunțul Telekom că acum au o acoperire 4G la 96% din populația țării. Cele două firme au făcut acum câteva luni un parteneriat prin care Orange capătă acces la rețeaua de fibră optică a Telekom, iar Telekom la cea mobilă a Orange.
Pachetele de Internet prin fibră vândute de Orange sunt următoarele, sub numele Home Net:
Primul preț este pentru abonați Orange, al doilea este cel standard. Îmi place acel 500 Mbps pe upload din abonamentul maxim.
Prețurile sunt mai mari decât la RDS, unde un abonament de 500 Mbps costă 8,66 euro, iar unul de 1000 Mbps costă 10 euro. Prețurile Orange includ și un router wireless, pentru abonamentele 500 și 1000 Mbps un echipament Huawei HG 8247 cu port GPON (adică intră fibra optică direct în el) (link manual PDF). Nu-i vreun mare avantaj, respectivul echipament are știe 802.11n la vreo 150 Mbps, iar pe porturile LAN nu știu cât de rapid este. Pentru 1000 Mbps ai nevoie de routere serioase.
La rețea nu mă pronunț. Aici, în Tineretului, RDS merge întotdeauna la 1000 Mbps; Telekom n-am testat cu mâna mea, spuneți voi cum merge.
Orange Home Net este disponibil în Cluj, Timișoara și Iași, iar de acolo se întinde în restul țării în viitor.
Sub acest nume se vând abonamente de Internet prin rețeaua mobilă, nu prin cea fixă. Bănuiesc că pot fi utile pe la case de vacanță sau cine știe ce alte locuri unde fibra optică nu este disponibilă.
De exemplu un Home Net 4G 12 costă 12 euro pe lună și include 60 GB trafic 4G, plus opțiunea Happy Night, adică între orele 0 și 7 nu se contorizează traficul.
Conectarea se face printr-un router portabil Airbox 4G conectat la un dispozitiv numit Homegate. Întrucât soluția este una de internet fix, tare am bănuiala că unul dintre aceste dispozitive este legat de poziția ta. Cu alte cuvinte, nu poți lua acel Airbox 4G peste tot cu tine, că așa aș plăti și eu 12 euro/lună pentru 60 GB trafic.
Pe lângă Orange TV prin satelit, există acum opțiunea de Home TV prin cablu.
Pachetul include și canalele sport de la Dolce, dar în listă sunt Dolce Sport 5 și 6.
Opțional poți adăuga HBO, Maxpack, canale ungurești și canale porno, pachet ce se numește Magic Nights și include unul HD. Pentru alți bani poți plăti pentru mai multe canale HD (normale).
Prețurile sunt din nou în favoarea RCS, unde cel mai scump pachet costă vreo 30 de lei, iar la Orange costă 50 de lei după transformarea în moneda noastră. Sigur, calculul trebuie să ia în considerare și alte lucruri, precum faptul că vei avea o singură factură, un singur call center, discount-uri în funcție de câte pachete iei șamd. Oferta de TV oricum este condiționată de abonarea la Internetul fix Home Net, iar prețurile în acest caz devin următoarele:
Conectarea nu știu cum se face. Există receivere numite TV Box și probabil tragi cabluri de la receiverul de fibră optică. Linkul de pe site către manualul de utilizare nu este funcțional.
Acoperirea 4G crește foarte mult pentru Telekom, care înainte avea una mai slabă decât a Orange sau Vodafone. De fapt, în acest moment Telekom are cea mai bună acoperire pentru că reunește rețeaua proprie și pe cea a Orange.
Acoperirea extinsă 4G este disponibilă clienților Telekom Romania noi și existenți, atât rezidențiali cât și din segmentul business, ai serviciilor mobile pe bază de abonament și ai ofertelor MagentaONE, cu planuri tarifare ce includ servicii 4G.
Adică, fără cartele? Nu sunt multe detalii aici, practic aceasta este singura frază importantă din comunicatul Telekom. Abonamentele le puteți consulta aici.
