un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Concluzii după o dezbaterea electorală pentru PMB de la Antena 3

24 May 2016  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Ieri a avut loc o nouă dezbatere electorală pentru PMB, pe Antena 3, invitați fiind Gabriela Firea, Nicușor Dan, Cătălin Predoiu și Daniel Barbu (de la ALDE). Ocazie cu care am descoperit că încă prind Antena 3 și execrabila calitate a semnalului video.

Robert Turcescu n-a fost prezent, nu știu nici măcar dacă a fost invitat, probabil ca sediul A3 este înconjurat de magii puternice pentru a nu permite intrarea oamenilor lui Băsescu. Dacă demonul chel le rupe, în ultimă instanță stă Gâdea la intrare în timp ce ceilalți îi strigă disperați “hold the door! hold the door!”

Dezbaterea a fost ceva mai ordonată decât cea de la Digi24, unde mai degrabă a ieșit un dialog liber. Aici a fost respectat mai mult formatul bazat pe “spune despre tine, nu-i ataca pe ceilalți” și, deși mă așteptam la o pupătorie generală în fundul PSD, a ieșit totul mai echilibrat decât speram. A avut și o componentă de show, fiecare candidat venise cu niște susținători în spatele său, se auzeau sunete de cronometru pe fundal șamd.

Ca și la articolul anterior, mai bine vă spun pe rând cum mi s-a părut fiecare candidat:

Cătălin Predoiu a avut o prezență mai degrabă de protocol, nu una prin care să lupte pentru voturi. A zis fix chestiunile clasice (“trebuie să reparăm traficul, spitalele, administrația transparentă etc”) și nu s-a remarcat prin nimic, fiind “unul din pluton”.

Părerea mea este că e resemnat că nu va câștiga, nu că PNL-ul n-ar fi știut asta. Miza lor și menirea lui Predoiu este să câștige cât mai multe locuri în Consiliul București, unde e important să ai cât mai mulți oameni.

Predoiu a făcut, la mijlocul emisiunii, o propunere interesantă: o alianță anti-PSD împreună cu Nicușor Dan și Daniel Barbu. Le-a propus să facă un mare sondaj între ei trei și pierzătorii să-l susțină pe câștigător. Propunerea este în defavoarea PNL pentru că Nicușor Dan ar câștiga într-un astfel de sondaj. Oricum a fost refuzat de cei din platou.

Predoiu și-a mai luat-o și de la Firea, care i-a reproșat că pe vremea când era ministru a semnat fără probleme închiderea de spitale și micșorarea pensiilor. Chiar dacă ulterior candidatul PNL a replicat că n-a semnat așa ceva, ba chiar a participat la alcătuirea de tot felul de legi care au îmbunătățit țara, a fost târât într-o discuție în care n-a arătat bine. Dacă e băiat deștept, la ora asta are deja pe Facebook dovezi care să arate că Firea mințea și el n-a semnat nimic nasol, puse cu sponsored post ca să vadă toată lumea.

Gabriela Firea mi-a plăcut, de data aceasta. Combativă cât să se apere în fața celorlalți candidați, dar nu cât să dea în “atitudinea de țață” pe care i-am reproșat-o data trecută. Este de admirat cum a reușit să facă față atacurile celorlalți doi bărbați din platou (Daniel Barbu e omul PSD, nu intră la socoteală), să se exprime clar și coerent și să se apere de fiecare dată împreună cu câte un mic contraatac. Nu-mi place partidul din care vine și nici insistența cu care-l apără, dar s-a dovedit un adversar redutabil. Din păcate, apartenența la PSD o face un adversar redutabil și pentru bucureșteni.

Ca și la dezbaterea de la Digi24, în primele minute a ținut morțiș să menționeze că guvernul Ponta a obținut fonduri pentru spitale, în timp ce guvernul tehnocrat le-a tăiat. Și repeta obsesiv “guvernul tehnocrat”, nu “guvernul Cioloș”. Probabil este ordin de partid să bage în mintea oamenilor că tehnocrat=rău și că guvernul PSD anterior era mult mai bun. Asta n-are mare treabă cu Primăria București, dar a vrut musai să o spună, din nou.

Chestia asta mie doar îmi spune că nu candidează Gabriela Firea, membră a PSD, ci partidul PSD prin membrul său, Firea. Mai mult, obiceiurile proaste mor greu. Dacă ceilalți candidați erau sprijiniți în studio de experți sau alți oameni politici, Firea venise cu Marcel Pavel, Rodica Popescu Bitănescu, un supraviețuitor al accidentului din Apuseni șamd. Ce treabă are Marcel Pavel acolo și ce legătură are cu PMB?!

Predoiu a întrebat-o direct, ca și Turcescu în dezbaterea anterioară, de ce nu-și cere scuze pentru dezinformarea de la alegerile prezidențiale cu secția din Londra. A scăldat răspunsul.

