►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
Rămân la ce-am spus acum ceva vreme, nu-mi place în mod deosebit să gătesc. Poate că asta vă va mira, având în vedere cât am scris pe aici despre diverse rețete, dar acelea vin pe altă filieră: îmi plac provocările, challenge-urile. Văd undeva o rețetă, un tutorial, pe cineva gătind și vreau să văd dacă o pot face și eu. Altfel spus, la chestii speciale mă bag cu plăcere, dar la gătitul acela banal, de zi cu zi, nu am mare tragere de inimă.
Pofta de gătit vine, în opinia mea, dacă faci două lucruri:
A doua parte este foarte importantă. Ca în orice domeniu, uneltele potrivite la locul potrivit fac jumătate din treabă. Un cuțit care taie bine de tot, dar are și lama de dimensiunea potrivită pentru ceea ce vrei să faci cu el, face minuni pentru a-ți ține moralul ridicat în bucătărie. Mi-am făcut zilele trecute un sandviș și am utilizat patru cuțite, unul de pâine pentru a tăia bagheta, unul de unt pentru a o unge, unul mare pentru a mărunți rapid, pe tocător, niște pui deja pregătit și un altul de legume pentru a orna sandvișul cu diverse garnituri.
Mi-am dat seama de asta abia la final, când a trebuit să le spăl. Mi s-a părut ridicol, dar făcutul sandvișului a mers atât de rapid și de bine cu uneltele potrivite încât spălarea lor, la final, n-a mai părut o corvoadă. Asta contează mult pentru mine.
Am fost recent la o întâlnire numită Open Innovation Hub, organizată de Media Galaxy pe teme culinare. Am ascultat mai mulți specialiști în gastronomie (Cristina Mazilu, Larisa Petrini, Mioara Bolozan, Chef Foa, Chef Răzvan Alexandru și Victor Iancu de la Pukka Tukka) vorbind despre uneltele lor preferate. Am reținut ceva de un blender marca Vitamix, atât de puternic încât poți face orice cu el, inclusiv tot felul de sosuri sau maioneze. M-am uitat pe net, încep de la 300 de euro.
Am văzut un cuptor Whirlpool 6th sense complex, o plită cu inducție ce zici că era platan de DJ, ba chiar și un blender KitchenAid pe inducție. Cuțitele din vas nu erau acționate de un motor, ci de variația curentului printr-o serie de bobine aflate în bază, blenderul neavând un motor cu părți în mișcare. Când l-au pornit a făcut un zgomot ca de avion, am crezut că decolează.
A transformat un avocado într-o spumă atât de fină că nu pica din lingură nici dacă o întorceai (încercați cu două avocado și sucul de la o lămâie, un pic de sare și o linguriță de muștar în blenderul vostru, poate nu iese la fel de fermă spuma, dar tot veți obține ceva foarte bun). Rețeta am aflat-o de la Chef Foa, care, în ciuda imaginii din emisiunea Masterchef, în realitate este super de treabă, genul care, atunci când îl întrebi ceva, nu doar că-ți explică, dar îți și arată, îți dă să guști și te pune să încerci și cu mâna ta.
E mișto tehnologia modernă în bucătărie. Cuptorul electric produce rezultate pe care cel pe gaz, de la vechiul aragaz, nu le putea atinge. Ne-am luat recent un mixer vertical, deschide o grămadă de noi posibilități. Dacă spațiul este mic, tot felul de dispozitive 2 în 1 sau 3 în 1, cuptoare combinate și alte șmecherii moderne te ajută mult.
Simt însă că, dacă vă place gastronomia, ar trebui să începeți mai degrabă cu unelte clasice de calitate. Vreo trei cuțite bine ascuțite și cu mâner rezistent. Un tocător bun și care să stea fix pe masă. Tigăi de mai multe dimensiuni, că o omletă din două ouă e mai complicat de făcut într-o tigaie foarte întinsă, iar un t-bone de vită de calitate are nevoie în schimb de o suprafață mare, eventual din fontă. Un clește este foarte util, o pensetă vă permite să scoateți imediat oasele dintr-un pește ce n-a fost bine filetat la pescărie, în timp ce fără ea trebuie să băgați unghiile prin carne. Un zdrobitor de usturoi bine făcut, din care să nu scape usturoiul.
Ați observat ce ușor se feliază o pizza cu acele cuțite cu rolă și cât de dificil este, în schimb, cu un cuțit normal care trage după ele toate toppingurile??
Iată câteva exemple:
Experimentele mele cu ouă poșate m-au făcut să-mi iau o astfel de paletă găurită și ușor curbată, ca să nu cadă oul de acolo atunci când îl ridic din oală. De ce din plastic? Ca să fie ușor flexibilă atunci când forțez lucrurile cu ea prin oală. Nu-i o minune a lumii, dar este mai enervant să scapi oul dintr-o paletă dreaptă și să fii nevoit să o iei de la capăt cu toată procedura de pregătire.
Aici avem o sită fină ce se pune peste tigăi ca să nu sară uleiul din ele. A costat 17 lei, dar este foarte utilă când gătim pește sau rață. Nu se mai murdăresc plita și blatul de la picături fine de ulei, adică la final totul e mult mai ușor de spălat. Gătești ceva complex fără mare deranj.
Iată o spatulă 2 în 1 care, de fapt, este un clește combinat cu o paletă. Anumite preparate, de exemplu peștele, se pot rupe dacă le întorci cu un clește clasic, în schimb această paletă îl susține mult mai bine. Nu o am, dar e pe lista de Crăciun.
Majoritatea acestor tipuri de unelte sunt ieftine. Toate au și variante scumpe, dar în afara cazului în care le folosiți foarte des, nu cred că merită diferența de bani, cel puțin nu la început, când încă nu le cunoști utilitatea (sau lipsa ei). Poți lua o furculiță lungă de friptură cu 20 de lei, dar poți lua și varianta Fiskars de 90 de lei. Probabil singura excepție este la cuțite, unde unele de calitate sunt mereu binevenite.
Câteva unelte mi se par overkill. De exemplu există cuțit de unt făcut din “oțel japonez de înaltă calitate 420J2”. De ce?! Tai untul cu el, nu carne crudă! Eu am unul luat din Barcelona; a fost singurul lucru pe care mi l-am cumpărat când am fost la MWC și m-a costat 2 euro. Micile plăceri ale vieții!
Sigur, nu aveți nevoie de toate aceste unelte. Vă puteți descurca și cu două cuțite și o tigaie, dar crește efortul depus, crește stresul, iar gătitul devine o activitate lipsită de plăcere, când poate foarte bine să nu fie așa.
Dacă aveți recomandări de: cuțite bune; tocătoare bune; alte unelte inedite sau care rezolvă eficient diverse probleme clasice prin bucătărie, vă ascult cu plăcere.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
27 comentarii
30/05/2016 la 6:38 AM
Cum te-ai plimbat cu cutitul prin avion? (ca banuiesc ca nu ai avut bagaj de cala)
cartus(Citează)
30/05/2016 la 7:05 AM
Înfipt în spate :D
neamielu(Citează)
30/05/2016 la 7:34 AM
Pentru 4 nopți am avut, că am de cărat diverse lucruri, plus că poate cumpăr de acolo vreun vin sau ceva. Întâmplător, cuțitul acela chiar l-am avut în bagajul de mână, că l-am uitat acolo după achiziție. Nu l-au văzut la raze X, probabil fiind așa mai rotund nu s-au prins ce este.
nwradu(Citează)
30/05/2016 la 7:36 AM
ai dreptate cu cuțitele, am și eu vreo 7-8, fiecare cam cu treaba lui, și da, e o plăcere să le folosești și să le ții ascuțite.
da’ treaba asta cu ustensilele mirobolante de bucătărie are două capete – multe din ele sfîrșesc prin a zace abandonate în diverse dulapuri. fiind eu însumi un vajnic experimentator în ale bucătăriei (am făcut sous-vide pe plita cu inducție, deh..) pot spune că de-a lungul timpului am cumpărat tot felul de chestii absolut ne-necesare, și pe după un timp le-am aruncat sau le-am vîndut, după noroc. lista nu e scurtă (friteuză, robot de bucătărie cu jde funcții, malaxor!, mașină de înghețată, deshidratator, diverse mixere și storcătoare, mașină de pîine, de iaurt…), și poate continua…
cu toate astea, am și eu am pe wishlist:
– în primul rînd un circulator sous-vide de la anova culinary (aici mă reține numai prețul :D)
– un cuptor electric (instalația electrică de bloc vechi mă reține)
– o plită cu inducție în locul aragazului (tot instalația electrică mă reține, dar și prețul)
precum și alte mărunțișuri.
din lucrurile mai puțin folosite de români în bucătărie și care mie mi se par geniale, aș menționa
– spray-ul pentru ulei (genial de uns tăvi și tigăi, sau chiar de dres o salată)
– spatulele din cauciuc siliconic cu care cureți vasul de maioneză fără probleme (poate mai comune, dar nu am prea văzut în alte case)
– sita pentru stropi de ulei pe care ai menționat-o și tu
– multicooker-ele, în special alea care au și fierbere sub presiune, nu știi niciodată cînd ai o pană de gaze sau faci un concediu mai lung cu self-catering, ori pur și simplu gătești ceva la metoda slow-cooking, imposibil de realizat pe aragaz…
– termometrele de diverse tipuri (am unul din ikea cu fir, îl înfigi în friptură și el sună alarma, altul pentru gemuri și siropuri), etc.
în general mă feresc de dispozitivele care fac multe operații, pentru că am învățat că le fac prost mai pe toate, dar există unele scule indispensabile în orice bucătărie decentă, așa că prefer un mixer clasic și unul vertical care să aibă și un vas de chopper în locul unui robot care va ocupa pentru eternitate un spațiu uriaș, el împreuna cu accesoriile sale, o tigaie bună în loc de friteuză, un lighean de plastic în loc de malaxor și/sau mașină de pîine.
neamielu(Citează)
30/05/2016 la 11:13 AM
Pentru cuptorul electric eu am tras cablu direct de la o doză din perete, nu l-am înfipt în priză. Recomand asta, e mai sigur.
În alt apartament am pus plită vitroceramică – a avut nevoie de propria ei siguranță și un circuit electric separat, trăgea și 20 de amperi.
Termometru cu fir de la IKEA am și eu, este foarte util.
Ce spray de ulei folosești? Am cumpărat un mic ulei cu vaporizator, dar nu iese spray, ci mai degrabă un jet scurt.
nwradu(Citează)
30/05/2016 la 8:06 AM
Ce am observat din experienta mea in bucatarie
daca te chinui la o operatie, asta inseamna cel mai probabil ca nu folosesti scula potrivita.
mac gregor(Citează)
30/05/2016 la 8:07 AM
Cred ca e genul de observatie care e valabil si in viata :)
mac gregor(Citează)
30/05/2016 la 11:14 AM
Acum depinde ce vrei să obții. Dacă este un rezultat precum cele din restaurante, poate fi imposibil de obținut cu scule din gama home. Cafeaua este un exemplu bun, nu degeaba unele espressoare costă mult.
nwradu(Citează)
30/05/2016 la 9:08 AM
Ce polish folosești pentru plita de bucătărie? Întreb pentru un prieten…
George(Citează)
30/05/2016 la 11:09 AM
Am folosit partea abrazivă a buretelui de vase. O dată.
nwradu(Citează)
30/05/2016 la 9:52 AM
Nu gasesc niciunde presa de usturoi din care sa nu scape pe de laturi…
alunelu(Citează)
30/05/2016 la 11:14 AM
Nu, dar când cumperi una te poți uita cu atenție cam ce joc are acel piston, cât spațiu rămâne între el și pereți șamd.
nwradu(Citează)
30/05/2016 la 10:23 AM
Pentru mine mai important e sa fie cutitul bine ascutit si mare decat sa am n-shpe feluri de cutite (am oricum, dar tot pe cel fiskars de 21cm il folosesc).
Nu sunt multe situatile in care sa nu pot face cu acel cutit ce fac cu altul, cu atat mai mult la un simplu “senvish”.
De acord, cel special de paine face mai putine firimituri, dar de multe ori il folosesc tot pe cel de bucatar din comoditate (deja lucrez cu el). Insa pentru taiat un pui gatit, taiat legume si intins unt.. clar n-as folosi trei cutite diferite (numai pana le iau din suport si mai ales pana le spal si obtin un disconfort mai mare decat orice avantaj as obtine la prepare).
Totusi, sunt de acord si cu: “o unealta buna face o parte buna de treaba”, dar si cu “unealta dedicata pentru un anume job” (nu imi plac multifunctionalele si nu prea imi plac nici universalele).
Uneori insa.. specializarea asta mergemai departe decat confortu meu.
mateescu(Citează)
30/05/2016 la 11:16 AM
Așa făceam și eu, dar am cumpărat recent un cuțit cu lama de 12 cm și am descoperit că tai mult mai bine cu el legumele, am precizia mai mare. Ajută și la operațiuni de finețe.
nwradu(Citează)
30/05/2016 la 11:15 AM
Unde anume pot gasi o astfel de sita pentru tigaie? As avea mare nevoie de una la fel :)
Merci!
Mihai(Citează)
30/05/2016 la 5:00 PM
Eu am luat-o din Kaufland.
nwradu(Citează)
30/05/2016 la 11:27 AM
de asta imi e teamă cel mai tare, de spart pereți. am mobilă pe tot peretele și faianță între, e destul de dificil…
am avut de mai multe feluri, dar cea mai bună pulverizare am obținut-o de la unul luat acum vreo 2 ani din jumbo. alea de lidl au fost cel mai proaste, iar între ele am folosit inclusiv din alea de pulverizat florile, de cîțiva lei, de prin supermarketuri. la alea e duza cam mare, dar dacă ai noroc de una mai înfundată merge aproape bine. plus că-s foarte ieftine, le poți schimba des.
afară se găsesc spray-uri din alea babane, țin destul de mult, am avut și eu unul. la alea uleiul este mai fluid, cumva.. probabil de aia merge așa bine.
neamielu(Citează)
30/05/2016 la 12:53 PM
Pe mine m-au oprit la filtru in Paris la CdG din cauza unei machete de avion, max 30 cm iar dupa verificare am aflat ca machetele au o structura metalica asemanatoare unui lame de cutit. Dar a fost totul in regula, am ras cu ofiterii de pauza, probabil s-au bucurat ca totusi era o macheta Air France.
BobbyR0(Citează)
30/05/2016 la 1:01 PM
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13177671_10153711036818253_8396409562739894319_n.jpg?oh=2033bf3b1c6be58a92d7b8d8f08f4ca1&oe=57D7A2A9
O mica parte din prostiile mele :) Ala de cafea e primit cadou si isi face treaba cand nu am chef sa imi fac cafea la espressoru de aragaz.
cutitele bune sunt de baza si obligatorii
animaloo(Citează)
30/05/2016 la 6:41 PM
imi place berea.
mac gregor(Citează)
30/05/2016 la 2:31 PM
de unde se poate lua o sita care impiedica stropii de ulei sa sara?
mihai(Citează)
30/05/2016 la 5:00 PM
Eu am luat-o din Kaufland.
nwradu(Citează)
30/05/2016 la 4:02 PM
De unde ai luat sita aceea fina care se pune peste tigai ca sa nu sara uleiul ?
Foarte fain articolul btw
neica_nimeni(Citează)
30/05/2016 la 4:05 PM
ikea sau orice hipermarket
animaloo(Citează)
30/05/2016 la 4:59 PM
Eu am luat-o din Kaufland. Mulțumesc!
nwradu(Citează)
30/05/2016 la 5:48 PM
Facator de paine Moulinex si feliator Bosch, cea mai super misto achizitie pentru bucatarie. Paine calda si bine facuta, feliata la mare fix!
Gaelex(Citează)
31/05/2016 la 4:35 AM
Terra Creta au set ulei masline + otet balsamic tip spray.
Pentru uleiul de floarea soarelui folosesc un “vaporizator” destonat frizerilor. Recipient aluminiu de 100ml cu cap alama.
Conteaza vascozitatea fff mult. De la Terra Creta cumpar ulei de masline la bidon de 5 l si desi are acelasi gust e mult mai vascos ca cel din vaporizator.
Daniel(Citează)