►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Primul este un interviu cu un supraviețuitor din Colectiv, Liviu Popescu, despre cum a fost tratat și diferența între spitalele noastre și cele din străinătate, dar și despre ce înseamnă recuperarea și cât de dificilă este. Citiți-l pe dianaseceleanu.ro
Iată niște citate:
Despre costumele compresive:
Am beneficiat de tratament în străinătate, avem acces la costume compresive care nu existau până acum în România. Medicii ştiu de ele, dar nu le recomandă. Sunt mult prea scumpe pentru România şi nu sunt decontate. Înainte de Colectiv nu exista nici un fel de experienţă cu ele aici, totul s-a învăţat din mers şi încă nu e nimic bine pus la punct. În spitalul din Viena nu m-a întrebat nimeni dacă vreau costum compresiv. Au venit, m-au măsurat, mi l-au dat, l-au pus pe mine.
Un set de compresive pentru mine (mănuşi, manşoane pentru braţe şi vestă) costă 1.600 de euro şi este eficient cinci luni, după care trebuie altul. Măsurile îmi sunt luate la Viena şi tot acolo sunt fabricate costumele. Trebuie să am două seturi, pentru că trebuie purtate 24 de ore din 24 şi trebuie spălate zilnic, să-şi păstreze proprietăţile elastice.
Despre spitale:
Între personalul medical de la Spitalul de Arşi si cel de la AKH nu este nici o diferenţă din punct de vedere profesional, dar diferenţa dintre spitale este astronomică. La AKH am stat singur într-un salon de la terapie intensivă, unde nimeni nu intra fără să treacă prin filtre şi fără echipament de protecţie adecvat. În cada de la baie eram introdus cu un elevator, patul fizic era schimbat săptămânal, toate materialele (aşternuturile, medicamentele şi echipamentele medicale) se aflau în salon.
Despre diferențe de abordare:
Apoi, a doua zi, a început să fie groaznic. Se făceau băi, se schimbau pansamentele. Mă luau cu căruciorul, ma băgau într-o cadă semi-improvizată, unde apa ba venea fiartă, ba rece şi se dezlipeau sub duş bandajele lipite de răni. Curgea sânge, îmi vedeam arsurile cum arată. Au fost momente foarte urâte, pentu că am fost conştient tot timpul. Mulţi din cei răniţi grav, fiind în comă indusă, nu s-au văzut cu rănile deschise. Nu şi-au văzut mâinile făcute ferfeniţă, nu au trecut treji prin băile alea… Dimineaţa o aşteptam cu toţii cu groază. Stiam toţi că de la 9 la 12 ne iau pe rând la baie şi ştiam ce dureri ne aşteaptă, eram îngroziţi.
Rănile exudau, îmi ziceau să nu stau pe spate, dar nu aveam cum altfel. Au trecut câteva zile şi am început să am febră mare. Aveam piocianic pe spate! Bacteria era sensibilă la un singur antibiotic. Era rezistentă doar la Colistin, ultima redută, un antibiotic din anii ’50, care după mai multe zile de administrare determină blocaj renal. Au început să-mi administreze un coctail din 4-5 antibiotice, făceam febră 40 de grade de două ori pe zi. Pentru scăderea febrei îmi dădeau fie Paracetamol, fie Algocalmin. Transpiram. Închipuie-ţi ce însemna asta pentru spatele ars. Urlam de durere.
De dureri am scăpat in Austria. Oricum, în Occident se pune accentul mult pe managementul durerii. Pacientul să nu simtă şi să nu-şi amintească durerea. Am avut o perioadă în care am fost între vis şi realitate. De fiecare dată când îmi schimbau bandajele, îmi administrau medicamente puternice, care mă făceau să pierd simţul realităţii. Mă trezeam, credeam că sunt în anii ’50, că sunt în altă cameră, cu alţi oameni.
Alt articol este despre cum se rezolvă în Marea Britanie infecțiile din spitale. Citiți-l în întregime pe Republica.ro
Dacă este o infecție intraspitalicească la nivel de salon, acel salon este închis și accesul restricționat. Dacă este la nivel de spital, o chestiune foarte gravă, spitalul are, de asemenea, un acces restricționat. Nu sunt cazuri foarte frecvente. De exemplu, o infecție cu noravirus, care se poate întâmpla într-un spital în fiecare an, este anunțată în mod oficial, sunt anunțuri pe pereți în spital. Când suni la centrala spitalului și vrei să fii transferat la un salon, de exemplu, primul mesaj este unul automat în care ți se comunică faptul că este infecție cu noravirus, urmat de un mesaj de genul vă rugăm ca numai câte o singură persoană să viziteze pe cel internat.
Chiar și cei din afara spitalului, vizitatorii, sunt încurajați tot timpul să se dezinfecteze pe mâini înainte să ajungă la ruda respectivă. Sunt afișe, sunt instrucțiuni cum anume să te dezinfectezi pe mâini, sunt dezifectanți pe toți pereții, pe coridoare, la intrarea în salon, la capul sau la picioarele patului pacientului.
O măsură simplă, dar care lipsește de la noi. Vizitatorii care vin direct de afară nu sunt puși să se dezinfecteze sau măcar să se spele pe mâini atunci când vizitează bolnavii, nici măcar pe cei aflați la Terapie Intensivă. De ce?!
În Marea Britanie medicii nu poartă halate. Poartă uniforme doar asistentele, moașele. Noi, medicii, avem hainele noastre de zi, dar o ținută decentă, nu în adidași și blugi. O ținută care să imprime respect. Purtăm ținutele albastre sau verzi când ne aflăm în sala de operație, sala de nașteri, serviciul de urgențe și terapie intensivă. Nu se iese în aceste ținute în afara spitalului și sunt spitale în care nu se poate merge nici până la cantină îmbrăcat în acest fel. Medicul trebuie să se schimbe în hainele sale, merge la cantină, se întoarce și se schimbă înapoi în ceea ce noi numim „scrubs”.
Înainte să vedem pacientul ne dezinfectăm pe mâini, după ce examinăm pacientul ne dezinfectăm din nou pe mâini, bluzele, cămășile sunt suflecate, până la cot. Nu se poartă ceas, nu se poartă inele și brățări, ni se dă voie doar cu verighetele. Tocmai din rațiuni de igienă. Halate nu se poartă pentru că se spune că se spală mai rar decât propriile haine și că prin halate se transmit infecțiile de la un pacient la altul.
Și aici e faza cea mai tare. Stați un pic în preajma unui spital și veți vedea, invariabil, cum doctori sau asistenți ies din spital îmbrăcați în uniformele lor albastre sau verzi, cu papuci de spital în picioare, și se duc să cumpere mâncare sau un suc de la magazinele din preajmă. Și apoi intră la loc și merg prin saloane și controlează bolnavi.
Acum vreo doi ani am și fotografiat doi astfel de asistenți medicali pe stradă, dar n-am scris nimic. Prin comparație, când am vizitat fabrica de salate nu doar că m-am spălat pe mâini și m-am dezinfectat de 2-3 ori la intrare, dar la vestiar, unde am pus pe mine halatul și masca de păr și gură, mi-am zis clar că încălțat pot sta doar în partea dreaptă, în cea stângă pot trece numai după ce-mi astup pantofii cu niște pungi speciale. Practic, în partea stângă nu pășea nimeni direct cu pantofii de afară, iar intrarea era diferită de ieșire. Și era o fabrică de salată, nu un spital.
Ah, tot la salată spuneau că săptămânal opresc toată producția, dau cu spumă peste tot și spală totul cu furtunul, pentru igienizare. Mă întreb de câtă vreme n-au trecut saloanele din România prin vreo altă “spălare” decât datul cu un mop pe jos, lăsând la o parte dezinfectantul diluat.
sursa foto: male nurse in hospital de pe Shutterstock.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
13/05/2016 la 2:10 PM
Vezi să nu uiţi să faci și un articol despre diferenţa de mentalitate a pulimii care în România nici nu plătește taxe și nici nu prea se interesează de sănătate și care se tratează la doctorii Steer, Condurăţeanu și mai ales la doctor Moaște + apă sfinţită dar care totuși, când le dă moartea târcoale încep să chirăie că e spitalele nașpa.
nea_caisă(Citează)
13/05/2016 la 2:14 PM
Și ca să menţinem ipocrizia la minim: PFA și restul ingineriilor similare intră tot la neplata impozitelor
nea_caisă(Citează)
13/05/2016 la 3:55 PM
mda, spitalele de stat. pentru ca la privat e altceva. nevasta a nascut la unul, si doar eu am avut voie sa o vizitez. halat + botine de unica folosinta + gel dezifactant pentru maini. dispensere (asta e cuvantul ?) de gel peste tot. si nu cred ca era de la hexi, ca nu stiu cum sa descriu, simteam ca imi ataca pielea. ar fi interesant de aflat cate spitale private foloseau produsele lor, daca e vreunul.
in sala de operatie am crezut ca fac infarct. cum sunt eu discromat, am crezut ca e sange peste tot si m-am sprijit de un perete sa nu cad jos. o asistenta si-a dat seama de ce eram alb si mi-a zis ca e dezifectant, nu sange.
user(Citează)
13/05/2016 la 4:07 PM
De ce ai impresia ca un PFA nu plateste impozite?
etk(Citează)
13/05/2016 la 4:19 PM
Nu destul pentru veniturile încasate. Reducând la absurd, cum ar fi dacă absolut toţi ar plăti CAS echivalent la salariul minim (sau care plm mai referinţa de calcul), indiferent de venit, cum fac PFA-urile și alte categrii speciale? Ar trebui să desfiinţăm sănătatea cu totul. Care e impactul bugetar al categoriilor speciale nu știu. Poate e mic. Dar e vorba de principiu aici. Nu poţi să zici de alţii dacă și tu faci la fel, indiferent dacă e legal sau nu.
nea_caisă(Citează)
13/05/2016 la 4:21 PM
PFA, DDA si alte asemenea sunt foarte utile si foarte bine gandite. Insa devin “inginerii” atunci cand cei platiti astfel sunt practic angajati, munca lor fiind una dependenta.
Atat timp cat iti bei cafeaua in fiecare dimineata la birou, iti desfasori activitatea folosind resursele companiei si pleci la 6 zilnic acasa de la acelasi birou, impozitele tale ar trebui platite asa cum plateste orice salariat.
Cipper(Citează)
13/05/2016 la 8:04 PM
Salutare! Am sa scriu si e lu aici ceva si sper sa ramana anonim.
1. Personalul din spital nu este instruit si obligat de superiori sa respecte normele de igiena.
2. Personalul din spital pornind de la femei de Servici, infirmieri si asistenti sunt de multe ori oligofreni, nesimtiti si needucati. Oameni care nici Acasa nu folosesc sapun, cum sa.l foloseasca la spital?
3. Circuitul pacientului si a cadrelor medicale lipseste. Nu Fac dus inainte de a ajunge pe sectie si nici cand pleaca. De multe ori ai sa.I vezi in hainele de Strada cum se plimba dupa colegii din tura sa.si ia Ramas bun.
4. Igiena e proasta, dar cand personalul medical mai si fumeaza la 2 pereti si o USA distanta de salonul de Urgenta e si mai trist. La Spitalul Sfantul Ioan din Bucuresti se fumeaza CA turcii pe scarile spitalului la parter vis.a.vis de toaleta, dupa usa.
5. La spitalul Matei Bals de multe ori nu gasesc sapun/dezinfectant la toaleta pacientilor. Eu de CE sa se spele la un spital de infectioase?
6. Igiena pe saloane in special la Pantelimon, post operator ortopedie vara era dezastru. Femeile de servici pur si simplu nu doreau sa respecte cerintele asistentilor medicali si sa igienizeze corespunzator saloanele.
7. Rudele pacientilor nu se supun voit normelor de protectie, botosi, halat, etc. Se Fac CA la utilizeaza dar merg cu ele afara din spital sa cumpere covrigi internatilor.
8. Personalul de securitate din spitale nu este de partea oamenilor. Lasa toti tiganii sa intre unde vor, cum vor, nerespectand nicio masura de antisepsie. Le este teams de scandal.