« Beluga, un avion gigantic, a aterizat la București
EgyptAir: dacă a fost terorism pe un zbor decolat din Paris? »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
19/05/2016 la 1:22 PM
Imi explica si mie cineva de ce avem oferte (inclusiv cele de mai sus) prezentate in alta moneda decat Leu?
Iona(Citează)
19/05/2016 la 1:42 PM
Răspunsul îl știu mega “experții” de la BNR,adică așa sper
Emil(Citează)
19/05/2016 la 4:45 PM
Because fuck you, that’s why.
Mihai(Citează)
19/05/2016 la 4:53 PM
eu as vrea un raspuns oficial, dar si interzicerea de la reclama a preturilor in moneda straina…
micu(Citează)
19/05/2016 la 6:39 PM
Ai auzit de fenomenul de dolarizare ? Acesta presupune ca moneda unei tari (in cazul nostru, leul) se raporteaza la o moneda “tare” (euro). De asta peste tot vezi anunturi in euro, deoarece cam toata lumea stie valoarea aproximativa a unui euro echivalent in lei.
Constantin(Citează)
20/05/2016 la 6:50 AM
Trecând pestre frustrări și alte nemulțumiri eu chiar am întrebat serios.
De ex. valoarea abonamentului va fi fixată în euro, plata lunară fluctuând după cursul valutar? Sau e doar o strategie de marketing care (strategie pe care eu nu o înțeleg).
Iona(Citează)
24/05/2016 la 11:24 PM
Eu nu știu să-ți răspund decât cu bănuieli personale :
– euro pentru că așa face și concurența și trebuie să poți compara ușor
– a început asa probabil pentru că sunt firme venite din afară, totul se raportează la euro sau dolari, intern rapoartele tot așa se fac, e deci mai ușor de gândit totul, inclusiv ofertele, în euro
– e un exercițiu bun și pentru noi, poate cândva trecem la euro
– leul fluctuează, e mai simplu de analizat starea unei firme raportat la euro.
Multe magazine online țin rapoartele interne în dolari pentru că piața electro-it depinde de dolari, fiind controlată de SUA și China.
nwradu(Citează)
19/05/2016 la 2:05 PM
Ai idee daca pentru serviciile astea se acorda puncte OTY?
Andrei(Citează)
19/05/2016 la 5:01 PM
Eu in centrul Bucurestiului https://www.google.co.uk/maps/place/Intrarea+Ez%C4%83reni,+Bucure%C8%99ti,+Rom%C3%A2nia/@44.4374709,26.0811617,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x40b1ff5c3f582fd3:0x506467c63198ced2!8m2!3d44.4374671!4d26.0833557?hl=ro am net de la TELEKOM – XDSL (33 mpbs maxim) prin linia telefonica. Deci sa ma lase astia de la |Telekom cu aberatiile lor. – Nu am posiblitatea sa pun net de la alta retea pentru ca pe straduta nu au infrastructura decat cei de la TELEKOM.
icegrandpa(Citează)
19/05/2016 la 5:07 PM
Si Rds are routere identice. Aveam inainte un convertor la care legasem un router asus si mergea foarte bine. Intr-o zi m-au sunat cei de la RDS ca vin sa imi monteze huaweiul din imagine desi eu nu facusem o solicitare in sensul asta. Merge mai prost netul ca inainte…
Alex(Citează)
19/05/2016 la 6:07 PM
Nu vin cu nimic nou.
Nu aduc un serviciu wow sau ceva care să dea pe spate,ceva care să determine un client să se mute de la ceva existent, într-o piață unde diferențierea este foarte mică.
Mi-e greu să cred că pot oferi mai mult decât RDS, UPC, și la prețuri apropiate de ei.
Internetul de la RDS merge bine, Nextgen- Telekom cu piele de provider de cartier oferă servicii foarte bune: uptime, viteze aproapiate de cât scrie în contract, latențe foarte mici, foarte promți la reclamații și un call-center excelent, unde oamenii ăia chiar știu să comunice.
Le doresc succes și cât mai mulți clienți.
Dar într-o piață cu RDS de peste 20 de ani, o să aibă mult de împins.
