►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Noua generație GeForce seria 10 vine cu un boost masiv de performanță și consum mult mai mic, avantajele trecerii de la 28 la 16 nm în tehnologia de fabricare fiind clar vizibile aici.
Ca performanță, noua arhitectură Pascal, memoria de tip GDDR5X și îmbunătățirile aduse de nVidia se pot traduce simplu prin următoarea afirmație: noul GTX 1080 este de două ori mai rapid decât Titan X, cea mai bună placă video din generația 9xx, și consumă de trei ori mai puțin. Probabil că exagerează un pic, dar importantă este creșterea mare și prețul micșorat.
Placa are 8 GB de memorie pe o lățime de bandă de 10 Gbps, așa că o mare bucată din performanța crescută de acolo vine, are 2560 de nuclee CUDA și este optimizată și pentru jocuri în mod VR. Înainte să spuneți că asta nu contează, că nu intenționați să vă jucați cu casca pe ochi, e de reținut că avantajele vor apărea și pentru configurații multi-monitor, placa fiind optimizată pentru a randa în astfel de configurații cu rezoluții “totale” atipice. Pe o singură ieșire, rezoluția maximă este 7680 x 4320 la 60 Hz, adică cea pentru Ultra HD 8K, pe DisplayPort 1.4, că HDMI rămâne cam în urmă la astfel de specificații. Consumul plăcii va fi de 180 W.
GTX 1080 se lansează la final de mai, iar GTX 1070 la început de iunie. Prețurile anunțate sunt de 600 de dolari pentru un GeForce 1080, să zicem 600 de euro la noi. Un Titan X bazat pe seria 9xx costă peste 1000 de euro acum. GeForce 1070 va costa 380 de dolari sau, probabil, euro.
Mai interesant mi se pare și faptul că nVidia va vinde plăci făcute chiar de ei. Se numesc Founders Edition, costă cu 100 de dolari în plus peste ce am zis deja și se spune că pot fi overclockate mai mult. Mișcarea este totuși ciudată, nVidia a vândut întotdeauna prin parteneri care se luptau între ei pentru a îmbunătăți design-ul și frecvențele, de unde și diversele înfruntări în benchmarkuri sau concursuri de overclocking. Cu Founders Edition, nVidia pune o piedică în calea altor producători de a face ediții speciale, deși nimic nu-i exclus.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
09/05/2016 la 12:34 PM
“Cu Founders Edition, nVidia pune o piedică în calea altor producători de a face ediții speciale, deși nimic nu-i exclus.”
E strict o miscare de marketing, costa mai mult dar ajunge inaintea celorlalte, in plus nu mai face competitie vendorilor. Partea proasta e ca s-ar putea ca toti vendorii sa se caliceasca si sa se duca spre 700$/EUR daca placa cu designul de referinta e atat de scumpa.
Founders Edition e strict placa cu designul de referinta (nume care a fost schimbat din Reference Board/Design in Founders Edition), nu are nimic in plus, decat faptul ca va sosi inaintea implementarilor custom: STRIX, Phantom, ACX, Twin Frozr, etc.
alexEAT(Citează)
09/05/2016 la 1:03 PM
Founder’s Edition este placa standard cu specificatiile si racirea decisa de Nvidia. Nu se va overclocka mai mult. Nu va fi mai rece. Nu va fi ales special GPU-ul.
Nvidia face un design de referinta care il vinde mai scump pentru cine este dispus sa dea banii in plus, lasand loc producatorilor sa faca variante cu ce frecvente si ce racire vor ei.
Nu ar fi fost cinstit si OK sa isi canibalizeze singuri piata.
Gaelex(Citează)
09/05/2016 la 4:19 PM
Sunt curios daca va avea pretul de mai sus. Ar fi clar o imbunatatire. Ei spun ca e cea mai buna placa video ptr gaming ever created.