9. Percuzez CA sunt momente cand in sala de operatie intra oameni din sistemul medical cu incaltarile de strada, nu CA sa opereze CI CA sa ajute la manevrare, imobilizare, etc. Asta la spitalul Universitar.
Ma opresc insa aici si mentionez CA nu am interese ascunse in a denigra sistemul medical romanesc, dar realitatea e dura, ascunse de ochii publicului. Doar CA activez in sistemul de stat medical si sunt satul de nesimtita, mizerie, indolenta, incompetenti si coruptie. Nu avem cum sa schimbam ceva decat cu o bomba nucleara.
anonim007(Citează)
13/05/2016 la 8:29 PM
Deci emitem idei pertinente despre sistemul si actul medical in urma experientelor traita la fabrica de salate. Bun asa. Macar intelegem de ce nu intelegem.
Rd(Citează)
13/05/2016 la 8:32 PM
Eu m-am nascut la Elias in 84, era se pare printre cele mai bune spitale din Bucuresti, cred ca ai mei au avut niste pile sa ajunga acolo. Cu toate astea, mama m-a scos din spital cu o infectie nasoala, foliculita, practic bube peste tot la nivel de piele. Era lucru stiut de toti ca bebelusii nascuti acolo iau foliculita din maternitate. Asa ca infectiile despre care vorbim noi azi nu sunt lucru nou.
Daca stiau sau nu medicii, unii din ei clar stiau, de pilda cei care au informat SRI ul, stiau si altii, sigur. E posibil ca unii medici si asistente sa nu fi facut legatura, stiu pe cineva care lucra itr-un spital de copii, parca tot Budimex, care tot lua diverse din spital si dadea vina pe femeile de serviciu care nu-si fac treaba bine.
ioana(Citează)
13/05/2016 la 8:56 PM
TOTI stiau. Trebuie sa ai un retard major, mai ales daca lucrezi in tangenta cu Terapie Intensiva sa nu stii ca se moare pe capete acolo in TOATE spitalele din cauza infectiilor obtinute cand sunt acolo pacientii.
raiiar(Citează)
13/05/2016 la 9:28 PM
Cred ca spitalele de campanie din primul si al doilea razboi mondial erau mai sterile decat ale noastre de acum. Ma gandesc cam ce in peretii din spital si salile de operatii. Nici focul nu cred ca poate le poate distruge.
Joe(Citează)
13/05/2016 la 9:52 PM
Nea Caisa, taxele erau problema!! Aia care eludeaza statul si nu platesc taxele… Pai salariatul roman plateste in medie taxe si contributii sociale mai mari decat in Spania, Marea Britanie sau Franta. Ca o paranteza, taxele pentru drumuri (in principal accizele pe combustibil) nu se duc direct la finantarea drumurilor, ci la bugetul general al statului. De curiozitate, contributiile pentru sanatate unde crezi tu ca se duc?
gabi(Citează)
14/05/2016 la 2:36 PM
Vezi ca ai ramas in anii trecuti cand erau taxele mai mici la PFA. Intre timp sunt aproape la fel, difera cateva procente.
Mai bine ne uitam la aia care fenteaza taxele.
Mihai(Citează)
14/05/2016 la 8:11 PM
Eu ma tot chinui sa gasesc ceva ce merge cum trebuie in Romania. Nu stiu, un domeniu care sa fie asa cum trebuie… Sanatate, invatamant, transporturi, justitie, orice. Nu gasesc nimic. Avem o tara care moare incet datorita lacomiei celor care ne conduc si nepasarii noastre. Se fura peste tot si in orice afacere cu statul si o amarata de agrafa de birou costa triplu. Faptul ca mergi in spital cu un deget rupt si iesi infectat cu vreun stafilococ auriu e incredibil pentru anul in care traim. E momentul cand totul e la limita. Trebuie sa iesim din online in realitate si sa facem ceva mai mult decat sa fim viteji pe facebook. Bine, eu sunt un taran si nu prea stiu cum se fac lucrurile astea, dar ma alatur celor mai destepti care stiu. Si vrea sa cred ca sunt multi cei ca mine… (Nu tarani, doar ca vor sa se schimbe in bine tara asta)
Coco Moll(Citează)