un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Microsoft se pregătește să abandoneze Windows Phone și divizia Lumia

26 May 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Pe 23 mai The Verge scria că Windows Phone a scăzut sub 1% cotă de piață, dacă ne luăm după vânzările din trimestrul 1. Mai exact, livrările au fost de 0,7%, deși vorbim de 2,4 milioane de unități.

Pe 25 mai tot The Verge prezenta scrisoare internă a companiei Microsoft prin care era anunțată restructurarea diviziei.

Last week we announced the sale of our feature phone business. Today I want to share that we are taking the additional step of streamlining our smartphone hardware business, and we anticipate this will impact up to 1,850 jobs worldwide, up to 1,350 of which are in Finland.

Practic dau afară și ce mai era din Nokia în Finlanda. Nu renunță de tot la business-ul Lumia, dar îl reduc foarte mult și încă nu se știe exact ce înseamnă asta. “We’re scaling back, but we’re not out!“, zice același email. Probabil că nu vor mai lansa noi dispozitive Lumia.

Windows Phone nu era rău. Știu mulți oameni care au astfel de telefoane și sunt mulțumiți de ele. N-au vreun “factor cool”, dar își fac bine treaba cu ele. Ce n-a reușit Microsoft, în atâția ani, a fost să convingă dezvoltatorii să treacă măcar programele de top și pe Windows Phone. YouTube? Instagram? O mulțime de alte utilitare sau programe de orice tip ce pe alte platforme sunt în Top 50? N-au apărut în atâția ani.

A fost un handicap greu de depășit, la care s-a adăugat absența “factorului cool”, altfel spus că toate modelele erau solide, sigure, dar nu remarcabile prin ceva anume.

Culmea, în cele din urmă Microsoft s-a adaptat și s-a întins pe alte sisteme de operare. OneDrive și Office vin preinstalate pe multe telefoane cu Android, au succes și pe iOS.

Cu Windows Phone ieșit din schemă, poate că Microsoft ar trebui să îndrepte atenția diviziei Lumia spre Android. Asta ar fi ușor de pus în practică, dar dificil ca decizie de business. Scopul nu este doar să vinzi telefoane, ci să și aduci utilizatorii în ecosistemul tău de aplicații și să le mai vinzi ceva și pe acolo, iar Microsoft nu cred că ar vrea să ducă oameni spre Android-ul lui Google.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla, dar eu cred că în curând vor închide de tot respectiva linie de afaceri. Îmi aduc aminte de celebra vorbă a CEO-ului Nokia, “we didn’t do anything wrong, but somehow, we lost”. Are dreptate, au făcut bine, doar că alte companii au făcut și mai bine, au intuit direcția corectă pentru smartphone-uri, au fost un element disruptor și iată-ne aici. Citiți acest articol, zice bine.

Simt că mulți angajați Microsoft răsuflă ușurați și-și spun “în sfârșit, poate acum vom putea lua și noi iPhone ca telefon de serviciu”.

lumia_950

asus s5507

    18 comentarii

  1. pacat.

      (Citează)

  2. e normal și ma. aștept și eu sa închidă complet. pur și simplu sunt sub tot ce e pe piața. practic nu sunt pe piața (sub 1%)

      (Citează)

  3. Ce n-a reușit Microsoft, în atâția ani, a fost să convingă dezvoltatorii să treacă măcar programele de top și pe Windows Phone. YouTube? Instagram? O mulțime de alte utilitare sau programe de orice tip ce pe alte platforme sunt în Top 50? N-au apărut în atâția ani.

    Renunță la hardware, nu la sistemul de operare (care tot Windows e). Cu alte cuvinte: ei, Microsoft, nu vor mai produce telefoane în afară poate de câte unul demonstrativ ocazional (se zvonește un Surface phone). Asta nu înseamnă că alți OEMs nu vor produce telefoane cu Windows pe ele, dacă doresc.