Frantz(Citează)
19/05/2016 la 6:55 PM
As fi tentat daca se evita pppoe -ul, pentru ca 1000mbps prinzi usor cu un router mai ieftin intrucat se evita encapsularea pppoe. Daca dau si ip fix e super oferta.
Greuceanu(Citează)
19/05/2016 la 7:01 PM
La Home Net 4G ai o zonă de utilizare cu o rază de 100 de metri care se determină automat la prima sesiune de date din locația respectivă.
Postolachi Dumitru(Citează)
20/05/2016 la 6:42 AM
Atunci nu-i de mine ca n-as avea net in buda din fundul gradinii. Pacat!
Razvan(Citează)
19/05/2016 la 9:50 PM
Nu inteleg ce e in capul factorilor de decizie de la Orange, cand intri pe o piata competitiva trebuie sa ai un factor de diferentiere. Pret nu, servicii nu, atunci ce? Au mai bifat o rubrica de prostit actionarii la urmatoarea prezentare, pe Q2.
ipo(Citează)
19/05/2016 la 10:05 PM
Referitor la routere, nu inteleg foarte exact de ce la un abonament de 500 Mbps da un router care stie 150 Mbps… nu vreau sa zic ca altundeva e mai bine, dar la UPC iti dau acel router gratuit (ConnectBox ii zic ei) care pe langa faptul ca si arata bine imi merge pe wireless 5Ghz la 395 Mbps… la o distanta de cativa metri de router nu lipit de el.
Altfel preturile mi se par foarte ok mai ales ca nu se zgarcesc la upload precum UPC-ul ce da glorioasa viteza de 25 Mbps. Doar ca unde stau eu nu exista infrastructura pe fibra Telekom, nici RDS doar UPC-ul e.
Iulian(Citează)
19/05/2016 la 11:36 PM
@nwradu, independent de acest review, poate faci un articol în care să compari soluțiile de internet wireless de la diverși operatori, fără abonament.
concret am o locație unde aș vrea să pun o cameră video și să o pot accesa la nevoie, sau să-mi trimită ea poze dacă sesisează mișcare . Accesul se va face extrem de rar deci volumul de date transferat per global va fi f. mic. Am nevoie de un modem 3G în principiu și o cartelă de date, dacă se poate prepay, nu abonament. Habar n-am care sînt opțiunile.
alias(Citează)
24/05/2016 la 11:19 PM
Cel mai ieftin care are semnal acolo? Că nu mi se pare că ar fi alte criterii.
nwradu(Citează)
20/05/2016 la 9:43 AM
diferentiertea o va face suportul oferit – sa discuti/reclami ceva la RDS in momentul asta este un vis frumos.
daca ieseau cu preturi din alea SF ziceati ca e prea mult – daca sunt aproape la fel cu RDS nu e bine….nu uitati ca asa au zis multi si de DTH si au ajuns la un numar impresionant de abonati ;)
sind(Citează)
20/05/2016 la 4:29 PM
Si suportul de la Orange pentru persoane fizice crezi ca e mirific? Pe DTH au iesit cu cel mai mare numar de canale HD din piata, plus ca un an gratuit pentru abonatii Orange (cum am prins eu oferta) nu era de lepadat. In schimb acum, pentru Internet, chiar si ca abonat Orange iesi mai scump decat la RDS.
rumbu(Citează)
20/05/2016 la 8:04 PM
Nu stiu cum funcționează suportul tehnic la rds, dar au îmbunătățit simțitor calitatea. Operatorii, timpii de reacție, felul cum comunica, interacțiunea în magazinele fizice, deschiderea față de clienți s-au ameliorat.
Înainte, dacă aveai probleme, mureai cu telefonul de gat si nu rezolvau nimic.
Frantz(Citează)
28/05/2016 la 8:10 PM
Eu abia aștept sa vina puternic un operator serios pe aceasta piața. M-am saturat de rds si abia aștept sa plec. Sunt extrem de neseriosi la partea de interacțiune cu clientii si mint mult. Dar rau de tot. Am servicii de la Orange si nu am avut niciodata probleme. Micile incurcaturi le rezolva rapid.
Gigi(Citează)