PlacaVideo(Citează)
09/05/2016 la 10:17 PM
Păi fiecare generație nouă este cea mai bună creată, că înapoi nu dau.
nwradu(Citează)
09/05/2016 la 4:30 PM
“noul GTX 1080 este de două ori mai rapid decât Titan X, cea mai bună placă video din generația 9xx, și consumă de trei ori mai puțin. Probabil că exagerează un pic, dar importantă este creșterea mare și prețul micșorat.” – Stau si ma intreb ce marketing bullshit reusesti sa citesti in conditiile in care nici in prezentarea lor oficiala de sambata lucrurile nu au stat atat de optimist:
http://images.anandtech.com/doci/10304/GTX1080King.jpg
260/3 face 180+ nu? :)
Din performanta relativa ca sa fie de 2 ori mai buna ar fi trebuit sa dreaca de cota “6” pe axa din stanga. Ceea ce nu se intampla. Deci, despre ce vorbim?
Au redus pretul la ce? 980 Ti e la fel de perfromanta ca Titan X dar costa jumatate. Unde e acea imbunatatire la pret cand 1080-ul va costa la fel de mult ca 980 Ti? Exact, nu e. Daca pui botul la marketingul lor, da, pare minunat. Dar cand analizezi situatia la rece si vezi unde se situeaza fiecare placa dpdv al performantei, situatia nu mai e asa roz.
O sa fie un salt de maxim 35-40% la performanta fata de 980 Ti si nimic mai mult. “Dublu performanta la juma de pret” my ass.
Dupa cum au zis si ceilalti mai sus, Founders Edition = taxa de pre-order. Sau taxa de fraier, ca s-o spunem pe sleau. Editiile custom de la ceilalti producatori care vor folosi cipul 1080 vor aparea la o luna dupa ce apare la vanzare primul 1080. In acea luna de zile singura varianta vanduta va fi cea de referinta Nvidia, la suprapret cu aceasta taxa de fraier. E o manevra de toata jena din punctul meu de vedere.
http://www.gamersnexus.net/news-pc/2427-difference-between-gtx-1080-founders-edition-and-reference
Tudor(Citează)
09/05/2016 la 10:23 PM
E scris pe site-ul nVidia https://blogs.nvidia.com/blog/2016/05/06/geforce-gtx-1080/
Cum placa e abia anunțată, mergem pe ce-au zis ei. După ce apar testele independente, vedem cum stau lucrurile, la ce rezoluții și cu ce setări. Până atunci și tu și eu vorbim doar pe baza unor declarații, doar că ale mele sunt citate exacte.
Prețul îl poți compara cu cea mai bună placă a generației anterioare, de ce musai cu GTX 980? Mi se pare normal să zici “uite cât dai acum pe cea mai performantă placă și uite cât vei da pe noua generație, care este mai bună”.
Încearcă să te relaxezi un pic. Taxă de fraieri? Manevră de toată jena? Vorbim de o placă de bază, face piu-piu în jocuri, oamenii pot vinde ce vor ei și cum vor ei. Curiozitatea mea este dacă vor continua să producă sub nume propriu sau vor avea aceeași soartă ca plăcile de baza marca Intel.
nwradu(Citează)
10/05/2016 la 12:23 AM
Problema e ca ei compara cu ce le e lor mai convenabil. GTX 980 TI (nu 980 simplu) are acelasi performante ca Titan X la 650$ (Titan X e destinata pentru aplicatii speciale de procesare pe GPU, nu neaparat jocuri, de asta e mai scumpa)
Claudiu(Citează)
10/05/2016 la 5:20 AM
Si eu am pus poza aia din prezentarea de sambata, poza pusa chiar de ei si care arata ca performanta relativa fata de Titan X nu repretinza un spor de 100%. Astea sunt estimarile lor, nu teste independente, care arata ca NU beneficiaza de un spor dublu la performanta si triplu la eficienta comparativ cu Titan.
Cand nu ai habar ca 980 Ti are aceeasi performanta ca Titanul si un pret mai mic, evident ca lucrurile stau diferit. Dar stim deja acest lucru:
http://images.anandtech.com/graphs/graph9306/74762.png
980 Ti e practic un Titan X la 650 dolari. Imi pare rau, comparatia corecta cand vine vorba de raportul pret/perf e cand o faci fata de 980 Ti, nu fata de Titan X.
Sa zicem ca Dacia lanseaza in Iulie un nou model Logan. Cel mai CHEL si LIPSIT DE DOTARI va costa 6000 EUR de la 1 iulie. Dar, Dacia vine si zice: Uite ce tari suntem noi, iti oferim intre 1 iunie si 1 iulie Logan “Founders Edition” la pretul extraordinar de 7000 EUR. E vreo difernta intre cele 2 modele? NU! Ce reprizinta acel model? Cel mai slab model, cea mai slaba implementare. Serios ca acei bani dati in plus pe orice comanda in prima luna nu ar reprezenta “taxa de fraier”? Hai sa-ti ofer alte exemple istorice de “Founder’s Edition” din galeria Nvidia:
GTX 570 – Arhirecunoscuta ca VRM-ul facea POC din cauza ca nu era facut sa reziste nici la frecvente stock.
GTX 590 – Aceeasi problema, mai multe placi au murit in timpul testelor facute de diverse publicatii de prost ce era etajul de alimentare.
Toate designurile de referinta sunt cele mai ieftine designuri de implementat. Istoric, Nvidia are mai multe precedente in care a facut atat de ieftina implenetarea ca placa video iti murea la frecvente stock si fara utilizare intensiva. De ce as da 100 EUR/USD in plus pe asa ceva?
“oamenii pot vinde ce vor ei și cum vor ei. ” – Desigur, la fel a incercat si AMD cu R9 Nano, ca vezi domne are pretul unui 980 Ti pentru ca e destinata nisei entuziastilor.
Entuziasti care realizeau ca existau destule carcase mITX care sa aibe loc de un 980 Ti, asa ca n-avea rost sa cumpere placa AMD la dimensiuni mici din cauza performantei mai slabe. Cat de bine le-a mers? La nici 2 luni de zile dupa lansare au trebuit sa reduca pretul la R9 Nano cu 150 dolari. Cand vrei sa jecmanesti pe fata nu te poti astepta la un succes rasunator. Ori exact asta face Nvidia.
“Curiozitatea mea este dacă vor continua să producă sub nume propriu sau vor avea aceeași soartă ca plăcile de baza marca Intel.” – Dupa cate s-au explicat mai sus, inca nu realizezi ce inseamna acel “Founder’s Edition”? Vezi palca asta?
http://images.anandtech.com/doci/5818/GeForce_GTX_670_3qtr-1.jpg – Ce este ea? Este un GTX 670 “Founder’s Edition”
http://images.bit-tech.net/content_images/2012/03/nvidia-geforce-gtx-680-2gb-review/gtx680-1b.jpg – GTX 680 “Founder’s Edition”
http://images.anandtech.com/doci/6973/NVIDIA_GeForce_GTX_780-Top.jpg – GTX 780 “Founder’s Edition”
Nu se schimba absolut nimic. Placile au fost si se vor produce in continuare sub nume propriu. Repet, e doar designul de referinta, cel default si ieftin al inginerilor de la Nvidia scos la precomanda cu o taxa adaugata de 100 USD/EUR. Hai, vreau sa aud cum asta nu e “taxa de fraier”…..
Tudor(Citează)
09/05/2016 la 9:22 PM
desi toata viata am avut nvidia, hai cu amd-ul!!! :)
fara concurenta, preturile se vor duce la cer…
mormaila(Citează)
10/05/2016 la 8:59 PM
Din experienta avuta de-a lungul anilor cu multe branduri de placi video pot sa constat ca modelul de referinta proiectat de nVidia a fost mai bun decat ce au scos producatorii de capul lor.
nVidia vrea sa isi laude produsul, sa isi faca reclama, producatorii lasati sa faca dupa cum ii taie capul umbla imediat la redus costurile. PCB-uri cu mai putine straturi, capacitori mai ieftini, racire la limita samd.
Cu exceptia catorva producatori consacrati, de exemplu EVGA, majoritatea umbla imediat sa strice produsul. De asta merita luata placa in ziua lansarii, esti sigur ca este bine facuta.
Gaelex(Citează)