Nicușor Dan a avut o prezență mai bună, a vorbit mai tare, a fost mai incisiv, dar din păcate formatul dezbaterii și discuțiile de acolo tot nu i-au dat ocazia să spună clar și răspicat ce vrea să facă și de ce. Cei de pe Internet sunt mai bine informați despre programul său, dar tare am impresia că marele public, de exemplu audiența tipică Antena 3, n-a aflat mai multe, mai ales când s-a băgat într-o discuție despre POT și PUT (două tipuri de acte necesare construcțiilor sau ceva așa).

Un moment bun a fost când i-a spus lui Predoiu că nu-l interesează o alianță cu PNL pentru că oamenii nu mai vor partide clasice, corupte. Predoiu l-a întrebat, atunci, de ce vrea susținerea PNL dacă nu vrea o alianță cu ei, iar Dan a ratat ocazia perfectă de a spune că vrea susținerea votanților PNL, nu a partidului PNL, care după fiasco-ul din pre-campanie ar trebui să se retragă o vreme din politică și să tacă din gură.

Dacă vor mai fi dezbateri, i-aș sugera și mai multă atenție la imaginea proprie: haine care vin perfect, poziția în scaun, un zâmbet, felul în care se exprimă, pronunție clară șamd. De exemplu Firea era toată numai un zâmbet, mulțumea pentru fiecare întrebare, făcea câte un mic compliment și alte asemenea trucuri ce destind atmosfera și o făceau să pară optimistă, veselă și, în cele din urmă, în controlul discuției. Într-o campanie în care nu este timp suficient pentru a câștiga voturi prin detaliile programului propus de fiecare candidat, imaginea contează foarte mult.

Mai multe despre ce proiecte are Nicușor Dan pentru București puteți citi la Andrei Cismaru. Sâmbăta trecută a fost o întâlnire cu candidatul unde a răspuns la întrebările publicului.

Daniel Barbu este candidatul ALDE, partidul lui Tăriceanu. Tăriceanu este un nimeni în politică, ținut în funcție doar de PSD pentru ca aceștia să nu dea impresia că au oameni chiar peste tot. E doar o marionetă. Recent Tăriceanu a declarat “nu trebuie să mai tolerăm DNA” pentru că “Parlamentul a fost decimat. Majoritatea care a câştigat alegerile în 2012 a fost fărâmiţată prin tot felul de manevre.” Genul acesta de om.

Pe același principiu, Daniel Barbu este marioneta lui Tăriceanu în alegerile pentru PMB. I-a ținut perfect isonul, spunând despre moartea unei contabile zilele trecute (de inimă, când organele de anchetă au venit să verifice finanțele școlii unde lucra) că este încă o dovadă a sistemului represiv din România ultimilor ani.

Daniel Barbu a rămas celebru pentru declarația sa din 2013, când a spus că Programul Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA primește prea mulți bani, bani cu care s-ar fi putut organiza mai multe festivaluri. Dacă, prin absurd, ar ajunge primar, probabil că am avea multe festivaluri prin oraș, dar ne-am duce la ele prin ruine.

Daniel Barbu/ALDE nu candidează la PMB pentru a câștiga, ci pentru a proteja candidații PSD. Cum alegerile se desfășoară într-un singur tur, fragmentarea voturilor “de dreapta” între cât mai mulți candidați. De exemplu întrebarea sa pentru Firea a fost ceva de genul “ALDE propune nu știu ce chestie pentru București, dacă ajungeți primar o veți sprijini? Da, ce bine!”, un fel de servită pe tema “dacă nu eu, atunci Firea”. N-a zis nimic altceva special privind planurile pentru București și nici nu are rost să le discutăm mai mult.


Trăgând din nou linie, actuala campanie pare a fi o înfruntare a fanilor partidelor politice, nu a planurilor pentru București. Să facem un test, numiți-mi un proiect concret despre are știți că-l propune un candidat anume, ceva particular acelui om!

Toți au vorbit rapid aceleași lucruri: să circule mai bine RATB, să facem parcări la marginea orașelor, să refacem spitalele administrate de Primărie, să folosim mai bine banii, să consolidăm clădirile cu risc seismic. Zici că au același program! Nimeni n-a zis cu ce bani, cu ce legi, cu ce priorități, ci doar au promis marea cu sarea.

Și de asta campania aceasta este cum este. Oamenii aud același promisiuni grandioase, știu că sunt deșarte și nu le mai pasă. Să câștige cine-o câștiga și gata!

Iar după cele trei vorbe despre grandioasele proiecte pentru București, restul dezbaterii a fost legat de partide politice, guvernări, corupție, “tu! ba tu!”, alegerile din Londra, deciziile de pe vremea când erau miniștri șamd. Mult timp irosit.

 

dezbatere_pmb_antena_3

sursa foto: pagina oficială Nicușor Dan.

asus s5507

    20 comentarii

  1. sper ca de această dată să nu se mai lase cu jigniri și cu acuze de PSD-ist, PNL-ist s.a.m.d. Noutatea la acest episod a fost că Predoiu efectiv și-a anulat și ultima șansă de a obține un scor bun și a demonstrat că partidul se află într-o cădere liberă sub comanda lui Blaga și Bolojan.
    Daniel Barbu este mult prea departe de această competiție, cred că nici nu știe pentru ce candidează

      (Citează)

  2. Ce sa facem cu parcari la marginea oraselor? Vin oamenii de pe multele autostrazi si n-au unde-si lasa masina sa ia RATB-ul? Muahahhaha

      (Citează)

  3. Nu stiu de ce e de admirat Gabi Firea. Ca si-a pus o masca mai buna? Si ce-i face gadea cu mana stanga? Tuseu rectal?

    Si privirea lui Predoiu…”when does it end ?1?”

      (Citează)

  4. Eu mi-am promis demult că o să iau în serios doar candidaţii care propun desfiinţarea sectoarelor. Nicu Șordan cu toate minusurile lui e singurul care a adus asta în discuţie. Restul e gargară. Nu o să îmbunătăţească nimeni nimic peste noapte. Dar măcar să elimini inepţiile din sistem și pentru asta ai nevoie de oameni care nu sunt corupţi și nici nu vor să fie.

      (Citează)

  5. Deci Antena 3 nu l-a invitat pe Turcescu de frica.

    Foarte tare! Prima televiziune care se teme de libertatea de exprimare.

      (Citează)

  6. Nicusor Dan trebuie sa invete sa aiba atitudine si imagine. Inteleg, este profesor, tocmai asta ar trebui sa ii dea un avant fata de ceilalti. Vreau sa il vad activ in discutii, cu mai multa putere in vorbe. Cred ca I-ar prinde bine niste lectii de NLP pentru ca l-ar ajuta.
    Stiu ce vrea sa faca si sunt aproape dispus sa il sustin (optez intre el si Turcescu) dar vreau mai multa convingere din partea lui, vreau sa spuna tare si raspicat ce vrea si sa aiba coloana vertebrala. Neaparat si atitudine vestimentara, pentru ca ar impune mai mult respect si I-ar da incredere.

    De restul nu comentez, nu sunt sustinatorul lor si nu voi fi niciodata.

      (Citează)

  7. HOLD THE DOOR!
    :) Scena finala din ultimul episod GOT. You’re funny!

      (Citează)

    • Mulțumim Căpitanule!
      Cred că acum s-a prins și Radu de legătura pe care a făcut-o în articol cu GoT, absoluuuuuut întâmplător.
      Hold the brain!

        (Citează)

  8. Am fast sustinatorul basistilor. Nu ca ar avea vreo importanta.

      (Citează)

  9. Ce sa numesc un program, ca eu habar n-am cine candideaza la sectorul meu!
    Cred ca tuturor le e frica sa spuna ce e de spus: atatia ani s-a furat si problemele s-au aglomerat si acutizat, va fi nevoie tot de ani buni sa ajungem la o situatie tolerabila. Iar pentru asta, cativa ani va dura, probabil, reformarea personalului si a procedurilor si modului imbecil de lucru din PMB, ca trag unii hais si altii cea, sunt timorati si complet anihilati professional de sefii politici.
    Mi se pare sensational cum orasele mai mici au centuri ocolitoare, obtin finantari pentru reabilitari de retele de apa/ canal/ termoficare etc., iar Bucurestiul e in urma cu toate, cu absolut toate! Stiu ca un oras mai mic e sensibil mai usor de administrat si ca centura nu tine de PMB, ci de AND, insa m-am tot intrebat, anii astia, ce naiba ii opreste, frate, pe primarii astia, sa se duca peste celelalte autoritati, SA REPREZINTE INTERESELE cetatentilor care I-au votat?! Ce ii opreste sa ii puna pe oamenii aia de sub ei la treaba?! Eu de asta as fi interesata, sa imi spuna mie candidatii astia cum fac magaoaia sa porneasca.

      (Citează)

  10. O mica completare. La antena 3 basistii sunt invitati pentru ca sunt multe intrebari la care acestia nu au raspuns si nici nu sunt intrebati la celelalte televiziuni (unde invitatul vine cu intrebarile de acasa), insa acestia refuza orice invitatie. Pe Turcescu prima data cand il vezi trebuie sa-l intrebi cum a strans el atata avere si la ce serviciu a fost ofiter, deci nu se potrivea cu formatul acestei dezbateri.

      (Citează)

    • ah, si “jurnalistii” antena 3 aveau o usoara jena in cur sa puna intrebari dubioase.

      Stai un pic sa cred.

        (Citează)

  11. Desi acum ceva timp credeam ca un guvern tehnocrat ar fi bun pentru tara, acum mi-am schimbat parerea. Nu mai vreau guvern tehnocrat , cel putin nu cum arata guvernul asta, pentru ca la alegeri nu pe cine sa sanctionezi cu votul tau.

      (Citează)

  12. POT – procent de ocupare a terenului
    PUT – procent de utilizare a terenului

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus