►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Proiectul ce prevedea diverse măsuri absurde pentru hipermarketuri și supermarketuri a fost amânat pentru o lună, trimis înapoi în comisii pentru a fi mai bine analizat. Motivul a fost ceva mai degrabă de formă, s-a spus că exista un singur raport al Comisiei de Agricultură pentru toate cele patru propuneri și nu era clar care-i bună și care nu. Discuția se amână, deci, cu 30 de zile.
Totuși, ieri a fost votată o altă propunere despre care nu știam și care este chiar utilă nouă. Este vorba de PL-x 744, care merge acum la promulgare, și care prevede trei mari lucruri:
1. Magazinele care au o cifră de afaceri de mai mult de 10.000 de euro pe an vor fi obligate să aibă POS. Anterior plafonul era la 100.000 euro.
Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plată şi cardurile de debit, şi cardurile de credit.
Poate nu pare, dar este o măsură ce va impulsiona extraordinar de mult adopția cardurilor, utilizarea cardurilor și trecerea la tehnologii mai moderne. Se apropie vremuri bune.
2. Instituțiile publice sunt obligate să monteze POS-uri. Iată textul din proiect:
Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată sunt obligați sa accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit.
Adică și Poșta Română, toate primăriile, ANAF-ul șamd.
3. Magazinele vor fi obligate să dea cash, la cerere, exact ca niște bancomate.
La acest punct sunt câteva condiții:
Acestea sunt condițiile bune. În principiu, ideea e mișto. Ești la Carrefour, plătești cu cardul, la final zici “și dați-mi și 125 de lei cash, vreau să iau un loz și să plătesc întreținerea diseară”. Ești la benzinărie, plătești cu cardul și zici “dați-mi și 1 leu, să dau omului care a spălat parbrizul”. E o metodă simplă de a scoate și bani cash cam de la orice magazin în care intri ziua, dacă ai nevoie, mai ales în condițiile în care punctul 1 de mai sus mărește numărul comercianților cu POS.
Acum condițiile mai puțin bune:
Ești forțat să cumperi ceva de la respectivul magazin, nu poți intra doar să ceri bani. Este un serviciu oferit cumpărătorilor, cum ar veni, așa cum înțeleg din articolul:
Instituţiile emitente şi acceptante vor întreprinde toate măsurile necesare de implementare a sistemului de acordare pentru utilizatorii de carduri, de avansuri în numerar la terminalele de plată, odată cu achiziţia de bunuri şi/sau servicii.
Magazinele trebuie să aibă contract cu emițătorul cardului tău. Iată citatul:
Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care au încheiat cu emitenţii cardurilor un contract cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar, sunt obligate să acorde avansuri potrivit legii, pe toată perioada de valabilitate a contractului
Adică supermarketul de la colț trebuie să aibă contract cu banca ce-a emis cardul meu. Generalizând, trebuie să aibă contract cu fiecare bancă din țara asta pentru ca sistemul să fie funcțional. Pare imposibil ca fiecare comerciant să aibă contract cu fiecare bancă. Chestia asta pare stupidă, normal ar fi să aibă contract de eliberat cash doar cu banca ce i-a dat POS-ul respectiv, că pe acolo trec tranzacțiile, iar banca lui să se socotească apoi cu banca clientului.
De asemenea, obligativitatea magazinelor de a face parte din acest sistem este chestionabilă. Magazinele sunt obligate să dea cash doar dacă au contract cu emitenții, scrie mai sus. Dar dacă nu au contract? În același timp, vedeți și mai sus, instituțiile emitente și acceptante (adică magazinele?) trebuie să ia toate măsurile necesare pentru implementare. Dubios.
sursa foto: card payment de pe Shutterstock.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
29 comentarii
11/05/2016 la 2:29 PM
legi facute cu curu, ca de obicei.
add(Citează)
11/05/2016 la 2:29 PM
2 – Acum o sa iti poti plati amenzile/impozitele in rate fara dobanda. Genial! :)
Claudiu(Citează)
11/05/2016 la 3:10 PM
Eliberarea de numerar (cashback) se poate face de mai bine de un an in benzinariile Rompetrol, pe POS-urile de Raiffeisen Bank.
Mycroft(Citează)
11/05/2016 la 3:15 PM
“Poate nu pare, dar este o măsură ce va impulsiona extraordinar de mult adopția cardurilor, utilizarea cardurilor și trecerea la tehnologii mai moderne. Se apropie vremuri bune”
este o veste proasta, aceea ca razboiul impotriva cash-ului de care ziceam intr-un comentariu mai vechi ajunge incet incet si la noi.
aici e comentariul
https://www.nwradu.ro/2016/03/ai-cumparat-aur-de-black-friday-felicitari-esti-pe-profit/
apropo, stirea ca nu se vor mai printa bancote de 500 de euro ati vazut-o?
http://www.ibtimes.com/500-euro-note-european-central-bank-will-stop-printing-banknote-due-crime-fears-2364578
Robo(Citează)
12/05/2016 la 10:15 PM
Mă așteptam la cea cu 500 de euro. Bancnota nu era acceptată nicăieri, sunt semne mari în magazine care zic asta. Dacă dai 100 de euro, se uită la ea pe trei părți și o bagă la UV, să vadă că e reală. Cea de 500 de euro era folosită mai mult la operațiuni ilegale. Nu trăim atât de bine încât să avem nevoie de ea.
Dacă mâine se scoate bancnota de 500 de lei, îți pasă? N-am mai văzut una de ani de zile.
nwradu(Citează)
11/05/2016 la 3:15 PM
În sfârșit vom putem achiziționa din nou cartele la metrou cu cardul? Acum sunt POS-uri în doar câteva statii si doar la casierii, nu si in acele gherete.
Mihai(Citează)
11/05/2016 la 3:43 PM
Am o corecție la articol. Proiectul, în forma adoptată de senat, spune că doar cei care utilizează POS eliberează numerar. Se eliberează la cererea clientului, indiferent dacă acesta cumpără sau nu bunuri ori servicii și numai dacă au un contract încheiat cu banca prin care ei se obligă să elibereze numerar. Contractul va prevedea și limitele pe care le pot elibera. Maxim este 200 lei, dar banca poate să oblige un comerciant să elibereze doar 50 lei/zi.
O problemă tehnică va fi legată de casele de marcat. Nu toate știu să facă astfel de operațiuni sau dacă le fac le fac pe bonuri nefiscale, iar lege vorbește de bonuri fiscale – ceea ce arată că oamenii habar nu au de cum funcționează casa de marcat.
Pentru adaptarea caselor de marcat – dacă rămâne în forma asta – alți bani, altă distracție. În România chiar și adopția caselor de marcat ce comunică date la ANAF a fost deja decalată cu câteva luni și probabil se va mai amâna. Din varii motive.
Așa cum scrie un antecomentator: legi făcute cu curul. Gândite tot cu partea aia.
Și o mână întinsă băncilor. Le mai elimină din costurile de manipulare a numerarului, le cresc comisioanele încasate. În mai – zilele astea a intrat în vigoare Legea 70/2015 – art.15 care limitează la maxim 0,2% sau 0,3% pentru plăți interbancare comisioanele la plata cu cardul. Și cumva trebuie găsită o soluție să mărească numărul de deținători de card.
Problema băncilor este că au tendința să scoată banii din alte surse. Și așa îmi iau mie comision pe banii pe care îi încasez cu ordin de plată de la un partener sau de la un amic. Fără să-mi facă un serviciu real. Și asta mă face să nu mai vreau să lucrez prin bancă ci cu numerar deși nu-mi place.
Știu că unele bănci nu au comisioane la încasare, dar din nefericire pentru mine se află la minim 75 km distanță ori nu au filială în zona mea.
Tino(Citează)
12/05/2016 la 10:13 PM
Eu am citat din forma trimisă spre promulgare, nu cea adoptată de Senat. Poate au mai fost făcute modificări.
Evident că doar cei cu POS eliberează cash, că trebuie să dai cu cardul pentru el, ca la bancomat. Cum altfel?
Dacă maxim e 200 de lei prin lege, nu te poate obliga la mai puțin și nici limita numărul pe zi.
Pe mine, clientul, mă interesează să pot plăti ușor cu cardul. Fac asta tot mai mult de când cu POS-urile contactless. Magazinele pot mări prețurile sau pot scădea profitul cu cei aproximativ 0,9% comisioane percepute de procesatorii de carduri. Nu moare nimeni din cauza asta.
nwradu(Citează)
11/05/2016 la 4:59 PM
Pana la urma din legea asta cele mai bine ies bancile ca vor incasa comisioane de la atatea noi POS-uri. Ideea cu POS-uri peste tot e ft buna.
Asta cu datul banilor cash la magazin, mi se pare o prostie.
Magazinele mici de cartier de unde vor avea bani sa dea bani oamenilor, daca nu au bani in casa de marcat de unde ti-i da? Ca sunt magazine de cartier care nu au vanzare de nici 1000 de ron pe zi.
Vor putea refuza sa dea bani?
In privinta contabilitatii cum vor fi raportati banii aceia dati la clienti?
cata(Citează)
11/05/2016 la 5:20 PM
Stați așa, ce vă tot entuziasmați? Să vedem legea promulgată și cu normele de aplicare elaborate și publicate. Și apoi mai discutăm.
George(Citează)
11/05/2016 la 5:26 PM
hmm, e putin mai simplu asta cu cash-ul la plata cu cardul. In De se practica la REWE si Penny (or mai fi si altii, nu stiu), cu cumparaturi facute de cel putin 20 de euro (parca la Penny e de 15 euro) si spui ca vrei si cash inainte sa platesti. Poti sa scoti maxim 200 euro, suma se aduna la cat ai de platit pentru cumparaturi, platesti cu cardul totalul (cost cumparaturi+cash). Nu mi s-a intamplat sa nu aiba bani in casa.
manu(Citează)
11/05/2016 la 5:32 PM
Chestia cu datul banilor de la magazin am descoperit-o prima data in Anglia, acum vreo 10 ani si chiar era o chestie buna. Adica cel putin la ei, unde nu gaseai bancomat la fiecare colt de strada.
La noi impactul va fi mic, sunt pline orasele de banci/bancomate.
Andrei(Citează)
11/05/2016 la 10:15 PM
Ti se pare o idee buna sa poti cere bani la magazin? Sper ca data viitoare cand mergi la cumparaturi sa prinzi pe unul cu chef de troll-at:
– Da-mi 5 lei. Stai ca mi-am adus aminte, mai da-mi 2.
– Poftiti, multumim.
– Mai scoate 10 lei..
etc. etc.
Este o tampenie crasa. Cum justifici asta in memoria casei de marcat, in contabilitate… si mai important – DE CE MA OBLIGA STATUL SA PLATESC COMISIOANE UNEI BANCI PT POS?
Pe bune, comerciantii au voie comision de MAXIM 1%, dar la bancomat se poate si cu 10%, comisioane pt consultari de sold si alte prostii de genul.
Adrian(Citează)
12/05/2016 la 4:31 PM
Probabil se va justifica sub forma de “serviciu”. Banca va fi furnizorul acestui serviciu pentru magazine care il vor furniza la randul lor, clientilor. Ca orice alt produs pe care il achizitionezi.
Iar comisioanele pt POS nu le platesti tu ;) le plateste magazinul respectiv.
Maria(Citează)
12/05/2016 la 12:50 AM
Cum funcționează in județul meu sistemul: Se numește Cash back si este o opțiune pe POS după ce ai cumpărat ceva cu cardul si faci plata. Se pot folosi doar cardurile de debit (Din câte știu eu e doar Discover are Cash back la CC) iar suma variază. La magazinele mici (ex. 7-11)suma maxima Per Tranzacție e $10. La cele mai mari, gen Trader Joe’s, Vons, Ralphs etc. Suma e mai mare, între $50-$100. Nu se percepe comision. Dar aici nici la bancomate nu se percepe comision (dacă le folosești pe cele din rețeaua agreata de banca ta).
http://i1.wp.com/milestomemories.boardingarea.com/wp-content/uploads/2015/05/IMG_20150505_061826-2.jpg
AMA io nu știu câte bănci sunt in Ro, dar probabil ca nu sunt mai multe de 20??? Probabil ca Trebuie contract cu bancile, pentru ca Practic bancile trebuie sa acopere suma retrasa, si banuiesc ca tranzacția nu e instant.
Diana(Citează)
12/05/2016 la 11:02 AM
Rezultatul este ca vor creste comosioanele bancilor pentru tranzactiile cu cardul. Este o lege impusa de banci,prin sumcpii nostri guvernanti…
La fel ca si cu RCA : il scumpesc cind si cum vor ei, fara limita…
kye(Citează)
13/05/2016 la 11:26 PM
Tot micilor comercianti sa le dea in cap. Nu ar vota ceva care sa ii ajute si pe ei. Tot micii comercianti sa plateasca comisioane bancilor, sa plateasca modificarea casei de marcat, timp pierdut pe drum, nervi. Daca tot vroiau sa faciliteze folosirea cardurilor, de ce nu le-au impus bancilor sa monteze cate un bancomat in fiecare localitate, la Primarie sau la Posta. Sau bancile ar cheltui prea multi bani cu intretinerea lor? De ce sa plateasca tot micii comercianti comisioane pentru POS? Cum poti sa obligi un magazin mic sa-ti dea bani in numerar, cand poate de abia are bani sa-si achite facturile ? Sau poate are o zi in care nu are nici macar 200 lei. Ati fost vreodata intr-un magazin de tara din zone mai sarace? De unde sa scoata numerar, daca ei nu au incasari? De ce sa mearga administratorul la cativa zeci de km sa-si scoata banii de la banca? Oricum este o prostie de lege si sper din tot sufletul sa nu fie promulgata.
Marcela(Citează)
15/05/2016 la 7:26 PM
Hai că exagerezi. Mai ai să zici “tot micii comercianți trebuie să plătească lumina și să țină carnea în frigidere”. Astea sunt regulile comerțului, nu sunt nici absurde, nici acele taxe nu sunt mari (spune-ne cât sunt, apropo). Eu ocolesc magazinele unde nu pot plăti cu cardul, de exemplu la micii comercianți cu chioșcuri din cartier n-au fost niciodată din acest motiv.
nwradu(Citează)
14/05/2016 la 10:57 AM
Parerea mea este urmatoarea :sa dam o lege prin care guvernantii sa le dea taranilor bani din salariile lor gratis si cand vin la magazin sa cumpere cu bani iar anaful sai controleze in buzunar exact cum ii controleaza pe vanzatori doar egalitate este prin constitutie intre toti cetatenii nui asa? ;)
Valerica(Citează)
15/07/2016 la 7:04 PM
Mai stie cineva ceva de legea asta? A fost promulgata? Nu gasesc nici o informatie despre asta, ultimele articole despre ea zic ca a fost trimisa spre promulgare, si apoi nimic. Am intrebat azi casiera de la Mega Image daca pot scoate cash si s-a uitat la mine crucis :)).
Una(Citează)
16/07/2016 la 7:32 AM
6 iunie – Presedintele României solicita reexaminarea; cererea de reexaminare este înaintata Senatului.
De atunci nu se mai știe nimic. Poate o reexaminează după vacanța parlamentară.
nwradu(Citează)
13/11/2016 la 9:12 PM
dati-le in cap,punetii la zid pe micii comercianti care au un chosc un minimagazin alimentar care merg cu vânzarea pe datorie de la pensie sau alocatie de la luna la luna mai punetii sa cumpere trotinete pentru binele bancilor si a mai marilor bancheri carora nu le pasa de acesti mici intreprinzatori care si asa sunt bombardati de controale peste controale ca la cei mari nu au acces o sa inchida pe capete ca nu o sa mai suporte atatea conditii si dupa cunostintele mele tot astia micii sunt cu taxele aproape la zi daca o sa inchida cat mai multi or sa scada locurile de munca ca in Romania majoritatea vand ca industrie nu mai e sau hai sa facem greva acum in preajma alegerilor parlamentare ca au anticipat cateva procente si de la astia mici pe care sa le adauge la prmisiunile de cresteri salariale la anumite categorii de angajati
anonim(Citează)
14/11/2016 la 8:12 AM
Relax, “anonim”, legea nu a fost aprobată, e blocată pe la reexaminare în comisii.
nwradu(Citează)
07/12/2016 la 8:00 PM
Sistemul de plata prin POS ar trebui generalizat si in cadrul profesiunilor liberale care furnizeaza servicii (medici, stomatologi, veterinari, avocati, garajisti, instalatori, etc.), exact in aceleasi conditii ca si in cazul comerciantilor.
In nenumarate cazuri, evaziunea fiscala in randul profesiunilor liberale, depaseste considerabil pe cea a micilor comercianti!
Thomas CSINTA(Citează)
07/12/2016 la 10:46 PM
s-a promulgat tampenia asta de lege,ciudat, sa fiu conditionat cum sa imi vand marfa cumparata de mine,dar hai sa mai cotizam la banci ca nu prea au
ceanu(Citează)
07/12/2016 la 11:57 PM
Nu oricum ești deja condiționat în o grămadă de moduri?
nwradu(Citează)
09/12/2016 la 3:43 PM
dar sa fiu conditionat in modul de a incasa banii
sunt curios daca mai sunt tari in care asta e obligatie si nu optionala
ceanu(Citează)
31/01/2017 la 9:19 AM
Buna ziua,
Stiti cumva cum poate avea POS de la o Banca Comerciala o Primarie, atat timp cat platile de impozite si taxe se duc obligatoriu in conturi speciale ale Trezoreriei?
Multumesc.
Iulian(Citează)
31/01/2017 la 12:33 PM
Nu, dar unele primării au POS-uri, deci cumva e posibil.
nwradu(Citează)