      (Citează)

  4. Nu vezi YouTube, GMail sau altele din categoria Google pe Windows Phone pentru ca Google si-a declarat ura fata de Microsoft.

    Chiar si atunci cand Microsoft a dezvoltat o aplicatie YT, Google a spus ca incalca regulile, si i-au pus sa o dea jos.

      (Citează)

    • Pentru ca Microsoft, vazand ca Google nu au de gand sa lanseze o aplicatie oficiala YouTube (cum de altfel si alte mari companii s-au abtinut sa lanseze aplicatii), s-au gandit ca ei sunt smecheri si deci hai sa faca ei o aplicatie de capul lor, fara acordul Google. Pentru ca nu foloseau API-urile oficiale, nu era nimic licentiat si, in plus (si cel mai important), nici macar nu afisau reclame! Ar fi trebuit sa dea cu ei de pamant atunci, nu doar sa-i roage sa stearga aplicatia. Cum ar fi fost ca Microsoft sa lanseze o aplicatie neoficiala pentru Spotify sau pentru Facebook?

        (Citează)

  5. Cât timp Microsoft nu reușește să atragă developeri pe această platformă, cât timp nu o să fie o varietate de aplicații care să țină pasul cu cele de pe Android, iOS, indiferent de producător, produsele nu o să aibă trecere la consumatorul obișnuit. Eventual o să vândă câteva device-uri la ceva companii și atât.
    Aștept cu interes să se dezvolte inițiativa Continuum. Poate în doi ani vom avea doar un device care va înlocui desktopul.

      (Citează)

  6. folosesc un nokia 930 și sunt foarte mulțumit de el. Soția a vrut să-și cumpere samsung s7 dar a preferat până la urmă nokia 950 (este foarte mulțumită). îmi pare rău de această decizie pentru că apreciez atât sistemul de operare cât și aparatele pe care le produceau

      (Citează)

  7. Nimic rău ? Ha, ce glumă bună. Cei mai mari ratați din industrie, Nokia și Microsoft s-au reunit și le-a ieșit în mod previzibil un mare nimic. N-au învățat nimic din greșeli. Ambele companii nu și-au dat seama că degeaba ai hardware bun dacă sistemul de operare e mizerabil. De aia Apple i-a spart pe toți cu un telefon care nici macar n-avea UMTS și care era deja ceva standard la data lansării primului Iphone. S-au unit Lolek și Bolek. Nokia care a scos 5200 XpressMusic la vreun an și ceva după Iphone cu o mizerie de Symbian parțial cu touch screen (fără glumă, unele meniuri și elemente erau accesibile din touch altele doar din butoane) și Microsoft care din miliardele de dolari și miile de programatori n-au găsit pe nimeni care să facă elementele alea din interfața de Windows mobile un pic mai mari ca să n-ai nevoie de pixul ăla tot timpul.

    Dar na, cu ratați ca ăsta https://www.youtube.com/watch?v=eywi0h_Y5_U la conducere ce să zici. Și problema nu e neapărat Ballmer, ci consiliul care l-a ales la conducere. Ăia au rămas mai departe în firmă și bagă mai departe totul în pământ.

      (Citează)

  8. Am avut WP8 2 ani (Nokia 930) si pot spune ca era destul de bine dotat, se misca impecabil. Camera foto era super, putine telefoane se apropie de acea calitate. (IP6s este inferior la acest capitol, de exemplu)

    Insa ca dezavantaje majore:

    – lipsa masiva de aplicatii. Store-ul era o joaca, numai prostii pe acolo si evident lipsa titlurilor mari
    – lipsa google maps (aveau ei here maps care era dragutel, chiar si cu navigatie, dar la POIs si adrese nu bate nimeni pe google)
    – un singur browser web disponibil (sau aproape) care era oaia neagra a tututor site-urilor, nu avea suport si compatibilitate pe nicaieri, practic era cam inutilizabil
    – o singura solutie cloud storage (cel putin la acea vreme) – onedrive – care la vremea respectiva era cam cel mai slab

    Consier ca Microsoft a gresit fatal neglijand o proactivitate in procesul de adoptie. La cati bani puteau investi, trebuiau sa faca ei sau sa plateasca dezvoltatori sa faca aplicatii de toate felurile, games, productivity, others, si sa dea momentum-ul necesar Store-ului.
    Au crezut ca bulgarele se va mari de la sine dar n-a fost asa.

    Pacat, erau interesanti 3 jucatori mari pe mobile si as fi mers in continuare cu WP avand in vedere ca sunt utilizator de Windows. Asta numai daca ar fi fost de nivelul celorlalti 2.

      (Citează)

  9. Ce e trist e că o să fie monopol pe gama low cost, care nu aduce mari venituri, ci utilizatori noi în ecosistem. Pentru viitorul mediu asta nu e deloc bine.

      (Citează)

  10. Macar de-ar ingropa Windows Phone, sa scapam de mizeria aia de interfata desenata de autisti tampiti.

      (Citează)

    • Nu iti inteleg ura pentru Windows Phone. Nu , nu am , nu am avut, deci nu am sa spun trolez ca-i bun , ca habar nu am , dar altfel te-a haituit cineva cu WP, gen ti l-a bagat pe gat ?
      Nu e acelasi lucru ca Windows-ul de pe desktopuri laptopuri care-mi este constant bagat pe gat de aproape toti angajatorii pe care i-am avut si majoritatea producatorilor de jocuri si…plm, il simt cum imi sta in gat.
      Era un jucator pe acolo, aveau si ei o sansa de a face vreodata ceva interesant. Zic ca e bine sa fie cat mai multe optiuni nu cat mai putine, adica 2.

        (Citează)

    • @catalinx – pai e mult mai rau decat windowsu de pe desktop, macar ala e inca the most widely used, are tone de aplicatii si suport de la producatorii de jocuri etc… pe cand OS-ul de smartphone e aproape zero, nu exista aplicatii, nu stiu daca esti constient de acest lucru, care este esential, in fond. Lumea (nevinovata) isi cumpara device cu windows phone – pentru ca e mega-ieftin (ca alea se vand cel mai bine, cele ieftine), intra practic in ‘era smartphone’ probabil cu primul lor device de acest gen si cand colo, ei nu stiu ca sunt (indirect) limitati, ca nu au servicii, aplicatii si cand isi dau seama e deja prea tarziu. Userii astia, care practic s-au simtit tradati/pacaliti/tepuiti (stai ca n-am youtube, stai ca n-am gmail, stai ca jocurile de top nu exista etc) nu isi vor mai cumpara alt telefon cu windows, ci vor alege unul unde au un store plin de aplicatii, adica ios/android. Intr-un fel, e ca o analogie intre era Symbian vs era iPhone… si Symbian mergea ok-ish cu aplicatiile lui preinstalate, insa dupa ce a aparut iPhone-ul cu appstore-ul lor, nimeni nu si-a mai dorit ceva cu Symbian… Nokia cu al lor “Ovi store” fail, toata lumea a fugit de asta cat de repede a putut si nu s-a mai uitat in urma… cam asta se intampla in ultima perioada cu Microsoft (din pacate – ca mi-as fi dorit sa nu fie asa).

        (Citează)

    • @Daeveren

      Eu personal nu am cunoscut om care sa isi fi luat Windows Phone ieftin (400-600 lei) si care sa fie nemultumit de el. Functiile de baza sunt toate acolo si, la banii aia, isi face treaba bine. Mult mai bine decat un Android la banii aia. Daca nu crezi, mergi pe emag si vezi comentariile si calificativele pentru gama aia de telefoane.

      Ce spui tu e valabil la telefoane mai scumpe, unde Windows Phone nu isi gasea logica (telefoanele mid-level si flagship cu Android si iOS isi fac treaba la fel de bine si au si un ecosistem mult mai bogat)

        (Citează)

    • “Ura” mea se datoreaza faptului ca au f*tut interfata grafica a OS-ului pentru PC, ca s-o aduca in “era” Metro, sa fie si pe desktop aceeasi interfata, pentru ca nici un tampit de la Microsoft nu a stat sa se intrebe “ba, cretinilor, voi vrei sa puneti pe desktop o interfata gandita pentru touch?”.
      Cam de acolo vine ura mea.

        (Citează)

    • @silicon_v
      Dar nu am zis ca ‘proprietarii’ acestor windows phone ieftine ar fi nemultumiti. Am zis doar ca ei nu stiu ca sunt (indirect) limitati si ca le lipsesc atat de multe servicii/aplicatii. Vor descoperii probabil peste cativa ani. Si eu am cunostinte care sunt inca extrem de multumiti de al lor Nokia 1100 si nu ar renunta la el si nu sunt dispusi sa dea 3000 lei pe un telefon pe care sa il incarce in fiecare zi.

      La un Lumia care costa 399 lei, emagu e plin de reviewuri de 5 stele, toata lumea lauda camera care face fotografii foarte bune si clare, ecranul minunat, viteza foarte buna in aplicatii, aplicatiile gasite in store sunt ok etc (sunt exemple din comentarii, serios)… Genul de comentarii ale unora care acum au descoperit primul smartphone (desi se jura ca sunt la al 8-lea), sau care merg pe principiul “eu nu dau mai mult de 500 lei pe un telefon” (din varii motive).

      Este un factor important care a contribuit la prabusirea windows phone si a lipsei de interes din partea developers… se vand intr-un procent foarte mare telefoanele ultra-ieftine (sub 100eur), la care lumea nu e nici dispusa sa foloseasca apps (sunt multumiti cu ce au, adica aproape nimic), nici sa cumpere aplicatii/jocuri/muzica/altele si nici sa faca trafic de date prea mult. Acest tip de clienti sunt mai degraba in categoria celor care foloseau Symbian pana acum 5-6 ani si erau multumiti – insa industria smartphone s-a mutat intr-o cu totul alta directie in ultima vreme.
      Nici macar Blackberry nu a supravietuit, desi unele dintre device-urile lor recente au fost excelente dpdv hardware (top of the line specs, constructie buna) – dar este aceeasi distantare fata de ce ofera ios/android, care pana la urma duce la prabusirea business-ului – degeba au lansat ei un device cu Android, e prea tarziu sa mai poata face ceva sa se salveze, in curand ajung la faliment.

        (Citează)

  11. S-a uitat trecutul?
    Asa li se intampla pentru ca la randul lor microsoft a obligat nokia sa nu mai fabrice telefoane. Si cine face rau, de rau are parte.
    Acum se pare ca incepe sa se rdice din nou nokia cu nokia edge 2017, nokia9 -care arata super bine si au si 6 GB RAM. Le gasiti pe youtube.

      (Citează)

  12. Din surse de incredere stiu ca de fapt se pregateste lansarea unei noi game de telefoane Windows. Nu vor mai fi lumia ci altceva nu este inca stabilita denumirea gamei. Motivul principal este armata sua care foloseste systeme integrate compacte de radiotelecomunicatii + telefonie. Exista deja o gama ciudata de telefoane Motorola military upgrade care functioneaza si in sistem telefonie cu sistem de operare windows dar si ca statie de emisie receptie cu raza de actiune cca. 10 mile in varianta simpla sau nelimitata pt. varianta conectata la satelit.
    Zvonurile sunt ca va bate tot ce este pe piata ceea ce nu ar fi de mirare la capacitatea Microsoft. Cred ca ramane de vazut in timp care va fi evolutia telefoanelor windows

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus